Hyvä tietää – Norjan rannikkoristeilyt

Hurtigrutenin risteilyalukset seilaavat viikoittain Norjan rannikkoa pitkin Bergenistä Kirkkoniemeen ja Kirkkoniemestä Bergeniin. Lue, mitä sinun tulee tietää ennen Norjan rannikkoristeilylle lähtöä!

Ennen matkaa

Hurtigrutenin terminaalissa tai laivalla varauksia suorittavien asiakkaiden on esitettävä voimassa oleva passi tai henkilökortti.

Julkaisuhetkellä Norjaan matkustaminen ei edellytä mitään pakollisia rokotuksia eikä muita terveyteen liittyviä vaatimuksia ole. Kaikkien matkustajien on kuitenkin tästä huolimatta varmistettava, että terveydenhoidosta on huolehdittu asianmukaisesti ennen matkaa. Suosittelemme keskustelemista oman lääkärin tai terveydenhuollon edustajien kanssa mahdollisista laskimotromboosiin (DVt) liittyvistä varotoimenpiteistä.

Yleistä

Kaikilla laivoilla on neljä vuokrattavaa polkupyörää. Vuokraus maksaa 100 Norjan kruunua pyörä/satama.

Laivoilla valuuttana on Norjan kruunu. Yleisimpiä valuuttoja voi vaihtaa myös laivalla. Visa, american Express, master Card ja Diners Card hyväksytään maksuvälineinä. Risteilykorttia voidaan käyttää maksuvälineenä ylimääräisistä palveluista, jotka maksetaan matkan päättyessä. MS Lofotenilla ja MS Nordstjernenillä maksuvälineinä käyvät tällä hetkellä ainoastaan Visa ja Mastercard. tämä voi kuitenkin muuttua.

Laivalla on tarkoitus rentoutua ja levätä kaupallisesta viihteestä, mikä on usein erottamaton osa tavanomaista risteilykokemusta. Tavoitteenamme on päästä lähemmäksi ainutlaatuista ympäristöä sekä jakaa kokemuksia muiden matkustajien kanssa. Musiikkia voidaan esittää joillakin matkaosuuksilla laivan baareissa, mutta minkäänlaista järjestettyä ohjelmaa ei ole.

Eri alojen asiantuntijoiden muodostama Expedition Team eli tutkimusmatkatiimi järjestää osalla risteilyistä erikoisohjelmaa. MS Nordnorgella, MS Nordkappilla ja MS Nordlysillä on mahdollista osallistua lisämaksusta Expedition Teamin pitämille luennoille, vaelluksille tai muihin aktiviteetteihin. Otathan ulkoilma-aktiviteetteihin sopivat varusteet mukaan, jos haluat osallistua toimintaan. Varaukset retkille/toimintaan ovat mahdollisia vasta laivalla. Hintoja ei ole saatavilla etukäteen.

Laivalla pidetään turvallisuus- ja tiedotustilaisuus lähtöiltana sekä Bergenissä että Kirkkoniemessä. Lisäksi matkustajille jaetaan tietokansio. myös päivittäiset tiedotukset matkan aikana pitävät matkustajat ajan tasalla.

Kaikissa laivoissamme MS Lofotenia lukuun ottamatta on internetkahvila.

Useimmissa laivoissamme on pesukoneilla, rumpukuivaimilla sekä silitysraudoilla varustetut pesutuvat. Poletteja voi ostaa vastaanotosta. MS Lofotenilla ja MS Nordstjernenilla miehistöön voi ottaa yhteyttä pesulapalvelujen järjestämiseksi.

Erityisruokavaliot, esim. kasvisruoka, järjestetään, mikäli asiasta on ilmoitettu hyvissä ajoin etukäteen. tiukkaa erityisruokavaliota noudattaville, esimerkiksi vegaaneille, tarjolla oleva valikoima voi olla rajallinen.

Matkatavarapalvelu ei sisälly matkan hintaan.

Tupakointi on kielletty laivojemme sisätiloissa sekä kannella silloin kun laiva on satamassa. Muina aikoina kansilla voi tupakoida.

MS Lofotenia lukuun ottamatta kaikki laivamme on varustettu vakauttajilla. Laivamme purjehtivat muutaman tunnin ajan avomerellä Norjan rannikolla vain muutaman kerran koko matkan ajan. Laivamme purjehtivat pääasiassa rannikkosaarien sekä rannikon välissä, jossa merenkäyntiä ei yleensä juurikaan ole.

MS Midnatsolin ja MS Trollfjordin sviittejä lukuun ottamatta, hyteissä ei ole kahvin/ teenkeittomahdollisuuksia, mutta teetä ja kahvia on veloituksetta tarjolla baarissa illallisen jälkeen ja kahvia/teetä voi myös ostaa laivalla ympäri vuorokauden.

Kaikissa laivoissamme on yleisöpuhelimet ja puhelinkortteja voi ostaa vastaanotosta. matkapuhelimia voi käyttää laivalla, mutta kuuluvuus voi vaihdella.

Hurtigruten Norwegian Coastal Voyagesin aluksilla ei jätetä juomarahaa. Mikäli kuitenkin haluat kiittää miehistön jäseniä poikkeuksellisesta palvelusta, voit jättää juomarahaa oman harkintasi mukaan.

Hyteissä ei ole tallelokeroita. Arvoesineet voidaan antaa vastaanottoon aluksen kassakaapissa säilyttämistä varten. Hurtigruten ei kuitenkaan vastaa kadonneista arvoesineistä.

Verkkojännite laivoilla on 220 V AC. Pistorasioihin sopivat tavanomaiset kaksitappiset pistotulpat.

Pukeutuminen laivalla on vapaamuotoista. Huolimatta siitä, että osa matkustajista voi pukeutua illalliselle erikseen, pukeutumistyyli laivalla on kuitenkin ennemminkin vapaamuotoinen kuin virallinen. Sää kohteissa voi vaihdella matkan aikana tai jopa saman päivän aikana. Suosittelemme tästä syystä kerrospukeutumista helppoa lämpötilanvaihteluihin, tuuleen ja sateisiin varautumista varten. Kaikille matkoille kannattaa pakata mukaan hengittäviä vaatteita sekä sateen- ja tuulenkestäviä vaatteita. Lämmin hattu, käsineet ja lämmin vaatetus ovat hyödyllisiä ja talvella mukaan kannattaa ottaa myös lämpökerrasto. Maan ollessa jäässä kunnon kengät ovat ehdoton varuste rannikolla tehtävillä retkillä. Mukaan kannattaa ottaa UV-suojalla varustetut aurinkolasit myös talvella, sillä lumesta ja jäästä heijastuva auringonvalo voi olla haitallista suojaamattomille silmille. Useissa laivoissa on myös poreallas, joten uima-asu kannattaa ottaa mukaan.

Laivojemme sviittien hintaan sisältyy erilaisia lisäpalveluja. Näitä ovat esimerkiksi tervetuliaislahja, teen/kahvinkeittomahdollisuus hytissä, vierailu komentosillalla, veloitukseton kahvi/tee laivalla koko matkan ajan sekä pidennetty uloskirjautumisaika. Lisäveloituksesta voi käyttää minibaaria sekä nauttia aamiaisen hytissä.

Ruokailuajat:

Aamiainen tarjoillaan 07.30 – 10.00 (vapaa istumajärjestys), lounas kello 12.00 (vapaa istumajärjestys) illallinen kello 18.30 (pöytävaraus).

Kiireisimmän sesongin aikana kattauksia voi olla useampia ja ajat ilmoitetaan erikseen ilmoitustaululla. Täysihoito alkaa noutopöydästä tarjoiltavalla illallisella Bergenistä lähdettäessä ja päättyy saapumispäivänä Bergenissä tarjoiltavaan brunssiin. Ruoat ovat norjalaisia ja aamiaisella tarjoillaan kylmiä leikkeleitä, juustoa, kananmunia, muroja ja hedelmiä. Lounas koostuu kuuluisasta kylmästä noutopöydästä, jossa tarjoillaan erilaista kalaa, salaatteja sekä valikoima lämpimiä ruokia, jälkiruokia sekä hedelmiä. Illallinen koostuu kolmesta ruokalajista eikä menua voi yleensä valita. Toisinaan illallinen voidaan tarjoilla noutopöydästä ja lounas voi olla tarjoiltu menu. Kaikilla laivoilla on täydet anniskeluoikeudet ja hinnat laivalla noudattelevat Norjan yleistä hintatasoa.

Kaikilla laivoilla on myymälä aivan perinteisimpiä laivojamme lukuun ottamatta. Myymälässä myydään matkamuistoja, neuleita, kirjoja, postikortteja, postimerkkejä ja rajoitetusti myös hygieniatarvikkeita. MS Lofotenilla ja MS Nordstjernenillä myymälä toimii kahvilan yhteydessä.

Mikäli mahdollista, retket kannattaa varata etukäteen, sillä laivalla myydään ainoastaan jäljelle jääneitä paikkoja. Laivalla varatut matkat maksetaan Norjan kruunuissa ja hinta voi vaihdella vaihtokurssin mukaan. Retkiä ei voi kuitenkaan varata enää etukäteen neljä viikkoa ennen lähtöä. Retket ja niiden sisältö riippuvat osallistujien vähimmäis- ja enimmäismääristä sekä säästä ja paikanpäällä vallitsevista olosuhteista.

Kaikki Hurtigrutenin laivat ovat myös rahtilaivoja. Satamiin saavutaan kaikkina vuorokaudenaikoina, joten laivan moottoreista kuuluu ääntä erityisesti laivan kääntyessä satamassa. Laivat on varustettu ääntä vaimentavilla mekanismeilla laivan iästä ja mallista riippuen. Tästä huolimatta melulta ja tärinältä ei voida täysin välttyä. Melun ja tärinän voimakkuus riippuu useista eri tekijöistä ja myös hytin sijainnista.

Laivoilta löytyy jonkin verran henkilöautopaikkoja (ei Ms Lofotenilta). Auton mitat maksimissaan: pituus: 6,30 m, leveys: 2,40 m, korkeus: 2,20 m, paino: 5000 kg. Autopaikan hinta Bergen-Kirkkoniemi n. 350 €/auto ja Kirkkoniemi-Bergen n. 300 €/auto.

Varustamo saattaa tehdä hyttitilillesi liitetyltä luottokortilta katevarauksia. Nämä katevaraukset tehdään kortin voimassaolon varmistamiseksi. Siinä vaiheessa kun hyttitilisi loppulaskusi on suoritettu, varustamo poistaa katevaraukset. Jokaisen erillisen korttiyhtiön tulee suorittaa tämä toimenpide omissa järjestelmissään. Yleensä katevarausten poistumiseen menee 7-14 arkipäivää ja varustamo ei pysty vaikuttamaan asiaan. Kun korttiyhtiö on poistanut katevarauksen, varat ovat jälleen käytettävissäsi.

Matkustustietoa

Jos saavut Oslon lentoasemalle kansainvälisellä lennolla ja jatkat matkaasi maan sisäisellä lennolla, matkatavarasi lähetetään automaattisesti lopulliseen määränpäähäsi Norjassa*. On tärkeää, että käytät ”Kotimaan jatkolennot” -tullisuodatinta lähtöhallin D2-uloskäynnillä. Sen jälkeen voit siirtyä seuraavalle portille ilman turvatarkastusta.

* Huom! Jos saavut Oslon lentoasemalle seuraavilta lentoasemilta ja jatkat kotimaan lennolla, kirjattavien matkatavaroiden siirto ei ole mahdollista: Lanzarote, Menorca, Bordeaux, Szczecin, Palanga, Pisa, Olbia, Salzburg, Belgrad, Faro, Madeira, Antalya, Dubrovnik, Pristina, Sarajevo, Split, Pula, Rijeka, Tivat, Agadir, Marrakech, Ateena, Lefkada, Heraklion, Chania, Santorini, Kos, Kefalonia, Corfu, Larnaca, Malta, Burgas ja Varna.

Jos olet varannut jatkolennon, johon kuuluu aikataulun mukainen yöpysähdys, sinun pitää ehkä noutaa matkatavarasi ja lähtöselvittää ne uudelleen seuraavana päivänä. Kysy neuvoa lentoaseman edustajilta tehdessäsi lähtöselvitystä!

Mikäli Sinulla on erityisiä vaatimuksia (esim. ruokavalioon tai terveyteen liittyviä), pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan näistä varaamisen yhteydessä. Hurtigruten pyrkii tekemään parhaamme vastatakseen niihin, mutta ei kuitenkaan voi taata tätä eikä missään tapauksessa katso tällaisten vaatimusten sisältyvän asiakkaan ja varustamon väliseen solmittuun sopimukseen. Laivaan ei saa tuoda eläimiä.

Hurtigruten toivottaa tervetulleeksi myös liikuntarajoitteiset matkustajat, ja kaikissa laivoissa (MS Lofotenia ja MS Nordstjerneniä lukuun ottamatta) on vähintään yksi pyörätuolia käyttäville sopiva hytti.  Pyörätuolia käyttävien matkustajien on tuotava mukanaan oma, vakiomittainen ja kokoontaitettava pyörätuolinsa, ja heillä on oltava mukanaan avustaja, joka auttaa heitä tarvittaessa. Norjan mantereella sijaitsevissa satamissa on rampit laivaan saapumista/laivasta poistumista varten. Retkiä ei ole suunniteltu siten, että ne sopisivat myös liikuntarajoitteisille. On ehdottoman tärkeää kertoa mahdollisista erikoisvaatimuksista varauksen yhteydessä, jotta voimme tehdä tarvittavat valmistelut ongelmatonta lomamatkaa varten.

Kaikki reitit ja retket ovat alustavia ja niitä voidaan muuttaa – sää, merenkäynti ja jääolosuhteet voivat aiheuttaa muutoksia ohjelmiin. Retkiin voidaan soveltaa myös vähimmäis-/enimmäisosallistujamääriä. Järjestäjät pidättävät oikeuden muuttaa retkien sisältöä ilman edeltävää ilmoitusta.