Hyvä tietää

Hurtigrutenin risteilyalukset seilaavat viikoittain Norjan rannikkoa pitkin Bergenistä Kirkkoniemeen ja Kirkkoniemestä Bergeniin. Lue, mitä sinun tulee tietää ennen Norjan rannikkoristeilylle lähtöä!

Ennen lähtöä

Kaikkien matkustajien on esitettävä voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kun he kirjautuvat sisään laivalle. Tämä voi olla joko:

 • voimassa oleva passi, joka on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen
 • Pohjoismaiden ja Schengen-maiden kansalaisille kelpaa myös voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyyskortti (national ID card)

Nämä vaatimukset koskevat myös North Cape Express– ja Svalbard Express -risteilymatkoja. Huomioithan kuitenkin Svalbard Express -risteilyllä, että Huippuvuoret ei kuulu Schengen-alueeseen.

Vaikka laivan henkilökunta tekee aina kaikkensa noudattaakseen risteilyaikataulua, Norjan rannikon sää saattaa olla arvaamaton.

Kun meri on liian myrskyisä tai sumu liian sakeaa, matkustajien turvallisuus on aina etusijalla. Tämä pitää paikkaansa, vaikka se tarkoittaisi, että reittisuunnitelmaa on muutettava tai varustamon retkiä on peruttava viime hetkellä. Huomioithan siis, että sääolosuhteista johtuvat muutokset ovat aina mahdollisia.

Aivan kuten sää Norjan rannikolla, ovat myös luonto ja sen eläimet arvaamattomia. Ei siis voida koskaan tietää, mitä eläimiä näet matkan aikana. Paljon riippuu vuodenajasta, eläinten muuttorutiineista ja ihan vain tuurista. Mutta juuri luonnon arvaamattomuus tekee yllättävistä kohtaamisista sitäkin erikoisempia.

Ajoneuvojen tuominen laivalle

On aina suositeltavaa varata autopaikka etukäteen. Autopaikkoja on laivoilla rajoitetusti. Huomaathan myös, että autopaikka on lisämaksullinen, eikä sisälly automaattisesti risteilyn hintaan.

Ole valmis nousemaan laivaan klo 18.00 Bergenissä ja viimeistään tuntia ennen lähtöä Trondheimissa, Bodøssä, Tromssassa ja Kirkkoniemessä. Muissa satamissa tulee paikalle saapua viimeistään 30 minuuttia ennen lähtöä.

Useimmissa satamissa pysäköit auton, kävelet laivaan, kirjaudut sisään ja palaat sitten autollesi. Miehistö ilmoittaa sinulle, kun on vuorosi ajaa laivaan. Bergenissä kävelet ensin terminaaliin ja teet sisäänkirjautumisen siellä.

Jos tulet kyytiin satamasta, joissa pysähdytään vain enintään 15 minuuttia, aja laivaan ennen lähtöselvityksen tekemistä. Autokannella työskentelevä henkilö antaa sinulle kulkukortin. Näytä kortti vastaanottohenkilökunnalle lähtöselvityksen yhteydessä. Tarkista reittiaikataulusta kuinka kauan kussakin satamassa viivytään.

Anna vastaanottohenkilökunnalle seuraavat tiedot sisäänkirjautumisen yhteydessä:

 • Ajoneuvon rekisterikilven numero
 • Ajoneuvon tyyppi
 • Ajoneuvon väri

Saat sisäänkirjautumisen yhteydessä kulkuluvan, joka on näytettävä henkilökunnalle autokannella.

 • Bergenissä terminaalin lähellä on pysäköintialue, joka on merkitty ”Kystruten and FjordLine” -kyltillä.
 • Trondheimissa ja Bodøssä on pysäköintialue laiturin lähellä.
 • Tromssassa ajoneuvot on pysäköitävä terminaalirakennuksen lähellä olevalle yleiselle pysäköintialueelle.
 • Kirkkoniemessä laiturilla on merkitty pysäköintikaista.
 • Pienemmissä satamissamme ei yleensä ole parkkipaikkaa. Voit kuitenkin pysäköidä sopivaan paikkaan laiturin läheisyyteen.

HUOM! Järjestys, jossa autot ajetaan laivaan riippuu niiden poistumissatamasta. Saat lisätietoja lähtöselvityksen yhteydessä.

Monissa satamissa laivan henkilökunta voi ajaa ajoneuvosi laivaan ja laivasta pois. Huomaa kuitenkin, että varustamo ei voi taata tätä palvelua.

Kyllä, lukuun ottamatta kausittaisia pysähdyksiä Geiranger-vuonossa kesällä ja Hjørundfjordissa syksyllä. Näissä kahdessa satamassa laiva ei kiinnity laituriin. Sen sijaan laiva ankkuroidaan rannikolle, ja vieraat tuodaan alukselle yhteysveneillä.

Eri laivoja koskevat eri kokorajoitteet.

Maksimipituus
Maksimileveys
Maksimikorkeus
Maksimipaino
Kong Harald
6,40 metriä
2,40 metriä
2,25 metriä
5 000 kiloa
Nordkapp
6,50 metriä
2,45 metriä
2,10 metriä
5 000 kiloa
Nordlys
6,50 metriä
2,40 metriä
2,20 metriä
5 000 kiloa
Nordnorge
6,50 metriä
2,40 metriä
2,30 metriä
5 000 kiloa
Polarlys
6,50 metriä
2,45 metriä
2,20 metriä
5 000 kiloa
Richard With
6,40 metriä
2,40 metriä
2,30 metriä
5 000 kiloa
Vesterålen
5,40 metriä
2,30 metriä
1,90 metriä
2 800 kiloa

Turvallisuussyistä laivalle ei voi ottaa ajoneuvoja, joissa käytetään nestekaasua tai CNG-kaasua. Tämä pätee myös autoihin, joiden kaasusäiliö on tyhjä.

Valitettavasti laivalle ei saa tuoda matkailuautoja tai matkailuvaunuja.

Matkustajien on otettava matkalla tarvitsemansa matkatavarat mukaansa ja noustava laivaan Bergenin terminaalin kautta. Muissa satamissa laivaan noustaan Hurtigrutenin laiturin kautta. Matkatavaroita ei saa kuljettaa laivalle autokannen kautta.

Huomaathan, että matkatavaroiden käsittely ei sisälly risteilyn hintaan, ellet nouse laivaan tai poistu laivasta Bergenin terminaalin kautta. Sinun on kannettava omat matkatavarasi laivaan ja pois laivasta kaikissa muissa satamissa.

Et, sillä matkustajat eivät saa mennä autokannelle laivan ollessa liikkeellä. Matkan aikana tarvitsemasi matkatavarat on tämän vuoksi otettava ulos autosta ennen laivaan ajamista, ja vietävä laivalle terminaalin (Bergenissä) tai laiturin kautta.

Autokansi avautuu vain silloin, kun risteilyalus on kiinnittynyt laituriin. Miehistö ohjaa sinut autollesi, ja voit käynnistää moottorin, kun siihen annetaan lupa.

HUOM! Etelään suuntautuvilla matkoilla miehistö ajaa kaikki ajoneuvot pois laivalta Trondheimissa, koska satamaan saavutaan aikaisin aamulla (klo 06.30). Voit noutaa auton avaimet vastaanotosta ennen laivalta poistumista.

Elämä laivalla

Check-in

Bergenissä laivaan noustaan klo 16.00 alkaen. Laiva lähtee klo 20.30.

Check-out

Normaali uloskirjautuminen hytistä on klo 12.00. Mikäli haluat myöhäisemmän uloskirjautumisen, voit ostaa lisäaikaa laivan vastaanotosta:

 • 1–3 tuntia: 300 NOK
 • Yli 3 tuntia: 300 NOK + jokaista ylimääräistä tuntia kohden 100 NOK/tunti

Satamat, joissa uloskirjautuminen tapahtuu aikaisemmin:

 • Bergen: klo 10.00
 • Kirkkoniemi: klo 8.00
 • Trondheim: klo 8.00
 • Tromssa (etelään mentäessä): klo 8.00

Kaikilla Hurtigrutenin aluksilla (paitsi Vesterålenilla) on kyydissä Coastal Experience -tiimi, joka järjestää risteilyn aikana ohjelmaa, kuten luentoja, valokuvaustyöpajoja sekä vaelluksia ja retkiä maissa.

Vesterålenilla risteilyn ohjelmasta vastaa matkaisäntä/-emäntä tai vastaanottotiimi.

Huomaathan, että droonien käyttö ei ole sallittua matkan aikana. Droonit aiheuttavat riskin matkustajille sekä miehistölle ja voivat häiritä aluksen viestintä- ja navigointilaitteita. Ne voivat myös häiritä alueen luontoa ja eläimiä.

Löydät lounaalta ja illalliselta laajan valikoiman kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Laivan kokit voivat myös ottaa huomioon erityisruokavaliot ja tietyt ruoka-aineallergiat, jos ilmoitat siitä etukäteen. On erittäin tärkeää, että kerrot Risteilykeskukselle varauksen yhteydessä selkeästi mahdollisista ruoka-aineallergioistasi, jotta voimme välittää tiedon varustamolle.

Liikuntarajoitteiset matkustajat ovat lämpimästi tervetulleita laivalle. On tärkeää, että ilmoitat Risteilykeskukselle esteettömyystarpeistasi varausta tehdessäsi.

Kun laiva pysähtyy Norjan rannikolla sijaitsevissa satamissa, laivan ja sataman välillä liikutaan usein ramppia pitkin. Varustamon retkiä ei kuitenkaan ole erityisesti mukautettu esteettömiksi. Kysy laivalla ollessasi apua Coastal Experience -tiimiltä. He osaavat neuvoa mitkä retket sopivat sinulle.

Mikäli tarvitset liikkumiseen pyörätuolia, on sinun tuotava mukanasi oma vakiokokoinen kokoontaitettava pyörätuoli. Se on säilytettävä hytissä, kun sitä ei käytetä. Jos pystyt liikkumaan laivalla pyörätuolilla omatoimisesti, sinun ei tarvitse matkustaa avustajan kanssa. Mikäli tarvitset liikkumiseen apua, matkustathan avustajan kanssa.

SELECT- tai PLATINUM-matkustusluokissa matkustavat asiakkaat saavat valita hyttinumeron ilman lisämaksua (saatavuuden mukaan) Bergen–Kirkkoniemi–Bergen-reitillä. Bergen–Kirkkoniemi tai Kirkkoniemi–Bergen reiteillä matkustaville hyttinumero on valittavissa maksua vastaan.

BASIC-matkustusluokassa matkustaville matkustajille hyttinumero annetaan lähtöselvityksen yhteydessä.

Huomaathan, että hytit, jotka sijaitsevat kansilla, joista on pääsy ulkotiloihin, voivat joskus olla näköalaltaan estyneitä ja/tai ikkunan ohi voi kulkea muita matkustajia. Joissakin hyteissä saattaa kuulua jonkin verran melua ja tärinää telakoinnin ja tavaroiden lastauksen aikana. Tämä vaihtelee hytin sijainnin mukaan.

Kaikilla laivoilla (paitsi Vesterålenilla) on poreammeita. Lisäksi kaikilla laivoilla on kuntoiluhuone.

Laivan viralliset kielet ovat norja ja englanti.

Jotkut Coastal Experience -tiimin jäsenet (tai Vesterålenin matkaisännät/-emännät), vastaanottohenkilökunta ja palveluhenkilökunta puhuvat myös saksaa. Richard With -aluksella osa Coastal Experience -tiimin jäsenistä puhuu lisäksi ranskaa.

Useimmilla varustamon retkillä opastetaan kahdella tai kolmella kielellä. Lisätietoja saat Coastal Experience -tiimiltä tai laivalla olevalta matkaisännältä/-emännältä.

Kaikkien matkustajien on oltava valmiina lähtöön viimeistään 15 minuuttia ennen lähtöä kaikissa satamissa. Jos nouset laivaan Bergenissä, sinun on oltava terminaalissa viimeistään 30 minuuttia ennen lähtöä.

Huolehdithan satamissa vieraillessasi, että olet ajoissa takaisin laivassa, etenkin jos laiva saapuu myöhässä, mutta lähtee ajoissa, jotta aikataulussa pysytään. Laivan lähtöaika ilmoitetaan aina selvästi poistumisrampin läheisyydessä.

Huomaathan, että alus ei voi odottaa myöhästyneitä matkustajia. Jos myöhästyt laivasta, sinun on itse ja omalla kustannuksellasi järjestettävä kuljetus seuraavaan aikataulun mukaiseen satamaan.

Aluksella ei ole lääkäriä eikä apteekkia. Aluksen henkilökunnalla on kuitenkin ensiapukoulutus. Alukset risteilevät lähellä rantaa, mikäli tarvitaan kiireellistä apua.

Aluksella ollessaan kaikkia vieraita pyydetään noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja pesemään kädet säännöllisesti. Kädet on pestävä tai desinfioitava ennen kaikkia aterioita. Käsidesinfiointiainetta on saatavilla kaikkialla laivalla.

Aluksilla käytetään ilmastointijärjestelmiä, jotka tarjoavat jatkuvan ilmansyötön – ilmaa ei kierrätetä.

Kaikilla asiakkailla on oltava henkilökohtainen matka-/sairausvakuutus. Jos käytät lääkkeitä säännöllisesti, muistathan ottaa mukaan riittävästi tarvitsemiasi lääkkeitä, jotta ne riittävät myös mahdollisten odottamattomien viivästysten ajan. Vaikka tällaiset viivästykset ovatkin harvinaisia, niitä voi tapahtua. On myös suositeltavaa, että säilytät lääkkeet käsimatkatavaroissa, asianmukaisesti merkittyinä ja selkeiden käyttöohjeiden kanssa.

Mikäli tarvitset mukaasi reseptin, norjalaiset apteekit vaativat lääkereseptit paperisina ja lääkärin allekirjoituksella varustettuna. Digitaalisia reseptejä ei hyväksytä.

Matkatavaroiden kuljetus ei sisälly risteilyn hintaan. Ellet nouse laivaan tai poistu laivasta Hurtigrutenin terminaalissa Bergenissä, sinun on kannettava omat matkatavarasi laivaan ja laivasta kaikissa muissa satamissa.

Hurtigrutenin aluksilla on tarjolla ilmainen WiFi-yhteys. BASIC-matkustusluokassa matkustavien asiakkaiden on ensin rekisteröidyttävä 1893 Ambassador -kanta-asiakasohjelmaamme, jotta he voivat käyttää WiFi-yhteyttä. Kanta-asiakasohjelmaan liittyminen on ilmaista.

Huomaathan, että WiFi-signaalin vahvuus vaihtelee laivan eri tiloissa. Koska laiva seilaa syrjäisilläkin alueilla, datansiirtonopeus voi hidastua. WiFi-yhteys ei sovellu suoratoistopalveluiden käyttöön.

Kaikilla Hurtigrutenin aluksilla on myymälä, jossa on valikoima korkealaatuisia tuotteita. Myymälässä on tarjolla korkealuokkaisten norjalaisten merkkien vaatteita, retkille ja vaelluksille sopivia ulkoiluvälineitä sekä lahjoja ja matkamuistoja. Myynnissä on myös pieni valikoima hygieniatuotteita.

Hurtigrutenin risteilyillä ei ole tapana antaa tippiä, eikä matkustajilta odoteta palvelumaksuja. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että miehistön jäsenet pitäisi palkita poikkeuksellisen hyvästä palvelusta, löydät ravintolassa tippauslaatikon ja kirjekuoria.

Osa matkustajista haluaa pukeutua juhlavammin illalliselle, mutta se ei ole pakollista. Laivalla pukukoodi on varsin rento.

Kaikilla aluksilla on pesutilat, joissa on pesukoneet, kuivausrummut ja silitysraudat. Pyykkipoletteja voi ostaa laivan vastaanotosta.

Pääravintola Torget on avoinna kolmella aterialla päivässä, ja se tarjoaa monipuolisen valikoiman ruokia.

Aamiainen tarjoillaan klo 07:00 alkaen, ja tarjolla on valikoima lämpimiä vaihtoehtoja sekä buffet, jossa on tuoretta leipää, hedelmiä, jogurtteja, kananmunia, pannukakkuja, smoothieita ja mehuja. Klo 11.30 alkaen voit nauttia Torgetissa monipuolisen buffetin lämpimiä ja kylmiä ruokia kauden parhaista raaka-aineista. Kolmen ruokalajin à la carte -illallinen tarjoillaan klo 18.00 alkaen. Lounaalla ja illallisella ruokalistalla on myös erilaisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja.

Laivalla voi myös nauttia arktisesta fine dining -ruoasta Kysten-ravintolassa. Jos haluat nauttia rennomman aterian, voit suunnata Brygggaan, laivalla sijaitsevaan bistroon (avoinna klo 13:00 alkaen), joka tarjoaa herkullisen valikoiman salaatteja, voileipiä, hampurilaisia ja pizzoja.

Jos makeannälkä yllättää kannattaa vierailla Multe-leipomossa, jossa voit nauttia vohveleita, jotka on täytetty runsaalla kermavaahdolla tai jäätelöllä.

Aluksella käytettävät pistorasiat ovat 220v/50Hz vaihtovirtaa. Pistorasiat ovat eurooppalaistyyliset.

Tupakointi, mukaan lukien sähkötupakoiden käyttö, on sallittua vain niille osoitetuilla alueilla ulkokansilla. Kaikenlainen tupakointi on kuitenkin tiukasti kielletty myös niille osoitetuilla alueilla, kun alus on satamassa ja tankkaamassa. Miehistö ilmoittaa matkustajille, kun tupakointi on kokonaan kiellettyä.

Hytissä tupakoimisesta peritään noin 1 500 Norjan kruunun siivousmaksu. Tällä katetaan vuodevaatteiden ja verhojen pesukustannukset.

Turvallisuusvaatimuksena on, että kaikki matkustajat osallistuvat pakolliseen turvallisuustiedotustilaisuuteen Bergenissä ja Kirkkoniemessä ennen aluksen lähtöä satamasta. Laivaan astumisen jälkeen miehistö pitää pakollisen turvallisuuskoulutuksen tietyin väliajoin. Perehdytys kestää 10-15 minuuttia, ja se on pakollinen kaikille vieraille, myös niille, jotka ovat matkustaneet Hurtigrutenin laivoilla aiemmin.

Perehdytyksessä näytetään miten pelastusliivit puetaan päälle, ja annetaan ohjeet, joita on noudatettava evakuoinnin tai muun hätätilanteen sattuessa matkan aikana. Tilaisuudessa on myös mahdollista esittää kysymyksiä turvallisuustoimenpiteisiin liittyen.

Tutustu hytissä esitettyihin hätätilannetoimenpiteisiin (löydät ohjeet hytin ovesta sekä laivan yleisistä tiloista). Kysy apua vastaanotosta, mikäli jokin jää epäselväksi.

Monissa satamissa laiturilla voi olla vilkasta, kun autoja nousee laivoihin tai poistuu niistä ja/tai tavaroita lastataan tai puretaan. Satama-alueella kannattaa olla valppaana laivalta poistuessa tai laivaan noustessa.

Kaikissa aluksissamme on vakaajat, jotka takaavat tasaisemman liikkumisen. Huomioithan kuitenkin, että laiva voi silti keinua, jos merenkäynti tai tuuli on kovaa.

Aluksen valuuttana käytetään Norjan kruunua (NOK). Aluksella on mahdollista vaihtaa yleisimpiä valuuttoja. Visa, American Express ja MasterCard kortit hyväksytään.

Voit hankkia hyttikortin ja käyttää sitä lisämaksujen maksamiseen. Hyttikortille kertyneet maksut kuitataan matkan lopussa.

On suositeltavaa varata retket hyvissä ajoin. Voit tehdä varauksia enintään neljä viikkoa ennen risteilyn lähtöä.

Jäljellä olevat retkipaikat myydään laivalla, ja ne veloitetaan Norjan kruunuissa laivan vaihtokurssin mukaan.

Huomaathan, että kaikkien retkien ohjelma on alustava, ja se voi muuttua. Sää- ja meriolosuhteet voivat vaikuttaa tiettyjen retkien toteutettavuuteen. Retkillä voi myös olla vähimmäis- tai enimmäisosallistujamäärä.

Jos matkustat yksin, saat koko hytin omaan käyttöösi, etkä jaa sitä toisen matkustajan kanssa.

Risteilyjen hyttihinnat perustuvat kuitenkin siihen, että kaksi henkilöä matkustaa yhdessä ja jakaa yhden hytin. Yksin matkustavalta peritään tämän vuoksi yhden hengen lisä. Osalle risteilyistä on kuitenkin tarjolla yhden hengen tarjouksia, jolloin yhden hengen lisää ei veloiteta.