« takaisin

Hyvä tietää


Web Check-in

MSC Cruises tarvitsee varaukselle tiettyjä tietoja, ennen kuin matkaliput muodostuvat. Nämä tiedot pääsee syöttämään web check-inin yhteydessä. Ryhmämatkoilla tämä tehdään matkustajille valmiiksi.

 

Tarvittavat tiedot: passin numero, passin myöntämispäivä ja viimeinen voimassaolopäivä, passin myöntäjämaa, syntymäpaikka sekä Suomessa olevan henkilön nimi ja puhelinnumero, johon otetaan yhteyttä mahdollisessa hätätilanteessa.

 

1. Mene osoitteeseen http://www.msccruises.com/en-gl/Manage-Your-Booking/Web-Check-In.aspx. Lähtöselvityksen voi tehdä milloin tahansa, kuitenkin viimeistään 5vrk ennen lähtöpäivää.

2. Kirjaudu sisään varaustiedoillasi. Varausnumeron saat MSC Cruisesin matkavahvistuksesta tai ryhmämatkoilla matkadokumenttien yhteydessä.

3. Täytä pyydettävät tiedot ja paina Save.

Tässä kaikki mitä Web Check-iniä varten täytyy tehdä. Kaikkien samassa hytissä matkustavien on tehtävä Web Check-in samaan aikaan.

 

Pukeutumiskoodi

Sinun on helppo suunnitella pukeutumisesi laivalle. Päiväksi tarvitset mukavat vaatteet ja illalla hieman siistimmät. Vaatteet iltakäyttöön: Illalla miehet voivat pukeutua esimerkiksi pikeepaitoihin ja housuihin, naiset esimerkiksi mekkoon tai hameeseen, housuihin ja puseroon. Juhlavaatteet: Naiset voivat pukeutua leninkiin tai housupukuun, miehet pikkutakkiin. Muodollisemmissa tilaisuuksissa naisilla toivotaan olevan juhlavampi cocktail- tai iltapuku ja miehillä puku ja solmio. Jos ei halua ottaa mukaan juhlavaatteita, muodollisimpina iltoina voi ruokailla myös esimerkiksi buffet-ravintolassa, jolloin pukeutuminen voi olla rennompaa.

 

Matkatavarat

Suosittelemme, että pakkaat käsimatkatavaroihin sen, mitä tarvitset heti laivaan noustuasi. Matkatavarasi toimitetaan suoraan hyttiin, mutta se saattaa kestää joitakin tunteja, sillä matkatavaroiden toimitus tapahtuu vasta laivan lähdettyä maista.


Liput ja matkustusasiakirjat

Satamaan saavuttaessa kaikilla matkustajilla on oltava mukana passit sekä matkaliput. Matkaliput toimitetaan asiakkaille viimeistään 7 päivää ennen matkan alkua. Matkustajien on myös huolehdittava muista tarvittavista matkadokumenteista kohteisiin. Kysy tarvittaessa lisää asiakaspalvelusta.


Laivaan nouseminen

Suosittelemme kaikkia matkustajia saapumaan risteilyn lähtökaupunkiin viimeistään lähtöä edeltävänä päivänä, jotta myös lentojen mahdollisten muutosten takia matkustajat ja matkatavarat ehtivät laivaan. Matkalippuusi on merkitty aika, jolloin sinun tulisi saapua satamaan tekemään lähtöselvitys. Lähtöselvitys sulkeutuu 1,5 tuntia ennen laivan lähtöä kaikkialla muualla paitsi Amerikkalaisissa satamissa, joissa lähtöselvitys sulkeutuu 2 tuntia ennen laivan lähtöä. Laivaan noustessa on turvatarkastus. Tekemällä lähtöselvityksen etukäteen Internetissä nopeutat laivalle pääsyäsi, eikä sinun tarvitse täyttää henkilötietolomakkeita enää satamassa.

 

Matkustajille Yacht Club-luokassa, on satamissa oma lähtöselvityspiste ja omat hovimestarit kuljettavat heidän matkatavaransa suoraan hyttiin sekä pyydettäessä purkavat laukut. Satamaan saavuttua, mennään lähtöselvitystiskille laivalipun sekä muiden matkadokumenttien kanssa. Lähtöselvityksessä matkustajat saavat ”Cruise Cardin”, joka toimii laivalla maksuvälineenä. Lähtöselvityksen jälkeen, laukut viedään henkilökunnalle, jotka kuljettavat ne hytteihin. Laukuissa on oltava valmiiksi matkustajan nimi, laivan nimi, hyttinumero sekä lähtösatama ja -päivä.

 

Maksuvälineet

Maksuvälineenä laivalla toimii Cruise Card. Kortti saadaan lähtöselvityksessä ja samalla korttiin rekisteröidään joko oma luottokortti tai käteistalletus. Seuraavat kortit käyvät: Visa, Visa Electron, MasterCard, Diners, JCB and American Express. Lisäksi käyvät Visa ja MasterCard Debit-kortit, paitsi risteilyillä Etelä-Amerikassa sekä Etelä-Afrikassa. MSC Cruisesin risteilyillä Euroopassa, Arabiemiraateissa ja pitkillä risteilyillä, jotka lähtevät Euroopasta valuuttana toimii euro. Risteilyillä Karibialla, Etelä-Amerikassa, Etelä-Afrikassa ja pitkillä risteilyillä, jotka lähtevät muualta kuin Euroopasta, valuuttana toimii Yhdysvaltain dollari. Varustamo tekee risteilyn aikana katevarauksia kortiltasi, jotka näkyvät luottokortillasi matkan jälkeen. Katevaraukset poistuvat viimeistään noin 14 arkipäivää matkan päättymisen jälkeen.

Sähkövirta ja vaatehuolto

Laivan sähkövirta on 110/220. Suomalaiset sähkölaitteet sopivat suoraan hytissä olevaan pistorasiaan ilman adapteria. Kaikissa hyteissä on hiustenkuivaajat. Laivoilla on tarjolla pyykinpesupalvelu, joiden hinnastoa voi tiedustella laivalta.


Kielletyt aineet/tavarat

Laivoille ei saa tuoda aseita, huumeita tai muita asioita, jotka voivat vaarantaa matkustajien tai henkilökunnan turvallisuutta. Yleissääntönä voidaan myös pitää sitä, että jos jokin on kielletty lennoilla, sitä ei saa tuoda myöskään laivalle. Särkyvät ja arvokkaat tavarat suositellaan pakattavaksi käsimatkatavaroihin. Alkoholituotteet, jotka on ostettu satamista tai laivan kaupoista jätetään laivalle säilytykseen ja ne toimitetaan matkustajalle risteilyn viimeisenä iltana. Laivoilla on myös kylpypyyhkeitä sekä allaspyyhkeitä, joten niitä ei tarvitse pakata mukaan.


Palvelumaksu eli tippi

Palvelumaksut on tehty päiväkohtaisiksi ja ne lisätään automaattisesti varaukselle. Ne voi maksaa etukäteen varauksen yhteydessä tai sitten ne veloitetaan laivalla Cruise Cardilta. Palvelumaksu vaihtelee risteilyalueen mukaan ja esimerkiksi Välimerellä se on 10 €/päivä/aikuinen; 5 €/päivä/lapsi (2-11 v.) ja Karibialla $12,5 /päivä/aikuinen; $6,25/päivä/lapsi (2-11 v.). Alle 2-vuotiailta ei veloiteta palvelumaksua. MSC Cruises ei suosittele tippien antamista erikseen henkilökunnalle. Jos ostat juomia aluksilla, niiden hintoihin lisätään automaattisesti 15 % palvelumaksu.
Ruokailu

llallisajat vaihtelevat laivoilla sen mukaan missä risteillään. Illallisajat näkee aina päiväkohtaisesta ohjelmasta. Aamiaista tarjoillaan laivojen ravintoloissa sekä buffet-ravintolassa. Aamiaisen voi tilata huoneeseen ja palvelu sisältyy kaikkiin muihin matkustusluokkiin, paitsi Bellaan, jossa huonepalvelu on maksullinen. Lounasta tarjoillaan ravintoloissa ja buffet-ravintolassa. Ravintoloissa on myös saatavilla Express-lounasta, jolloin ruokailu kestää vain noin puoli tuntia.

 

Pääravintolassa on aina saatavilla lapsille omat ruokalistat aamiaiselle ja illalliselle. Buffet-ravintolassa on useita erilaisia ”nurkkauksia”, joissa on tarjolla eri ruokavaihtoehtoja. Esimerkiksi pizzaa, grilliruokaa, salaattia ja välimerellinen osio. Buffet-ravintola on myös auki tauotta lähes ympäri vuorokauden. Pääravintolassa on kaksi eri kattausta illalliselle. Vaihtoehtona voi illallistaa myös buffet-ravintolassa. Huomioithan, että pääravintolan ollessa täysi, Bella-matkustusluokassa matkustavia voidaan pyytää ruokailemaan illallistamaan buffet-ravintolassa. Aurea-matkustusluokassa matkustavilla on saatavilla ”MyChoice”-illallisvaihtoehto, joka antaa enemmän vapauksia illallisajan ja paikan suhteen. 

 

Buffet-ravintolassa on saatavilla maksutta automaateista vettä, kahvia ja teetä. Pääravintolassa kaikki juomat ovat maksullisia, jos asiakkaalla ei ole juomapakettia.

 

Erikoisruokavaliosta tulee ilmoittaa varustamolle ennen matkaa sekä käydä laivalla vastaanotossa vahvistamassa erikoisruokavalioilmoitus sekä saamassa ajankohtainen info miten toimia erikoisruokavalion kanssa. Laivaluokilla Musica, Fantasia ja Vista (n. 1 kk sen jälkeen kun laivat ovat tulleet liikenteeseen) on sertifikaatti (Bureau Veritas) tarjota gluteenitonta ruokaa. Gluteeniton ruoka (aamiainen, lounas, iltapäivätee ja illallinen) tarjoillaan laivan pääravintolassa. Retki-ja kaupunkipäiville on mahdollista saada gluteeniton lounaspaketti. Lirica laivaluokalta on saatavilla vain gluteenittomia välipaloja (keksiä, croissanttia ja muffinseja yms).

Lääkäripalvelut

Jokaisella laivalla on hyvin varusteltu lääkäriasema, joissa työskentelee lääkäri sekä sairaanhoitaja. Lääkäriasema on avoinna päiväkohtaisessa ohjelmassa merkittyinä aikoina ja hätätapauksissa ympäri vuorokauden. Laivalla tarjotut lääkäripalvelut ovat maksullisia, joten suosittelemme, että jokaisella matkustajalla on voimassa oleva sairaus- tai matkavakuutus, joka korvaa hoidon. Sen varalta, että matkavakuutuksesi ei kata kaikkea laivalla saamaasi hoitoa, säilytä kaikki kuitit voidaksesi neuvotella vakuutusyhtiösi kanssa kotiin palattuasi. Lääkäripalvelut veloitetaan suoraan Cruise Cardilta.

 

Tupakointi

Tupakointi on sallittu laivoilla ainoastaan merkityillä alueilla. Paloturvallisuussyistä tupakointi ei ole sallittua hyteissä tai hyttien parvekkeilla. Sääntöjä rikottaessa peritään 70 euron siivousmaksu asiakkaan kortilta. Tupakantumppeja ei myöskään saa heittää laidan ylitse. Tupakointi on sallittu muutamissa baareissa laivoilla sekä ulkokannella tietyllä alueella.

 

Alkoholi laivalla ja alkoholin tuominen laivalle

Alkoholijuomia saa ostettua laivan baareista ja ravintoloista. Matkustajilla ei ole lupa tuoda omia alkoholijuomia aluksille. Alkoholituotteet, jotka on ostettu satamista tai laivan kaupoista jätetään laivalle säilytykseen ja ne toimitetaan matkustajalle risteilyn viimeisenä iltana. Kaikilla risteilyillä, joissa on ainakin yksi vierailluista satamista Yhdysvalloissa, ikäraja alkoholin tarjoamiselle on 21 vuotta. Muualla ikäraja on 18 vuotta. Laivan henkilökunnalla on oikeus takavarikoida laivalle tuodut omat juomat tai olla tarjoilematta erittäin päihtyneelle matkustajalle.


Risteilyn päätyttyä

Risteilyn viimeisenä iltana kaikki alukselta poistumiseen liittyvät tärkeät tiedot on ilmoitettu päivittäisessä ohjelmassa. Apua voi pyytää myös laivan henkilökunnalta. Lähtöä edeltävänä iltana hyttiisi jätetään värilliset laput, jotka täytetään ja kiinnitetään matkalaukkuihin. Matkalaukut jätetään yöksi hytin oven ulkopuolelle josta ne kerätään ja kuljetetaan ulos laivasta satamaan saavuttaessa. Kaikki tärkeät dokumentit sekä arvokkaat esineet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin. Lähtöaamuna tarjoillaan aamiaista klo 6.00 eteenpäin. 


Lentomatkalle risteilyn jälkeen

Jos olet varannut matkasi itse, varmista että sinulla on riittävästi aikaa maihintulon ja lennon lähdön välillä. Risteilykeskus ei ota vastuuta matkailijan itse järjestämistä paluulennoista. Itse ostettuja lentolippuja ei välttämättä voi muuttaa.


Internet

Kaikilla MSC Cruisesin aluksilla on saatavilla langaton Internet-yhteys yleisissä tiloissa ja hyteissä sekä Internet-kahviloita. Palvelut ovat saatavilla ympäri vuorokauden. Tarjolla on myös erilaisia Internet-paketteja. Tarkat hintatiedot ja ohjeet saa laivojen vastaanotosta.

 

Matkavakuutus

Suosittelemme kaikille matkustajillemme kattavaa matkavakuutusta. Keskustele matkan aikana tarvitsemistasi vakuutuksista oman vakuutusyhtiösi kanssa.


Passi ja viisumi

Varmista aina etukäteen, mitä passi- ja viisumivaatimuksia vierailukohteissa on. Kaikilla matkustajilla tulee olla voimassa oleva passi riippumatta millä risteilyllä matkustetaan. Passin tulee olla voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

 

Huom! USA:n viranomaismääräysten mukaisesti jokaisella maahan saapuvalla Suomen kansalaisella tulee olla oma, koneellisesti luettava passi ja siinä tulee olla digitaalinen valokuva. Passi on koneellisesti luettava kun sen tietosivun alalaidassa on kaksi tekstiriviä, joissa on passia koskevat tiedot merkittynä kirjaimin ja > -merkein. Tällaisella passilla voi matkustaa USA:han niin kauan kuin passi on voimassa ja muuten kunnossa. 26.10.2006 jälkeen myönnetyissä passeissa tulee lisäksi olla biotunniste, johon passin haltijan henkilötiedot on integroitu. Kaikki Suomessa myönnetyt uudet 5 vuoden ja vanhat 10 vuoden passit täyttävät nämä edellytykset. Useissa maissa (esim. USA) kaikki maahantulijat kuvataan ja heiltä otetaan sormenjäljet. Lentoyhtiöt ovat velvoitettuja EU-komission päätöksen perusteella antamaan tiettyjen maiden (mm. USA) maahantuloviranomaisille pääsyn jokaisen matkustajan varaus- ja lentotietoihin. Tietoja käytetään turvallisuustarkoituksiin. USA:n tulli- ja rajavartiolaitos (Department of Homeland Security / Customs and Border Protection) on ottanut käyttöön elektronisen hyväksymismenettelyn USA:han matkaavia varten.

 

Matkustajan tulee tehdä ESTA-hyväksyntä Internetin kautta viimeistään 72 tuntia ennen matkaansa. 8.9.2010 alkaen ESTA-hyväksyntä on maksullinen. Maksun suuruus on USD 14 ja se peritään luottokorttimaksuna hakemuksen yhteydessä. ESTA-hyväksyminen on voimassa kaksi vuotta tai lyhyemmän ajan, mikäli passi vanhenee ennen sitä tai passin tiedot muuttuvat. ESTA-hyväksynnnän puuttuessa voidaan matkustajilta evätä pääsy koneeseen. ESTA hakemuksen voi tehdä oheisen linkin kautta.

 

Nimesi kirjoitetaan matkalippuun juuri sellaisessa muodossa kuin se lukee passisi koneellisesti luettavassa osiossa (esim. Haemaelaeinen). Lennolle tai risteilylle lähtösi voidaan estää mikäli lentolipussa on eri nimi kuin passissa. Joissakin maissa vaaditaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, jos nouset maihin risteilyn aikana. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin esimerkiksi valokopio passin kuvasivusta.


Raskaus

Raskaana olevien on toimitettava lääkärintodistus, jossa näkyvät raskausviikot ja todistus terveydentilasta. Jos raskausviikot ylittävät 24, ei matkustaja valitettavasti osallistua risteilylle.

 

Liikuntarajoitteiset, terveysongelmat

Kaikilla MSC Cruisesin laivoilla on hyttejä liikuntarajoitteisille. Hyttejä on rajoitettu määrä ja ilmoita tarpeesta heti varausta tehdessäsi. Jos tarvittaessa lisätietoja asiakaspalvelusta.

 

Matkustuskielto

Matkustaminen voidaan kieltää, jos muiden matkustajien tai henkilökunnan turvallisuus koetaan uhatuksi.

 


Katevaraukset tilillä

 

Varustamo saattaa tehdä hyttitilillesi liitetyltä luottokortilta katevarauksia. Nämä katevaraukset tehdään kortin voimassaolon varmistamiseksi. Siinä vaiheessa kun hyttitilisi loppulaskusi on suoritettu, varustamo poistaa katevaraukset. Jokaisen erillisen korttiyhtiön tulee suorittaa tämä toimenpide omissa järjestelmissään. Yleensä katevarausten poistumiseen menee 7-14 arkipäivää ja varustamo ei pysty vaikuttamaan asiaan. Kun korttiyhtiö on poistanut katevarauksen, varat ovat jälleen käytettävissäsi.


  Risteilykeskuksen blogissa risteillään kaikilla maailman merillä. Tutustu!