Erityistarpeet

Norwegian Cruise Line haluaa tarjota mahdollisuuden rentoon ja omannäköiseen risteilyyn kaikille, myös eri tavoin vammaisille ja pitkäaikaissairaille henkilöille. Etukäteistiedon avulla varustamo pyrkii vastaamaan monenlaisiin erityistarpeisiin, jotta risteilylomasta tulee mahdollisimman huoleton ja antoisa. Risteilykeskuksen kautta saat hoidettua erityistarpeidesi huomioinnin ennen risteilyä. Risteilyn ensimmäisenä päivänä erityistarpeet käydään läpi laivan henkilökunnan jäsenen kanssa.

 

Liikuntarajoitteiset

Liikuntarajoitteisten erityistarpeet on otettu hyvin huomioon kaikilla Norwegian Cruise Linen laivoilla, parhaiten uusimmilla. Laivojen yleiset tilat ovat esteettömiä ja laivoilla on helppo liikkua kaikilla apuvälineillä. Laivalta löytyy useita yleisiä esteettömiä wc-tiloja ja hissit ovat tilavia. Kaikilla laivoilla vähintään yhteen uima-altaaseen on tuolinostin.

Kaikilla varustamon laivoilla on saatavana esteettömiä hyttejä, uusimmilla eniten. Suurimmassa osassa laivoja on esteettömiä hyttejä eri hyttiluokissa sisähytistä sviittiin. Hyttejä on 2-4 hengelle. Esteettömät hytit ovat tavallisia hyttejä selvästi tilavampia ja niissä mahtuu hyvin liikkumaan pyörätuolilla. Kylpyhuone on niin ikään tilava. WC-istuin on usein hieman korotettu ja lavuaari madallettu. Suihkussa on seinästä taittuva istuin. Kaiteet ovat yleensä WC-istuimen molemmin puolin. Parvekehyteissä myös pääsy parvekkeelle on esteetön. Hyteissä on aina kokolattiamatto. Hytteihin on etukäteisvarauksella (viimeistään 30 päivää ennen lähtöä) saatavana seuraavia apuvälineitä: wc-istuimen korottaja, lääkejääkaappi ja riskijäteastia. Laivayhtiö haluaa etukäteen tietää mukaan tulevat apuvälineesi sekä mahdollisen pyörätuolisi mitat ja painon.

Sähköpyörätuolista/sähkömoposta tulee ilmoittaa myös akkutyyppi. Laivoille hyväksytään vain apuvälineet, joissa on kuiva- tai geeliakku. Sähköpyörätuolin/sähkömopon laturin tulee toimia 110V:n sähköjännitteellä. Useimmista apuvälineistä tarvitaan myös malli/valmistaja. Valmistauduthan kertomaan nämä tiedot varausta tehdessäsi. Rantapyörätuoleja on vuokrattavissa Norwegian Cruise Linen yksityisillä saarilla.

 

Kuulovammaiset

Hyttiin on etukäteisvarauksella saatavana värinähälytin (visual-tactile-alert system), johon saa kytkettyä herätyskellon, ovikellon, puhelimen ja muut hälytykset. Hytin puhelin voidaan vaihtaa TTY-tekstipuhelimeen, jonka kautta voi olla yhteydessä hytistä laivan neuvontaan. Tämä on saatavana kaikilla muilla laivoilla paitsi Norwegian Spiritillä, jossa yhteydenpito voidaan hoitaa kännykän tekstiviestitoiminnon avulla. Halutessaan kuuro/heikkokuuloinen matkustaja saa käyttöönsä hakulaitteen, jonka avulla hän saa laivan tärkeät ilmoitukset. Induktiosilmukka on saatavana useimpien laivojen pääteatteriin. Apuvälineiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 30 päivää ennen risteilyä, mieluiten jo varauksen yhteydessä. Hyttien televisiot tukevat tekstitystä ja moniin elokuviin saa tekstityksen. Viittomakielen tulkkauksen amerikkalaisella viittomakielellä voi tilata esityksiin Yhdysvalloista ja Kanadasta lähteville risteilyille 90 päivää ennen risteilyn alkua.

 

Näkövammaiset

Pistekirjoitusta on käytetty muun muassa hissien painikkeissa ja kylteissä. Asiakkaan niin toivoessa, risteilyn alussa on mahdollisuus opastettuun tutustumiskierrokseen laivassa. Ilmoitathan erityistarpeistasi viimeistään 30 päivää ennen risteilyn alkua, mieluiten jo varauksen yhteydessä. Opaskoirat ovat tervetulleita laivalle ja Norwegian Cruise Line tarjoaa koiralle ulkoilutusalueen.

 

Henkilöt, joilla on kognitiivisia haasteita, oppimisvaikeuksia, kehitysvamma yms.

Norwegian Cruise Line pyrkii tekemään asiakkaan toivomia mukautuksia risteilyloman sujuvoittamiseksi. Tällaisia on esimerkiksi pääsy laivaan ja laivasta pois ensimmäisten joukossa.

 

Dialyysi

Risteilyvieraat, jotka vaativat säännöllistä peritoneaalidialyysiä ovat tervetulleita kaikille Norwegian Cruise Linen laivoille. Sen sijaan laivoilla ei ole mahdollisuuksia hoitaa hemodialyysia tarvitsevia vieraita. Peritoneaalidialyysiä käyttävien asiakkaiden tulee itse huolehtia kaikista mukaan tulevista laitteista ja ilmoittaa niistä etukäteen, viimeistään 30 päivää ennen risteilyä, mutta mieluiten jo varauksen yhteydessä.

 

Lisähappi

Norwegian Cruise Linen laivoille saa tuoda lisähappea. Kerro matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 30 päivää ennen risteilyä lisähapen ja sen toimittajan tarkemmat tiedot. Jos et tuo lisähappea mukanasi, voi tilata sen Special Needs at Sea -yhtiöltä (linkki: www.specialneedsatsea.com) . Huomaathan, että muut yhtiöt eivät saa toimittaa lisähappea laivaan. Nestemäinen happi ei ole sallittu millään laivalla.

 

Lisätietoa erityistarpeiden huomioimisesta Norwegian Cruise Linen risteilyllä tiedot löydät varustamon englanninkielisiltä sivuilta. Autamme sinua mielellämme kaikissa esteettömyyteen liittyvissä kysymyksissä.