Hyvä tietää

Etkö ole aikaisemmin käynyt kansainvälisellä risteilyllä? Lue usein kysytyt kysymykset ennen risteilylle lähtöä!

Risteilyliput toimitetaan, kun matka on maksettu kokonaisuudessaan, mutta kuitenkin viimeistään 3 viikkoa ennen matkalle lähtöä. Ryhmämatkalle osallistuville matkustajille matkaliput toimitetaan viimeistään viikkoa ennen matkaa.

On suositeltavaa, että kaikilla matkustajilla olisi kattava matkavakuutus. Keskustele matkan aikana tarvitsemistasi vakuutuksista oman vakuutusyhtiösi kanssa.

Lähtöselvitys tulee tehdä Holland America Linen verkkosivuilla 72 tuntia ennen lähtöä. Täytettyäsi lähtöselvityslomakkeen, saat tulostettua Express Docs -asiakirjat ja lähtöselvityskortin varustamon sivuilta. Muista ottaa ne tulostettuna mukaan satamaan. Asiakirjat saa tulostettua varustamon verkkosivuilta lähtöpäivään saakka.

Lähtöselvityksen voi tehdä myös satamassa, mutta sitä ei suositella, vaikka saapuisitkin paikalle ajoissa. Risteilyaluksesta myöhästyneelle matkustajalle ei hyvitetä mitään kuluja.

Risteilyalukseen ei pääse ilman lähtöselvityskorttia ja Express Docs -asiakirjoja. Tässäkään tapauksessa matkustajat eivät ole oikeutettuja risteilyhinnan palautukseen.

Varmista aina etukäteen, mitä passi- ja viisumivaatimuksia vierailukohteissa on. Voit olla suoraan yhteydessä kyseisen maan suurlähetystöön tai selvittää asian matkatoimistostasi. Kaikilla matkustajilla tulee olla voimassa oleva passi riippumatta siitä, mille risteilylle he ovat lähdössä. Passin tulee olla voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Yhdysvaltoihin matkustavien tulee täyttää ESTA -matkustuslupa internetin kautta vähintään 72 tuntia ennen matkalle lähtöä. Matkustuslupa maksaa 21 dollaria, ja se peritään luottokorttimaksuna hakemuksen lähettämisen yhteydessä.  ESTA -matkustuslupa on voimassa kaksi vuotta tai lyhyemmän ajan, mikäli passi vanhenee ennen sitä tai passin tiedot muuttuvat. ESTA –matkustusluvan puuttuessa matkustajilta voidaan evätä pääsy koneeseen. ESTA -hakemuksen voi tehdä oheisen linkin kautta.

Löydät lähtöselvitysaikataulut risteilylipuistasi. Risteilyalukselle on saavuttava hyvissä ajoin (viimeistään 2 tuntia ennen sen lähtöä). Jos saavut myöhässä, risteilysi katsotaan peruutetuksi eikä sinulla ole oikeutta lippuhinnan takaisinmaksuun.

Laivalle ei ole luvallista tuoda silitysrautaa, kynttilöitä, aseita, korkkiruuveja, kahvin- tai vedenkeitintä tai muita sähkölaitteita, sähkömuuntajaa, paloherkkiä aineita, räjähteitä, kuten ilotulitteita, jääkiekkomailoja, laittomia huumeita, alkoholia*, rulla- tai surffilautoja.

*Lähtösatamasta saa tuoda mukanaan jokaista hyttiseuruetta kohden 1 pullon viiniä tai samppanjaa. Alukselle tuoduista lisäpulloista veloitetaan korkkausmaksu 18 dollaria henkilöltä. Kohdesatamista ostetun alkoholin voi jättää aluksen varastoon loppumatkan ajaksi ilmaiseksi. Pullon saa mukaansa maihinnousun yhteydessä.

Risteilyaluksilla käytetään valuuttana Yhdysvaltain dollaria. Euroopan ja maailman ympäri kiertävillä risteilyillä rahanvaihto onnistuu risteilyaluksella. Kaikilla Holland America Linen aluksilla on käytössä käteisvapaa maksujärjestelmä, joka yksinkertaistaa maksamisen risteilyaluksella. Sinulle luodaan alukselle oma maksutili, jota varten varustamo tarvitsee pankki- tai luottokorttisi tiedot (Visa®, Mastercard®, American Express® tai Discover®). Maksukorttisi yhdistetään automaattisesti maksutilille ja hyttikorttiin, jolta aluksella tehdyt ostokset veloitetaan. Saat matkan lopussa hyttiisi tarkistettavaksi listan kaikista aluksella tekemistäsi ostoksista, jonka jälkeen summa veloitetaan kortiltasi. Viimeisen risteily-yön ja aamun ostokset eivät näy loppulaskussa. Muistutukseksi myös, että aluksella käytetty valuuttakurssi saattavat erota oman pankkisi valuuttakurssista.

Jos et halua yhdistää luotto- tai pankkikorttiasi hyttikorttiin, voit tehdä rahatalletuksen lähtöselvityksen yhteydessä. Talletuksen suuruus tulee olla ainakin 60 dollari per päivä.

Huomioithan, että varustamo tekee hyttikortille liitetylle luotto- tai pankkikortille katevarauksia matkan aikana valvoaksemme, että luottokortilla riittää katetta. Katevarauksen suuruus on noin 60 dollaria päivältä. Kun olet maksanut laivalla tekemiesi ostosten loppumaksun, varaukset poistetaan. Käsittelyaika on noin 7-14 päivää, eikä sitä voi valitettavasti nopeuttaa. Varat ovat taas normaalisti käytössäsi, kun luottokorttiyhtiö on suorittanut maksuvarauksesi laivayhtiölle.

Holland America Linen risteilyillä palvelurahat eivät ole EU-maiden kansalaisille pakollinen osa risteilyn hintaan. Palvelurahan jättämistä kuitenkin suositellaan. Palvelurahan suositeltu määrä on 17.00 USD per hlö/päivä (sviitissä 19.00 USD per hlö/päivä). Kaikkien alkoholiostosten yhteyteen lisätään laivalla 18 % palvelumaksu (ei koske juomapaketteja).

Laivan sähkövirta on 110/220. Kaikissa hyteissä on hiustenkuivaajat. Osalla risteilyaluksista on maksullinen itsepalvelupesula, jossa on voit myös kuivata ja silittää vaatteesi. Aluksilla on tarjolla myös maksullinen pesulapalvelu, jonka hinta vaihtelee palvelun mukaan. Saat hyttihenkilökunnalta lisää tietoa hinnoista. Omia sähkölaitteita ei saa tuoda laivalle.

Holland America Linen risteilyaluksilla järjestetään ohjelmaa 3–17 -vuotiaille lapsille. Suurimalla osalla aluksista on lapsille oma valvottu leikkitila, johon lapsen voi jättää muutamaksi tunniksi leikkimään.  Vanhemmille lapsille järjestetään omaa ohjelmaa The Loft and The Oasis -kerhossa.

Club HAL – Kids on tarkoitettu 3–7 -vuotiaille lapsille, jotka osaavat käydä itsenäisesti vessassa. Valvotun lasten klubin ohjelmaan kuuluu muun muassa tarinatuokioita, askartelua, juhlia, aarteen etsintää ja pitsabileitä. Lapsia valvoo osaava henkilökunta. Alle 3-vuotiaat lapset eivät voi osallistua kerhon toimintaan.

Club HAL – Tweens on tarkoitettu 8–12 -vuotiaille lapsille. Klubin ohjelmaan kuuluu muun muassa karaokea, Xbox ja Wii peliturnauksia, urheilua ja rentoa oleilua kavereiden kanssa.

The Loft and The Oasis on 13–17 -vuotiaille teineille suunnattu kerho, jossa lauletaan karaokea, pelataan pelejä, osallistutaan tanssi- ja liikuntatunneille ja tanssitaan diskossa. Risteilyillä, joille osallistuu paljon lapsia, järjestetään Holland America Line Talent Show. Teini-ikäisille ei järjestetä omaa ohjelmaa Vista-luokan aluksilla.

Alle 21-vuotiaat eivät voi lähteä risteilylle ilman huoltajaa tai valtuutuksen saanutta kaitsijaa. Viidellä alle 21-vuotialla matkustajlla tulee olla risteilyllä mukana yksi vähintään 21-vuotias huoltaja tai valtuutettu kaitsija.

Alle 18-vuotiaiden lapset eivät voi matkustaa ilman vanhempiansa. Lapsen tulee matkustaa aina molempien vanhempien kanssa. Jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tulee risteilylle ottaa mukaan notaarin vahvistama valtuutuskirje, jonka kotiin jäänyt vanhempi on allekirjoittanut. Jos lapsen vanhemmalla on yksinhuoltajuus tai toinen vanhempi on menehtynyt, tulee risteilylle ottaa mukaan asiasta notaarin vahvistama lausunto.

Ruokailu Holland America Linen aluksissa on joustavaa. Voit valita ennen risteilyn lähtöä kahdesta eri vaihtoehdosta joko joustavan ruokailuaikataulun tai ennalta määritellyn ruokailuajan.

Joustava aikataulu tarkoittaa sitä, että saat itse päättää, missä ja monelta, ruokailet. Voit syödä rennommin aluksen buffetravintolassa, nauttia 5-ruokalajin illallisen pääravintolassa tai kokeilla aluksen erikoisravintoloita. Sinulle ei ole varattu pöytää aluksen pääravintolaan, vaan voit saapua ruokailemaan sinulle sopivimpana hetkenä. Jos valitset ennalta määritellyn ruokailuajan, sinulle on varattu sama pöytä ja pöytäseurue aluksen pääravintolaan risteilyn jokaisena iltana klo 17.45 tai 20.00. Toiveet pöydästä, ajasta ja pöytäseurueesta tulee esittää ennen risteilyn alkua.

Risteilyaluksilla on myös erikoisravintoloita, joissa ruokailusta maksetaan pieni lisämaksu. Hinnat vaihtelevat ravintoloittain.

Päivällä voit pukeutua haluamallasi tavalla esimerkiksi rantavaatteisiin ja shortseihin. Iltaisin matkustajien odotetaan pukeutuvan siistimmin, mutta varsinaista pukukoodia aluksella ei ole. Muutamana iltana viikossa risteilyaluksella järjestetään muodollisempi 5-ruokalajin illallinen, Gala Night, aluksen pääravintolassa. Gala Night -illalliselle ja fine dining -ravintoloihin miesten tulisi pukeutua kauluspaitaan ja siisteihin housuihin, naisten juhlavampaan mekkoon, hameeseen tai housupukuun.

Alkoholia voi ostaa laivan kaikista baareista ja ravintoloista. Ikäraja on 21 vuotta. Kiinan, Taiwanin, Singaporen, Hongkongin sekä Euroopan, Australian ja Uuden-Seelannin risteilyillä 18–20-vuotiaat saavat nauttia aluksella olutta tai viiniä. Japanin risteilyillä alkoholin ikäraja on 20 vuotta.

Lähtösatamasta saa tuoda mukanaan jokaista hyttiseuruetta kohden 1 pullon viiniä tai samppanjaa. Muut alkoholijuomat eivät ole sallittuja. Alukselle tuoduista lisäpulloista veloitetaan korkkausmaksu 18 dollaria henkilöltä. Kohdesatamista ostetun alkoholin voi jättää aluksen säilöön loppumatkan ajaksi ilmaiseksi. Juomat palautetaan risteilyn päätyttyä.

Risteilyaluksella saa tupakoida rajatuilla alueilla. Tupakointi on mahdollista esimerkiksi ulkokansilla, kasinossa (vain jos pelaat) ja Seaview-baarissa. Hyteissä, yleisissä sisätiloissa ja teattereissa ei saa polttaa. Sikarin polttaminen on sallittua vain ulkotiloissa. Hytissä polttamisesta voidaan sakottaa 250 dollarin suuruisella maksulla.

Ota yhteyttä lääkäriisi ja pyydä tietoa matkakohteiden mahdollisista terveysuhista. Olet itse vastuussa, että esimerkiksi rokotusohjelmasi on kunnossa. Jos olet kroonisesti sairas, tarvitset lääkäriltä todistuksen terveydentilastasi. Jos olet raskaana, voit osallistua risteilylle 23. raskausviikkoosi saakka. Jos raskausviikkosi ylittävät 24. viikon vielä risteilyn aikana, et voi valitettavasti osallistua risteilylle. Raskaana olevien tulee esittää lääkärintodistus terveydentilastaan. Todistuksesta tulee käydä ilmi raskausviikko sekä onko matkalle lähtevä riittävässä kunnossa matkustaakseen.

Sinun täytyy olla lääketieteellisesti ja fyysisesti riittävän kunnossa voidaksesi osallistua risteilylle, jotta matka ei uhkaa sinun tai muiden matkustajien terveyttä. Ilmoita heti risteilyä varatessasi tai mahdollisimman pian sen jälkeen jälleenmyyjällesi kirjallisesti kaikista terveyteesi liittyvistä rajoitteista, jotka ovat ilmenneet ennen matkaa tai voivat ilmetä matkan aikana, ja jotka voivat vaikuttaa tai vaikuttavat risteilyn sujumiseen kannaltasi. Tämä ohje koskee myös apuvälineiden tai terveys- ja hyvinvointipalveluiden käyttöä. Varustamo pyytää kertomaan kaiken terveyttä koskevan informaation mahdollisimman tarkasti. Osa hyteistä on varusteltu huomioiden erilaiset liikuntaesteet, näkö- ja kuulorajoitteet. Näitä hyttejä tarjotaan tietyillä kansilla. Pyörätuolilla liikkuvien vieraiden täytyy ottaa mukaan oma pyörätuolinsa. Varustamo kertoo mihin laivan osiin pyörätuolilla ei pääse tai mihin risteilytoimintaan osallistuminen on liikuntaesteiselle hankalaa.

Tietyt toiminnot, kuten maihinnousu satamissa, minne mennään erillisellä kuljetusaluksella, voivat olla pyörätuolilla liikkuville mahdottomia. Kaikkien liikuntaesteisten ja terveydellisistä haitoista kärsivien matkustajien tulee kuitenkin voida liikkua ja pitää huolta itsestään omatoimisesti tai heillä pitää olla oma avustaja mukanaan. Varustamo pidättää oikeuden kieltää matkustamisen risteilyillä sellaisilta henkilöiltä, joiden ei katsota olevan henkisesti tai fyysisesti riittävässä kunnossa matkaa varten. Sama koskee matkustajia, jotka vaativat lääketieteellistä hoitoa tai avustajan, jollaista laivalla ei ole tarjota.

Risteilyaluksilla on lääkäriasema, jossa hoidetaan pieniä vammoja ja sairauksia. Sairaalahoitoa tarvitsevat henkilöt joutuvat hakeutumaan sairaalaan kohdesatamassa. Risteilyaluksella tarjotut lääkäripalvelut ovat maksullisia, joten on erittäin suositeltavaa, että jokaisella matkustajalla olisi voimassa oleva sairaus- tai matkavakuutus, joka korvaa hoidon. Sen varalta, että matkavakuutuksesi ei kata kaikkea risteilyaluksella saamaasi hoitoa, säilytä kaikki kuitit voidaksesi neuvotella vakuutusyhtiösi kanssa kotiin palattuasi. Huomioithan, että lääkäriaseman hintoja ei voi verrata kotimaan lääkäripalveluiden hintoihin, vaan hoito voi olla hyvinkin kallista. Merisairauteen lääkäriasema tarjoaa lääkkeet ilmaiseksi.

Jos haluat saada kaiken irti satama- ja kohdevierailuistasi, kannattaa ilmoittautua mukaan retkille. Kaikki retket ovat kohdepaikkojen asiantuntijoiden suunnittelemia. Hinnat vaihtelevat retkikohteesta toiseen. Voit varata retket varustamon verkkosivujen kautta viimeistään 4 päivää ennen matkalle lähtöä. Voit ilmoittautua retkelle myös risteilyaluksella, mikäli paikkoja on vielä jäljellä. Toinen vaihtoehto on, että nouset maihin ja tutustut vierailukohteeseen itsenäisesti.

Huomioithan, että retkien lähtöajat saattavat muuttua. Tarvittaessa ryhmiä myös yhdistetään, jos ilmoittautuneita on liian vähän. Retki voidaan myös peruuttaa, jos osallistujamäärä on liian pieni.

Risteilyaluksella ja kohdesatamissa voi mennä naimisiin. Lue lisää järjestelyistä: royalwed.com.

Varmista, että sinulla on riittävästi aikaa maihin tulon ja lennon lähdön välillä. Holland America Line ei ota vastuuta matkailijan itse järjestämistä paluulennoista. Itse ostettuja lentolippuja ei välttämättä voi muuttaa, jos myöhästyt lennolta.

Kyllä. Risteilyaluksen miehistö voi tehdä päätöksen kieltää matkustajan nousu laivaan. Näin voi tapahtua, jos laivaan nousu uhkaa matkustajan omaa, toisen matkustajan tai henkilökunnan terveyttä. Syynä voivat olla sairaus, epidemiavaara, epäsopiva käytös, puutteet matkustusasiakirjoissa tai muu syy, joka tekee osallistumisen risteilyyn mahdottomaksi. Vieraiden tulee olla fyysisesti ja psyykkisesti riittävässä kunnossa matkustaakseen risteilyaluksella. Sen lisäksi aluksilla on sääntöjä toisten vieraiden sekä terveys- ja turvallisuussäännösten huomioimisesta. Jos sääntöjä rikotaan, miehistö voi pyytää niitä rikkonutta henkilöä poistumaan aluksesta seuraavassa satamassa. Tällöin risteilyalukselta poistettu matkustaja on itse vastuussa kaikista poistumisesta aiheutuneista kuluista ja maksuista.

Lue lisää Holland America Linen säädöksistä varustamon esitteestä.