Rhône ja Saône

Varaa risteily

Sveitsin Alppien jäätiköltä saa alkunsa yksi Välimeren alueen merkittävimmistä joista, Rhône. Alpeilta joki jatkaa Genevejärveen ja sieltä edelleen Sveitsin läpi Ranskaan. Ranskan Camarguessa Rhône laskee Välimereen. Joen tärkein sivuhaara on Saône, jonka alkulähde sijaitsee Ranskan Vioménilissä. Rhône ja Saône kohtaavat Lyonissa, joka toimii myös aloituspaikkana monelle jokiristeilylle. Joen nähtävyyksien joukkoon mahtuu Antiikin Rooman raunioita, gastronomisia elämyksiä ja arvostettuja viinialueita. Rannat ovat täynnä vehreitä viinitarhoja, värikkäitä appelsiinipuita ja huumaavan tuoksuisia laventelipeltoja. Jokivarren kuvankauniit maisemat ovat inspiroineet muun muassa Vincent van Goghin ja Paul Cézannen kaltaisia taiteilijoita.

Varaa risteily Rhônelle ja Saônelle

Tutustu Rhôneen ja Saôneen

Saône

Chalon-sur-Saône – Lyon

Burgundin viinialueen sydämessä sijaitseva Chalon-sur-Saône toimii usein lähtöpaikkana Saônelta Rhônelle suuntaavilla jokiristeilyillä. Tämän merkittävän sisävesisataman tärkeimmät nähtävyydet ovat vain lyhyen kävelymatkan päässä joelta. Näe St. Vincentin aukio ja Chalonin uusgoottilainen katedraali. Saônea etelään jatkettaessa tulee vastaan Mâcon. Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva Clunyn benediktiiniluostari on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Vuonna 910 perustettu luostari oli pitkään maailman suurin kirkkorakennus.

Rhône

Lyon – Välimeri

Pienellä niemimaalla Rhônen ja sen sivujoen Saônen yhtymäkohdassa sijaitsee Ranskan gastronomisen pääkaupungin Lyonin keskus. Kaupunki on oiva aloituspaikka jokiristeilylle. Köysiratavaunu vie Fourvière kukkulan huipulle, mistä avautuu upea näkymä kaupungin punatiilisten kattojen ylle. Lyonista Rhône jatkaa etelään halki auringonkukkapeltojen kohti Välimerta. Laulu Avignonin sillasta on varmasti tuttu monelle. Tämä silta on todella olemassa, tai ainakin osa siitä. Pyhän Bénézet’n sillan, kuten paikalliset sen tuntevat, länsiosa romahti 1600-luvulla Rhônen tulviessa, mutta sen jäljellä oleva osuus on säilytetty UNESCO:n maailmanperintökohteena. Kaupungista löytyy myös Palais des Papes, paavien palatsi. Avignonia ympäröivät kauttaaltaan keskiaikaiset muurit, jotka huokuvat historiaa. Arlesissa Rhône jakautuu kahtia Isoon ja Pieneen Rhôneen, joista kumpikin laskee Camarguen suistoalueen halki Välimereen. Ikivanhassa kaupungissa on paljon jäänteitä Antiikin Rooman ajalta, muun muassa Les Arènes amfiteatteri, jota käytetään edelleen näytelmiin ja härkätaisteluihin. Kaupungin seesteisyys inspiroi Vincent van Goghia, joka maalasi siellä yli 300 maalausta. Nykyisin kaupunki on viehättävä sekoitus vanhaa ja uutta.