Hyvä tietää

Ennen risteilyä

MSC Cruisesin uudet asiakkaat voivat hyödyntää Loyalty Status Match -ohjelman etuja. Jos asiakas on jo entuudestaan jonkin toisen risteilyvarustamon tai hotelliketjun kanta-asiakas, pääsee hän suoraan vastaavalle jäsenyystasolle MSC Cruisesin kanta-asiakasohjelmassa. Muiden risteilyvarustamoiden platina- ja timanttitason asiakkaat pääsevät siis heti nauttimaan samankaltaisista eduista myös MSC Cruisesin risteilyillä. Loyalty Status Match -asiakkaat saavat heti ensimmäisestä risteilystään 5 % alennusta, kun he liittyvät Voyagers Clubiin ennen risteilyn varaamista. Pääset tekemään Status Matchin täältä.

Voit hallinnoida omaa risteilyvaraustasi MSC Cruises -varustamon nettisivujen kautta. Pääset kirjautumaan nettisivuilta löytyvään palveluun risteilyvarauksen vahvistumisen jälkeen. Palvelusta löytyy lisätietoa risteilyn lisäpalveluista ja muusta tarjonnasta. Pääset kirjautumaan palveluun oheisen linkin kautta: https://www.msccruises.fi/manage-booking/manage-your-booking

Palvelun kautta voit:

 • tehdä lähtöselvityksen risteilylle
 • lisätä varaukselle lisämaksullisia palveluita
  • juomapaketit
  • erikoisravintolapaketit
  • nettipaketit
  • aktiviteettipassi
  • retket
  • kylpylähoidot ja sisäänpääsy Thermal Suite -kylpyläalueelle
  • hemmottelupaketit ja lahjat
  • yllätykset hyttiin

Lisämaksulliset palvelut maksetaan luottokortilla varauksen teon yhteydessä. Lisäpalveluita voi varata myös Risteilykeskuksen asiakaspalvelun kautta, jolloin ne veloitetaan risteilyn loppumaksun yhteydessä. Lisäpalvelut tulee varata viimeistään viikkoa ennen risteilyn alkua. Osa lisäpalveluista on etukäteen ostettuna edullisempia kuin laivalla.

Jos haluat ottaa risteilystäsi kaiken irti, lataa puhelimeesi ennen matkalle lähtöä MSC for Me -sovellus. Ilmainen sovellus löytyy sekä Play Storesta että Apple Storesta. Pääset kirjautumaan sovellukseen risteilyn varausnumerolla. MSC for Me on tällä hetkellä käytössä Seaside- Meraviglia- ja Meraviglia Plus -laivaluokkien laivoilla sekä World Europalla, Splendidalla ja Magnificalla. Ajankohtainen tilanne kannattaa tarkistaa aina varustamon nettisivuilta.

Sovelluksen kautta voit mm.

 • navigoida laivalla interaktiivisen kartan avulla
 • saada ajankohtaista tietoa päivän tarjouksista ja aktiviteeteista
 • tutkia päiväohjelmaa ja laivan palveluita
 • tehdä varauksia teatteriesityksiin, erikoisravintoloihin, kylpylään ja retkille
 • tehdä lähtöselvityksen risteilylle (osalla laivoista)
 • syöttää luottokortin tiedot varaukselle
 • pitää yhteyttä kanssamatkustajiin MSC for me chatin välityksellä

Sovellusta voi käyttää veloituksetta kirjautumalla laivan muuten lisämaksulliseen wifi-verkkoon. Huomioithan, että sovelluksen kaikki ominaisuudet eivät välttämättä toimi ennen laivaan nousua.

Kaikkien matkustajien tulee tehdä lähtöselvitys laivalle. Voit tehdä lähtöselvityksen MSC Cruisesin nettisivuilla tai sovelluksessa* aikaisintaan 30 vrk ennen lähtöä. Suosittelemme täyttämään tiedot viimeistään 14 vrk ennen lähtöä, jotta risteilyliput ehtivät muodostua ajoissa. Kaikkien hytissä matkustavien on tehtävä lähtöselvitys samaan aikaan.

*Koskee laivoja, joilla MSC For Me -sovellus on käytössä.

Ohje lähtöselvityksen tekoon
 1. Mene osoitteeseen: https://www.msccruises.fi/manage-booking/web-check-in
 2. Kirjaudu sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla tai varausnumerollasi ja nimelläsi. Varausnumeron löydät varustamon matkavahvistuksesta.
 3. Täytä pyydettävät tiedot ja paina ”Save”

Lähtöselvityksessä täytettävät tiedot:

Matkustajatiedot

 • Etunimi ja sukunimi
 • Sukupuoli
 • Syntymäpaikka
 • Kansalaisuus
 • Kieli
 • Osoitetiedot
 • Passin numero, myöntämispäivä, viimeinen voimassaolopäivä, myöntäjämaa
 • Sähköpostiosoite ja puhelinnumero

Hätäyhteyshenkilön tiedot

 • Etunimi, sukunimi sekä puhelinnumero

HUOM! Kukaan kanssamatkustaja ei saa olla hätäyhteyshenkilö

Laivaannousu

 • Laivaannousuaika on asetettu valmiiksi. Mikäli muita aikoja on vapaana, voit vaihtaa ajan pudotusvalikosta.
 • Kuva on otettava lähtöselvityksen yhteydessä tietokoneen/puhelimen/tabletin kameralla. Valokuvaa ei voi ladata laitteen tiedostoista.

Luottokortin tiedot (vapaaehtoinen)

 • Voit halutessasi syöttää luottokortin tiedot varaukselle lähtöselvityksen yhteydessä. Tiedot voi myös täyttää vasta laivalla.

Risteilyliput muodostuvat vasta lähtöselvityksen tekemisen jälkeen. Risteilykeskus lähettää risteilyliput asiakkaille noin kaksi viikkoa ennen risteilyn alkua. Risteilylippujen ohessa asiakkaille lähetetään myös muita matkaan liittyviä dokumentteja, kuten matkustusohjeet satamaan sekä matkalaukkuihin kiinnitettävät lipukkeet (baggage tags). Suosittelemme tulostamaan liput ja muut dokumentit mukaansa satamaan.

Huom! Opastetuilla ryhmämatkoilla risteilyn lähtöselvitys tehdään matkustajien puolesta Risteilykeskuksen asiakaspalvelussa.

Satamassa matkustajilta tarkistetaan passi sekä tulostetut tai elektroniset risteilyliput. Risteilylipuissa tulee myös näkyä kaikki mahdollisesti ostetut lisäpalvelut (juomapaketit, retket, nettipaketit yms). Matkustajien on huolehdittava itse muista kohdemaiden vaatimista matkadokumenteista, kuten viisumeista tai matkustusluvista. Kysy tarvittaessa lisätietoja asiakaspalvelustamme!

Alaikäisen lapsen kanssa risteilemiseen liittyy rajoituksia.

Jos alle 18-vuotias matkustaa vain toisen virallisen huoltajan kanssa, tulee mukana olla mahdollisen toisen huoltajan kirjallinen lupa lapsen matkalle osallistumiseen sekä kopio luvan allekirjoittaneen vanhemman passista. Mukana on myös hyvä olla lapsen englanninkielinen virkatodistus, josta käy ilmi lapsen huoltajat. Jos taas lapsi matkustaa vanhemman tai vanhempien kanssa, joilla on eri sukunimi kuin lapsella, on edellä mainittu englanninkielinen virkatodistus otettava mukaan matkalle.

Jos alle 18-vuotias matkustaa ilman vanhempia, lähtöselvityksessä on näytettävä lapsen passi (sekä tarvittaessa viisumi), vanhempien allekirjoittama lupa siitä, että lapsella on lupa matkustaa kyseisen matkaseurueen kanssa sekä kopio luvan allekirjoittaneen vanhemman passista ja lapsen virkatodistus. Sen lisäksi lapsen seurassa matkustavan aikuisen on lähtöselvityksessä esitettävä esimerkiksi asianajajan, lääkärin tai muun viranomaistahon laatima valtuutusasiakirja. Asiakirjassa täytyy olla myös lupa välittömiin lääkärin määräämiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin tarpeen vaatiessa.

Jos alaikäinen matkustaa adoptiovanhempiensa kanssa, tulee mukana olla englanniksi käännetty dokumentti, joka todistaa, että vanhemmat ovat alaikäisen lapsen huoltajia. Dokumentit tulee pyydettäessä esittää matkadokumenttien tarkastuksen yhteydessä risteilyn lähtöpäivänä.

Huom! Sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun alaikäinen matkustaa sukulaisten tai ystävien seurassa. Kaikkien asiakirjojen tulee olla kirjoitettu englanniksi, ja ne on otettava mukaan lähtöpäivänä satamassa tehtävään lähtöselvitykseen.

Esimerkkilomake on saatavilla täällä.
Lue lisää Ulkoministeriön sivuilta.

HUOM! Alaikäiseksi lapseksi lasketaan Yhdysvalloista lähtevillä risteilyillä alle 21-vuotiaat matkustajat. Muilla kansainvälisillä risteilyillä ikäraja on 18 vuotta.

Suosittelemme matkustajia saapumaan risteilyn lähtökaupunkiin viimeistään lähtöä edeltävänä päivänä, jotta matkustajat ja matkatavarat ehtivät laivaan mahdollisista lentomuutoksista huolimatta. Risteilylippuun on merkitty aika, jolloin matkustajan tulee saapua satamaan matkadokumenttien tarkastukseen. Tarkastuspiste sulkeutuu 2 tuntia ennen laivan lähtöä. Huomio, että laivaan pääsee normaalisti nousemaan jo puolen päivän aikaan. Laivan lounasravintola on auki heti lähtöselvityksen alettua, mutta hytit luovutetaan käyttöön vasta iltapäivällä.

Matkustajilta tarkastetaan satamassa risteilylippu ja muut matkadokumentit. Matkatavarat jätetään ennen tarkastuspisteelle siirtymistä satamahenkilökunnalle, joka huolehtii matkatavaroiden kuljetuksesta laivaan. Matkustajat saavat tarkastuspisteeltä hyttikortin, joka toimii laivalla hytin avaimena, maksuvälineenä ja henkilötodistuksena. Matkustajien tulee käydä aktivoimassa hyttikortti laivalla (kts. ”Maksuvälineet”). Matkustajille tehdään satamassa turvatarkastus, jossa myös käsimatkatavarat läpivalaistaan. Kaikista matkustajista otetaan satamassa valokuva, ellei matkustaja ole lisännyt kuvaa matkustajaprofiiliinsa netissä tehtävän lähtöselvityksen yhteydessä.

Huomioi, että jos saavut satamaan myöhässä, risteilysi katsotaan peruutetuksi, eikä sinulla ole oikeutta lippuhinnan takaisinmaksuun. Mahdollisessa myöhästymistilanteessa, ole yhteydessä Risteilykeskuksen asiakaspalveluun (ma-pe klo 9.00–17.00).

Yacht Club -sviittiluokan asiakkaat

Yacht Club -sviittiluokan asiakkaille on satamassa oma matkadokumenttien tarkastuspiste. Jokaisen matkustajan oma hovimestari kuljettaa matkustajan matkatavarat suoraan hyttiin sekä pyydettäessä purkaa laukut.

Matkustajat kuljettavat laivaan käsimatkatavaransa. Muut matkatavarat jätetään satamahenkilökunnalle, joka huolehtii matkatavaroiden kuljettamisesta matkustajien hytteihin. Matkatavaroita pakatessa kannattaakin huomioida, että matkalaukut saatetaan toimittaa hyttiin vasta illallisen jälkeen. Suosittelemme pakkaamaan käsimatkatavaroihin mukaan illalliselle sopivat vaihtovaatteet, uimapuvun sekä kaikki muut henkilökohtaiset tavarat (passi, rahat, lääkkeet jne.). Laivan ravintolat ja palvelut ovat käytössä heti laivaan nousun jälkeen.

Isoihin matkatavaroihin kiinnitetään satamassa baggage tag -matkatavaralipukkeet, jotka on toimitettu matkustajille matkalippujen yhteydessä. Baggage tag -lipukkeisiin merkitään matkustajan ja laivan nimi, hyttinumero ja lähtösatama sekä -päivä. Varustamon satamahenkilökunta jakaa baggage tag -lipukkeita myös satamassa ja auttaa niiden kiinnittämisessä. Lipukkeen saa kiinnittää laukkuun etukäteen nitojalla tai teipillä, mutta emme suosittele tekemään sitä ennen lentoa, jottei lipuke irtoa sen aikana.

Laivoille ei saa tuoda aseita, huumeita tai muita tavaroita, jotka voisivat vaarantaa matkustajien tai henkilökunnan turvallisuuden. Laivoille ei saa tuoda silitysrautaa, kynttilöitä, korkkiruuveja, kahvin- tai vedenkeitintä, sähkömuuntajaa, teräaseita, räjähteitä, paloherkkiä aineita tai alkoholijuomia. Muitakaan juomia ei saa tuoda laivalle. Mikäli ostat vierailusatamasta esimerkiksi viinipullon tuliaiseksi, otetaan se risteilyn ajaksi talteen ja pullon saa takaisin risteilyn päätteeksi.

Kaikki lennoilla kielletyt tavarat ovat kiellettyjä myös laivalla.

 • Hiustenkihartimen tai suoristusraudan saa ottaa mukaan laivalle.

Särkyvät ja arvokkaat tavarat suositellaan pakkaamaan käsimatkatavaroihin. Satamakohteista tai laivan kaupoista ostetut alkoholijuomat jätetään laivalle säilytykseen ja palautetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana. Huomioi, että henkilökohtaisten tavaroiden ja apuvälineiden tulee mahtua matkustajan hyttiin. Paloturvallisuussyistä käytävälle ei saa jättää esimerkiksi lastenvaunuja tai pyörätuoleja.

Risteilyllä

Euroopan ja Arabiemiraattien risteilyillä sekä pitkillä Euroopasta lähtevillä risteilyillä valuuttana toimii euro. Karibian, Etelä-Amerikan ja Etelä-Afrikan risteilyillä sekä muilla muualta kuin Euroopasta lähtevillä pitkillä risteilyillä valuuttana toimii Yhdysvaltain dollari.

Kaikilla MSC Cruisesin laivoilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä. Matkustajille luodaan matkadokumenttien tarkastuksen yhteydessä oma hyttitili, joka yhdistetään matkustajan hyttikorttiin. Kaikki laivalla tehdyt ostokset veloitetaan matkustajan hyttikortilta. Hyttikortti tulee käydä aktivoimassa laivan aktivointipisteellä risteilyn ensimmäisenä päivänä. Aktivointikoneita löytyy eri puolilta laivaa, erityisesti laivan vastaanoton yhteydestä. Hyttikortille rekisteröidään joko matkustajan luotto- tai debit-kortti. Vaihtoehtoisesti voit tehdä tilillesi käteistalletuksen.

Suosittelemme lämpimästi, että rekisteröit hyttikortillesi luottokortin. Aktivoinnin yhteydessä kortiltasi varataan summa, joka kattaa laivalla tehdyt ostokset. Käyttämättä jäänyt summa palautetaan takaisin luottokortillesi. Debit-kortilta veloitettu käyttämättä jäänyt summa palautetaan sinulle käteisenä. Jos siis rekisteröit hyttikorttisi yhteyteen debit-kortin tai teet käteistalletuksen, tulee sinun noutaa käyttämättä jääneet käteisvarat laivan vastaanotosta risteilyn viimeisenä iltana tai aamuna.

Hyttitilin saldo on nähtävissä hyttisi televisiosta tai MSC for Me -sovelluksesta. Tarkistattehan hyttitilin saldon huolellisesti viimeisenä risteilyiltana. Mikäli maksuerittelystä löytyy jotain huomautettavaa tai virheellistä, tulee siitä tehdä reklamaatio laivan vastaanotossa ennen risteilyalukselta poistumista.

MSC Cruises hyväksyy seuraavat luottokortit: Visa, MasterCard, Diners, JCB ja American Express. Lisäksi maksuvälineenä käyvät Visa ja MasterCard Debit-kortit.

Huomioithan, että varustamo saattaa tehdä risteilyn aikana hyttitiliin liitetylle luottokortille katevarauksia valvoakseen, että luottokortilla riittää katetta. Katevarausten käsittelyaika on noin kaksi viikkoa. Käsittelyaikaa ei voi nopeuttaa. Varat ovat taas normaalisti käytössä, kun luottokorttiyhtiö on poistanut katevaraukset tililtä.

Laivan tarjoilu- ja hyttihenkilökunnalle jätettävät pakolliset palvelurahat sisältyvät automaattisesti risteilyn hintaan. Palvelumaksujen suuruus vaihtelee risteilykohteen mukaan.

Palvelumaksut
RisteilykohdeAikuisetLapset (2-11 vuotta)
Välimeri, Pohjoinen Eurooppa, Antillit, Arabiemiraatit ja Punainenmeri12 €/päivä/hlö6 €/päivä/hlö
Etelä-Afrikka$10/päivä/hlö$5/päivä/hlö
Etelä-Amerikka$14.5/päivä/hlö$7.25/päivä/hlö
Karibia$16/päivä/hlö$8/päivä/hlö
Kaukoitä (Kiina, Japani ja Korea)$14.5/päivä/hlö$14.5/päivä/hlö
World Cruise -risteilyt12 €/päivä/hlö6 €/päivä/hlö
Grand Voyage -risteilyt Arabiemiraateista, Punaiseltamereltä, Omanista, Antilleilta ja Kaukoidästä12 €/päivä/hlö6 €/päivä/hlö
Grand Voyage -risteilyt (northbound) Etelä-Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Karibialta $14.5/päivä/hlö$7.25/päivä/hlö
Grand Voyage -risteilyt (southbound) Etelä-Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Karibialta12 €/päivä/hlö6 €/päivä/hlö

Laivalla tehtyihin juomatilauksiin ja muihin ostoihin lisätään 15 % palvelumaksu, joka laskutetaan automaattisesti oston yhteydessä hyttitililtä.

MSC Foundation on säätiö, joka perustettiin vuonna 2018 johtamaan ja koordinoimaan suojelu- ja humanitaarisia toimenpiteitä maailmanlaajuisesti, kehittämään kaikkien MSC-konsernin yhtiöiden pitkäaikaisia hyväntekeväisyyskumppanuuksia ja käynnistämään uusia ympäristöystävällisiä aloitteita.

Yksi MSC Foundationin lanseeraamista aloitteista on ”lahjoituslupaus”, joka on otettu käyttöön kaikilla varustamon aluksilla: kun asiakas tekee yhden euron lahjoituksen, MSC-säätiö tekee automaattisesti toisen yhden euron lahjoituksen.

MSC Foundationin yhden euron lahjoitus lisätään hyttilaskulle automaattisesti. Kyseessä ei kuitenkaan ole pakollinen lahjoitus, joten mikäli et halua tehdä lahjoitusta MSC Foundation -säätiölle, voit pyytää lahjoituksen poistamista laivan asiakaspalvelutiskillä.

Risteilylle voi ostaa lisämaksullisia palveluita joko ennen risteilyä MSC Cruisesin oman palvelun kautta tai risteilyn aikana varustamon sovelluksen kautta.

Retket

Risteilyllä pääset tutustumaan uusiin satamakohteisiin lähes päivittäin. MSC Cruisesin valikoimassa on tuhansia mielenkiintoisia retkiä, joita johtavat ammattitaitoiset paikallisoppaat. MSC Cruisesin retkivalikoimasta löytyy muun muassa luonto-, aktiviteetti- ja kulttuuriretkiä, joiden hinnat vaihtelevat noin 40 eurosta useisiin satoihin euroihin. Retkien oppaille on suositeltavaa jättää tippiä erityisesti Karibialla.

Kun osallistut varustamon järjestämille retkille, pääset laivasta ulos aina ensimmäisten joukossa. Varustamon retki on turvallinen valinta myös siitä syystä, että laiva odottaa varustamon retkeltä tulijoita, jos paluu jostain syystä viivästyy.

Retket tulee varata MSC Cruisesin nettisivujen tai Risteilykeskuksen asiakaspalvelun kautta ennakkoon viimeistään viikkoa ennen risteilylle lähtöä. Retkiä voi varata myös laivalla. Suosittelemme tekemään retkivaraukset laivan retkipisteessä heti risteilyn ensimmäisenä päivänä, sillä suosituimmat retket täyttyvä nopeasti. Huomioi, että retkien lähtöajat saattavat muuttua. Retkiä voidaan myös peruuttaa, jos osallistujamäärä on liian pieni. Peruutustapauksissa osallistujille palautetaan rahat.

Kylpylä- ja kauneuspalvelut

Jokaisella varustamon aluksella on tasokas Aurea Spa, jossa on tarjolla laaja valikoima erilaisia kauneus- ja hemmotteluhoitoja. Voit valita hoitosi yli 20 erilaisesta hieronnasta, kasvo- tai vartalohoidosta, manikyyristä tai pedikyyristä. Tarjolla on myös esimerkiksi kampaamopalveluita.

Rentouttavalla Thermal Spa -alueella on muun muassa erilaisia saunoja ja poreamme. Alueelle voi ostaa laivalta sekä päivälippuja että sisäänpääsyn koko risteilyn ajaksi. Huomio, että kylpylän ikäraja on 18 vuotta Grandiosa-, Meraviglia-, Seaside-, Seaview- ja Bellissima-aluksilla. Muilla laivoilla kylpylään saavat tulla myös 13–17-vuotiaan nuoret, kunhan heidän huoltajansa on allekirjoittanut kylpylän lupalapun (13–15-vuotiaat aikuisen seurassa, 16–17-vuotiaat ilman aikuista).

Kuntosalin ryhmäliikuntatunnit

Kuntosalilla järjestetään lisämaksullisia ryhmäliikuntatunteja, kuten spinningiä, aerobicia ja pilatesta (noin 15 €/tunti). Matkustajat voivat ostaa myös ammattitaitoisen personal trainerin palveluita.

Aktiviteetit laivalla

MSC Cruisesin laivoilla on myös lisämaksullisia aktiviteetteja. Valikoiduilta laivoilta löytyy muun muassa seuraavia lisämaksullisia aktiviteetteja:

 • F1-simulaattori
 • 4D-elokuvateatteri
 • virtuaalipelejä
 • lentosimulaattori
 • keilarata
 • vaijeriliuku
 • biljardi

Huom! Lisämaksullisia aktiviteetteja ei ole tarjolla kaikilla varustamon laivoilla. Matkustajat voivat ostaa ennakkoon Fun Pass -passin (hinta noin 100 €), jota koko perhe saa käyttää 180 euron arvosta. Aktiviteetteja voi ostaa myös erikseen laivalla (alk. 9 €/kerta). Tarkka hinnasto löytyy laivan viihdekeskuksen vastaanotosta.

Internet

Matkustajat voivat ostaa erilaisia internetpaketteja laivan vastaanotosta tai varustamon sovelluksen kautta. Varustamolla on tarjolla kahta erilaista pakettia: Browse-paketti ja Browse & Stream -paketti. Browse-paketti soveltuu esimerkiksi nettisivujen selaamiseen, sähköpostien lukemiseen ja viestisovellusten käyttöön. Browse & Stream -paketti soveltuu lisäksi muun muassa suoratoistopalveluiden käyttöön, musiikin kuunteluun ja videopuheluiden soittamiseen.

Pakettien hinnat vaihtelevat risteilyalueen ja risteilyn pituuden mukaan. Normaalisti paketti tulee edullisemmaksi, jos sen ostaa ennen risteilyn alkua.

MSC Cruises -varustamon risteilyjen hintaan sisältyy ruokailu laivan buffet- ja à la carte -pääravintolassa, uima-altaiden, poreammeiden, kuntosalin, urheilukenttien ja mahdollisten vesiliukumäkien käyttö, tapahtumat ja viihdeohjelma laivalla, palvelumaksut laivan henkilökunnalle, satama- ja polttoainemaksut, verot sekä matkalaukkujen toimitus hyttiin. Tarkista aina laivakohtaisesti, millaisia palveluita laivalla on tarjolla.

MSC Cruisesin risteilyille on tarjolla neljä erilaista matkustusluokkaa, joista voit valita parhaiten omiin tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon. Mitä korkeampi matkustusluokka, sitä enemmän palveluita sinulla on käytössäsi.

Bella-luokka

Tarjolla määrittelemättömiä sisä-, ulko- ja parvekehyttejä. Hytin sijainti tai hyttinumero ei ole varausvaiheessa tiedossa. Valitset siis ainoastaan hyttikategorian (sisä-, ulko- tai parvekehytti).

 • Ruokailu buffet- ja à la carte -ravintolassa. Matkustajilla on mahdollisuus toivoa kattausaikaa pääravintolan illalliselle.
 • Mahdollisuus ostaa juomapaketti alennettuun hintaan varauksen yhteydessä
 • Upea viihdeohjelma ja aktiviteetit laivalla
 • Uima-altaiden, kuntosalin ja urheilukenttien käyttö
 • Lastenkerhot
 • MSC for Me -sovellus*
 • Mahdollisuus liittyä MSC Voyagers Club -kanta-asiakkaaksi ja kerryttää pisteitä

*Käytössä MSC Euribia, MSC Meraviglia, MSC Virtuosa, MSC Seashore, MSC Seascape, MSC Grandiosa, MSC Seaside ja MSC Seaview laivoilla sekä World- luokan laivoilla. Sovellus on käytössä rajoitetuin ominaisuuksin myös MSC Splendida ja MSC Magnifica laivoilla.

Fantastica-luokka

Tarjolla sisä-, ulko- ja parvekehyttejä.

 • Kaikki Bella-luokan palvelut
 • Aamiainen hyttiin toimitettuna
 • Etusija pääravintolan illallisajan valinnassa
 • 20 % alennus etukäteen ostetuista erikoisravintolapaketeista
Aurea-luokka

Tarjolla parvekehyttejä ja sviittejä.

 • Kaikki Bella- ja Fantastica-luokkien palvelut
 • Pääsy laivaan ensimmäisten joukossa
 • Hytti hyvällä sijainnilla (ylemmillä kansilla tai kylpyläalueen läheisyydessä)
 • Tervetuliaispaketti (kuohuviiniä ja suklaata)
 • Tyynyvalikoima
 • Valikoima hyvinvointituotteita hytissä (muun muassa kylpytakit ja -tossut)
 • Pääsy yksityiselle Top Exclusive Solarium -aurinkokannelle
 • Pääsy Thermal-alueelle
 • Vapaus ruokailla itselle sopivaan aikaan (My Choice -ruokailu)
 • 40 % alennus valikoidusta etukäteen ostettavasta hieronnasta
 • 10 % alennus kaikista laivalla ostetuista kylpylähoidoista
Yacht Club-luokka*

Laivasta riippuen tarjolla on 3–6 erilaista Yacht Club -sviittikategoriaa.

 • Kaikki Bella-, Fantastica- ja Aurea-luokkien palvelut
 • Sviitti, joka on varusteltu muun muassa kehon mukaan muotoutuvalla patjalla, egyptiläisillä puuvillalakanoilla, tyynyvalikoimalla sekä marmorisella kylpyhuoneella
 • Hovimestarin ja conciergen palvelut ympäri vuorokauden
 • Huonepalvelu vuorokauden ympäri
 • Premium Extra -juomapaketti
 • Premium-internetpaketti kahdelle laitteelle
 • Maksuton pääsy Aurea Spa -kylpylän Thermal Suite -alueelle
 • Matkatavaroiden purku ja pakkaus
 • Valitsemasi sanomalehdet sviittiin toimitettuna
 • MSC for Me -ranneke**
 • Vain Yacht Club -asiakkaiden käytössä oleva yksityinen alue laivalla
 • Pääsy yksityiseen Top Sail Loungeen
 • Pääsy yksityiselle aurinkokannelle, jossa on uima-allas, porealtaita ja baari
 • Yksityinen gourmetravintola, jossa on vapaat ruokailuajat

*Yacht Club -luokan sviittejä on saatavilla MSC World Europa, MSC Euribia, MSC Seashore, MSC Seascape, MSC Virtuosa, MSC Grandiosa, MSC Bellissima, MSC Divina, MSC Fantasia, MSC Meraviglia, MSC Preziosa, MSC Seaside, MSC Seaview ja MSC Splendida laivoilla.
**Saatavilla MSC Grandiosa, MSC Bellissima, MSC Meraviglia, MSC Seaside, MSC Seaview ja MSC Splendida laivoilla.

Risteilyn päiväohjelma toimitetaan hyttiin edellisenä iltana. Päiväohjelmasta löydät kaikki laivan tapahtumat, aktiviteetit ja esitykset kellonajan mukaan ilmoitettuna. Ohjelmaa järjestetään laivalla aamun aikaisista tunneista iltamyöhään. Päivän ohjelma saattaa sisältää mm. liikunta- ja tanssitunteja, askartelua, taidehuutokauppoja, juhlia, elokuvanäytöksiä ja musiikkiesityksiä. Risteilyn jokaisena iltana laivan teatterissa esitetään viihde-esityksiä.

Päiväohjelmaan on merkitty laivan ravintoloiden, baarien ja muiden palveluiden aukioloajat ja sijainnit. Ohjelmasta näet vaikkapa mihin aikaan laivan buffetravintolassa tarjoillaan aamiaista ja mihin aikaan kuntosali aukeaa. Samat tiedot löydät myös MSC for Me -sovelluksesta.

Varustamon uusimmilla laivoilla paikat illan teatteriesitykseen voi varata etukäteen. Paikat varataan joko MSC for Me -sovelluksen kautta tai interaktiivisilla kosketusnäytöillä laivalla. Illalle on yleensä valittavana kolme eri esitysaikaa. Emme suosittele jättämään varausta samalle päivälle, sillä paikat täyttyvät nopeasti. Jokaiselle matkustajalle pyritään kuitenkin takaamaan paikka yhteen illan esityksistä.

Jokaisen matkustajan on osallistuttava risteilyn ensimmäisenä päivänä laivan pakolliseen evakuointiharjoitukseen (Emergency Safety Drill). Harjoituksen tarkka aika löytyy risteilyn päiväohjelmasta, mutta siitä ilmoitetaan matkustajille myös laivan kaiuttimien kautta. Yleensä evakuointiharjoitus järjestetään noin tuntia ennen satamasta lähtöä.

Harjoitus alkaa hälytysäänellä, jonka kuultuaan matkustajien tulee siirtyä välittömästi lähimpään porraskäytävään, josta laivan henkilökunta ohjaa heidät omalle evakuointiasemalleen (Muster Station). Evakuointiasema on merkitty hyttikorttiin tai hytin ovesta löytyvään karttaan ja saattaa olla esimerkiksi laivan teatteri tai ravintola.

Evakuointiharjoituksen tarkoitus on opettaa matkustajia toimimaan oikein hätätilanteissa. Matkustajille kerrataan varustamon turvallisuusohjeet ja heitä opastetaan pukeutumaan pelastusliiveihin.

Huomioithan, että harjoitukseen osallistuminen on pakollista. Laivan henkilökunta varmistaa, että jokainen matkustaja on osallistunut pelastusharjoitukseen skannaamalla hyttikortit evakuointiasemalla. Laivan hytit tarkistetaan, ja ravintolat ja palvelut suljetaan harjoituksen ajaksi. Harjoitus järjestetään seuraavana päivänä uudestaan niille matkustajille, jotka eivät osallistuneet ensimmäiseen harjoitukseen.

Löydät risteilyreitin ja aikataulun sekä matkalipuistasi että MSC for Me -sovelluksesta. Myös päiväohjelmassa ilmoitetaan ajat, jolloin laiva saapuu ja lähtee satamasta. Usein laivaan tulee palata viimeistään puoli tuntia ennen lähtöä, mutta satamakohtaiset aikataulut kannattaa tarkistaa aina päiväohjelmasta ennen laivasta poistumista.

Pienemmissä tai vaikeakulkuisemmissa satamissa laivat joutuvat ankkuroitumaan merelle laituriin kiinnittymisen sijaan. Varustamo joutuu näissä tapauksissa käyttämään satamaan siirtymiseen pienempiä tender-aluksia eli yhteysveneitä. Matkalippuihin on yleensä ennalta merkitty, käytetäänkö kohteessa yhteysveneitä vai pääseekö laiva kiinnittymään suoraan laituriin.

Huomioi, että yhteysveneiden käytössä voi olla rajoituksia liikuntarajoitteisille. Pääsääntöisesti liikuntarajoitteinen voi siirtyä yhteysveneeseen, jos hän pystyy kävelemään muutaman askeleen ja käyttää manuaalista pyörätuolia. Joissakin satamissa yhteysveneet ovat esteettömämpiä kuin toisissa. Varustamo ei voi valitettavasti taata liikuntarajoitteisille pääsyä satamaan, kun yhteysveneet ovat käytössä.

MSC Cruisesilla tai laivan kapteenilla on oikeus muuttaa laivan reittiä esimerkiksi sääolosuhteiden, mekaanisen vian tai hätätilanteen takia. Reittimuutosten takia jokin satamakohde saattaa jäädä risteilyllä väliin. Näissä tapauksissa varustamo tai Risteilykeskus ei ole korvausvelvollinen.

MSC Cruisesin risteilyillä ei ole tarkkoja pukukoodeja. Päiväkäyttöön sopivat hyvin tavalliset lomavaatteet, kuten shortsit, t-paidat, housut, hameet, paidat ja mekot. Satamapäiviä varten suosittelemme pakkaamaan mukaan hyvät kävelykengät, hatun, aurinkolasit ja aurinkorasvan. Karibialla kiusana saattavat olla hyttyset, joten pakkaa mukaan myös hyttyskarkote. Uima-altaalle tarvitset uima-asun, sandaalit tai varvastossut sekä vaatteet hytistä uima-altaalle siirtymistä varten. Uima-altaalle on hyvä ottaa mukaan myös rantakassi, jossa aurinkorasva, kirjat ja lehdet kulkevat helposti mukana. Mikäli aioit käyttää kuntosalia matkan aikana, pakkaa mukaan myös urheiluvaatteet ja sisälenkkarit. Suosittelemme tarkistamaan sääennusteet juuri ennen risteilylle lähtöä. Laivoilla on kylpy- ja allaspyyhkeitä, joten niitä ei tarvitse pakata risteilylle mukaan.

Iltaisin matkustajien toivotaan pukeutuvan hieman siistimmin. Iltakäyttöön sopivat hyvin esimerkiksi pikeepaidat, puserot, siistit housut, mekot ja hameet. Viikon risteilyn aikana järjestetään muutama gaala- tai Elegant Dining -ilta, jolloin matkustajien toivotaan pukeutuvan laivan pääravintolan illalliselle tavallista juhlavammin. Gaalailtana matkustajat voivat pukeutua vaikkapa leninkiin, housupukuun, kauluspaitaan tai pikkutakkiin. Huomioi kuitenkin, että gaalailtaan osallistuminen ei ole pakollista. Jos et halua pakata mukaasi juhlavaatteita, voit ruokailla rennommin esimerkiksi laivan buffetravintolassa.

Laivalla järjestetään risteilyn aikana teemailtoja, joihin matkustajat voivat osallistua pukeutumalla teeman mukaisesti. Useimmilla risteilyillä illan teemoja ovat muun muassa white party ja 70-luku. Jos haluat osallistua juhlintaan, pakkaa mukaan myös teeman mukaiset vaatteet.

Kaikilla MSC Cruisesin laivoilla on useita ravintoloita ja kahviloita. Laivojen ravintolatarjonta sisältää muun muassa

 • À la carte -ravintoloita, kuten laivan pääravintolan ja erikoisravintolat
 • Buffetravintoloita
 • Pizza- ja pikaruokaravintoloita
 • Kahviloita ja jäätelöbaareja

Ravintoloiden aukioloajat löytyvät päiväkohtaisesta ohjelmasta. Aamiaista tarjoillaan sekä laivan à la carte -pääravintolassa että buffetravintolassa. Aamiaisen voi tilata veloituksetta myös hyttiin. Hyttipalvelusta veloitetaan kuljetusmaksu vain Bella-matkustusluokassa. Lounasta tarjoillaan buffet- ja à la carte-pääravintolassa. Illallista on tarjolla niin buffet- ja à la carte -ravintoloissa kuin lisämaksullisissa erikoisravintoloissakin. Illallisajat vaihtelevat laivoilla kohteen mukaan.

Erikoisruokavaliot

Erikoisruokavalioista ja allergioista tulee ilmoittaa Risteilykeskukselle hyvissä ajoin ennen matkaa. Lisäksi erikoisruokavaliosta tulee mainita laivalla ravintolan tarjoilijoille.

Hintaan sisältyvät ravintolat

Risteilyn hintaan sisältyy täysihoito laivalla. Voit ruokailla veloituksetta laivan à la carte -pääravintolassa sekä buffetravintolassa. Buffetravintolassa tarjoillaan monipuolisesti eri ruokavaihtoehtoja, kuten salaattia, pitsaa ja muita lämpimiä ruokia. Buffetravintola on auki lähes ympäri vuorokauden.

Pääravintolassa on kiinteät kattausajat. Voit toivoa itsellesi aikaisempaa (noin klo 18.30) tai myöhäisempää kattausaikaa (noin klo 21.00). Huomioithan kuitenkin, että Fantastica-luokan matkustajat ovat etusijalla kattausajan valinnassa Bella-matkustusluokkaan nähden. Aurea-matkustusluokassa matkustavilla on saatavilla ”MyChoice”-illallisvaihtoehto, joka antaa enemmän vapauksia illallisajan suhteen.  Seaside-luokan laivoilla yksi buffetravintoloista toimii iltaisin osalle matkustajista à la carte -pääravintolana.

Buffetravintolassa on saatavilla maksutta automaateista vettä, mehua, kahvia ja teetä. Pääravintolassa kaikki juomat ovat maksullisia, ellei matkustaja ole tilannut juomapakettia.

Ruokailu lasten kanssa

Laivan ravintoloista löytyy myös lapsille sopivaa ruoka. Pääravintolassa lapsille on tarjolla oma ruokalista, johon on valittu lasten suosikkiruokia. Buffetravintolan lasten pöytään on kerätty lapsille sopivia vaihtoehtoja. Ravintoloista löytyy rajoitettu määrä syöttötuoleja.

Huonepalvelu

Matkustajat voivat tilata huonepalvelun kautta hyttiin sekä maksuttomia että lisämaksullisia vaihtoehtoja. Huonepalvelun kuljetusmaksu sisältyy risteilyn hintaan Fantastica-, Aurea- ja Yacht Club- matkustusluokissa. Bella-luokan matkustajilta veloitetaan noin kolmen euron suuruinen kuljetusmaksu. Aamiaisen voi tilata veloituksetta hyttiin.

Lisämaksulliset erikoisravintolat

Kaikilta MSC Cruisesin laivoilta löytyy hintaan sisältyvien ravintoloiden lisäksi lisämaksullisia erikoisravintoloita, joissa matkustajat voivat ruokailla pientä kattausmaksua tai à la carte -hinnoittelua vastaan. Erikoisravintolat vaihtelevat laivoittain. Erikoisravintoloiden tiedot ja aukioloajat löytyvät päiväohjelman takasivulta. Matkustajat voivat varata MSC Cruisesin nettisivujen kautta erikoisravintolapaketteja, jotka sisältävät useampia illallisia laivan erikoisravintoloissa. Pakettien varaaminen ennakkoon on usein edullisempaa. Kolmen illallisen erikoisravintolapaketti maksaa esimerkiksi noin 85 €/hlö.

Alkoholijuomia saa ostettua laivan baareista ja ravintoloista. Matkustajat eivät saa tuoda omia alkoholijuomia laivalle. Satamakohteista tai laivan kaupoista ostetut alkoholituotteet jätetään risteilyn ajaksi laivalle säilytykseen. Ne toimitetaan takaisin matkustajille risteilyn viimeisenä iltana. Kaikilla Yhdysvalloissa pysähtyvillä risteilyillä ikäraja alkoholin nauttimiselle on 21 vuotta. Muilla risteilyillä ikäraja on 18 vuotta. Laivan henkilökunnalla on oikeus takavarikoida laivalle tuodut omat juomat tai olla tarjoilematta erittäin päihtyneelle matkustajalle.

MSC Cruisesin laivat sopivat hyvin lapsiperheille. Lapsille ja teineille tarkoitetuissa kerhoissa järjestetään hauskaa ohjelmaa koko risteilyn ajan. Laivoilta löytyy myös hauskoja aktiviteetteja, kuten 4D-elokuvateatteri, F1-simulaattori ja urheilukenttiä erilaisten pallopelien pelaamiseen.

Varustamo suosittelee, että pikkulasten vanhemmat varaavat laivalle mukaan lastenruokaa, vaippoja ja lasten omat hygieniatuotteet. Laivoilla on saatavilla lastensänkyjä, mutta niitä kannattaa tiedustella rajoitetun saatavuuden takia jo risteilyn varausvaiheessa. Ravintoloissa on saatavilla syöttötuoleja, ja ravintolan henkilökuntaa voi pyytää lämmittämään lastenruoan. Maitopullojen lämmittimiä saa pyydettäessä myös hyttiin. MSC:n laivoilla on myös tarjolla vauvanruokaa yli 6 kk ikäisille lapsille.

Huomioi, että vaippaikäiset eivät saa uida uima- tai porealtaissa, oleskella urheilukentillä tai liukumäissä. Altaiden käyttökielto koskee myös pikkulapsia, jotka uivat uimiseen erityisesti tarkoitetuissa vaipoissa. Lapset eivät saa leikkiä kannella, oleskelutiloissa tai tanssilattioilla ilman valvontaa. Lapsilta kiellettyjä alueita ovat muun muassa kasino, aikuisille tarkoitettu aurinkokansi ja kylpylä.

MSC Cruisesin risteilyillä järjestetään kerhotoimintaa ja ohjelmaa eri ikäisille lapsille. Lapsille ja teineille tarkoitetut kerhot on jaettu iän mukaan eri ryhmiin.

Mini Club & Juniors Club

Mini Club on tarkoitettu 3–6-vuotiaille lapsille. Juniors Clubin ohjelma on suunniteltu 7–11-vuotiaille. Kerhoja ohjaa laivan osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta. Kerhoissa pelataan erilaisia pelejä, urheillaan, tanssitaan ja tehdään esityksiä. Lapsille järjestetään myös omia juhlia. MSC Cruisesin yhteistyökumppani LEGO on näkyvästi esillä lasten kerhotiloissa. Pienimmät lapset viihtyvät Chiccon opettavaisten lelujen parissa.

Young Club & Teens Club

Young Club on tarkoitettu 12–14-vuotiaille nuorille. Teens Clubissa viihtyvät 15–17-vuotiaat nuoret. Nuorille järjestetään monipuolisesti erilaista ohjelmaa, kuten urheiluturnauksia, tanssikilpailuja, pelejä ja WII-, Xbox- ja PlayStation-turnauksia.

Huom! Osa laivoista tarjoaa Mini Club -ryhmissä tapahtuvaa lastenhoitopalvelua 1–3-vuotiaille lapsille. Lastenhoitopalvelu on auki muutaman tunnin päivässä.

Hyttipalvelija siivoaa hyttisi kahdesti päivässä, aamuisin ja iltaisin. Hyttipalvelijaa voi pyytää yhdistämään tai erottamaan sängyt toisistaan. Hyttipalvelija auttaa kaikissa hyttiin liittyvissä pyynnöissä ja kysymyksissä.

Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä alueilla kasinolla ja ulkokannella. Tupakantumppeja ei saa heittää laidan ylitse. Paloturvallisuussyistä tupakointi ei ole sallittua hyteissä tai hyttien parvekkeilla. Sääntöjen rikkomisesta peritään sakkomaksu, joka veloitetaan suoraan asiakkaan hyttikortilta.

Laivan sähkövirta on 110/220. Suomalaiset sähkölaitteet sopivat suoraan hytissä olevaan pistorasiaan ilman adapteria. Kaikissa hyteissä on hiustenkuivaajat. Laivoilla on tarjolla pyykinpesupalvelu, jonka hinnastoa voi tiedustella laivalta.

Jokaisella laivalla on hyvin varusteltu lääkäriasema, jossa työskentelee lääkäri ja sairaanhoitaja. Lääkäriasema on avoinna päiväkohtaisessa ohjelmassa merkittyinä aikoina ja hätätapauksissa ympäri vuorokauden. Laivalla tarjotut lääkäripalvelut ovat maksullisia, joten on suositeltavaa, että jokaisella matkustajalla on voimassa oleva sairaus- tai matkavakuutus, joka korvaa hoidon. Sen varalta, että matkavakuutuksesi ei kata kaikkea laivalla saamaasi hoitoa, säilytä kaikki kuitit voidaksesi neuvotella vakuutusyhtiösi kanssa kotiin palattuasi. Lääkäripalvelut veloitetaan suoraan hyttikortilta. Merisairauteen lääkäriasema tarjoaa lääkkeet ilmaiseksi.

Raskaana olevien on toimitettava laivalle lääkärintodistus, johon on merkitty raskausviikot ja todistus terveydentilasta. Jos raskausviikot ylittävät 24. viikon, ei matkustaja voi lähteä risteilylle.

Sinun täytyy olla lääketieteellisesti ja fyysisesti riittävän hyvässä kunnossa voidaksesi osallistua risteilylle, jotta matka ei uhkaa sinun tai muiden matkustajien terveyttä. Ilmoita Risteilykeskukselle heti risteilyä varatessasi, tai mahdollisimman pian sen jälkeen, kaikista terveyteesi liittyvistä rajoitteista kirjallisesti. Varustamon tulee tietää rajoitteista, jotka ovat ilmenneet ennen matkaa, voivat ilmetä matkan aikana tai voivat vaikuttaa/vaikuttavat risteilyn sujumiseen kannaltasi. Tämä ohje koskee myös mahdollisten apuvälineiden käyttöä.

Matkustaminen laivalla voidaan kieltää, jos muiden matkustajien tai henkilökunnan turvallisuus koetaan uhatuksi. Laivan miehistö voi tehdä päätöksen kieltää matkustajan nousu laivaan, jos se uhkaa matkustajan omaa, toisen matkustajan tai henkilökunnan terveyttä. Kiellon syynä voivat olla sairaus, epidemiavaara, epäasiallinen käytös, puutteet matkustusasiakirjoissa tai jokin muu syy, joka tekee laivaan nousun mahdottomaksi. Matkustajien tulee olla fyysisesti ja psyykkisesti riittävän hyvässä kunnossa risteilylle. Laivalla on toisten matkustajien huomioimiseen sekä terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä sääntöjä. Miehistö voi pyytää sääntöjä rikkonutta matkustajaa poistumaan laivasta seuraavassa satamassa. Tällöin matkustaja on itse vastuussa kaikista kuluista, joita sääntöjen rikkominen tai laivasta poistuminen aiheuttaa.

Risteilyn jälkeen

Laivalta poistumiseen liittyvät ohjeet ja dokumentit, kuten baggage tag -matkatavaralipukkeet, toimitetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana. Ohjeissa ilmoitetaan laivalta poistumisjärjestys ja viimeisen aamun toimenpiteet. Risteilyn viimeisenä iltana kaikkien matkustajien tulee kiinnittää matkatavaroihinsa matkatavaralipuke (nimi, osoite ja muut tarvittavat tiedot) ja jättää laukku yöksi hytin oven ulkopuolelle. Varo pakkaamasta matkalaukkuusi viimeisen päivän matkustusvaatteita.

Henkilökunta kerää laukut yön aikana ja kuljettaa ne terminaaliin laivan saavuttua satamaan. Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata kaikki tärkeät dokumentit, arvokkaat esineet ja lääkkeet. Lisätietoja voi pyytää laivan henkilökunnalta.

Laivalta poistuminen alkaa yleensä noin tunti satamaan saapumisen jälkeen. Poistuminen tapahtuu porrastetusti ja oma poistumisaikaisi on ilmoitettu poistumisaikataulussa. Matkalaukku noudetaan terminaalista poistumisohjeissa ilmoitetulta noutoalueelta.

Jos sinulla on kiire ehtiä esimerkiksi paluulennolle, voit lähteä laivalta heti ensimmäisten joukossa. Tällöin kuljetat kaikki matkatavarat itse ulos laivasta etkä jätä niitä hytin oven ulkopuolelle viimeisenä risteilyiltana. Voit tiedustella aikaista poistumismahdollisuutta laivan vastaanotosta.

Jos olet varannut matkasi itse, varmista, että sinulla on riittävästi aikaa maihin tulon ja lennon lähdön välillä. Lentokentällä on suositeltavaa olla vähintään kaksi-kolme tuntia ennen lennon lähtöä ja risteilyalukselta poistuminen alkaa tavallisesti aikaisintaan tunti satamaan saapumisesta. Mahdolliset ruuhkatilanteet satamaterminaalissa ja liikenteessä on hyvä ottaa huomioon lentoja varatessa. Risteilykeskus ei ota vastuuta matkailijan itse järjestämistä paluulennoista.