Risteilymaailman ABC-opas – tärkeää tietoa risteilyistä

Varaa risteily

Oletko harkinnut lähteväsi kansainväliselle risteilylle, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Mietityttääkö sinua varustamon tai hytin valinta, laivalla maksamiseen liittyvät asiat tai risteilyn pukukoodi?

Usko tai älä, mutta risteilyn varaaminen voi olla sekä helppoa että hauskaa – kunhan vain risteilyihin liittyvät perusasiat ovat hallussa. Koostimme avuksesi oppaan, joka kattaa risteilymatkailun perusasiat.

Kansainväliset risteilyt

Risteilymatkailu on yksi tämän hetken nopeimmin kasvavista matkailun aloista, jonka suosio kasvaa vuosi vuodelta. Uusia laivoja valmistuu vauhdilla – ja niiden rakentamisessa käytetään yhä innovatiivisempia ja ekologisempia ratkaisuja. Yksi risteilymatkailun parhaista puolista on vaihtoehtojen monipuolisuus – risteilyjä löytyy niin pariskunnille, lapsiperheille kuin ystäväporukoillekin. Ja jotta oikean vaihtoehdon valitseminen olisi mahdollisimman helppoa, risteilyasiantuntijamme ovat apunasi koko prosessin ajan. Tutustu risteilyvalikoimaan nettivaraamossamme!

Tärkeää tietoa risteilyistä – risteilymaailman ABC-opas

Etenkin lapsiperheille suunnatuilla isommilla laivoilla aktiviteettien määrä voi olla päätä huimaava. Laivojen aktiviteettitarjontaan sisältyä muun muassa seinäkiipeilyä, vesiliukumäkiä, F1-simulaattoreita, keilaratoja, kartingia, minigolf-ratoja, laskuvarjohyppysimulaattoreita, törmäilyautoja, laserpeliareenoita ja pakopelihuoneita.

Vinkki: Tutustu aktiviteetti- ja viihdetarjontaan ennen risteilyn varaamista, sillä tarjonta vaihtelee laivoittain! Kaikilla laivoilla ei ole esimerkiksi keilarataa tai surffaussimulaattoria. Osalla varustamoista aktiviteetit sisältyvät risteilyn hintaan, kun taas toisilla niistä veloitetaan lisämaksu.

Jos et ole aikaisemmin käynyt kansainvälisellä risteilyllä, saattaa risteilyn alussa järjestettävä evakuointiharjoitus (muster drill) tulla yllätyksenä. Pakollista evakuointiharjoitusta voi verrata vaikkapa lentokoneiden turvaohjeistukseen; sen tarkoituksena on opastaa matkustajia toimimaan oikein hätätilanteissa. Kaikille matkustajille ilmoitetaan evakuointiasema (esim. ravintola laivalla), mihin matkustajan tulee hätätilanteessa saapua. Harjoitus järjestetään yleensä risteilyn ensimmäisenä iltana. Osa varustamoista on siirtynyt hoitamaan evakuointiharjoituksen elektronisesti varustamon sovelluksen kautta.

Vinkki: Älä yritä luistaa evakuointiharjoituksesta! Laivan henkilökunta tarkistaa, että jokainen matkustaja on osallistunut pelastusharjoitukseen skannaamalla hyttikortit evakuointiasemalla. Myös elektronisen evakuointiharjoituksen tehneiden matkustajien tulee käydä näyttämässä hyttikortti evakuointiasemalla.

Hintaan sisältyvien ravintoloiden lisäksi useimmilta laivoilta löytyy niin sanottuja erikoisravintoloita, joissa voi ruokailla lisämaksusta. Erikoisravintoloiden tarjonta ja hinnat vaihtelevat laivasta toiseen; joillain laivoilla matkustajat pääsevät nauttimaan aasialaisten ravintoloiden tarjonnasta, kun taas toisilla saatetaan luottaa perinteisempien pihviravintoloiden vetovoimaan. Erikoisravintoloissa on yleensä käytössä erillinen kattaus- tai sisäänpääsymaksu – vaikkakin laivoilta löytyy nykyään myös a la carte -hinnoiteltuja ravintoloita.

Risteilylomat sopivat erinomaisesti henkilöille, joilla on liikunta-, kuulo- tai näkörajoitteita. Esteettömyys on otettu hyvin laivoilla huomioon – ja pääsääntöisesti lähes kaikilta laivoilta löytyy esteettömiä hyttejä ja yleisiä tiloja, joissa on helppoa liikkua pyörätuolin tai muiden apuvälineiden kanssa.

Vinkki: Varustamoiden ja laivojen esteettömyysohjelmissa on olemassa jonkin verran eroja. Suosittelemmekin tutustumaan risteilyvarustamoiden tarjoamiin palveluihin ennen risteilyn varaamista. Voit lukea lisää esteettömyydestä ”Esteettömät risteilyt” -sivultamme.

Risteily on erityisen helppo tapa lomailla, sillä sen hintaan sisältyy automaattisesti valtava määrä palveluita ruokailuista viihdeohjelmaan. Löydät risteilyjen hintaan sisältyvät palvelut varustamokohtaisilta sivuiltamme.

Hyttikategorioiden määrä voi sekoittaa risteilyihin perehtymättömän matkustajan pään. Määrittelemätön sisähytti, ulkohytti rajoitetulla näkymällä, Boardwalk-parvekehytti… Vaihtoehtoja on usein tarjolla enemmän kuin muutama. Hyttivaihtoehtojen tutkiminen voi olla hankalaa, mutta kun peruskaava on hallussa, helpottuu hytin valinta huomattavasti. Tässä simppelit ohjeet hyttikategorian valintaan:

 • Määrittelemätön hytti
  Hytin sijainti tai hyttinumero ei ole varausvaiheessa tiedossa. Hyttiluokka on kuitenkin määritelty ennalta esim. sisä-, ikkuna- tai parvekehytiksi. Tiedät siis ennalta, millaisen hytin varaat, mutta et sitä, missä se laivalla sijaitsee.
 • Yhden hengen hytti
  Hytti on hinnoiteltu vain yhdelle matkustajalle. Yhden hengen hytit ovat useimmiten sisähyttejä. Hyttejä löytyy mm. Celebrity Cruisesin, Holland America Linen, Norwegian Cruise Linen ja Royal Caribbean Internationalin uusimmilta laivoilta.
 • Sisähytti
  Hytissä ei ole ikkunaa – tosin muutamilla Royal Caribbean Internationalin laivoilla tarjolla saattaa olla oikeaa ikkunaa imitoiva virtuaalinen ikkuna, mistä on tietenkin erillinen maininta hyttikuvauksessa.
 • Ulkohytti
  Hytissä on ikkuna, minkä koko vaihtelee laivan ja valitun hytin mukaan. Joissain tapauksissa näkymä ikkunasta voi olla rajoitettu, mutta tästä on erillinen maininta hyttikuvauksessa.
 • Parvekehytti
  Hytissä on oma parveke, josta on näkymä merelle. Royal Caribbeanin Oasis-luokan laivoilla parvekenäkymän voi poikkeuksellisesti valita myös muun muassa laivan kävelykadulle tai keskuspuistoon.
 • Minisviitti ja sviitti
  Sviitit ovat yleensä kooltaan tavallisia hyttejä suurempia. Laivoilla on tarjolla pienempiä minisviittejä ja jopa kahden kerroksen kokoisia villoja. Sviittien hintaan sisältyy usein lisäpalveluita, kuten oman hovimestarin palvelut tai ruokailu omassa sviittiravintolassa. Sviittikohtaiset palvelut kannattaa aina tarkistaa ennen risteilyn varaamista.
MSC Grandiosa -laivan parvekehytissä on mukavasti tilaa.

Tiesitkö, että laivoilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä? Risteilyllä lompakon voi kirjaimellisesti jättää, jos ei kotiin, niin ainakin hyttiin. Kaikille matkustajille luodaan lähtöselvityksen yhteydessä oma hyttitili, johon matkustajan pankki- tai luottokortti yhdistetään. Kaikki laivalla tehtävät ostokset hoidetaan lähtöselvityksen jälkeen vain hyttikorttia vilauttamalla.

Vinkki: Varaa matkalle mukaan hieman käteistä, jos haluat käyttää rahaa laivan kasinolla tai satamakohteissa!

Risteilyä varatessa kannattaa huomioida, ettei 18-vuotiaita usein vielä lasketa risteilyillä täysi-ikäisiksi. Alle 21-vuotiaat nuoret eivät voi lähteä Karibian-risteilylle ilman huoltajaa, jos risteilyn lähtösatama on Yhdysvalloissa. Sama koskee alkoholin nauttimista laivalla – ikäraja on Yhdysvalloista lähtevillä risteilyillä aina 21 vuotta. Ikärajat saattavat olla tavallista korkeampia myös esimerkiksi Euroopan- ja Dubain-risteilyillä.

Ota selvää myös muista, alaikäisen kanssa matkustamiseen liittyvistä, rajoituksista. Jos matkustat alaikäisen lapsen kanssa, jolla on eri sukunimi kuin sinulla, tulee sinun ottaa matkalle mukaan englanniksi käännetty syntymä- tai virkatodistus. Säädöksiä on olemassa myös niitä tilanteita varten, kun lapsi matkustaa esimerkiksi ystäväperheen tai isovanhempien kanssa. Suosittelemmekin tarkistamaan kaikki ikärajoihin liittyvät rajoitukset ennen risteilyn varaamista.

Mikä ihmeen ”juomapaketti”? Sana tulee usein vastaan risteilyvaihtoehtoja tutkaillessa, sillä perustasoisten risteilyjen hintaan ei yleensä sisälly juomia. Varustamot tarjoavat lisämaksusta erilaisia paketteja, jotka sisältävät kaikkea erikoiskahveista tuoremehuihin, oluihin, viineihin ja drinkkeihin. Jos siis tiedät nauttivasi risteilyn aikana erikoiskahvien ja -mehujen lisäksi myös alkoholijuomia, saattaa juomapaketti olla järkevä investointi.

Juomapakettia varattaessa kannattaa kuitenkin huomioida, että yleensä kaikkien samassa hytissä matkustavien on ostettava vastaavanlainen juomapaketti koko risteilyn ajaksi – juomapakettia kun ei voi ostaa vain muutamalle päivälle.

Vinkki: Jos juot päivän aikana vain muutaman juoman, voit suosiolla unohtaa juomapaketit. Yksittäisten juomien ostaminen laivan ravintoloissa ja baareissa tulee tällöin huomattavasti edullisemmaksi.

Pääravintoloissa on yleensä illallisaikaan käytössä kiinteät kattausajat, mikä tarkoittaa sitä, että kaikille matkustajille on ennakkoon määritelty oma illallisaika, pöytä ja tarjoilija. Kattausajasta voi jättää toiveen ennen risteilyn alkua. Osa varustamoista tarjoaa kuitenkin myös mahdollisuutta illallistaa pääravintolassa omien aikataulujen mukaan – tällöin pöytä ja tarjoilija vaihtuvat päivittäin.

Vinkki: Buffetravintolassa kattausaikaa tai istumapaikkoja ei ole määritelty ennalta. Vaihda jokin ilta pääravintolan à la carte -illallinen buffetravintolan herkkuihin!

Risteilyvarustamon saattavat tarjota risteilyvarauksen tehneille käyttörahaa, jonka matkustaja voi tuhlata laivalla. Usein rahan käyttötarkoituksella ei ole rajoituksia – kunhan raha käytetään laivalla. Käyttöraha lisätään suoraan hyttitilille, minkä kautta sitä pääsee käyttämään mm. kylpylähoitoihin, retkiin tai myymäläostoksiin.

Vinkki: Käyttörahakampanjoita on yleensä tarjolla useamman kerran vuodessa. Katso kaikki tällä hetkellä voimassa olevat kampanjat ”Tarjoukset”-sivulta!

Risteilyt eivät ole pelkästään varttuneemman väen hupia. Monilla laivoilla lapset on otettu erinomaisesti huomioon – ja suurin osa matkustajistakin koostuu lapsiperheistä. Lapsille löytyy laivoilta usein omat kerhotilat, joissa eri-ikäisille lapsille järjestetään hauskaa ja monipuolista tekemistä, kuten urheiluturnauksia ja teemabileitä.

Vinkki: Oletko lähdössä risteilylle lasten kanssa? Royal Caribbean Internationalin, MSC Cruisesin ja Norwegian Cruise Linen risteilyt sopivat täydellisesti lapsiperheille.

Kun risteilyvarauksesi on vahvistunut, pääset halutessasi lisäämään varauksellesi lisämaksullisia palveluita. Voit ostaa risteilysi yhteyteen muun muassa satamakuljetuksia, retkiä, alkoholijuomia sisältäviä juomapaketteja, erikoisravintolapaketteja sekä kylpylähoitoja. Lisämaksullisten palveluiden hinnat löydät risteilyvarustamoiden omilta nettisivuilta.

Kaikkien matkustajien tulee tehdä risteilylle lähtöselvitys – samaan tapaan kuin lennoillekin. Varustamoilla on erilaisia käytäntöjä lähtöselvityksen suhteen, mutta yleensä lähtöselvitys tehdään ennen reissuun lähtöä varustamon omien nettisivujen tai sovelluksen kautta. Lähtöselvityksen tekemistä varten tarvitset risteilyn varausnumeron, passin sekä luottokortin tiedot.

Risteilykeskuksen asiantuntijat lähettävät tarkemmat lähtöselvitysohjeet kaikille risteilyvarauksen tehneille.

Risteilyvarustamot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan, joista mainstream-luokka on niin sanottua perustasoa. Mainstream-laivat sopivat usein ensikertalaisille ja lapsiperheille – tai matkustajille, joille esimerkiksi aktiviteettien määrä on yksilöllistä palvelua tärkeämpää. Maailman isoimmat laivat kuuluvat suosittuun mainstream-kategoriaan.

Vinkki: Jos etsit hyvää mainstream-risteilyä, tsekkaa MSC Cruisesin, Royal Caribbean Internationalin tai Norwegian Cruise Linen valikoima!

Matkustajat saavat kulkea turvatarkastuksen läpi vain käsimatkatavaroiden kanssa. Isot matkatavarat jätetään risteilyterminaaliin, mistä varustamon henkilökunta kuljettaa ne myöhemmin samana päivänä matkustajien hytteihin. Lentokentän tapaan matkatavarat läpivalaistaan ennen laivalle kuljettamista.

Tuntuuko sopivan risteilyn etsiminen loputtomalta suolta? Tuhansien vaihtoehtojen läpikäyminen voi olla hyvinkin stressaavaa – ja aikaa vievää.

Jotta sinulla olisi parhaimmat edellytykset löytää unelmiesi risteily, ehdotamme, että aloitat risteilyvaihtoehtojen kartoittamisen nettivaraamosta vaikkapa seuraavat asiat mielessä pitäen:

1. Kohde (lähi- vs. kaukokohde)
2. Budjetti (mainstream-tason vs. premium-tason vs. ultraluksus-tason risteily)
3. Varustamo (lapsiystävällinen vs. pariskunnille sopiva)
4. Laiva (iso vs. pieni, uusi vs. vanha)
5. Hytti (sisä-, ulko- tai parvekehytti vs. sviitti)

Painota valinnoissasi niitä asioita, joiden tiedät tekevän risteilylomasta täydellisen juuri sinulle. Ehkäpä uusi ja iso laiva nousee risteilykohteen edelle – tai painotat korkeaa palvelutasoa aktiviteetteja ja viihdetarjontaa enemmän. Tutustu risteilyn valintaan tarkemmin nettisivuillamme!

Vinkki: Voit kysyä apua ja vinkkejä myös suoraan Risteilykeskuksen asiakaspalvelusta. Risteilyasiantuntijoillamme on kattava kokemus erilaisista risteilyistä, joten he osaavat varmasti ehdottaa juuri sinun tarpeisiisi sopivia vaihto

Nettiyhteys ei yleensä sisälly risteilyn hintaan, mutta halutessaan matkustajat voivat ostaa risteilyn ajaksi lisämaksullisen nettipaketin. Nettiyhteyden laatu vaihtelee paljon varustamosta toiseen – osalla yhteys on edullinen ja nopea, toisilla taas huomattavasti hinnakkaampi.

Kannattaakin miettiä ennen risteilylle lähtöä, selviäisikö reissussa oman liittymän nettiyhteydellä. Välimeren-risteilyllä omaa liittymää voi käyttää esimerkiksi laivan ollessa satamassa – kunhan vain oma liittymä mahdollistaa datauksen Suomen ulkopuolella. Iltaisin, tai laivan seilatessa merellä, netti kannattaa kuitenkin kytkeä pois päältä, jotta vältyt ylimääräisiltä kuluilta. Puhelimesi saattaa nimittäin yhdistyä yön aikana kansainväliseen satelliittiverkkoon – ja lasku olla sen mukainen.

Jos reissaaminen omatoimisesti pelottaa, kannattaa ehdottomasti pohtia, voisiko opastettu risteily olla sinulle sopivampi vaihtoehto. Opastetulla risteilyllä matkaa tehdään suomalaisen matkanjohtajan seurassa, ja matkatoimisto hoitaa kaikki matkaan liittyvät järjestelyt. Matkustajan täytyy vain rentoutua ja heittäytyä lomatunnelmaan.

Opastetut risteilymatkat sisältävät risteilyloman lisäksi aina lennot, kuljetukset ja mahdolliset majoitukset ennen tai jälkeen risteilyn. Katso kaikki Risteilykeskuksen opastetut risteilymatkat ”Matkanjohtajaristeilyt” -sivulta.

Risteilyä varattaessa kannattaa pitää mielessä, että risteilyn perushinta ei välttämättä vielä sisällä palvelurahoja laivan henkilökunnalle. Laivan siivous- tai tarjoiluhenkilökunnalle maksetaan ennalta määritelty summa palvelurahoja joko varauksen teon yhteydessä tai laivalla hyttitilin kautta. Palvelurahojen maksu varustamon kautta mahdollistaa sen, ettei laivan henkilökunnalle tarvitse antaa erikseen tippiä käteisenä. Suositeltujen palvelurahojen suuruus vaihtelee varustamoittain, mutta yleensä summan suuruus pyörii 10–15 dollarin/hlö/pv paikkeilla.

Vinkki: Älä sekoita näitä palvelurahoja muihin laivalla perittäviin palvelumaksuihin! Valtaosaan laivoilla tehtäviin ostoksiin, kuten juomatilauksiin ja kylpylähoitoihin, lisätään kansainväliseen tapaan päälle vielä ylimääräinen, 15–20 %, palvelumaksu.

Pukukoodiin liittyvät pönöttävät mielikuvat ovat yksi suurimmista risteilyihin liittyvistä harhaluuloista. Mainstream-tason laivoilla lomaillessasi voit hyvin jättää iltapuvut ja pikkutakit risteilyn ajaksi kotiin. Useimmilla laivoilla järjestetään risteilyn aikana muutama gaalailta, jolloin pukukoodi laivan pääravintolassa on ”formal” – mutta tämän voi kiertää kätevästi syömällä illallisen vaikka laivan buffetravintolassa. Gaalailtoinakin riittää, että päälleen on valinnut siistit ravintolailtaan sopivat vaatteet – ellei sitten itse halua laittautua hieman tavallista enemmän. Osa matkustajista tykkääkin panostaa gaalailtoina pukeutumiseensa.

Vinkki: Jos olet lähdössä luksusristeilylle, joudut luultavasti pakkaamaan ainakin pikkutakin mukaasi. Tosin myös luksuslaivoilla pukukoodeista on alettu joustaa eikä kaikilla varustamoilla ole tiukkoja vaatimuksia pukukoodin suhteen. Jos taas haluat valita täysin pukukoodittoman vaihtoehdon, kokeile Norwegian Cruise Linen risteilyjä! Varustamo on tunnettu rennoista risteilyistään, joilla ei ole rajoituksia pukeutumisen suhteen.

Premium-tason risteilyillä pääset nauttimaan pienestä luksuksesta huokeahkoon hintaan. Laivoilla on parempi palvelutaso kuin mainstream-tason laivoilla – mutta et joudu pulittamaan risteilystä tähtitieteellisiä summia. Valmistaudu lomailemaan laivoilla, joilla on vähemmän aktiviteetteja – mutta enemmän tilaa hengähtää! Premium-laivojen matkustajat ovat lähinnä pariskuntia tai ystäväporukoita.

Vinkki: Etsitkö hyvää premium-tason varustamoa? Tutustu Celebrity Cruisesin, Princess Cruisesin ja Holland America Linen valikoimaan!

Päivittäin hyttiin toimitettavan päiväohjelman perusteella pysyt kartalla kaikesta, mitä laivalla tapahtuu. Päiväohjelmassa ilmoitetaan muun muassa kaikki laivan tapahtumat, aktiviteetit, esitykset sekä ravintoloiden ja muiden liikkeiden aukioloajat. Laivoilla tapahtuu päivän aikana paljon, ja ohjelmassa saattaa olla mm. liikunta- ja tanssitunteja, askartelua, taidehuutokauppoja, juhlia, elokuvanäytöksiä ja musiikkiesityksiä. Tekemisestä ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä – meripäivä sujuu oikein mukavasti myös ”vain” aurinkokannella makoillen.

Varustamoiden välillä on eroja, joista kannattaa olla tietoinen. Osa varustamoista sopii paremmin lapsiperheille, kun taas toiset ovat täydellisiä valintoja pariskunnille. Osalla risteilyistä keski-ikä nousee korkeammaksi, kun taas toisilla järjestetään yliopistoikäisten nuorten juhlia. Tutustu risteilyvarustamoesittelyihin!

Jos haluat ottaa lomastasi kaiken irti, lataa puhelimeesi varustamon ilmainen sovellus Apple Storesta tai Play Storesta. Sovelluksia tarjoavat tällä hetkellä mm. Azamara, Carnival Cruise Line, Celebrity Cruises, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, Princess Cruises ja Royal Caribbean International.

Sovellusten kautta voit mm.

 • Navigoida laivalla interaktiivisen kartan avulla
 • Saada ajankohtaista tietoa päivän tarjouksista ja aktiviteeteista
 • Tutkia päiväohjelmaa ja laivan palveluita
 • Tehdä varauksia teatteriesityksiin, erikoisravintoloihin, kylpylään ja retkille

Aamiainen, välipala, lounas, toinen välipala, illallinen… Yksi risteilyjen parhaista puolista on se, että kaikki ruokailut laivan à la carte -pääravintolassa sekä buffetravintolassa sisältyvät risteilyn hintaan. Usein hintaan sisältyvät myös pikaruokaravintoloiden herkut.

Risteilymaailmassa pienempi on aina parempi. Ultraluksuslaivat ovatkin usein kooltaan huomattavasti pienempiä kuin vaikkapa Karibialla seilaavat jättilaivat. Pienemmillä luksuslaivoilla on helpompi taata, että asiakkaat saavat rahoilleen vastinetta – sinulla saattaa olla muun muassa oma hovimestari, joka huolehtii sviittisi siisteydestä ja risteilyyn liittyvistä toiveistasi. Hovimestari myös pakkaa ja purkaa matkustajien matkalaukut, harjaa puvut ja kiillottaa kengät.

Kuuden tähden risteilyjen hintaan sisältyy valtava määrä palveluita samppanjasta fine dining -illallisiin ja ryhmäliikuntatunneista satamakohteiden retkiin. Osa luksusvarustamoista tarjoaa kaupan päälle myös luksushotellimajoituksia tai muutaman päivän kiertomatkoja ennen tai jälkeen risteilyn. Kun vain paras kelpaa, valitse all inclusive -ultraluksusristeily!

Vinkki: Jos haaveilet ultraluksustason risteilystä, tutustu Crystal Cruisesin, Hapag-Lloyd Cruisesin, Ponantin, Regent Seven Seas Cruisesin, Silversea Cruisesin tai Seabourn Cruise Linen valikoimaan!

Risteilyvarustamot panostavat yhä enemmän viihdeohjelmaansa. Useilla laivoilla esitetään Broadway-laivoilta tuttuja musikaaleja, kuten Hairspraytä, Jersey Boysia, Kinky Bootsia ja Mamma Miaa. Laivan viihde-esitysten sisältö vaihtelee akrobatiasta stand up -komediaan – ja on usein hyvin tasokasta. Joillain laivoilla pääset ihastelemaan Cirque du Soleilin -esityksiä kun taas toisaalla hurmioidut luisteluareenan tai vesiteatterin esiintyjien taidonnäytteistä.

Xpedition-risteilyt, Expedition-risteilyt, tutkimusmatkaristeilyt… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tutkimusmatkaristeilyillä pääosaa esittävät Huippuvuorten, Grönlannin ja Antarktiksen kaltaiset ainutlaatuiset ja syrjäiset luontokohteet. Pienillä laivoilla on usein mukana alueiden historiaan, luontoon tai kulttuuriin perehtyneitä asiantuntijoita. Risteilyillä saatetaan tutustua myös Karibian ja Etelä-Amerikan tuntemattomampiin satamiin – tai vierailla Koillisväylän tai Franz Josefin maan kaltaisissa ”once in a lifetime” -kohteissa. Pääset tutustumaan mielenkiintoiseen valikoimaan ”Tutkimusmatkaristeilyt” -sivulla.

Joissakin satamissa risteilyalukset eivät kokonsa vuoksi pysty kiinnittymään sataman laituriin, joten ne ankkuroituvat merelle, sataman lähistölle. Näissä tapauksissa kuvaan astuvat niin kutsutut tender-alukset eli yhteysveneet. Pienet yhteysveneet kuljettavat matkustajat alukselta maihin ja takaisin maista alukselle. Risteilylippuihin on yleensä ennalta merkitty, käytetäänkö kohteessa yhteysveneitä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että yhteysveneet eivät useimmiten ole esteettömiä.

Lisää tietoa risteilyistä?

Jäikö jokin asia vielä mietityttämään? Löydät lisää hyödyllisiä vinkkejä Hyvä tietää risteilyistä -sivultamme. Risteilyasiantuntijamme palvelevat niin puhelimitse, sähköpostitse kuin chatin kauttakin. Ota yhteyttä!