Hyvä tietää

Etkö ole aikaisemmin käynyt kansainvälisellä risteilyllä? Lue usein kysytyt kysymykset ennen risteilylle lähtöä!

Risteilyliput ja -asiakirjat toimitetaan noin 3 viikkoa ennen matkalle lähtöä. Ryhmämatkalle osallistuville matkustajille matkaliput toimitetaan viimeistään viikkoa ennen matkaa. Voit tutustua asiakirjoihisi varustamon nettisivuilla.

On suositeltavaa, että kaikilla matkustajilla olisi kattava matkavakuutus. Keskustele matkan aikana tarvitsemistasi vakuutuksista oman vakuutusyhtiösi kanssa.

Varustamo suosittelee lähtöselvityksen tekemistä nettisivuillaan neljä päivää ennen lähtöä. Elektroniset asiakirjat ja lähtöselvityskortin saa Carnival Cruise Linen nettisivuilta lähtöselvityslomakkeen täytön jälkeen. Tarvitset lomakkeen täyttöä varten risteilyn varausnumeron, risteilyaluksesi nimen ja lähtöpäivän. Risteilyalukseen ei pääse ilman lähtöselvityskorttia ja muita matka-asiakirjoja, joten muista ottaa netistä tulostamasi asiakirjat mukaasi satamaan.

Varmista aina etukäteen, mitä passi- ja viisumivaatimuksia vierailukohteissa on. Voit olla suoraan yhteydessä kyseisen maan suurlähetystöön tai selvittää asian Risteilykeskuksesta. Kaikilla matkustajilla tulee olla voimassa oleva passi riippumatta siitä, mille risteilylle he ovat lähdössä. Passin tulee olla voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Yhdysvaltoihin matkustavien tulee täyttää ESTA -matkustuslupa internetin kautta vähintään 72 tuntia ennen matkalle lähtöä. Matkustuslupa maksaa 21 dollaria, ja se peritään luottokorttimaksuna hakemuksen lähettämisen yhteydessä. ESTA -matkustuslupa on voimassa kaksi vuotta tai lyhyemmän ajan, mikäli passi vanhenee ennen sitä tai passin tiedot muuttuvat. ESTA –matkustusluvan puuttuessa matkustajilta voidaan evätä pääsy koneeseen. ESTA -hakemuksen voi tehdä oheisen linkin kautta.

Varustamolla on käytössä porrastetut laivaan nousuajat lähtösatamassa. Saapumisajan satamaan voi valita lähtöselvityksen tekemisen yhteydessä Carnival Cruise Linen nettisivuilla. Sinun odotetaan saapuvan satamaan 30 minuutin sisällä valitsemastasi saapumisajasta. Joudut valitettavasti odottamaan vuoroasi terminaalin ulkopuolella, jos saavut satamaan liian aikaisin. Porrastetut nousuajat vähentävät ruuhkaa lähtösatamassa ja nopeuttavat asiointia satamassa.

Huomioithan, että satamassa tulee vähintään kaksi tuntia ennen risteilyn lähtöä. Liian myöhään lähtöselvityspisteelle saapuneet matkustajat saattavat myöhästyä risteilyltä. Risteilyaluksesta myöhästyneet eivät ole oikeutettuja risteilyhinnan palautukseen.

Risteilyalukselle ei ole luvallista tuoda silitysrautaa, kynttilöitä, aseita, korkkiruuveja, kahvin- tai vedenkeitintä tai muita sähkölaitteita, sähkömuuntajaa, paloherkkiä aineita, räjähteitä, kuten ilotulitteita, jääkiekkomailoja, lemmikkejä (paitsi esim. opaskoira), laittomia huumeita, alkoholia tai muita alkoholittomia juomia (esim. pullovesi)*, rulla- tai surffilautoja, polkupyöriä tai lasereita.

*Lähtösatamasta saa tuoda mukanaan yhden 750 ml viini- tai samppanjapullon per henkilö. Vierailusatamista ostetut juomat tulee jättää aluksen varastoon loppumatkan ajaksi (ilmainen). Saat tuoda mukanasi myös pienen määrän (alle 12 kpl) tölkki- tai kartonkipakattuja limsoja, kivennäisvettä tai maitoa. Alukselta saa ostettua pullovettä edulliseen hintaan (noin 4 dollaria 12 kpl).

Risteilyaluksilla käytetään valuuttana Yhdysvaltain dollaria. Kaikilla Carnival Cruise Linen aluksilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä, joka yksinkertaistaa maksamista risteilyaluksella. Sinulle luodaan alukselle oma Sail & Sign -maksutili, jota varten varustamo tarvitsee pankki- tai luottokorttisi tiedot (Visa, Mastercard, American Express, Discover, JCB Card tai Diner’s Club). Maksukorttisi yhdistetään automaattisesti maksutilille ja Sail & Sign -kortille, jolta aluksella tehdyt ostokset veloitetaan. Saat matkan lopussa hyttiisi tarkistettavaksi kuitin kaikista aluksella tekemistäsi ostoksista, jonka jälkeen summa veloitetaan kortiltasi. Muistutukseksi myös, että aluksella käytetty valuuttakurssi saattavat erota oman pankkisi valuuttakurssista.

Jos et halua yhdistää luotto- tai pankkikorttiasi hyttikorttiin, voit tehdä rahatalletuksen lähtöselvityksen yhteydessä. Talletuksen suuruus on 100 dollaria 2–4 päivän risteilyllä, 200 dollaria 5–8 päivän risteilyllä tai 350 dollaria yli 9 päivän risteilyllä. Maksutilisi suljetaan, jos talletuksen määrä ylittyy.

Huomioithan, että varustamo tekee hyttikortille liitetylle luotto- tai pankkikortille katevarauksia matkan aikana valvoaksemme, että kortilla riittää katetta. Varaukset poistetaan kun olet maksanut laivalla tekemiesi ostosten loppumaksun. Huomioi, että varausten käsittelyaika voi olla pankissasi jopa 30 päivää eikä esimerkiksi pankkikortiltasi varattu summa ole tällöin käytettävissä. Varat ovat taas normaalisti käytössäsi, kun luottokorttiyhtiö on suorittanut maksuvarauksesi laivayhtiölle.

Kaikilla Carnival Cruise Linen risteilyaluksilla jätetään tarjoilu- ja hyttihenkilökunnalle tippiä palvelumaksun muodossa. Tavallisimmin palvelumaksu lisätään risteilyn hintaan jo matkaa varatessa. Tipit maksetaan Yhdysvaltain dollareina (16 dollaria päivässä sisä-, ulko- tai parvekehytissä majoittuvaa henkilöä kohden ja 18 dollaria päivässä sviitissä majoittuvaa henkilöä kohden). Tämän lisäksi 18 prosentin palvelumaksu lisätään kaikkiin juoma-, erikoisravintola, kauneus- ja terveyspalveluostoksiin ja laskutetaan automaattisesti hyttikortiltasi.

Laivan sähkövirta on 110/220 volttia. Lähes kaikilla Carnival Cruise Linen aluksilla on hyteissä hiustenkuivaajat (lukuun ottamatta Carnival Elationia, Carnival Paradisea ja Carnival Sensationia). Omia sähkölaitteita ei saa tuoda laivalle.

Aluksilla on tarjolla myös maksullinen pesulapalvelu, jonka hinta vaihtelee palvelun mukaan. Yksi pyykkikoneellinen maksaa noin 3 dollaria. Tarkista tarkat hinnat hyttihenkilökunnalta.

Carnival Cruise Linen risteilyaluksilla järjestetään paljon ohjelmaa lapsille. 2–11-vuotiaille lapsille on risteilyaluksilla omat valvotut leikkitilat, jonne he voivat jäädä leikkimään samanikäisten lasten kanssa. Myös teini-ikäisille järjestetään aluksilla omaa ohjelmaa. Alle 2-vuotiaille lapsille on tarjolla lastenhoitopalvelua.

Lasten kerhot:

Camp Carnival/Camp Ocean on tarkoitettu 2–11-vuotiaille lapsille. Kerho on jaettu ikäluokittain kolmeen eri ryhmään: 2–5-vuotiaat, 6–8-vuotiaat ja 9–11-vuotiaat. Valvotun lasten kerhon ohjelmaan kuuluu muun muassa tarinatuokioita, askartelua, aarteen etsintää, videopeliturnauksia , urheilua, teemailtoja ja kehittäviä aktiviteetteja. Lapsia valvoo osaava henkilökunta.

Circle C on tarkoitettu 12–14-vuotiaille lapsille. Kerhon ohjelmaan kuuluu tanssimista, videopeliturnauksia, leffailtoja, karaokea, urheilua, askartelua ja pelaamista. Vanhempien täytyy rekisteröidä lapset kerhoon, mutta he saavat tulla ja mennä, miten itse haluavat.

Club O2 on tarkoitettu 15–17-vuotiaille teini-ikäisille. Kerhon tilat ovat kiellettyjä nuoremmilta lapsilta ja kaikilta yli 18-vuotiailta (lukuun ottamatta kerhon vetäjiä). Kerhossa järjestetään diskoja, juhlia, urheiluturnauksia ja peli-iltoja. Teini-ikäiset saavat tulla ja mennä, miten itse haluavat.

Lapsille on tarjolla valvottua ohjelmaa myös iltaisin. Tällöin lastenhoidosta veloitetaan lisämaksu (noin 7 dollaria tunnilta).

Lue lasten ohjelmasta lisää täältä.

Ruokailu Carnival Cruise Linen aluksilla on joustavaa. Matkan hintaan kuuluvat aamiaiset, lounaat ja illalliset aluksen pääruokasalissa tai buffetravintolassa. Voit valita varauksen yhteydessä, ruokailetko iltaisin mieluummin oman aikataulusi mukaan vai ennalta määrättynä aikana.

Joustava aikataulu tarkoittaa sitä, että saat itse päättää, missä ja monelta, ruokailet. Voit saapua syömään aluksen pääruokasaliin iltaisin klo 17.45–21.30 välisenä aikana. Matkustajat ohjataan pöytiin saapumisjärjestyksessä, joten saatat joutua odottamaan hetken pöydän vapautumista. Voit myös ruokailla halutessasi lisämaksullisissa erikoisravintoloissa. Yli 7 hengen seurueille ei pystytä tarjoamaan yhteistä pöytää.

Jos valitset ennalta määrätyn ruokailuajan, ruokailet aluksen pääruokasalissa iltaisin aina samaan aikaan. Seurueellasi on käytössä sama pöytä risteilyn jokaisena iltana klo 18.00 tai 20.15. Toiveet pöydästä, kattausajasta ja pöytäseurueesta tulee esittää ennen risteilyn alkua.

Risteilyaluksilla on myös erikoisravintoloita, joissa ruokailusta maksetaan pieni lisämaksu. Hinnat vaihtelevat ravintoloittain.

Carnival Cruise Linen risteilyillä pukeudutaan rennosti. Päivisin voit pukeutua haluamallasi tavalla esimerkiksi rantavaatteisiin ja shortseihin. Buffet-ravintolaankin voit mennä esimerkiksi t-paidassa ja uima-asussa. Muihin ravintoloihin tulisi pukeutua iltaisin hieman siistimmin: lippikset, t-paidat, varvastossut tai kuluneet farkut eivät sovi iltakäyttöön. Viikon kestävällä risteilyillä järjestetään kaksi vapaaehtoista ”Cruise Elegant” -iltaa aluksen pääravintolassa, jolloin pukukoodi miehille on tumma puku ja naisille iltapuku.

Saako alkoholia tuoda risteilyalukselle? Mitä ikärajoja aluksilla on alkoholin suhteen?

Alkoholia voi ostaa laivan kaikista baareista ja ravintoloista. Ikäraja on 21 vuotta kaikilla Carnival Cruise Linen risteilyillä.

Lähtösatamasta saa tuoda mukanaan yhden 750 ml viini- tai samppanjapullon per henkilö. Pullosta veloitetaan korkkausmaksu 15 dollaria pullolta, jos se nautitaan aluksen ravintoloissa tai baarissa. Vierailusatamista ostetut juomat tulee jättää aluksen varastoon loppumatkan ajaksi (ilmainen). Maista ostetut juomat palautetaan matkustajille viimeisen risteilypäivän aamuna ennen maihinnousua.

Risteilyaluksella saa polttaa vain rajatuilla alueilla. Tupakointi on mahdollista esimerkiksi ulkokansilla, yökerhoissa ja kasinossa (vain jos pelaat). Hyteissä, parvekkeella, yleisissä sisätiloissa ja teattereissa ei saa polttaa. Hytissä polttamisesta voidaan sakottaa 250 dollarin suuruisella maksulla.

Kaikki matkustajat joutuvat täyttämään lomakkeen terveydentilastaan, ennen risteilyä. Ota yhteyttä lääkäriisi ja pyydä tietoa matkakohteiden mahdollisista terveysuhista. Olet itse vastuussa, että esimerkiksi rokotusohjelmasi on kunnossa. Jos olet kroonisesti sairas, tarvitset lääkäriltä todistuksen terveydentilastasi. Jos olet raskaana, voit osallistua risteilylle 23. raskausviikkoosi saakka. Jos raskausviikkosi ylittävät 24. viikon vielä risteilyn aikana, et voi valitettavasti osallistua risteilylle. Raskaana olevien tulee esittää lääkärintodistus terveydentilastaan. Todistuksesta tulee käydä ilmi raskausviikko, sekä onko matkalle lähtevä riittävässä kunnossa matkustaakseen.

Sinun täytyy olla lääketieteellisesti ja fyysisesti riittävän kunnossa voidaksesi osallistua risteilylle, jotta matka ei uhkaa sinun tai muiden matkustajien terveyttä. Ilmoita heti risteilyä varatessasi tai mahdollisimman pian sen jälkeen jälleenmyyjällesi kirjallisesti kaikista terveyteesi liittyvistä rajoitteista, jotka ovat ilmenneet ennen matkaa tai voivat ilmetä matkan aikana, ja jotka voivat vaikuttaa tai vaikuttavat risteilyn sujumiseen kannaltasi. Tämä ohje koskee myös apuvälineiden tai terveys- ja hyvinvointipalveluiden käyttöä. Varustamo pyytää kertomaan kaiken terveyttä koskevan informaation mahdollisimman tarkasti.

Osa hyteistä on varusteltu huomioiden erilaiset liikuntaesteet, näkö- ja kuulorajoitteet. Näitä hyttejä tarjotaan tietyillä kansilla. Pyörätuolilla liikkuvien vieraiden suositellaan ottavan mukaan oma pyörätuolinsa. Pyörätuolin työntöapua on tarjolla lähtö- ja paluusatamissa. Varustamo kertoo, mihin aluksen osiin pyörätuolilla ei pääse tai mihin risteilytoimintaan osallistuminen on liikuntaesteiselle hankalaa. Tietyt toiminnot, kuten maihinnousu satamissa, minne mennään erillisellä kuljetusaluksella, voivat olla pyörätuolilla liikkuville mahdottomia. Kaikkien liikuntaesteisten ja terveydellisistä haitoista kärsivien matkustajien tulee kuitenkin voida liikkua ja pitää huolta itsestään omatoimisesti tai heillä pitää olla oma avustaja mukanaan.

Varustamo pidättää oikeuden kieltää matkustamisen risteilyillä sellaisilta henkilöiltä, joiden ei katsota olevan henkisesti tai fyysisesti riittävässä kunnossa matkaa varten. Sama koskee matkustajia, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa tai avustajan, jollaista laivalla ei ole tarjota.

Risteilyaluksilla on lääkäriasema, jossa hoidetaan pieniä vammoja ja sairauksia. Sairaalahoitoa tarvitsevat henkilöt joutuvat hakeutumaan sairaalaan kohdesatamassa. Risteilyaluksella tarjotut lääkäripalvelut ovat maksullisia, joten on erittäin suositeltavaa, että jokaisella matkustajalla olisi voimassa oleva sairaus- tai matkavakuutus, joka korvaa hoidon. Sen varalta, että matkavakuutuksesi ei kata kaikkea risteilyaluksella saamaasi hoitoa, säilytä kaikki kuitit voidaksesi neuvotella vakuutusyhtiösi kanssa kotiin palattuasi. Huomioithan, että lääkäriaseman hintoja ei voi verrata kotimaan lääkäripalveluiden hintoihin, vaan hoito voi olla hyvinkin kallista.

Jos haluat saada kaiken irti satama- ja kohdevierailuistasi, kannattaa ilmoittautua mukaan retkille. Kaikki retket ovat kohdepaikkojen asiantuntijoiden suunnittelemia. Hinnat vaihtelevat retkikohteesta toiseen. Voit varata retket varustamon verkkosivujen kautta viimeistään 4 päivää ennen matkalle lähtöä. Voit ilmoittautua retkelle myös risteilyaluksella, mikäli paikkoja on vielä jäljellä. Toinen vaihtoehto on, että nouset maihin ja tutustut vierailukohteeseen itsenäisesti.

Huomioithan, että retkien lähtöajat saattavat muuttua. Tarvittaessa ryhmiä myös yhdistetään, jos ilmoittautuneita on liian vähän. Retki voidaan myös peruuttaa, jos osallistujamäärä on liian pieni.

Risteilyaluksella ja kohdesatamissa voi mennä naimisiin. Lue lisää järjestelyistä Carnival Cruise Linen nettisivuilta.

Varmista, että sinulla on riittävästi aikaa maihin tulon ja lennon lähdön välillä. Carnival Cruise Line ei ota vastuuta matkailijan itse järjestämistä paluulennoista. Itse ostettuja lentolippuja ei välttämättä voi muuttaa, jos myöhästyt lennolta.

Kyllä. Risteilyaluksen miehistö voi tehdä päätöksen kieltää matkustajan nousu laivaan. Näin voi tapahtua, jos laivaan nousu uhkaa matkustajan omaa, toisen matkustajan tai henkilökunnan terveyttä. Syynä voivat olla sairaus, epidemiavaara, epäsopiva käytös, puutteet matkustusasiakirjoissa tai muu syy, joka tekee osallistumisen risteilyyn mahdottomaksi. Vieraiden tulee olla fyysisesti ja psyykkisesti riittävässä kunnossa matkustaakseen risteilyaluksella. Sen lisäksi aluksilla on sääntöjä toisten vieraiden sekä terveys- ja turvallisuussäännösten huomioimisesta. Jos sääntöjä rikotaan, miehistö voi pyytää niitä rikkonutta henkilöä poistumaan aluksesta seuraavassa satamassa. Tällöin risteilyalukselta poistettu matkustaja on itse vastuussa kaikista poistumisesta aiheutuneista kuluista ja maksuista.

Varustamo saattaa tehdä hyttitilillesi liitetyltä luottokortilta katevarauksia. Nämä katevaraukset tehdään kortin voimassaolon varmistamiseksi. Siinä vaiheessa kun hyttitilisi loppulaskusi on suoritettu, varustamo poistaa katevaraukset. Jokaisen erillisen korttiyhtiön tulee suorittaa tämä toimenpide omissa järjestelmissään. Yleensä katevarausten poistumiseen menee 7-14 arkipäivää ja varustamo ei pysty vaikuttamaan asiaan. Kun korttiyhtiö on poistanut katevarauksen, varat ovat jälleen käytettävissäsi.