Hyvä tietää

Lähtöselvityksen tekemiseen tarvitset seuraavat tiedot:

  • Risteilyn varausnumero, lähtöpäivä sekä laivan nimi
  • Syntymäaika ja -paikka
  • Passin tiedot (numero, myöntämispäivä, viimeinen voimassaolopäivä, myöntäjämaa)
  • Henkilökohtainen puhelinnumero
  • Suomessa asuvan henkilön yhteystiedot (nimi ja puhelinnumero) mahdollisia hätätilanteita varten

Risteilyliput muodostuvat lähtöselvityksen tekemisen jälkeen. Lähtöselvitykseen pääset osoitteesta: https://www.mycosta.com/login.html

Varmista aina etukäteen, mitä passi- ja viisumivaatimuksia vierailukohteissa on. Voit olla suoraan yhteydessä ko. maan suurlähetystöön tai edustustoon tai selvittää asian Risteilykeskuksen kautta. Jokaisella matkustajalla tulee olla mukanaan voimassa oleva passi ja tarvittaessa myös vierailukohteissa vaadittavat viisumit. Passin tulee olla voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Nimesi kirjoitetaan matkalippuun juuri sellaisessa muodossa kuin se lukee passisi koneellisesti luettavassa osiossa (esim. Haemaelaeinen). Lennolle tai risteilylle lähtösi voidaan estää, mikäli lentolipussa on eri nimi kuin passissa.

Yhdysvaltain viranomaismääräysten mukaisesti jokaisella maahan saapuvalla Suomen kansalaisella tulee olla oma, koneellisesti luettava, passi ja siinä tulee olla digitaalinen valokuva. Passi on koneellisesti luettava, kun sen tietosivun alalaidassa on kaksi tekstiriviä, joissa on passia koskevat tiedot merkittynä kirjaimin ja > -merkein. Tällaisella passilla voi matkustaa Yhdysvaltoihin niin kauan kuin passi on voimassa ja muuten kunnossa. 26.10.2006 jälkeen myönnetyissä passeissa tulee lisäksi olla biotunniste, johon passin haltijan henkilötiedot on integroitu. Kaikki Suomessa myönnetyt uudet 5 vuoden ja vanhat 10 vuoden passit täyttävät nämä edellytykset.

Useissa maissa (esim. Yhdysvallat) kaikki maahantulijat kuvataan ja heiltä otetaan sormenjäljet. Lentoyhtiöt ovat velvoitettuja EU-komission päätöksen perusteella antamaan tiettyjen maiden (mm. Yhdysvallat) maahantuloviranomaisille pääsyn jokaisen matkustajan varaus- ja lentotietoihin. Tietoja käytetään turvallisuustarkoituksiin. Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos (Department of Homeland Security / Customs and Border Protection) on ottanut käyttöön elektronisen hyväksymismenettelyn Yhdysvaltoihin matkaavia varten.

Sähköinen matkustuslupa ESTA
Matkustajan tulee hakea sähköistä ESTA-matkustuslupaa internetin kautta viimeistään 72 tuntia ennen matkaansa. ESTA-lupa on maksullinen; maksun suuruus on 14 dollaria ja se peritään luottokorttimaksuna hakemuksen yhteydessä. ESTA-lupa on voimassa kaksi vuotta tai lyhyemmän ajan, mikäli passi vanhenee ennen sitä tai passin tiedot muuttuvat. ESTA-luvan puuttuessa voidaan matkustajilta evätä pääsy koneeseen. Matkustuslupaa voi hakea oheisen linkin kautta: https://esta.cbp.dhs.gov/

Matkalle suositellaan pakkaamaan mukavat ja rennot vaatteet. Hyvät kengät ovat myös tärkeät. Risteilyllä järjestetään gaalaillallinen, johon kannattaa varautua juhlavammilla vaatteilla. Hytteihin jaettavasta päiväohjelmasta löytyy ehdotus illallisen pukukoodista, olipa se sitten formal (muodollinen pukeutuminen) tai casual (rento siisti pukeutuminen). Laivoilla on kylpypyyhkeitä sekä allaspyyhkeitä, joten niitä ei tarvitse pakata mukaan.

Matkatavarat jätetään lähtösatamassa terminaaliin, mistä ne toimitetaan päivän aikana hyttiin. Laukkuihin tulee olla kiinnitetty varustamon matkalaukkulipuke (luggage tag), josta käy ilmi laukun omistajan nimi ja hyttinumero.

Käsimatkatavaroihin tulee pakata lääkkeet, kannettavat tietokoneet, valokuvausvälineet, arvoesineet ja helposti särkyvät esineet. Suosittelemme pakkaamaan käsimatkatavaroihin henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi muun muassa vaihtovaatteet ja uimapuvun, jotta voit hyödyntää laivan palveluita heti. Matkalaukkujen toimituksessa hyttiin kestää yleensä joitakin tunteja. Käsimatkatavaroiden koko ei saa ylittää enimmäiskokoa (55x35x25 cm), jotta ne mahtuvat läpivalaisukoneeseen.

Laivalle ei saa tuoda aseita tai muita ampumatarvikkeita, räjähteitä, ilotulituksia, kaasuja, myrkyllisiä, syövyttäviä tai radioaktiivisia aineita, esineitä, joita voidaan käyttää aseena, hyödykkeitä eikä eläimiä (poikkeuksena esim. opaskoirat). Laivalle ei myöskään saa tuoda ruokaa eikä juomaa.

Matkustajalle määrätty laivaannousuaika käy ilmi matkadokumenteista. Matkadokumentit ja passi tarkistetaan laivaan nousun yhteydessä.

Gold, Pearl ja CostaClub jäsenet, sviittiasiakkaat, matkustajat, joilla on erityistarpeita, perheet, joilla on alle kolmevuotiaita lapsia ja raskaana olevat matkustajat ovat laivaannousussa etusijalla.

Hyttiin toimitetaan iltaisin Today-lehtinen, josta löytyy seuraavan päivän ohjelma. Lehtinen kannattaa ottaa mukaan myös maihin, sillä siitä löytyy laivan yhteystiedot ja tietoa muun muassa laivan aikataulusta ja vierailukohteen aikavyöhykkeestä.

Interaktiivisia näyttöpisteitä, jotka toimivat kuudella eri kielellä, on sijoitettu ympäri laivaa. Pisteiltä saat tietoa elämästä laivalla, ja voit tehdä illallisvarauksia tai ostaa lisäpalveluita kuten retkiä tai elokuvalippuja.

Laivan info-piste löytyy pääaulasta. Henkilökunta vastaa kysymyksiisi vuorokauden ympäri.

Laivalla järjestetään ennen satamasta lähtöä turvallisuusharjoitus, johon kaikkien matkustajien tulee osallistua. Otathan huomioon, että harjoitus päättyy ulos, ja päälle tulee pukea pelastusliivi. Henkilökunta opastaa miten toimitaan hätätilanteessa. Tutustu myös hytistä löytyviin turvallisuusohjeisiin ja Today-lehtiseen.

Aluksilta löytyvät modernit lääkäriasemat. Aseman aukioloajat löytyvät Today-lehtisestä. Huomaathan, että lääkärin ja sairaanhoitajan palvelut ovat maksullisia. Meripahoinvointiin on saatavilla lääkkeitä maksutta lääkäriasemalta sekä laivan info-pisteeltä.

Raskaana olevien matkustajien on toimitettava laivalle lääkärintodistus, johon on merkitty raskausviikot ja todistus terveydentilasta. Jos raskausviikot ylittävät 24. viikon, ei matkustaja valitettavasti saa osallistua risteilylle.

Costa Cruisesin aluksilta löytyy sekä hintaan sisältyviä että lisämaksullisia ravintoloita. Valittavana on vähintäänkin yksi à la carte -pääravintola ja buffet-ravintola, sekä muutama lisämaksullinen erikoisravintola.

Voit syödä aamiaista pääravintolassa tai buffet-ravintolassa. Lisäksi on mahdollista tilata aamiainen hyttiin (lisämaksusta muilla, kuin Premium- ja Deluxe-asiakkailla). Aamiaistilaus tehdään täyttämällä hytistä löytyvä lomake edellisenä iltana. Lomake tulee ripustaa hytin ovenkahvaan.

Lounaalla voit valita pääravintolan ja buffet-ravintolan välillä. Illallinen syödään pääravintolassa kahdessa eri kattauksessa. Ensimmäinen kattaus alkaa kello 19.00 ja toinen kattaus kello 21.30. Lisäksi on mahdollista tehdä pöytävaraus aluksen erikoisravintolaan.

Huonepalvelu toimii vuorokauden ympäri. Voit tilata ruokaa hytistä löytyvästä menusta puhelimella. Tilaus toimitetaan noin puolen tunnin sisällä. Premium- ja sviittiasiakkaat saavat toimituksen maksutta, muissa hyttiluokissa maksetaan toimitusmaksu. Kaikkiin juomatilauksiin lisätään 15% palvelumaksu.

Erikoisruokavaliot tulee ilmoittaa etukäteen. Asiakkaiden on täytettävä lomake, jonka saa Risteilykeskukselta. Tieto on vielä vahvistettava laivan asiakaspalvelupisteellä.

Aluksen baareista ja kahviloista löytyy laaja valikoima laadukkaita italialaisia ja kansainvälisiä viinejä sekä alkoholi- ja virvoitusjuomia. Ostoksiin lisätään 15% palvelumaksu. Kun alus on ankkurissa Yhdysvalloissa, laivalta ostettujen juomien hintaan lisätään 20% vero.

Costa Cruisesin retkivalikoimaan kuuluu yli 2 200 retkeä eri vierailukohteissa. Varustamon retket on suunniteltu niin, että ne sopivat täydellisesti laivan aikatauluun, jolloin saat mahdollisimman paljon irti kustakin kohteesta.

Retket ovat vapaaehtoinen ja lisämaksullinen palvelu. MyCosta-sivuilta retkiä voi ostaa 5-10 päivää ennen risteilyn alkua reitistä riippuen. Laivalla retkiä voi ostaa interaktiivisilta näyttöpisteiltä, hytin TV:n kautta (ei kaikilla aluksilla), täyttämällä retkilomakkeen tai suoraan laivan Excrusions Office -pisteeltä.

Suositellaan, että retket varataan hyvissä ajoin, sillä tilaa on rajoitetusti.

Lasten tulee olla vähintään 6 kuukauden ikäisiä risteilyn aloituspäivänä. Atlantin ylityksillä ja yli 15 päivän risteilyillä lasten tulee olla vähintään vuoden ikäisiä. Alle 18-vuotiaat eivät saa matkustaa ilman huoltajaa.

Costa Cruises tarjoaa ohjattua kerhotoimintaa lapsille kolmesta seitsemääntoista ikävuoteen asti. Ikäryhmät on jaettu seuraavasti:

  • Mini: 3-6 vuotta
  • Maxi: 7-11 vuotta
  • Teen Junior: 12-14 vuotta
  • Teen: 15-17 vuotta

Laivan henkilökunta voi vahtia 3-11-vuotiaita kello 9.00-23.30 jokainen päivä. Alle 3-vuotiaille ei ole saatavilla lastenvahtipalveluita tai kerhotoimintaa, vaan heidän täytyy aina olla vanhemman seurassa.

WiFi on saatavilla lisämaksusta laivan kaikilla alueilla. Aluksilta löytyy myös internetpiste, jonka tietokoneilla pääset käyttämään nettiä. Käytitpä sitten WiFiä tai tietokoneiden kiinteää nettiä, hinta on sama. Internetpisteellä on myös mahdollista käyttää tulostinta (lisämaksusta). Huomaathan, että laivan satelliittiyhteys on yleensä hitaampi kuin nettiyhteys maissa. Satelliittiyhteys saattaa myös ajoittain olla poissa käytöstä.

Pesu- ja silityspalvelu laivalla on lisämaksullinen. Löydät pyykkipussit ja hinnaston hytistäsi. Turvallisuussyistä hytissä silittäminen on ehdottomasti kielletty.

Laivalla maksamiseen käytetään Costa Card -hyttikorttia. Hyttikorttiin liitetään luottokortti (American Express, Visa tai MasterCard) asiakaspalvelutiskillä tai käyttäen laivalta löytyviä aktivointipisteitä. Varustamo ei hyväksy pankkikortteja (esim. Visa Electron).

Mikäli et omista luottokorttia, voit aktivoida hyttikortin käteistalletuksella. Minimitalletus on 150 euroa/dollaria, riippuen risteilyalueesta. Talletus täytyy tehdä 48 tunnin sisällä laivaannoususta. Käyttämättä jäänyt summa palautetaan sinulle käteisenä ja sinun tulee hakea summa laivan infosta viimeisenä iltana.

Saat erittelyn risteilyn aikana tehdyistä ostoksista hyttiisi viimeisenä päivänä. Mikäli erittelystä löytyy jotakin huomautettavaa tai virheellistä, tulee siitä tehdä reklamaatio laivan vastaanotossa ennen risteilyalukselta poistumista.

Laivalla käytettävä valuutta on euro. Poikkeuksena ovat Miamista lähtevät risteilyt, Etelä-Amerikan ja Kaukoidän risteilyt sekä kevätkauden Etelä-Amerikasta lähtevät Atlantin ylitykset. Näissä tapauksissa valuuttana toimii yhdysvaltaindollari.

Käteistä on mahdollista vaihtaa asiakaspalvelupisteen Bureau de Change -palvelusta. Aukioloajat löydät Today-lehtisestä. Palvelu on yleensä suljettu, kun alus on satamassa.

Lemmikkieläimien tuominen alukselle on kielletty (poikkeuksena esim. opaskoirat).

Tupakointi aluksen sisätiloissa on kielletty (poikkeuksena sikarihuone). Paloturvallisuussyistä hyteissä tupakoiminen on ehdottomasti kielletty. Ulkokansilla tupakointi on sallittua vain määrätyillä tupakointialueilla. Tupakantumppeja ei saa heittää laidan ylitse.

Laivan Cruise Director informoi laivasta poistumisesta. Löydät tästä tietoa myös Today-lehtisestä, joka jaetaan hyttiin. Laivalta poistutaan porrastetusti.

Matkatavarat jätetään hyttikäytävälle viimeisenä iltana. Laukkuun tulee olla merkitty omistajan nimi. Laivan henkilökunta kerää matkatavarat, ja ne voi noutaa terminaalista laivasta poistumisen jälkeen. Kaikki tärkeät dokumentit sekä arvokkaat esineet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin. Kaikki tavarat, joita tarvitset seuraavana aamuna, tulee jättää käsimatkatavaraksi.