Hyvä tietää

Tutkimusmatkaristeilyillä seilataan maailman syrjäisimmille alueilla. Alle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen Hurtigrutenin (HX) tutkimusmatkaristeilyihin, ja vastauksia näihin kysymyksiin. Lue, mitä sinun tulee tietää ennen risteilylle lähtöä!

Tutkimusmatkaristeilyt ja retket

Riippuen kohteesta maihinnousuun on useita vaihtoehtoja. Ensimmäinen vaihtoehto on, että laiva ankkuroituu laituriin, jolloin laivalta pääsee maihin suoraan.

Mikäli laituriin ankkuroituminen ei ole mahdollista, jää laiva ankkuriin kauemmas ja rantautumisiin käytetään pienempiä expedition-veneitä. Samoja veneitä käytetään myös erilaisiin veneretkiin. Veneisiin pääsy vaatii jonkin verran ketteryyttä, mutta muuten veneissä voi matkustaa huoletta.

Laivan henkilökunta on aina paikalla opastamassa, ja heidän ohjeidensa avulla veneisiin nousu alkaa pian sujua luonnostaan. Expedition-veneitä käytettäessä matkustajilta vaaditaan oikeanlaisia kenkiä.

Huomaathan, että rantautumiset riippuvat aina sää- ja jääolosuhteista.

Monilla tutkimusmatkaristeilyillä rantautumiskohteet ovat lumen peitossa. Maasto saattaa olla mutainen, epätasainen, märkä ja todella liukas. Sää saattaa olla myrskyisä ja kylmä. Se kuuluu tutkimusmatkailun luonteeseen.

Grönlannissa, Islannissa, Alaskassa, Norjassa ja muissa kohteissa, joissa rantaudutaan pienempiin yhteisöihin, suositellaan mukaan otettavaksi tukevia kenkiä (esimerkiksi vaelluskengät). Antarktiksella, Etelä-Georgiassa ja Huippuvuorilla sekä arktisessa Kanadassa, Grönlannissa ja Islannissa kumisaappaat ovat pakollinen varuste kaikilla rantautumisilla. Risteilyalueilla, joilla kumisaappaat katsotaan pakolliseksi varusteeksi, saat ne maksutta lainaan laivalta. Kengät puhdistetaan jokaisen rantautumisen jälkeen, jottei niiden mukana leviäisi haitallisia lajeja.

Laivalla on kokoja 32–50. Mikäli tarvitset pienemmät tai suuremmat kengät tai haluat mieluummin käyttää omia kenkiäsi, voit tuoda mukanasi omat kumisaappaat. Huomaathan kuitenkin, että laivan tutkimusmatkatiimi tarkistaa kengät ennen maihinnousua, jotta ne ovat siihen sopivat.

Laivalta saa lainaan myös kävelysauvoja. Mikäli haluat mieluummin käyttää omia kävelysauvojasi, saat tuoda ne mukaan. Huomaa, että sauvat tulee puhdistaa ja desinfioida huolella jokaisen rantautumisen jälkeen.

Mukaan pakattavat varusteet vaihtelevat luonnollisesti sen mukaan mihin tutkimusmatkaristeily suuntautuu. Olosuhteet ovat huomattavasti erilaiset Antarktiksella kuin ne ovat Galapagossaarilla. Kuitenkin kohteesta huolimatta on suositeltavaa ottaa mukaan sekä kosteisiin että kuiviin rantautumisiin sopivat kengät. Laivalta saa lainaan saappaita, kävelysauvoja ja muita varusteita risteilyn kohteesta riippuen.

Yleisesti mukaan suositellaan seuraavia varusteita
 • Normaalit mukavat kengät laivalla käytettäväksi
 • Tilava muistikortti – voit ladata valokuvausvälineitäsi hytissä
 • Pukukoodi laivalla on rento, eikä ruokailuille tarvitse pukeutua muodollisesti
 • Ylimääräiset kengännauhat ovat hyvä idea
 • Hyvät kiikarit
 • Pieni vedenkestävä reppu perusvarusteille
 • Tukevat vaelluskengät tutkimusmatkatiimin vetämiä vaelluksia varten
 • Passi ja kopio passista
 • Aurinkorasva
 • UV-suojaavat aurinkolasit
 • UV-suojaava huulirasva
 • Jonkin verran käteistä rahaa
 • Henkilökohtainen lääkitys
 • Kumisaappaita on saatavilla maksutta lainaan kaikilla tutkimusmatka-aluksilla pois lukien MS Nordstjernen, MS Santa Cruz ja MS Otto Sverdrup
Arktisille vesille (esimeriksi Antarktis, Huippuvuoret, Grönlanti ja Kanada) mukaan suositellaan lisäksi
 • Lämmin talvitakki
 • Tuulen- ja vedenkestävät housut sekä lämpökerrasto
 • Lämmin lakki tai panta
 • Uimapuku laivan poreammeita varten
 • Kaulahuivi
 • Hanskat tai lapaset (fleecekangasta tai villaa)
 • Lämpimät sukat
 • Ylimääräisiä akkuja kameraa varten, sillä kylmä ilma lyhentää usein akunkestoa
 • Tukevapohjaiset kengät ulkokansille ja rantautumisille
Lämpimille vesille (esimerkiksi Etelä-Amerikkaan) mukaan suositellaan lisäksi
 • Sadeviitta
 • Sandaalit tai kengät, jotka saavat kastua
 • Leveälierinen aurinkohattu
 • Kevyt vedenkestävä takki viileitä iltoja tai yllättäviä sadesäitä varten
 • Uimapuku
 • UV-suojaavia pitkä- ja lyhythihaisia paitoja
 • Shortsit lämpimille päiville
 • Pitkälahkeiset housut viileämmille päiville
 • Hyönteiskarkote

Paras mahdollisuus revontulien näkemiseen on pimeimpinä talvikuukausina (lokakuusta helmikuuhun), mutta niitä on mahdollista nähdä jo elokuun alussa ja vielä huhtikuun aikana. Niin kutsuttu ”Aurora Zone” (60–75 leveysastetta), joka on parasta aluetta bongata revontulia, kattaa Kanadan pohjoisosat, Norjan, Huippuvuoret, Luoteisväylän, Islannin ja Grönlannin. Revontulien näkemistä ei kuitenkaan voida koskaan taata.

Hurtigruten tarjoaa sekä lisämaksullisia että hintaan kuuluvia retkiä monissa risteilykohteissa. Retket järjestää kolmas osapuoli. Monissa satamissa on tarjolla hintaan sisältyvä retki, jonka voi varata ilman lisämaksua. Joissakin tapauksissa hintaan sisältyvän retken voi yhdistää muihin lisämaksullisiin retkiin. Useimmat retket voi varata etukäteen, mutta niitä voi varata myös laivalla, jos retkille on edelleen tilaa.

On suositeltavaa varata retket etukäteen, jotta pääset osallistumaan juuri haluamillesi retkille. Huomaathan kuitenkin, että retkille ilmoittautuminen on sitovaa, ja laivan tutkimusmatkatiimi kertoo lisää varaamisen aikatauluista niille retkille, joihin on edelleen tilaa.

Retket on opastettu englanniksi, ellei toisin ole mainittu. Varustamolla on oikeus muuttaa tai peruuttaa retkiä sääolosuhteiden mukaan. Retkillä on myös minimiosallistujamäärä, jonka tulee täyttyä, jotta retki järjestetään.

Tämän lisäksi tutkimusmatkatiimi järjestää erilaisia aktiviteetteja risteilyn aikana. Kohteesta ja vuodenajasta riippuen näihin aktiviteetteihin sisältyy esimerkiksi vaellusretkiä, lumikenkäilyä ja melontaa. Näitä aktiviteetteja voi varata laivalla ja niiden saatavuus on rajallinen.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Perusaktiviteettien (yleensä kävelyretkiä luonnossa) lisäksi järjestetään muun muassa snorklausta, melontaa, SUP-lautailua, lasipohjaveneretkiä ja pyöräilyä (vain Santa Cruz -saarella).

Päivän ohjelma on nähtävillä infonäytöillä ympäri laivaa sekä hyttisi televisiossa. Päiväohjelmasta näet päivän satamakohteet, rantautumiset, luennot, ruokailut ja aktiviteetit laivalla. Huomaathan kuitenkin, että ohjelmaan voi aina tulla muutoksia. Saat seuraavan päivän ohjelman edellisenä iltana, mutta aikatauluun voi tulla muutoksia.

Jotta saisit kätevästi tiedon muutoksista päiväohjelmassa, kannattaa ottaa käyttöön Hurtigrutenin mobiilisovellus.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Henkilökunta järjestää joka ilta infotilaisuuden seuraavan päivän ohjelmasta. Ennen infotilaisuutta järjestetään yleensä lyhyt Eco Moment -puhetilaisuus, jossa puhutaan yleisesti Galapagossaarista sekä kuluneen päivän aktiviteeteista ja havainnoista. Päivän ohjelma on myös nähtävillä inforuuduilla ympäri laivaa sekä Explorer-sovelluksessa.

Laivan palvelut

Laivalla on saatavilla WiFi-yhteys, mutta syrjäisille alueille suuntautuvilla tutkimusmatkaristeilyillä yhteyden kattavuus ja nopeus ovat hyvin rajallisia. Nettiyhteys saadaan satelliitin kautta, ellei maissa ole puhelinverkkoyhteysinfrastruktuuria. Koska yhteys on rajallinen, WiFi-yhteydellä ei voi käyttää suoratoistopalveluita. Mikäli sinulla herää kysymyksiä WiFi-yhteydestä, ole yhteydessä laivan asiakaspalveluun.

Antarktiksella, arktisessa Kanadassa, Koillis-Grönlannissa, Huippuvuorilla ja monissa paikoissa Alaskassa puhelinverkkoyhteydet ovat hyvin rajalliset tai niitä ei ole saatavilla ollenkaan.

Myös Santa Cruz II -aluksen Galapagossaarten risteilyillä on saatavilla WiFi-yhteys, mutta saariston hyvin syrjäisen sijainnin vuoksi yhteys saattaa olla erittäin heikko. Maksuton WiFi-yhteys on Galapagossaarilla saatavilla vain sviittiasiakkaille.

Nettiyhteys on yleisesti saatavilla vain laivojen yleisissä tiloissa.

Kansallispuistojen reiteillä puhelimet tulee pitää lentokonetilassa.

Kaikilla tutkimusmatka-aluksilla on erilaisia kuntoilu- ja hyvinvointipalveluita. Kaikilla laivoilla on poreammeita, sauna ja kuntosali.

MS Roald Amundsen ja MS Fridtjof Nansen aluksilta löydät myös infinity-altaan, ulkokuntosalin ja juoksuradan. Näillä laivoilla on lisäksi wellness-keskus, josta voit varata erilaisia kylpylähoitoja.

Huomaathan, että kylpylähoidot ovat lisämaksullisia.

Kyllä. Tutkimusmatkaristeilylle ei voi varata sänkypaikkoja, vaan varaukset tehdään hyttiin. Mikäli matkustat yksin, saat koko hytin omaan käyttöösi. Huomioithan kuitenkin, että normaalisti yksin matkustavan tulee maksaa hytistä yhden hengen lisä.

Laivoilla ei ole lemmikkihyttejä. Palveluseläimet ovat sallittuja laivoilla paikallisten säännösten puitteissa.

Laivalla tupakointi on sallittu vain määrätyillä tupakointipaikoilla laivan ulkokansilla. Tupakointi ei ole sallittua hyteissä tai parvekkeilla. Tupakantumppien heittäminen mereen on ehdottomasti kiellettyä. Mikäli tupakoit hytissäsi, voidaan sinulta veloittaa 150 € siivousmaksu. Tupakointikielto koskee myös sähkötupakoita.

Tupakointi on kielletty kaikkialla kun laivaa tankataan. Tästä ilmoitetaan kuulutuksilla. Tupakointi ei myöskään ole sallittua AECO- ja IAATO-alueilla.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Tupakointi on sallittua ainoastaan Sky Deck -kannella, mistä löydät tuhkakuppeja. Tupakointi ei ole sallittua hyteissä. Tupakantumppien heittäminen mereen on ehdottomasti kiellettyä. Tupakointi on kiellettyä myös rantautumisilla Galapagossaarten kansallispuiston alueella.

Voit ostaa laivan kaupoista tutkimusmatkaristeilylle sopivia vaatteita. Löydät kaupoista lisäksi tuliaisia, nenäliinoja, postikortteja, saippuaa, hammastahnoja ja muita hygieniatarvikkeita.

Voit lähettää postia laivan asiakaspalvelutiskiltä. Maksat postin lähettämisestä palvelumaksun sekä postimerkkien hinnan. Posti lähetetään seuraavasta mahdollisesta satamasta. Huomaathan kuitenkin, että posti saattaa kulkea varsin hitaasti. Hurtigruten ei ota vastuuta hukkuneesta postista.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Postilaatikoita ja postimerkkejä on saatavilla Baltran lentokentällä ja Puerto Ayorasissa. Huomaathan, että postin kulku saattaa olla erittäin hidasta.

Laivalla on saatavilla maksullinen pyykkipalvelu. Sviittiasiakkaat saavat käyttää palvelua maksutta. Kemiallista pesua ei ole saatavilla. Itsepalvelupyykki on saatavilla MS Otto Sverdrup -aluksella, mutta ei muilla laivoilla.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Valitettavasti aluksella ei ole pyykkipalvelua. Laivan perällä on kaksi pyykkikonetta, jotka ovat käytössä 24/7 maksutta. Pyykinpesuainetta saa laivan asiakaspalvelutiskiltä.

Laivoilla käytettävä kieli on englanti. Kuulutukset sekä kirjoitetut ohjeet ovat saatavilla myös saksaksi sekä osassa tapauksista ranskaksi ja kiinaksi. Luennot pidetään englanniksi. Luennot voi katsoa myös oman hytin televisiosta.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Kuulutukset ovat englanniksi, ja joissain tapauksissa myös saksaksi, ranskaksi, espanjaksi ja/tai italiaksi. Luentoja pidetään eri kielillä eri huoneissa.

Hyttien sähkövirta on 220V/50hz. Sviiteissä on myös 110V pistokkeet parranajoon. Hyttien pistokkeet ovat eurooppalaiset.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Laivan sähkövirta on 110V/60hz. Hyttien pistokkeet ovat amerikkalaiset.

Laivoilla on saatavilla valikoima kirjoja eri aihealueista.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Expedition Loungessa sijaitsevasta kirjastosta saa kahvia ja teetä 24/7. Palautathan kirjat takaisin kirjastoon.

Ruoka ja juoma

Laivalla tarjoillaan aamiainen, lounas ja illallinen. Ruokailuajat ilmoitetaan päiväohjelmassa. Voit varata ruokailuajan Aune-pääravintolaan käyttäen varustamon mobiilisovellusta. Ensimmäisen illan ruokailuaika valitaan puolestasi, ja löydät tämän ajan tervetuliaiskirjeestäsi. Ilmoitathan erikoisruokavalioista sekä toiveista pöytäseuran suhteen ennen risteilyn alkua.

Laivoilta (pois lukien MS Spitsbergen) löytyy myös lisämaksullinen à la carte -ravintola Lindstrørm. Sviittiasiakkaat voivat ruokailla ravintolassa maksutta niin aamiaisella, lounaalla kuin illallisellakin. Ravintola on auki muille asiakkaille vain illallisella, ja ruokailusta veloitetaan kattausmaksu (noin 25 euroa per henkilö). Illallista varten on tehtävä pöytävaraus.

Kolmas vaihtoehto on Fredheim-ravintola. Rennossa ravintolassa voi ruokailla paikanpäällä tai ruoan voi ottaa mukaan takeaway-tyyliin. Takeaway-ruokaa ei ole saatavilla risteilyn viimeisenä päivänä. Fredheim-ravintolaa ei ole saatavilla MS Spitsbergen ja MS Fram aluksilla.

Ruokailujen yhteydessä on saatavilla maksutta lähdevettä, mineraalivettä, virvoitusjuomia, olutta ja talon viiniä. Kahvia, teetä ja puhdistettua vettä on saatavilla koko risteilyn ajan. Risteilylle on myös mahdollista ostaa juomapaketti.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Buffet-tyylinen aamiainen tarjoillaan Beagle-ravintolassa. Ravintoloihin tulee tehdä pöytävaraukset. Pukukoodia ei ole määritelty, mutta ravintoloihin ei saa mennä uimapuvussa tai paljain jaloin.

Lounaan ja illallisen yhteydessä on saatavilla maksutta olutta, viiniä ja virvoitusjuomia. Lähdevettä ja mineraalivettä on saatavilla maksutta kaikilla aterioilla. Kahvia, teetä ja puhdistettua vettä on saatavilla koko risteilyn ajan. Muita juomia, kuten cocktaileja, on saatavilla lisämaksusta.

Jos sinulla on erikoisruokavalio (esimerkiksi ruoka-allergioita), ilmoitathan siitä mahdollisimman pian Risteilykeskukselle. Ilmoitus tulee tehdä viimeistään 12 viikkoa ennen risteilyn alkua. Erikoisruokavaliot otetaan laivalla huomioon mahdollisuuksien mukaan, mutta tätä ei voida taata.

Laivalla tarjoillut juomat tulee juoda laivalla. Satamakohteissa ostetut juomat otetaan talteen laivaan noustessa, ja henkilökunta varastoi ne risteilyn ajaksi. Ostamasi alkoholijuomat toimitetaan hyttiisi risteilyn viimeisenä päivänä.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Mikäli tuot alukselle viinipulloja tai väkeviä alkoholeja, niistä veloitetaan korkkausmaksu ($27 + verot).

Et. Kaikki ruokailut, talon viini ja olut kuuluvat aina risteilyn hintaan. Myös ruokailut Fredheim-ravintolassa kuuluvat hintaan niillä laivoilla, joilla tämä ravintola on.

Ruokailut Lindstrøm-ravintolassa kuuluvat hintaan sviittiasiakkaille, mutta muilta matkustajilta veloitetaan kattausmaksu (noin 25 euroa per henkilö).

Maksaminen laivalla

Saat hyttikortin check-inin yhteydessä. Hyttikortti toimii hyttisi avaimena, mutta myös maksukorttina laivalla. Voit liittää hyttikorttiisi jonkin seuraavista luottokorteista: Visa, American Express, Diners tai MasterCard.

Hyttikorttiin ei voi liittää debit-korttia, mutta sillä voi maksaa hyttilaskun risteilyn lopuksi. Huomioithan, että laivalla ei voi nostaa käteistä tai vaihtaa rahaa.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Näillä risteilyillä et saa hyttikorttia tai avainta hyttiisi. Hytin oven voi lukita sisäpuolelta. Jokaisessa hytissä on lisäksi tallelokero, jossa voit säilyttää arvotavaroitasi.

Check-inin yhteydessä sinulle avataan hyttitili. Luottokorttitietoja ei pyydetä risteilyn alussa, vaan hyttitili maksetaan risteilyn loputtua. Hyttitilin voi maksaa Diners Club, Visa, American Express tai Master Card -luottokortilla.

Ecuadorin paikallinen valuutta on Yhdysvaltain dollari. Pankkiautomaatteja löydä manner-Ecuadorin lentokentiltä sekä Baltran lentokentältä ja Puerto Ayoran ja Puerto Baquerizo Morenon kaupungeista.

Palvelurahojen maksaminen tai tippaaminen ei kuulu käytäntöihin Hurtigrutenin tutkimusmatka-aluksilla. Halutessasi saat kuitenkin antaa tippiä henkilökunnalle. Tippiä voi jättää hyttitilille asiakaspalvelutiskillä tai risteilyn viimeisenä päivänä asiakaspalvelutiskiltä löytyvään tippauslaatikkoon.

Tipit jaetaan tasan henkilökunnan kesken risteilyn jälkeen, joten ethän anna tippiä yksittäisille henkilökunnan jäsenille. Huomioithan kuitenkin, että tippiä ei jaeta laivan päällystölle tai tutkimusmatkatiimin jäsenille.

Tutkimusmatkaristeilyillä hyväksytään maksuvälineenä vain luottokortit. Luottokortin tulee olla voimassa vähintään kolme kuukautta risteilyn jälkeen. Laivalla hyväksytään seuraavat kortit: Visa, American Express, Diners ja MasterCard. Luottokorttiasi veloitetaan euroissa.

Laivalla on käytössä myös hyttikorttijärjestelmä, jonka avulla teet ostokset hyttikortillasi. Tällöin ostokset veloitetaan hyttitililtäsi. Hyttitilille voi liittää yhden yllä mainituista luottokorteista tai tehdä käteistalletuksen euroina, Norjan kruunuina, puntina tai Yhdysvaltain dollareina. Saat tiliotteen ostoksistasi sähköpostiisi. Jos haluat paperisen version tiliotteesta, voit pyytää sitä asiakaspalvelutiskiltä. Hyttitili täytyy maksaa kello 22 mennessä viimeisenä iltana.

Hyttitilin ostokset veloitetaan automaattisesti luottokortiltasi. Mikäli hyttitililläsi on virheitä, tulee siitä ilmoittaa asiakaspalvelutiskillä ennen laivalta poistumista.

Esteettömyys, terveys ja turvallisuus

Kyllä. Huomioithan, että sinun tulee tuoda oma pyörätuolisi laivalle. Jotta liikkuminen laivalla olisi mahdollisimman vaivatonta, pyörätuolin tai muun apuvälineen tulee olla enintään 60 senttimetriä leveä.

Kaikista apuvälineistä tulee ilmoittaa varustamolle etukäteen. Apuvälineiden tulee olla kannettavia. Liikuntarajoitteisten matkustajien täytyy turvallisuussyistä majoittua esteettömässä hytissä.

Tuothan itse mukanasi tarpeeksi tarvitsemiasi reseptilääkkeitä. Laivan sairaalasta ei saa reseptilääkkeitä.

Meripahoinvointilääkkeitä on saatavilla asiakaspalvelutiskiltä maksua (noin euron per lääke) vastaan. Jos tiedät tulevasi helposti merisairaaksi, kannattaa lääkkeitä ottaa mukaan kotoa.

Risteilyllä on aina mukana englantia puhuva lääkäri ja sairaanhoitaja. Laivalla on pieni sairaala, jossa on hoitotarvikkeita ja lääkkeitä pieniä hätätilanteita varten. Vakavien hätätilanteiden sattuessa ollaan aina yhteydessä lähimpään sairaalaan. Lääkärin palvelut ovat lisämaksullisia. Matkustajilla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus.

Mikäli syöt säännöllisesti lääkkeitä, otathan mukaan tarvittavan määrän näitä lääkkeitä. Omat lääkkeet kannattaa pitää käsimatkatavaroissa, ja on suositeltavaa että ne säilytetään alkuperäispakkauksissa reseptien kanssa. Elintärkeistä lääkityksistä on hyvä ilmoittaa laivan lääkärille.

Laivan henkilökunnalla on oikeus määrätä matkustaja karanteeniin.

Kun laiva on merellä ja liikut ulkokansilla, huomioithan mahdolliset varoituskyltit. Huomioithan myös, että kovalla tuulella ulko-ovet voivat olla vaarallisia. Seuraa aina kuulutusten ja varoituskylttien ohjeita.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Yllä mainittujen ohjeiden lisäksi on hyvä huomioida, että laivalla ei ole hissejä. Laivan portaat ovat jyrkät, joten kansien välillä liikkuessa kannattaa olla erityisen varovainen.

Muuta

Lapset ovat tervetulleita tutkimusmatkaristeilyille. Antarktiksen ja Etelä-Georgian risteilyille ikäraja on 5 vuotta. Mikäli alle 12-vuotias lapsi haluaa osallistua retkille, tämä on aina henkilökunnan harkinnan varassa.

Santa Cruz II -aluksen risteilyt Galapagossaarilla: Alle 6-vuotiaiden lasten vanhempien tulee esittää laivaan noustessa lupalomake. Jos 6–18-vuotias matkustaa vain toisen virallisen huoltajan kanssa, tulee mukana olla mahdollisen toisen huoltajan kirjallinen lupa lapsen matkalle osallistumiseen sekä kopio luvan allekirjoittaneen vanhemman passista.

Valitettavasti risteilyyn sisältyvien lentojen aikataulua ei voida ilmoittaa etukäteen. Saat tiedot lennostasi viimeisissä matkadokumenteissasi tai Hurtigrutenin asiakaspalvelutiskiltä. Lentojen lähtöajat ovat usein aikaisin aamulla. Risteilyn jälkeisiä lentoja koskien saat tiedon tutkimusmatkatiimiltä.

Huomaathan, että lennoille saa tuoda yhden ruumalaukun (max 23 kg) ja yhden käsimatkatavaran (max 8 kg).

Saat tiedon check-in-ajastasi ennen satamaan saapumista.