Erityistarpeet

Royal Caribbeanilla on markkinoiden johtava esteettömyysohjelma ja esteettömyys on huomioitu yksityiskohtia myöten niin majoittumisessa kuin laivan aktiviteeteissakin. Esteettömyydessä on otettu hyvin huomioon eri tavoin vammaiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt. Kaikista erityistarpeista tulee ilmoittaa hyvissä ajoin risteilyä, mieluiten jo varausta tehdessä

 

Liikuntarajoitteiset

Kaikki laivojen yleiset tilat ovat esteettömiä ja laivoilla on helppo liikkua kaikilla apuvälineillä. Laivakohtaisesti voi toki esiintyä joitakin poikkeuksia (esimerkiksi joidenkin laivojen kappeliin mennään porrashissillä, jossa on painorajoitus). Etäisyydet suurilla laivoilla voivat olla pitkiä, mikä kannattaa huomioida apuvälinevalinnoissa, vaikka pystyisitkin kävelemään lyhyitä matkoja. Esteetön vessa on aina tavallisten wc-tilojen yhteydessä. Eri puolilla laivaa sijaitsevat lukuisat hissit ovat tilavia. Kaikilla laivoilla vähintään yhteen uima-altaaseen ja yhteen porealtaaseen on tuolinostin. Kasinolla osa pelipöydistä on madallettu ja kaikissa teattereissa on useita pyörätuolipaikkoja eri puolilla salia. Oasis-luokan laivoissa olevaan karuselliin on ramppi.

Varustamon kaikilla laivoilla on saatavana esteettömiä hyttejä, suurimmassa osassa kaikissa eri hyttiluokissa. Hytit ovat samanhintaisia kuin tavalliset vastaavan hyttiluokan hytit. Hyttejä on 2-4 hengelle ja joistakin hyteistä on väliovi viereiseen hyttiin. Eniten esteettömiä hyttejä on Oasis-luokan laivoilla, joiden 46:sta esteettömästä hytistä löytyy varmasti kaikkiin toiveisiin sopiva. Esteettömät hytit ovat tavallisia hyttejä selvästi tilavampia ja niissä mahtuu hyvin liikkumaan pyörätuolilla. Kylpyhuone on niin ikään tilava. Wc-istuin on usein hieman korotettu ja lavuaari madallettu. Suihkussa on seinästä taittuva istuin. Huomioithan, että yhdysvaltalaiseen tapaan tukikaide on yleensä wc-istuimen takana ja toisella sivulla, ei molemmilla sivuilla. Tyhjää tilaa on toisella puolella wc-istuinta ja hyttiä valitessa voidaan huomioida mahdollinen tarpeesi tyhjälle tilalle tietyllä puolella wc-istuinta.

Parvekkeellisissa hyteissä myös pääsy parvekkeelle on esteetön. Hyteissä on aina kokolattiamatto. Hytteihin on etukäteisvarauksella (viimeistään 30 päivää ennen lähtöä) saatavana seuraavia apuvälineitä: wc-istuimen korottaja, erillinen suihkutuoli, lääkejääkaappi ja riskijäteastia. Hengitystukilaitetta käyttäville hyttiin toimitetaan tislattua vettä ja jatkojohto. Laivayhtiö haluaa etukäteen tietää mukaan tulevat apuvälineesi sekä mahdollisen pyörätuolisi mitat ja painon. Sähköpyörätuolista/sähkömoposta tulee ilmoittaa myös akkutyyppi. Valmistauduthan kertomaan nämä tiedot varausta tehdessäsi.

 

Kuulovammaiset

Hyttiin on etukäteisvarauksella saatavana värinähälytin (visual-tactile-alert system), johon saa kytkettyä herätyskellon, ovikellon, puhelimen ja muut hälytykset. TTY-tekstipuhelimen kautta voi olla yhteydessä hytistä laivan neuvontaan. Induktiosilmukka on saatavana laivasta riippuen joihinkin yleisiin tiloihin, esimerkiksi teattereihin. Apuvälineiden tarpeesta tulee ilmoittaa viimeistään 30 päivää ennen risteilyä, mieluiten jo varauksen yhteydessä. Sekä hyteissä että yleisissä tiloissa tv-ohjelmat ja elokuvat ovat aina englanniksi tekstitetty. Viittomakielen tulkkauksen amerikkalaisella viittomakielellä voi tilata esityksiin Yhdysvalloista ja Kanadasta lähteville risteilyille kaksi kuukautta ennen risteilyn alkua.

 

Näkövammaiset

Pistekirjoitusta on käytetty eri puolilla laivoja muun muassa hyttien kylteissä ja hissien painikkeissa. Päivän ohjelma ja ravintoloiden ruokalistat ovat etukäteisilmoituksella saatavana myös pistekirjoituksella. Laivojen henkilökunta on koulutettu huomioimaan näkövammaisten tarpeet ja risteilyn alussa on saatavana opastettu tutustumiskierros laivassa. Ilmoitathan erityistarpeistasi viimeistään 30 päivää ennen risteilyn alkua, mieluiten jo varauksen yhteydessä.

 

Henkilöt, joilla on kognitiivisia haasteita & autismin kirjoon kuuluvat henkilöt

Royal Caribbean tarjoaa tiettyjä yksilöllisiä mukautuksia risteilyloman sujuvoittamiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi pääsy laivaan ja laivasta pois ensimmäisten joukossa, lasten ohjelmissa kehitystason huomiointi ikätason sijaan, autistiystävällisiä leluja sekä autismin kirjon henkilöiden tarpeisiin koulutettua henkilökuntaa ja ohjelmaa (mm. autismiystävällisiä elokuvia) tietyillä lähdöillä. Royal Caribbean on ensimmäinen ”Autism Friendly” sertifioitu laivayhtiö.

 

Dialyysi

Risteilyvieraat, jotka vaativat säännöllistä peritoneaalidialyysiä ovat tervetulleita kaikille Royal Caribbean Internationalin laivoille. Sen sijaan Royal Caribbeanilla ei ole mahdollisuuksia hoitaa hemodialyysia tarvitsevia vieraita. Peritoneaalidialyysiä käyttävien asiakkaiden tulee itse huolehtia kaikista mukaan tulevista laitteista ja ilmoittaa niistä etukäteen, viimeistään 30 päivää ennen risteilyä, mutta mieluiten jo varauksen yhteydessä.

 

Lisähappi

Royal Caribbeanin laivoille saa tuoda lisähappea. Kerro matkavarauksen yhteydessä tai viimeistään 30 päivää ennen risteilyä lisähapen ja sen toimittajan tarkemmat tiedot. Käytänteet lisähapen säilyttämiselle vaihtelevat laivoittain.

 

Lisätietoa Royal Caribbeanin esteettömyysohjelmasta ja laivakohtaiset tiedot löydät laivayhtiön englanninkielisiltä sivuilta. Autamme sinua mielellämme kaikissa esteettömyyteen liittyvissä kysymyksissä.