Usein kysytyt kysymykset risteilyistä

Varaa risteily

Yleistä tietoa kansainvälisistä risteilyistä

Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa kansainväliselle risteilylle? Suosittelemme tutustumaan yleisimpiin risteilyihin liittyviin kysymyksiin jo risteilyn varausvaiheessa, jotta risteilyloman suunnittelu olisi mahdollisimman vaivatonta. Jos et löydä mieltäsi askarruttavaan kysymykseen vastausta, olethan yhteydessä risteilyasiantuntijoihimme puhelimitse, sähköpostitse tai chatin kautta.

Risteilyn suunnitteleminen

Risteilykeskuksesta voi varata kansainvälisen risteilyloman satoihin kohteisiin ympäri maailmaa. Löydät valikoimastamme varmasti omaan makuusi sopivan vaihtoehdon – etsit sitten valtameri-, joki-, luksus-, häämatka-, tutkimusmatka- tai maailmanympäriristeilyä. Risteilyn voi varata kätevästi nettivaraamomme kautta tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse tai sähköpostitse (020 1441 810, myynti@risteilykeskus.fi).

Kansainvälisiä risteilyjä on oikeastaan mahdotonta verrata vaikkapa Suomen ja Ruotsin väliseen reittiliikenteeseen. Kansainvälisillä laivoilla majoitutaan puolet isommissa hotellihuonemaisissa hyteissä, ruokaillaan hintaan sisältyvissä ravintoloissa, nautitaan auringosta uima-allaskannella, treenataan kuntosalilla, viihdytään Broadway-tasoisten musikaalien parissa ja koetaan miltei joka päivä uusi kohde

Olemme Suomen suurin risteilymatkoihin erikoistunut matkatoimisto. Voit luottaa siihen, että saat kauttamme asiantuntevaa suomenkielistä asiakaspalvelua ja risteilyn aina hintatakuulla. Teemme aktiivista yhteistyötä kaikkien suurimpien risteilyvarustamoiden kanssa.

Risteilykeskus on erikoistunut yli 20 kansainvälisen risteily- ja jokivarustamon risteilyihin. Löydät valikoimastamme tuhansia risteilyvaihtoehtoa kaikille maailman merille ja sisävesille. Suomen lisäksi meillä on toimintaa muissa pohjoismaissa; Ruotsissa (Kryssningscenter), Tanskassa (KrydstogtCenter) ja Norjassa (CruiseAway).

Hintatakuumme takaa, että risteilyn saa varattua Risteilykeskuksensta aina päivän parhaaseen hintaan. Risteilyt saa varattua kauttamme aina samaan hintaan, tai jopa edullisemmin, kuin risteilyvarustamoiden omilta nettisivuilta. Emme peri risteilyvarauksista varaus- tai toimistokuluja.

Teemme myös yhteistyötä Finnairin kanta-asiakasohjelman kanssa; saat nettivaraamomme kautta varatuista risteilyistä Avioksia, joita voit käyttää muun muassa lentojen ja muiden lisäpalveluiden ostamiseen.

Risteilemään voi lähteä mihin aikaan vuodesta tahansa. Risteilyjä on tarjolla ympäri maailmaa, joten vaihtoehtoja on runsaasti. Risteilyä suunnitellessa kannatta kuitenkin ottaa huomioon se, että risteilysesongit vaihtelevat kohteittain.

Suosituimmat risteilyajankohdat kohteittain

 • Karibia: risteilyjä vuoden ympäri, paras ajankohta marraskuusta toukokuuhun
 • Välimeri: risteilyjä vuoden ympäri, eniten tarjontaa huhtikuusta lokakuuhun
 • Pohjois-Eurooppa: risteilyjä toukokuusta lokakuuhun
 • Alaska: risteilyjä toukokuusta lokakuuhun
 • Tyynimeri, Australia ja Uusi-Seelanti: eniten tarjontaa joulukuusta huhtikuuhun
 • Siirtymäristeilyt (esim. Atlantin ylitys): risteilyjä keväisin maalis-toukokuussa ja syksyisin syys-marraskuussa

Välimerellä ja Karibialla voi risteillä ympäri vuoden, mutta lomaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi Välimerellä tarjontaa on talvisin vähemmän ja että Karibialla risteilyreitteihin voi tulla muutoksia hurrikaanikauden aikana. Hurrikaanikausi Karibialla kestää noin kesäkuusta marraskuuhun, joskin suurin riski hurrikaaneille ja trooppisille myrskyille on elokuun lopusta lokakuun puoliväliin. Hurrikaanit ja trooppiset myrskyt eivät kuitenkaan yleisesti ottaen vaikuta merkittävästi risteilyihin, koska laivan kapteeni voi tarvittaessa muuttaa reittiä välttääkseen myrskyn. Reittimuutoksiin kannattaa kuitenkin hurrikaanikauden aikana varautua.

Jollain muilla alueilla, kuten vaikkapa Alaskassa, voi risteillä vain loppukeväästä alkusyksyyn. Yleisesti ottaen risteilyjä on kuitenkin tarjolla ympäri vuoden, joten niin sanottua huonoa aikaa lähteä risteilemään ei ole.

Risteilyjen kesto vaihtelee muutamasta päivästä useampaan kuukauteen, mutta yleisin pituus on seitsemän yötä. Etenkin isot ja perheiden suosiossa olevat laivat tekevät pääsääntöisesti viikon risteilyjä; näillä risteilyillä pysähdytään yleensä 3-7 satamakohteessa. Harvinaisemmilla reiteillä risteilyjen kesto voi olla pidempi, esimerkiksi 9-14 yön risteilyjä on tarjolla runsaasti. Välimerelle ja Bahamalle pääsee risteilemään myös lyhyemmäksi ajaksi, vaikkapa 3-4 päiväksi. Maailmanympäriristeilyllä reissun päällä saatetaan olla jopa 4 kuukautta.

Risteilyn hintaan vaikuttaa matkustusajankohta, risteilyn pituus, risteilykohde ja -reitti, risteilyvarustamo ja laiva sekä valittu hyttiluokka. Edullisimmin risteilemään pääsee ison perustasoisen laivan ikkunattomassa sisähytissä, kun taas luksuslaivan sviitissä risteilystä joutuu pulittamaan enemmän; hintahaitari viikon risteilyllä voi vaihdella vaikkapa 600 eurosta 5000 euroon. Pääset vertailemaan risteilyjen hintoja Risteilykeskuksen nettivaraamossa.

Voit lähteä risteilemään lähes minne vain; valitset sitten valtameri- tai jokiristeilyn. Suosittuja risteilykohteita ovat muun muassa Karibia, Bahama, Bermuda, Välimeri, Pohjois-Eurooppa, Britteinsaaret, Alaska, Panaman kanava, Havaiji, Aasia, Australia ja Uusi-Seelanti, Tyynenmeren saaret, Etelä-Amerikka, Galapagossaaret, Grönlanti ja Antarktis. Jokiristeilyjä on tarjolla muun muassa Keski- ja Etelä-Euroopassa, Egyptissä ja Aasiassa.

Risteilyn hintaan sisältyvät palvelut vaihtelevat risteilyvarustamon, varustamon palvelutason ja hyttiluokan mukaan, mutta lähtökohtaisesti kaikkien risteilyjen hintaan sisältyvät kattavat peruspalvelut, kuten

 • Majoitus hotellihuonemaisessa hytissä
 • Hyttisiivoojan palvelut 1-2 kertaa päivässä
 • Mahdollisuus vierailla upeissa satamakohteissa
 • Kaikki ruokailut laivan à la carte -pääravintolassa ja buffetravintolassa, sekä usein allasravintoloissa ja kahviloissa
 • Monipuolinen viihdeohjelma laivalla
 • Lastenohjelma, leikkihuoneet ja monipuoliset aktiviteetit lapsille (tarjonta vaihtelee laivoittain)
 • Useimmat laivakohtaiset palvelut, kuten kuntosali, uima-altaat ja porealtaat (tarjonta vaihtelee laivoittain)
 • Satamamaksut, verot ja polttoainelisämaksut

Premium- ja luksustason risteilyn hintaan sisältyy varustamosta riippuen usein myös valikoima juomia, ruokailuja teemaravintoloissa sekä lisämukavuuksia hytissä.

Voit tutustua tarkemmin hintaan sisältyviin palveluihin varustamokohtaisilla sivuillamme.

Ehdottomasti. Voit ostaa kauttamme matkapaketin haluamallesi risteilylle – räätälöimme paketin toiveidesi mukaan. Lentojen, kuljetusten ja majoituksen varaaminen onnistuu parhaiten puhelimitse tai sähköpostitse. Nettivaraamon kautta voit tehdä pelkän risteilyvarauksen.

Risteilyn varaaminen

Moni mieltää risteilyt yhä vain ikäihmisten jutuksi, vaikka useiden laivojen tarjonta on suunnattu nuoria aikuisia ja lapsiperheitä ajatellen. Risteilykeskuksen risteilyvalikoimasta löytyy kaikenlaiseen makuun sopivia vaihtoehtoja, mutta etenkin isoilla laivoilla lomailu on vauhdikasta ja aktiivista: menoa ja meininkiä on tarjolla aamusta iltaan. Risteilyt sopivat siis hyvin eri-ikäisille ja eri asioista kiinnostuneille lomailijoille.

Erityisen tärkeää on valita omien toiveiden mukainen vaihtoehto; laivojen ja varustamoiden välillä saattaa olla suuriakin eroja. Jos olet epävarma siitä, onko mietinnässäsi oleva risteily toiveisiisi sopiva, ole yhteydessä asiakaspalveluumme – risteilyasiantuntijamme auttavat mielellään etsimään juuri mieltymyksiisi sopivan vaihtoehdon.

Sopivan risteilyvaihtoehdon löytäminen voi tuntua haastavalta tarjonnan laajuuden takia. Ehdotammekin, että aloitat risteilyvaihtoehtojen kartoittamisen nettivaraamostamme seuraavat asiat mielessä pitäen:

1. Kohde (lähi- vs. kaukokohde)

Sopivan risteilyn kartoittaminen on helpointa aloittaa kohteen ja matkustusajankohdan valinnalla. Risteilytarjonnan laajuus vaihtelee kohteissa vuodenajan mukaan. Kesäkaudella suosittuja lähiristeilykohteita ovat esimerkiksi Välimeri ja Norjan vuonot. Talvikaudella monet suosivat kaukokohteita, kuten vaikkapa Karibiaa ja Aasiaa. Kaukokohteiden risteilyt ovat usein hinnaltaan huokeampia, mutta lähikohteeseen lentäminen on edullisempaa.

2. Budjetti (mainstream-tason vs. premium-tason vs. ultraluksustason risteily)

Budjettiin vaikuttaa kohteen lisäksi myös se, millaiselle laivalle lähdet lomailemaan. Maailman suurimmat laivat ovat niin sanottua mainstream-tasoa, joilta löytyy tekemistä ja aktiviteettejä kaikenikäisille matkustajille. Premium-tason laivoilla aktiviteetteja ja huvituksia on usein vähemmän, mutta palvelu on henkilökohtaisempaa. Ultraluksustason laivat sen sijaan ovat pieniä ja eksklusiivia – ja hintaan sisältyy usein myös vaikkapa juomia ja muita lisäpalveluja. Mainstream-tason risteilyt on hinnoiteltu huomattavasti huokeammin kuin ultraluksustason risteilyt.

3. Varustamo (lapsiystävällinen vs. pariskunnille sopiva)

Varustamoiden välillä on eroja, joista kannattaa olla tietoinen. Mainstream-varustamoiden uudet ja isot laivat ovat täydellisiä valintoja lapsiperheille, kun taas aikuisempaan makuun sopivat premium-tasoiset laivat ovat nappivalinta pariskunnille.

4. Laiva (iso vs. pieni, uusi vs. vanha)

Painota valinnassasi niitä asioita, joiden tiedät tekevän risteilylomasta täydellisen juuri sinulle. Ehkäpä uusi ja iso laiva aktiviteetteineen nousee risteilykohteen edelle – tai painotat korkeaa palvelutasoa laajaa aktiviteetti- ja viihdetarjontaa enemmän. Isoilta laivoilta löytyy valtavasti tekemistä, mutta niiden kyydissä ei pääse vierailemaan pienissä ja eksklusiivisissa satamakohteissa, toisin kuin pienten laivojen kyydissä.

5. Hytti (sisä-, ulko- tai parvekehytti vs. sviitti)

Edullisimmin reissuun pääsee valitsemalla ikkunattoman sisähytin. Hintaero ei kuitenkaan usein ole kovin suuri ikkunallisen ja parvekkeellisen hytin välillä, joten jos olet aikeissa varata ikkunallisen hytin, suosittelemme lämpimästi harkitsemaan parvekehytin varaamista – oma parveke on ihana lisä hyttiin. Sviitissä majoittuminen nostaa vielä entisestään risteilyloman tasoa.

Voit kysyä apua ja vinkkejä myös suoraan Risteilykeskuksen asiakaspalvelusta. Meillä on kattava kokemus erilaisista risteilyistä, joten osaamme varmasti ehdottaa juuri sinun tarpeisiisi sopivia vaihtoehtoja!

Risteilyvarustamot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan, jotka ovat mainstream eli niin sanottu perustaso, premium ja ultraluksus.

Mainstream-tasoiset risteilyvarustamot

Mainstream-tasoisilla isoilla laivoilla lomailu on kaikkea muuta kuin tylsää. Laivoilta voi löytyä huvituksia vesiliukumäistä karting-ratoihin, surffaussimulaattoreista vaijeriliukuihin ja karuselleista lasten kerhotoimintaan. Iltaisin nautitaan Broadway-tasoisista musikaaleista, luistelunäytöksistä tai muusta maailmanluokan viihteestä. Maailman isoimmat laivat kuuluvat suosittuun mainstream-kategoriaan. Mainstream-varustamoilta löytyy myös hieman pienempiä laivoja, mutta myös näiden laivojen ohjelma ja palvelut on suunniteltu suurille massoille.

Mainstream-tason isot laivat sopivat erityisen hyvin ensikertalaisille, nuorille aikuisille, lapsiperheille ja matkustajille, joille esimerkiksi laivan aktiviteettien määrä on yksilöllistä palvelua tärkeämpää.

Mainstream-tasoisia varustamoita: Royal Caribbean, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line

Premium-tasoiset risteilyvarustamot

Premium-tason risteilyillä pääset nauttimaan pienestä luksuksesta hyvään hintaan. Laivoilla on parempi palvelutaso kuin mainstream-tason laivoilla – mutta et joudu pulittamaan risteilystä tähtitieteellisiä summia. Valmistaudu lomailemaan laivoilla, joilla on vähemmän aktiviteetteja – mutta enemmän tilaa hengähtää! Premium-laivojen matkustajat ovat lähinnä pariskuntia tai ystäväporukoita.

Premium-tasoisia varustamoita: Celebrity Cruises, Princess Cruises, Holland America Line, Oceania Cruises

Ultraluksustason risteilyvarustamot

Risteilymaailmassa pienempi on aina parempi. Ultraluksuslaivat ovatkin usein kooltaan huomattavasti pienempiä kuin vaikkapa Karibialla seilaavat jättilaivat. Pienemmillä luksuslaivoilla on helpompi taata, että asiakkaat saavat rahoilleen vastinetta – sinulla saattaa olla muun muassa oma hovimestari, joka huolehtii sviittisi siisteydestä ja risteilyyn liittyvistä toiveistasi. Hovimestari myös pakkaa ja purkaa matkustajien matkalaukut, harjaa puvut ja kiillottaa kengät.

Kuuden tähden risteilyjen hintaan sisältyy valtava määrä palveluita samppanjasta fine dining -illallisiin ja ryhmäliikuntatunneista satamakohteiden retkiin. Osa luksusvarustamoista tarjoaa kaupan päälle myös luksushotellimajoituksia tai muutaman päivän kiertomatkoja ennen tai jälkeen risteilyn.

Luksustason varustamoita: Explora Journeys, Silversea Cruises, Ponant, Regent Seven Seas Cruises, Scenic Luxury Tours & Cruises

Mainstream-tasoiset isot laivat sopivat erityisen hyvin nuorille aikuisille ja lapsiperheille, joille esimerkiksi laivan aktiviteettien määrä on yksilöllistä palvelua tärkeämpää.

Niin sanotuilla perustasoisilla isoilla laivoilla lomailu on kaikkea muuta kuin tylsää. Laivoilta löytyy huvituksia vesiliukumäistä karting-ratoihin, surffaussimulaattoreista vaijeriliukuihin ja karuselleista lasten kerhotoimintaan. Iltaisin nautitaan Broadway-tasoisista musikaaleista, luistelunäytöksistä tai muusta maailmanluokan viihteestä. Maailman isoimmat laivat kuuluvat suosittuun mainstream-kategoriaan. Perustasoiset risteilyt ovat myös yleensä hinnoiltaan muita risteilyvaihtoehtoja huokeampia.

Kohteiden puolesta erityisesti Karibia ja Välimeri ovat perheiden suosiossa, sillä näillä alueilla seilaa useita lapsiperheille sopivia laivoja.

Mainstream-tasoisia varustamoita: Royal Caribbean, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line

Aikuiseen makuun sopii hyvin premium-tasoinen risteily, jolla pääsee nauttimaan pienestä luksuksesta hyvään hintaan. Laivoilla on parempi palvelutaso kuin mainstream-tason laivoilla, mutta risteilystä ei joudu pulittamaan tähtitieteellistä summaa. Premium-laivoilla on vähemmän aktiviteetteja, mutta enemmän tilaa matkustajille. Premium-laivojen matkustajat ovat lähinnä pariskuntia tai ystäväseurueita, lapsiperheitä tai nuoria aikuisia näkee laivoilla huomattavasti vähemmän.

Premium-laivat seilaavat useissa kohteissa ympäri maailmaa. Suosittuja kohteita ovat muun muassa Välimeri, Karibia, Alaska ja Australia. Premium-laivojen reitit ovat usein hieman perustasoisten laivojen risteilyreittejä kiehtovampia, ja risteilyn aikana saattaa olla myös yön yli kestäviä pysähdyksiä suosituimmissa satamakohteissa.

Premium-tasoisia varustamoita: Celebrity Cruises, Princess Cruises, Holland America Line, Oceania Cruises

Risteily on erinomainen vaihtoehto esteettömäksi matkaksi, sillä risteilyllä pääset helposti kokemaan useita kohteita, joihin muuten voisi olla vaikeampaa päästä. Useimmat varustamot ovat huomioineet erilaiset erityistarpeet yksityiskohtaisesti, ja eri tavoin liikkuvat tai aistivat ihmiset ovatkin yleinen näky risteilyillä.

Tarjoamme kattavasti tietoa eri varustamoiden esteettömyydestä ja vinkkejä esteettömän risteilyloman suunnitteluun. Löydät lisätietoa esteettömistä risteilyistä nettisivuiltamme.

Esteettömät hytit varataan asiakaspalvelumme kautta (myynti@risteilykeskus.fi tai puh. 020 1441 810), ja asiantuntijamme auttavat sopivan risteilyn valinnassa. Voit varata kauttamme joko pelkän risteilyn tai koko paketin, johon sisältyvät lennot, mahdollinen majoitus ennen/jälkeen risteilyn sekä kohdekuljetukset.

Laivoilta löytyy lukuisia erilaisia hyttikategorioita. Jo risteilyn suunnitteluvaiheessa kannattaa pohtia, kuinka paljon on valmis panostamaan hytin lisäpalveluihin tai sijaintiin, sillä hyttien hinnat vaihtelevat hyttiluokan mukaan. Edullisimmin lomailemaan pääsee määrittelemättömässä sisähytissä.

Tässä yleisimmät hyttikategoriat:

Määrittelemätön hytti

Hytin sijainti tai hyttinumero eivät ole varausvaiheessa tiedossa, mutta hyttiluokka on määritelty ennalta esim. sisä-, ikkuna- tai parvekehytiksi. Tiedät siis ennakkoon, millaisen hytin varaat, mutta et sitä, missä se laivalla sijaitsee.

Yhden hengen studiohytti

Hytti on hinnoiteltu vain yhdelle matkustajalle. Studiohytit ovat useimmiten sisähyttejä, mutta joiltain laivoilta löytyy myös ikkuna- ja parvekehyttejä yhden hengen käyttöön. Studiohyttejä löytyy mm. Celebrity Cruisesin, Holland America Linen, Norwegian Cruise Linen ja Royal Caribbeanin uusimmilta laivoilta.

Sisähytti

Hytissä ei ole ikkunaa – tosin muutamilla Royal Caribbeanin laivoilla tarjolla saattaa olla oikeaa ikkunaa imitoiva virtuaalinen ikkuna, mistä on tietenkin erillinen maininta hyttikuvauksessa.

Ulkohytti

Hytissä on ikkuna, minkä koko vaihtelee laivan ja valitun hytin mukaan. Joissain tapauksissa näkymä ikkunasta voi olla rajoitettu, mutta tästä on erillinen maininta hyttikuvauksessa.

Parvekehytti

Hytissä on oma parveke, josta on näkymä merelle. Joissain tapauksissa näkymä parvekkeelta voi olla rajoitettu, mutta tästä on erillinen maininta hyttikuvauksessa. Royal Caribbeanin Oasis-luokan laivoilla ja MSC Cruisesin World-luokan laivoilla parvekenäkymän voi poikkeuksellisesti valita myös muun muassa laivan kävelykadulle tai keskuspuistoon.

Minisviitti ja sviitti

Sviitit ovat yleensä kooltaan tavallisia hyttejä suurempia. Laivoilla on tarjolla pienempiä minisviittejä ja jopa kahden kerroksen kokoisia villoja. Sviittien hintaan sisältyy usein lisäpalveluita, kuten oman hovimestarin palvelut tai ruokailu omassa sviittiravintolassa. Sviittikohtaiset palvelut kannattaa aina tarkistaa ennen risteilyn varaamista.

Useilta mainstream- ja premium-tason uusimmilta ja isoimmilta laivoilta löytyy sviittiasiakkaiden käyttöön tarkoitettuja sviittialueita. Tällaisia ovat esimerkiksi Norwegian Cruise LineThe Haven”, Celebrity CruisesinThe Retreat”, MSC CruisesinYacht Club” ja Royal CaribbeanSuite Neighborhood”. Sviittialueilta löytyy usein muun muassa yksityinen aurinkokansi, ravintola ja lounge-tila, joihin vain sviittiasukkaat pääsevät.

Sviittialueen voi ajatella olevan niin sanotusti ”ship within a ship” eli ”laiva laivan sisällä”. Sviittiasiakkaat pääsevät nauttimaan sviittialueella pienten luksuslaivojen kaltaisista korkealuokkaisista palveluista, mutta heillä on käytössään myös koko suuren laivan tarjoamat mahdollisuudet aktiviteetteihin, ruokailuun ja ohjelmaan.

Risteilylle voi ehdottomasti lähteä yksinään. Yksin matkustava voi varata käyttöönsä yhden hengen studiohytin, joka on useimmiten sisähytti. Joiltain laivoilta löytyy myös ikkuna- ja parvekehyttejä yhden hengen käyttöön. Studiohyttejä löytyy mm. Celebrity Cruisesin, Holland America Linen, Norwegian Cruise Linen ja Royal Caribbeanin uusimmilta laivoilta. Jos laivalta ei löydy studiohyttejä, yksin matkustava voi varata käyttöönsä myös kahden hengen hytin, mutta tällöin risteilystä joutuu usein maksamaan koko hytin eli kahden hengen hinnan satamamaksuja ja veroja lukuun ottamatta.

Risteilyn varaaminen on helppoa ja joustavaa. Voit tehdä alustavan varauksen nettivaraamomme kautta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse tai puhelimitse (myynti@risteilykeskus.fi, 020 1441810). Vaihtoehtoisesti voit myös täyttää nettisivuiltamme löytyvän tarjouspyyntölomakkeen. Alustava varaus ei sido sinua vielä mihinkään, sillä varaus vahvistuu vasta sen jälkeen, kun risteilyn ennakkomaksu on maksettu.

Nettivaraamon kautta tehtyjä risteilyjä ei makseta varausvaiheessa, joten voit huoletta tehdä alustavan varauksen, vaikka et olisikaan täysin varma vaikkapa valitusta hyttiluokasta. Jos teet varauksen nettivaraamomme kautta, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Saat tässä vaiheessa lisätietoa alustavan varauksen voimassaoloajasta, maksuehdoista sekä apua mahdollisiin kysymyksiin. Voit halutessasi myös lisätä varauksellesi lisäpalveluita, kuten lennot ja kuljetukset satamaan. Risteily vahvistuu vasta ennakkomaksun maksamisen jälkeen.

 1. Tutustu risteilyvaihtoehtoihin Risteilykeskuksen nettivaraamossa.
 2. Valitse matkustajien määrä sekä toiveisiisi parhaiten sopiva hytti. Täytä yhteystietosi ohjeiden mukaan ja tee alustava varaus. Risteilyvaraus ei sido sinua vielä mihinkään.
 3. Odota risteilyasiantuntijamme yhteydenottoa. Saat meiltä lisätietoa alustavan varauksen voimassaoloajasta, maksuehdoista sekä apua mahdollisiin kysymyksiin. Voit tässä vaiheessa lisätä varauksellesi lisäpalveluita, kuten lennot ja kuljetukset satamaan.
 4. Tutustu varausvahvistukseen, ja maksa risteilyn ennakkomaksu. Tämä vaihtelee varustamon mukaan ja voi olla esim. 10 % risteilyn hinnasta.
 5. Risteily on varattu. Risteilyn loppumaksu erääntyy lähempänä lähtöä. Nyt voit rauhassa odotella lomalle lähtöä.

Risteilyvarustamoiden maksuaikataulut ovat melko joustavia. Alustava varaus pysyy yleensä voimassa muutamasta päivästä viikkoon. Risteily vahvistetaan maksamalla ennakkomaksu, jonka suuruus vaihtelee varustamoittain; se voi olla esimerkiksi 20 % risteilyn hinnasta. Jos kyseessä on lähilähtö, saatat joutua maksamaan risteilyn vahvistuksen yhteydessä kokonaisuudessaan. Jos lähtöpäivään on vielä hyvin aikaa, risteilyn loppulasku erääntyy vasta lähempänä lähtöä, yleensä noin 2-3 kuukautta ennen lähtöä. Risteilyn maksuehdot ilmoitetaan risteilyvarauksen teon yhteydessä ennen risteilyn vahvistamista. Voit tutustua varustamoiden maksuehtoihin ennakkoon myös nettisivuillamme.

Ennen risteilyä

Risteilyn loppumaksu erääntyy yleensä noin 2-3 kuukautta ennen lähtöä. Jos kyseessä on lähilähtö, saatat joutua maksamaan kokonaisuudessaan jo risteilyn varausvaiheessa. Löydät varustamokohtaiset matkaehdot nettisivuiltamme.

Risteilyn peruutuskulut alkavat yleensä juosta vasta lähempänä lähtöä. Peruutusehdot vaihtelevat varustamoittain, mutta yleensä risteilyn voi peruuttaa kohtuullisilla kuluilla vielä noin 1-2 kuukautta ennen lähtöä; kulut saattavat olla esim. 20-25 % matkan hinnasta. Kulut nousevat, mitä lähemmäs lähtöä mennään. Varustamokohtaisen peruutusehdot kannattaa lukea tarkkaan risteilyn varausvaiheessa, jotta kulujen kanssa ei synny epäselvyyksiä.

Peruutus tulee tehdä Risteilykeskuksen toimiston aukioloaikana. Peruutusajankohdaksi lasketaan se ajankohta, jolloin Risteilykeskus on saanut tiedon peruutuksesta. Löydät varustamokohtaiset peruutusehdot ”matkaehdot”-sivultamme.

Matkustajien on itse huolehdittava kohdemaiden vaatimista matkadokumenteista, kuten viisumeista tai matkustusluvista. Suomalaisilta matkustajilta ei vaadita viisumia esim. Yhdysvaltoihin tai EU/ETA-maihin, mutta kaukokohteisiin viisumia saatetaan vaatia. Yhdysvalloista lähteville ja siellä vieraileville risteilyille vaaditaan kuitenkin pakollinen ESTA-matkustuslupa, jonka voi hakea internetin kautta. Suosittelemme hakemaan matkustusluvan Yhdysvaltain tulli- ja rajalaitoksen virallisten nettisivujen kautta. ESTA-lupa maksaa noin 21 dollaria. Huomioithan, että jos haet ESTA-lupaa jonkin muun tahon kautta, saattaa hinta olla huomattavasti virallista hintaa suurempi.

Risteilymatkoihin liittyy useita pieniä yksityiskohtia, jotka saattavat olla sinulle ennestään tuntemattomia. Löydät nettisivuiltamme pienen oppaan, johon olemme koonneet risteilymatkailun perusasiat. Löydät oppaan täältä.

Pakkaa mukaasi ainakin risteilyliput, passi, pankki- ja luottokortti sekä pieni määrä käteistä satamakohteita varten. Useimmilla laivoilla on hytissä sekä amerikkalaisia että eurooppalaisia pistorasioita sekä USB-latauspisteitä, mutta adapterin mukaan ottaminen saattaa olla hyvä idea, jos majoitut satamakohteessa ennen tai jälkeen risteilyn. Hytistä löytyy yleensä myös hiustenkuivaaja, shampoota ja hoitoainetta.

Risteilyä varten mukaan kannattaa pakata ainakin uimapuku, aurinkohattu, urheiluvaatteet, siistit iltavaatteet sekä kohteesta riippuen kevyempiä tai lämpimämpiä vaatekertoja.

Suosittelemme myös pakkaamaan mukaan erillisen käsilaukun risteilyn ensimmäistä päivää varten. Käsilaukkuun kannattaa pakata illalliselle sopivat vaihtovaatteet, uimapuku sekä kaikki muut henkilökohtaiset tavarat, kuten passin, rahat ja lääkkeet. Isommat matkalaukut läpivalaistaan erikseen ennen laivaan nousua, ja ne saatetaan toimittaa hyttiin vasta ensimmäisen illan illallisen jälkeen.

Monen mielessä kummittelee myytti iltapukuun pynttäytyneestä risteilymatkustajasta. Laittautumista laivalla ei tietenkään ole kielletty, mutta perusristeilyillä erityisiä pukukoodeja ei ole. Laivan á la carte -ravintoloissa saatetaan järjestää joinakin iltoina muodollisempi ”formal night”, jolloin päälle saa heittää tyylikkäimmät vetimensä. Jos tämä ei kuitenkaan kiinnosta, voi illallisen syödä jossain muussa laivan ravintolassa. Iltapukua ei mukaan tarvitse pakata.

Alaikäisen kanssa matkustamiseen liittyy yllättäviäkin rajoituksia, jotka kannattaa ottaa risteilyä varatessa huomioon. Alaikäiseksi lapseksi lasketaan Yhdysvalloista ja Dubaista lähtevillä risteilyillä alle 21-vuotiaat matkustajat, kun muilla kansainvälisillä risteilyillä ikäraja on 18 vuotta. Risteilyä varatessa kannattaa huomioida, että alaikäisten lasten keskenään jakaman hytin tulee sijaita joko vanhempien hyttiä vastapäätä tai vanhempien hytin vieressä.

Jos alle 18-vuotias lapsi matkustaa vain toisen virallisen huoltajan kanssa, tulee mukana olla mahdollisen toisen huoltajan kirjallinen lupa lapsen matkalle osallistumiseen sekä kopio luvan allekirjoittaneen vanhemman passista. Mukana on myös hyvä olla lapsen englanninkielinen virkatodistus, josta käy ilmi lapsen huoltajat. Jos taas lapsi matkustaa vanhemman tai vanhempien kanssa, joilla on eri sukunimi kuin lapsella, on edellä mainittu englanninkielinen virkatodistus otettava mukaan matkalle. Jos alaikäinen matkustaa adoptiovanhempiensa kanssa, tulee mukana olla englanniksi käännetty dokumentti, joka todistaa, että vanhemmat ovat alaikäisen lapsen huoltajia. Dokumentit tulee pyydettäessä esittää matkadokumenttien tarkastuksen yhteydessä risteilyn lähtöpäivänä.

Jos alle 18-vuotias matkustaa ilman vanhempia, lähtöselvityksessä on näytettävä lapsen passi (sekä tarvittaessa viisumi), vanhempien allekirjoittama lupa siitä, että lapsella on lupa matkustaa kyseisen matkaseurueen kanssa sekä kopio luvan allekirjoittaneen vanhemman passista ja lapsen virkatodistus. Sen lisäksi lapsen seurassa matkustavan aikuisen on lähtöselvityksessä esitettävä esimerkiksi asianajajan, lääkärin tai muun viranomaistahon laatima valtuutusasiakirja. Asiakirjassa täytyy olla myös lupa välittömiin lääkärin määräämiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin tarpeen vaatiessa.

Sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun alaikäinen matkustaa sukulaisten tai ystävien seurassa. Kaikkien asiakirjojen tulee olla kirjoitettu englanniksi, ja ne on otettava mukaan lähtöpäivänä satamassa tehtävään lähtöselvitykseen.

Risteilyllä

Sataman osoite on merkitty risteilylippuun. Voit kysyä asiakaspalvelustamme apua, jos sataman osoite on ilmoitettu risteilylippuun epäselvästi. Olemme koonneet alle Yhdysvaltojen ja Euroopan isoimpien satamien osoitteet.

Barcelona

Port of Barcelona D’Adossat Terminal
Moll Adossat, 1
08039 Barcelona, Espanja

Civitavecchia

Molo Vespucci
Civitavecchia 00053, Italia

Fort Lauderdale

Port Everglades
1850 Eller Drive
Fort Lauderdale, Florida 33316, Yhdysvallat

Miami

Port of Miami – Dodge Island
1015 N. America Way
Miami, Florida 33132, Yhdysvallat

Port Canaveral (Orlando)

Port Canaveral Cruise Terminal #1
9050 Discovery Road
Cape Canaveral, Florida 32920, Yhdysvallat

Lähtöselvityksen voi tehdä ennakkoon risteilyvarustamon nettisivuilla tai sovelluksen kautta. Jos tämä ei kuitenkaan onnistu, voi lähtöselvityksen tehdä myös paikan päällä satamassa. Lähtöselvityksessä matkustajaa pyydetään ilmoittamaan esimerkiksi passi- ja luottokorttitietonsa sekä täyttämään mahdollinen terveystietolomake. Matkustajaa voidaan pyytää myös lataamaan sovellukseen oma valokuvansa ja täyttämään hätäyhteyshenkilönsä tiedot. Saat meiltä ohjeet lähtöselvityksen tekemiseen ennen risteilylle lähtöä.

Tarvitset satamaan mukaasi passin ja risteilyliput. Voit näyttää risteilyliput suoraan varustamon sovelluksesta tai ladata liput puhelimeesi. Jos et ole tehnyt lähtöselvitystä sovelluksen kautta, ota mukaasi tulostetut risteilyliput.

Risteilyvarustamot vaativat pääsääntöisesti, että passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen, joten passin voimassaoloaika kannattaa tarkistaa jo hyvissä ajoin ennen reissua. Matkustajien on itse huolehdittava muista kohdemaiden vaatimista matkadokumenteista, kuten viisumeista tai matkustusluvista. Tällainen on esimerkiksi Yhdysvaltoihin vaadittava pakollinen ESTA-matkustuslupa, jota voi hakea internetin kautta. ESTA-lupa maksaa noin 21 dollaria. Suosittelemme hakemaan matkustusluvan Yhdysvaltain tulli- ja rajalaitoksen virallisten nettisivujen kautta.

Voit ottaa satamaan mukaasi myös matkalaukkuihin kiinnitettävät tulostetut baggage tag -lipukkeet. Saat lipukkeet risteilylippujen ohessa. Tämä ei kuitenkaan on pakollista, sillä lipukkeita voi myös pyytää sataman henkilökunnalta.

Suosittelemme matkustajia saapumaan risteilyn lähtökaupunkiin viimeistään lähtöä edeltävänä päivänä, jotta matkustajat ja matkatavarat ehtivät laivaan mahdollisista lentomuutoksista huolimatta.

Risteilyterminaaliin on pääsääntöisesti saavuttava viimeistään kaksi tuntia ennen risteilyn lähtöaikaa. Löydät risteilylipusta lähtöselvitysaikasi. Lippuun on merkitty myös lähtöselvityksen sulkeutumisaika. Laivaan pääsee normaalisti nousemaan jo puolen päivän aikaan. Laivaan noustessa matkustajille tehdään turvatarkastus, jossa myös käsimatkatavarat läpivalaistaan. Kaikista matkustajista otetaan valokuva, joka liitetään matkustajan profiiliin. Kuvan voi ottaa myös itse netissä tehtävän lähtöselvityksen yhteydessä.

Lounasravintola on auki heti lähtöselvityksen alettua, mutta hytit luovutetaan käyttöön vasta iltapäivällä. Jos saavut satamaan myöhässä, risteilysi katsotaan peruutetuksi, eikä sinulla ole oikeutta lippuhinnan takaisinmaksuun. Mahdollisessa myöhästymis- tai ongelmatilanteessa, ole ensisijaisesti yhteydessä risteilylipussa ilmoitettuun Emergency Travel Team -puhelinnumeroon.

Matkustajat kuljettavat käsimatkatavaransa itse laivaan. Isot matkatavarat jätetään satamassa satamahenkilökunnalle, joka huolehtii matkatavaroiden kuljettamisesta matkustajien hytteihin. Isoihin matkatavaroihin kiinnitetään satamassa baggage tag -matkatavaralipukkeet, jotka löytyvät risteilylipusta. Baggage tag -lipukkeisiin merkitään matkustajan ja laivan nimi, hyttinumero, lähtösatama sekä -päivä. Varustamon satamahenkilökunta jakaa baggage tag -lipukkeita myös satamassa ja auttaa niiden kiinnittämisessä. Lipukkeen saa kiinnittää laukkuun etukäteen nitojalla tai teipillä, mutta emme suosittele tekemään sitä ennen lentoa, jottei lipuke irtoa lennon aikana.

Suosittelemme pakkaamaan käsimatkatavaroihin illalliselle sopivat vaihtovaatteet, uimapuvun sekä kaikki muut henkilökohtaiset tavarat, kuten passin, rahat ja lääkkeet, sillä matkalaukut saatetaan toimittaa hyttiin vasta illallisen jälkeen.

Laivoille ei saa tuoda aseita, huumeita tai muita tavaroita, jotka voisivat vaarantaa matkustajien tai henkilökunnan turvallisuuden. Laivoille ei saa tuoda teräaseita, kynttilöitä, suitsukkeita, kahvin- tai vedenkeitintä, silitysrautaa, vaatehöyrystintä, kuumennuslevyä, itsepuolustusvälineitä (esim. pippurisumuttimia), paloherkkiä aineita, räjähteitä, vesipiippua, itkuhälytintä, droneja*, potkulautoja, surffilautoja, jatkojohtoja, vaarallisia kemikaaleja, pilaantuvia ruoka-aineita tai alkoholijuomia. Kaikki lennoilla kielletyt tavarat ovat kiellettyjä myös laivalla.

Särkyvät ja arvokkaat tavarat sekä henkilökohtaiset lääkkeet suositellaan pakkaamaan käsimatkatavaroihin. Satamakohteista tai laivan kaupoista ostetut alkoholijuomat jätetään laivalle säilytykseen ja palautetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana. Huomioi, että henkilökohtaisten tavaroiden ja apuvälineiden tulee mahtua matkustajan hyttiin. Paloturvallisuussyistä käytävälle ei saa jättää esimerkiksi lastenvaunuja tai pyörätuoleja.

*Dronen saa yleensä tuoda laivalle ja käyttää maissa ollessa, mutta dronejen käyttö laivalla ja satama-alueella ei ole sallittua.

Ravintolatarjonnan laajuus vaihtelee laivoittain, mutta kaikilta laivoilta löytyy ravintoloita, baareja ja kahviloita. Ravintolatarjonnasta löytyy yleensä ainakin hintaan sisältyvä à la carte -pääravintoloita, buffetravintola sekä allasravintoloita ja pikaruokapaikkoja. Laivoilla on usein myös useita lisämaksullisia erikoisravintoloita, kuten sushi- tai pihviravintoloita. Lisämaksullisissa ravintoloissa on käytössä joko kiinteä kattausmaksu (esim. 40 dollaria) tai annoskohtainen hinnoittelu.

Hintaan sisältyvät palvelut vaihtelevat varustamoittain, mutta useimpien varustamoiden risteilyhintaan ei automaattisesti sisälly ainakaan alkoholijuomia. Pääsääntöisesti vettä, mehua ja kahvia saa haettua veloituksetta laivan buffetravintolasta, mutta muuten juomat tulee joko ostaa yksitellen tai pakettina. Osalla luksusvarustamoista hintaan sisältyy laajempi valikoima juomia.

Alkoholijuomia saa ostettua laivan baareista ja ravintoloista. Kannattaa ottaa huomioon, että kaikilla Pohjois-Amerikasta lähtevillä tai siellä vierailevilla risteilyillä ikäraja alkoholin nauttimiselle on 21 vuotta. Muilla risteilyillä ikäraja on 18 vuotta.

Lisämaksullisen juomapaketin voi ostaa ennakkoon risteilyn varausvaiheessa. Paketti tulee yleensä ostaa koko risteilyn ajaksi kaikille samassa hytissä matkustaville henkilöille. Pakettien hinnat vaihtelevat täysin varustamoiden mukaan.

Löydät suosituimpien mainstream- ja premium-varustamoiden juomapaketeista tietoa alta:

Yleensä matkustajat eivät saa tuoda laivalle mukanaan alkoholijuomia. Poikkeuksellisesti joillain risteilyillä matkustajilla on lupa tuoda laivan lähtösatamasta laivalle yksi pullo (750 ml) viiniä tai kuohuviiniä yhtä hytissä majoittuvaa täysi-ikäistä matkustajaa kohden.

Useimmiten matkustajilla on lupa tuoda laivan lähtösatamasta laivalle alkoholittomia juomia. Laivalle tuotavat alkoholittomat juomat täytyy pystyä kuljettamaan laivalle käsin. Risteilysatamista ja laivalta ostetut alkoholit otetaan säilöön risteilyn ajaksi ja palautetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana. Laivan henkilökunnalla on oikeus takavarikoida laivalle tuodut omat juomat tai olla tarjoilematta erittäin päihtyneelle matkustajalle. Tarkistathan varustamokohtaiset rajoitukset ennen risteilyä.

Laivoilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä. Matkustajille luodaan laivalle henkilökohtaiset hyttitilit, joihin luottokortti liitetään. Kaikki risteilymatkustajat saavat oman hyttikortin, jota käytetään laivalla maksuvälineenä. Ostokset veloitetaan hyttitililtä. Hyttitilille voi myös tallettaa luottokortin sijaan käteistä rahaa. Voit itse valita, veloittaako varustamo luottokorttiasi euroissa vai dollareissa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että laivalla käytetty valuuttakurssi saattaa erota oman pankkisi valuuttakurssista.

Laivoilta saattaa löytyä pankkiautomaatteja, mutta valuutan nostaminen on niistä huomattavasti kalliimpaa kuin maissa. Suosittelemme vaihtamaan rahaa mahdollisuuksien mukaan jo kotimaassa tai risteilyn lähtösatamassa, jos tälle on tarvetta. Paikallista valuuttaa saattaa olla hyvä varata mukaan esimerkiksi satamakohteiden takseja varten. Laivalla käteistä ei tarvita.

Saat risteilyn lopussa tarkastettavaksi erittelyn kaikista laivalla tehdyistä ostoksista. Erittely on yleensä nähtävillä varustamon sovelluksessa ja hytin televisiossa, tai sen voi käydä pyytämässä laivan vastaanotosta. Mikäli maksuerittelystä löytyy jotakin huomautettavaa tai virheellistä, tulee siitä tehdä reklamaatio laivan vastaanotossa ennen risteilyalukselta poistumista. Viimeisen yön ja aamun ostokset eivät näy loppulaskussa.

Laivoilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä, joten käteistä laivoilla ei käytetä. Kaikki maksut tapahtuvat hyttikorttiin liitetyn luottokortin kautta. Yhdysvaltalaisten varustamoiden laivoilla hinnat on ilmoitettu dollareissa, kun taas eurooppalaisten varustamoiden laivoilla hinnat ovat euroissa.

Laivoilta saattaa löytyä pankkiautomaatteja, mutta valuutan nostaminen on niistä huomattavasti kalliimpaa kuin maissa. Suosittelemme vaihtamaan rahaa mahdollisuuksien mukaan jo kotimaassa tai risteilyn lähtösatamassa, jos tälle on tarvetta. Paikallista valuuttaa saattaa olla hyvä varata mukaan esimerkiksi satamakohteiden takseja varten.

Laivojen aktiviteettitarjonta vaihtelee laidasta laitaan, joten onkin oleellisen tärkeää tietää, millaiselle laivalle on lähdössä lomailemaan. Yleisesti ottaen voidaan ajatella, että mitä isommasta laivasta on kyse, sitä enemmän sieltä löytyy myös tekemistä. Uusilta lapsiperheille ja nuorille aikuisille suunnitelluilta laivoilta saattaa löytyä esimerkiksi vesiliukumäkiä, kiipeilyseiniä ja -ratoja, carting-autoratoja, laserpeliareenoja, surffaussimulaattoreita, luistelukenttiä, vaijeriliukuja ja muita jännittäviä aktiviteetteja. Yleensä laivoilta löytyy ainakin kuntosali, juoksurata, urheilupelikenttiä, uima-altaita ja porealtaita. Varustamo- ja laivakohtaiset palvelut ja aktiviteetit on esitelty varustamokohtaisilla sivuillamme.

Kyllä voi. Lähes kaikki varustamot tarjoavat laivoillaan lisämaksullista nettiyhteyttä, mutta pakettien hinnat vaihtelevat suuresti varustamoiden välillä. Yleensä varustamon oman sovelluksen käyttö on laivalla maksutonta laivan langattoman nettiyhteyden kautta, ja usein sovelluksen kautta voi myös viestitellä muille seurueen jäsenille. Muuten nettiyhteys ei kuitenkaan yleensä sisälly risteilyn hintaan. Kaikilla varustamoilla ei ole omaa sovellusta.

Kun matkustat ulkomaille toiseen EU-maahan, puhelimen käytöstä ei yleensä tarvitse maksaa ylimääräisiä verkkovierailu- eli roamingmaksuja, joten esimerkiksi Välimeren risteilyllä oman puhelimen nettiä voi käyttää laivan ollessa maissa tai satamapäivien aikana. Hinnoittelu kannattaa kuitenkin aina tarkistaa etukäteen omalta operaattorilta. Suosittelemme kuitenkin sulkemaan mobiilidatan laivan lähtiessä satamasta, jottei oma puhelin vahingossakaan yhdisty laivan satelliittiverkkoon – tämä voi näkyä isona veloituksena puhelinlaskussa. Euroopan ulkopuolella suosittelemme ostamaan varustamon tarjoaman nettipaketin, jos nettiä haluaa käyttää risteilyn aikana.

Laivoilta löytyy paljon erilaisia palveluja, joskin palvelujen laajuus vaihtelee hieman varustamoiden ja laivojen välillä. Isoilta laivoilta löytyy enemmän ravintoloita, baareja ja muita illanviettopaikkoja sekä laajempi tarjonta aktiviteetteja. Yleensä laivoilta löytyy ainakin kuntosali, kylpylä, teatteri, kasino, erilaisia myymälöitä, lastenhoitopalvelu ja lasten kerhotilat, urheilupelikenttiä, uima-altaita ja porealtaita. Varustamo- ja laivakohtaiset palvelut ja aktiviteetit on esitelty nettisivuillamme.

Useimmilla laivoilla on hytissä sekä amerikkalaisia että eurooppalaisia pistorasioita sekä USB-latauspisteitä. Adapterin mukaan ottaminen saattaa kuitenkin olla hyvä idea kaiken varalta, etenkin jos olet matkalla kaukokohteeseen ja vietät aikaa maissa myös ennen tai jälkeen risteilyn.

Pääsääntöisesti kaikilta laivoilta löytyy lääkäriasema, jossa työskentelee yleensä lääkäri ja sairaanhoitaja. Jos siis satut sairastumaan risteilyn aikana, saat apua laivan lääkäriasemalta.

Laivalla tarjotut lääkäripalvelut ovat maksullisia, joten suosittelemme hankkimaan matkavakuutuksen jo matkan varausvaiheessa. Sen varalta, että matkavakuutuksesi ei kata kaikkea laivalla saamaasi hoitoa, säilytä kaikki kuitit voidaksesi neuvotella vakuutusyhtiösi kanssa kotiin palattuasi.

Huomioithan, että laivalla tarjottu terveydenhoito noudattaa useilla laivoilla
Yhdysvaltojen lakeja, joten kaikki palvelut (esim. lääkärin konsultaatio, tutkimukset, lääkkeet ja tarvittavat apuvälineet) hinnoitellaan hoidon jälkeen. Hintoja ei voi tämän vuoksi verrata kotimaan lääkäripalveluiden hintoihin.

Laivoihin on rakennettu vakaajat, jotka tasoittavat laivan keinuntaa. Moni kokee, että isoilla laivoilla merenkäyntiä ei juurikaan huomaa eikä matkapahoinvointi häiritse lomasta nauttimista. Pienillä laivoilla merenkäynnin huomaa huonolla säällä helpommin. Laivan lääkäriasemalta saa yleensä haettua matkapahoinvointilääkettä veloituksetta, jos keinuminen yltyy kovaksi.

Hytti käydään siivoamassa 1-2 kertaa päivässä, joten hytin siisteydestä ei tarvitse olla huolissaan. Yleensä hytti käydään siistimässä joko aamupäivällä tai illallisen aikaan, joskus molempina.

Tupakointi ei ole sallittua yleisissä tiloissa, hyteissä tai hyttien parvekkeilla. Tupakointikielto koskee myös sähkötupakoita.

Laivoilta löytyy yleensä kuitenkin erikseen merkittyjä tiloja, joissa tupakointi on sallittua. Tupakointikiellon rikkominen voi johtaa jopa 250 dollarin sakkomaksuun. Varustamoilla on oikeus veloittaa muitakin tupakoinnista aiheutuvia kuluja, mikäli niitä aiheutuu tupakointikiellon rikkomisesta.

Satamakohteessa

Voit itse päättää, poistutko laivalta satamakohteeseen. Laivoilla on satamapäivinä huomattavasti vähemmän matkustajia, joten jos haluat nauttia laivan palveluista ilman suuria ruuhkia, satamakohteen voi hyvin jättää väliin. Voit myös halutessasi poistua laivalta satamakohteeseen vain vaikkapa muutamaksi tunniksi oman aikataulusi mukaan.

Joissain kohteissa laivat pysähtyvät aivan kaupungin ytimeen, mutta useimmiten satamasta saattaa olla pieni matka kohteen keskustaan. Kätevin tapa liikkua sataman kaupungin välillä on yleensä taksi tai varustamon lisämaksullinen shuttle-bussi, jonka voi varata ennakkoon laivalla.

Joissakin satamissa laivat joutuvat laituriin kiinnittymisen sijaan ankkuroitumaan merelle sataman lähistölle. Tällöin varustamo käyttää satamaan siirtymiseen pienempiä tender-aluksia eli yhteysveneitä. Matkalippuihin on yleensä ennalta merkitty, käytetäänkö kohteessa yhteysveneitä vai pääseekö laiva kiinnittymään suoraan laituriin.

Huomioithan, että yhteysveneiden käytössä voi olla rajoituksia liikuntarajoitteisille. Pääsääntöisesti liikuntarajoitteisen matkustajan on mahdollista siirtyä yhteysveneeseen, jos hän pystyy kävelemään muutaman askeleen ja käyttää manuaalista pyörätuolia. Joissakin satamissa yhteysveneet ovat esteettömämpiä kuin toisissa, mutta valitettavasti yhteysveneiden ollessa käytössä pääsyä satamaan ei voida taata, jos matkustajalla on liikkumista hankaloittavia rajoitteita.

Laiva ei valitettavasti odota myöhästyneitä matkustajia, joten sinun tulee itse huolehtia siitä, että ehdit takaisin laivaan hyvissä ajoin ennen lähtöä. Jos kävisi niin ikävästi, että myöhästyisit laivasta, varustamo ei korvaisi tästä sinulle aiheutuneita kuluja. Laivaan voi nousta uudelleen kyytiin seuraavasta satamasta, mutta joillain risteilyalueilla tämä voi tarkoittaa omatoimisesti maasta toiseen matkustamista.

Löydät päivän aikataulun laivan päiväohjelmasta, joka on katsottavissa varustamon sovelluksesta, televisiosta tai printatusta päiväohjelmasta. Usein aikataulu löytyy myös laivan poistumispisteiltä. Jos et ole varma siitä, monelta sinun tulisi olla takaisin laivassa, kysythän tätä laivan henkilökunnalta ennen laivasta poistumista. Laivassa tulee yleensä olla takaisin vähintään tunti ennen satamasta lähtöä.

Tämä riippuu kohteesta. Useissa kohteissa maksaminen onnistuu luottokortilla, eikä käteiselle ole tarvetta, mutta esimerkiksi pienemmissä kaukokohteissa valuutan vaihtaminen ennakkoon voi olla järkevää esimerkiksi satamakohteiden takseja varten.

Suosittelemme vaihtamaan rahaa mahdollisuuksien mukaan jo kotimaassa tai risteilyn lähtösatamassa, jos tälle on tarvetta.

Risteilyn jälkeen

Laiva saapuu paluusatamaan yleensä aikaisin aamulla. Löydät tarkan saapumisajan risteilyn päiväohjelmasta. Laivalta poistuminen alkaa yleensä noin tunti laivan satamaan saapumisen jälkeen. Jos olet varannut lentosi itse, varmistathan, että sinulla on riittävästi aikaa maihin tulon ja lennon lähdön välillä.

Laivalta poistumiseen liittyvät ohjeet ja dokumentit toimitetaan hyttiin risteilyn viimeisenä iltana. Ohjeissa ilmoitetaan viimeisen aamun toimenpiteet ja poistumisjärjestelyt laivalta. Risteilyn viimeisenä iltana matkustajat kiinnittävät matkatavaroihinsa matkatavaralapun (nimi, osoite ja muut tarvittavat tiedot) ja jättävät laukut yöksi hytin oven ulkopuolelle. Varothan siis pakkaamasta matkalaukkuusi viimeisen päivän matkustusvaatteita, lääkkeitä, arvoesineitä tai muita tärkeitä dokumentteja; nämä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin, jotka kuljetat itse ulos laivasta. Henkilökunta kerää laukut yön aikana ja kuljettaa ne terminaaliin laivan saavuttua satamaan.

Laivalta poistutaan porrastetusti. Jokaisen matkustajan poistumisaika on ilmoitettu hyttiin toimitetuissa ohjeissa. Yleensä laivalta poistuminen alkaa noin tunti satamaan saapumisen jälkeen. Laivalla voi nauttia vielä aamiaisen ennen lähtöä, mutta yleensä laivalta tulee poistua viimeistään klo 9 mennessä.

Matkalaukku noudetaan terminaalista poistumisohjeissa ilmoitetulta noutoalueelta. Jos sinulla on kiire ehtiä esimerkiksi paluulennolle, voit kuljettaa kaikki matkatavarat itse ulos laivasta. Tällöin matkatavaroita ei jätetä hytin oven ulkopuolelle viimeisenä risteilyiltana. Voit myös halutessasi käydä risteilyn aikana laivan vastaanotossa pyytämässä mahdollisimman aikaista poistumisaikaa.

Varustamo saattaa tehdä risteilyn aikana hyttitiliin liitetylle luottokortille katevarauksia valvoakseen, että luottokortilla riittää katetta. Katevarausten käsittelyaika on noin kaksi viikkoa. Käsittelyn jälkeen luottokorttiyhtiö poistaa turhat katevaraukset kortilta. Arkipyhät voivat viivyttää katevarausten poistumista. Käsittelyaikaa ei voi valitettavasti nopeuttaa.