Douro

Varaa risteily

Douro, Portugalin kultainen joki, mutkittelee alkulähteiltään Espanjan Soriasta Portugalin halki, ja laskee lopulta Atlantin valtamereen Portossa. Joki virtaa halki koskemattomien paimentolaisseutujen ja ohittaa niin uneliaita pikkukyliä kuin upeita linnojakin. Tyypillinen jokiristeily Dourolla on noin viikon pituinen kiertomatka Portosta. Vaikka joki jatkaa Espanjaan asti, se mielletään usein portugalilaiseksi joeksi, sillä sen purjehdittava osuus on lähes kokonaan Portugalin puolella. Douron kohokohtiin kuuluu myös portugalilainen ruokakulttuuri, johon kannattaa matkan aikana ehdottomasti tutustua.

Varaa risteily Dourolle

Tutustu Douroon

Joen pääkohteet

Douron jokiristeilyt alkavat lähes poikkeuksetta Portosta, Portugalin toiseksi suurimmasta kaupungista. Tämä Portugalin entinen pääkaupunki on erityisen tunnettu portviineistä, joita on valmistettu Douron laaksossa jo 1400-luvulta saakka. Portoa pidetään yhtenä Pyreneiden niemimaan viehättävimmistä kaupungeista, eikä suotta. Keskiaikaiset kujat, räikeän värikkäät talot ja kaupungin yllä kohoavat barokkitornit luovat uniikin sekoituksen. Eloisan Porton jäädessä taakse, odottaa joen varrella paljon pieniä maalaiskyliä, joiden ilmapiiri on täysin erilainen. Tyypillisiä pysähdyspaikkoja Douron risteilyllä ovat Porton lisäksi Peso da Régua, Pinhão, Barca d’Alva ja Vega de Terrón. Jokivarren kaupungit ja kylät ovat monelle turistille vielä tuntemattomia, mikä voi olla syynä paikallisten ystävälliseen ja lämpimään suhtautumiseen matkalaisia kohtaan. Monessa pysähdyspaikassa saattaa olla vain laituri, josta lastaudutaan bussin kyytiin retkiä varten.

Portosta joki luikertelee itään ohi metsäisten laaksojen ja mantelipuiden. Peso da Réguassa saavutaan komean vuoristoiselle alueelle, jota täplittävät vehmaat viinitarhat ja koristeelliset kartanot. Réguasta lähdetään usein retkelle Vila Realiin, joka sijaitsee noin 25 kilometriä pohjoiseen. Vila Realin tärkein nähtävyys on ehdottomasti Casa de Mateuksen komea barokkipalatsi. Pinhãon pikkukylä on helmi Douron viinialueen sydämessä. Kylästä lähdetäänkin usein tutustumaan ympäröiviin viinitiloihin. Barca d’Alva puolestaan on hiljainen joenvarsikylä vain muutaman kilometrin päässä Espanjan rajasta Douron kansallispuistossa. Espanjan ja Portugalin rajalla sijaitseva Vega de Terrón toimii usein kääntöpaikkana, josta jokialukset suuntaavat takaisin Portoon. Vega de Terrónista on hyvä lähteä retkelle Salamancaan, jonka päänähtävyyksiin kuuluvat 1200-luvulla perustettu yliopisto sekä kaksi katedraalia, goottilainen Catedral Nueva ja romaaninen Catedral Vieja.