« takaisin

Hyvä tietää


Lähtöselvitys / Online Check-in

Säästät aikaa tekemällä lähtöselvityksen internetin kautta. Voit tehdä lähtöselvityksen MSC Cruisesin verkkosivuilla heti varauksen jälkeen, mutta viimeistään 5 vuorokautta ennen lähtöä. Kaikkien hytissä matkustavien on tehtävä lähtöselvitys samaan aikaan. Tarvitset seuraavia tietoja lähtöselvityksen tekemistä varten:

 

- Risteilyn varausnumero

- Passin numero, myöntämispäivä, viimeinen voimassaolopäivä, myöntäjämaa

- Syntymäpaikka

- Suomessa asuvan henkilön yhteystiedot (nimi ja puhelinnumero) mahdollisia hätätilanteita varten

- Sähköinen valokuva tunnistautumista varten (ei pakollinen)

 

Seuraa helppoja ohjeita:

1. Mene osoitteeseen: https://www.msccruises.com/en-gl/Web-Check-in/Web-Check-In.aspx 

2. Kirjaudu sisään varausnumerollasi ja nimelläsi. Varausnumeron löydät MSC Cruisesin matkavahvistuksesta tai ryhmämatkoilla matkadokumenttien yhteydessä.

3. Täytä tiedot Risteilykeskuksen ohjeistuksen mukaan ja paina ”Save”.

 

Matkaliput muodostuvat lähtöselvityksen tekemisen jälkeen. Matkalippujen ohessa saat tulostettua myös muita matkaan liittyviä dokumentteja, kuten matkustusohjeet satamaan, sekä matkalaukkuihin kiinnitettävät lipukkeet (baggage tags). Tulosta dokumentit ja ota ne mukanasi satamaan. Huom! Risteilykeskuksen opastetuilla ryhmämatkoilla risteilyn lähtöselvitys tehdään valmiiksi matkustajille.

 

Katso Risteilykeskuksen Check in -ohjeistus täältä!

 

Liput ja matkustusasiakirjat

Satamaan saavuttaessa kaikilla matkustajilla on oltava mukana passit ja tulostetut matkaliput. Matkustajien on huolehdittava itse muista kohdemaiden vaatimista matkadokumenteista, kuten viisumeista tai matkustusluvista (kts. alla). Kysy tarvittaessa lisää asiakaspalvelustamme!

 

Passi- ja viisumivaatimukset

Varmista aina etukäteen, mitä passi- ja viisumivaatimuksia vierailukohteissa on. Voit olla suoraan yhteydessä ko. maan suurlähetystöön tai edustustoon tai selvittää asian Risteilykeskuksen kautta. Kaikilla matkustajilla tulee risteilystä riippumatta olla mukana voimassa oleva passi. Passin tulee olla voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

 

Nimesi kirjoitetaan matkalippuun juuri sellaisessa muodossa kuin se lukee passisi koneellisesti luettavassa osiossa (esim. Haemaelaeinen). Lennolle tai risteilylle lähtösi voidaan estää, mikäli lentolipussa on eri nimi kuin passissa. Joissakin maissa vaaditaan kuvallista henkilöllisyystodistusta, jos nouset maihin risteilyn aikana. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin esimerkiksi valokopio passin kuvasivusta.

 

Matkustusvaatimukset Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltain viranomaismääräysten mukaisesti jokaisella maahan saapuvalla Suomen kansalaisella tulee olla oma, koneellisesti luettava, passi ja siinä tulee olla digitaalinen valokuva. Passi on koneellisesti luettava, kun sen tietosivun alalaidassa on kaksi tekstiriviä, joissa on passia koskevat tiedot merkittynä kirjaimin ja > -merkein. Tällaisella passilla voi matkustaa Yhdysvaltoihin niin kauan kuin passi on voimassa ja muuten kunnossa. 26.10.2006 jälkeen myönnetyissä passeissa tulee lisäksi olla biotunniste, johon passin haltijan henkilötiedot on integroitu. Kaikki Suomessa myönnetyt uudet 5 vuoden ja vanhat 10 vuoden passit täyttävät nämä edellytykset. 

 

Useissa maissa (esim. Yhdysvallat) kaikki maahantulijat kuvataan ja heiltä otetaan sormenjäljet. Lentoyhtiöt ovat velvoitettuja EU-komission päätöksen perusteella antamaan tiettyjen maiden (mm. Yhdysvallat) maahantuloviranomaisille pääsyn jokaisen matkustajan varaus- ja lentotietoihin. Tietoja käytetään turvallisuustarkoituksiin. Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos (Department of Homeland Security / Customs and Border Protection) on ottanut käyttöön elektronisen hyväksymismenettelyn Yhdysvaltoihin matkaavia varten.

 

Sähköinen matkustuslupa ESTA

Matkustajan tulee hakea sähköistä ESTA-matkustuslupaa internetin kautta viimeistään 72 tuntia ennen matkaansa. ESTA-lupa on maksullinen; maksun suuruus on 14 dollaria ja se peritään luottokorttimaksuna hakemuksen yhteydessä. ESTA-lupa on voimassa kaksi vuotta tai lyhyemmän ajan, mikäli passi vanhenee ennen sitä tai passin tiedot muuttuvat. ESTA-luvan puuttuessa voidaan matkustajilta evätä pääsy koneeseen. Matkustuslupaa voi hakea oheisen linkin kautta: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html

 

Matkavakuutus

Suosittelemme kaikille matkustajillemme kattavaa matkavakuutusta. Keskustele ennen matkaa vakuutuksista oman vakuutusyhtiösi kanssa.

 

Matkatavarat

Suosittelemme pakkaamaan käsimatkatavaroihin henkilökohtaisten tavaroiden lisäksi muun muassa vaihtovaatteet ja uimapuvun, sillä kaikki laivan palvelut ovat heti laivaan nousuun jälkeen käytettävissä. Matkalaukku jätetään ennen laivaan nousua laivaterminaaliin, josta se toimitetaan suoraan hyttiin saman päivän aikana (laukkujen toimitus kestää yleensä joitakin tunteja). Laukuissa on oltava valmiiksi kiinnitettynä matkalaukkulipuke, johon on kirjoitettu matkustajan nimi, laivan nimi, hyttinumero sekä lähtösatama ja -päivä. Matkalaukkujen kantajat jakavat lipukkeita myös satamassa ja kiinnittävät niitä matkalaukkuihin.  

 

Kielletyt aineet/tavarat

Laivoille ei saa tuoda aseita, huumeita tai muita asioita, jotka voivat vaarantaa matkustajien tai henkilökunnan turvallisuutta. Yleissääntönä voidaan myös pitää sitä, että jos jokin on kielletty lennoilla, sitä ei saa tuoda myöskään laivalle. Särkyvät ja arvokkaat tavarat suositellaan pakattavaksi käsimatkatavaroihin. Alkoholituotteet, jotka on ostettu satamista tai laivan kaupoista jätetään laivalle säilytykseen ja ne toimitetaan matkustajalle risteilyn viimeisenä iltana. Laivoilla on myös kylpypyyhkeitä sekä allaspyyhkeitä, joten niitä ei tarvitse pakata mukaan.

 

Lähtösataman osoite 

Lähtösataman osoitteen löydät matkalipuistasi. Yleensä satamaan on kätevintä kulkea taksilla. 

 

Laivaan nouseminen ja lähtöselvitys satamassa

Suosittelemme kaikkia matkustajia saapumaan risteilyn lähtökaupunkiin viimeistään lähtöä edeltävänä päivänä, jotta myös lentojen mahdollisten muutosten takia matkustajat ja matkatavarat ehtivät laivaan. Matkalippuusi on merkitty aika, jolloin sinun tulisi saapua satamaan tekemään lähtöselvitys. Lähtöselvitys sulkeutuu 1,5 tuntia ennen lähtöä. Yhdysvalloissa lähtöselvitys sulkeutuu 2 tuntia ennen laivan lähtöä.

 

Saavuttuasi satamaan, mene lähtöselvitystiskille matkalippujen sekä muiden matkadokumenttien kanssa. Lähtöselvityksessä matkustajat saavat hyttikortin, joka toimii laivalla maksuvälineenä. Matkalaukut viedään henkilökunnalle, jotka kuljettavat ne hytteihin. Laukuissa on oltava valmiiksi matkustajan nimi, laivan nimi, hyttinumero sekä lähtösatama ja -päivä. Laivaan noustessa matkustajille tehdään turvatarkastus, jossa myös käsimatkatavarat läpivalaistaan. Kaikista matkustajista otetaan turvallisuussyistä myös valokuva. 

 

Yacht Club -sviittiluokan asiakkaat

Yacht Club -sviittiluokan asiakkaille on satamissa oma lähtöselvityspiste. Jokaisen matkustajan oma hovimestari kuljettaa matkustajan matkatavarat suoraan hyttiin sekä pyydettäessä purkaa laukut. 

 

Maksuvälineet

Maksuvälineenä laivalla toimii lähtöselvityksen yhteydessä saatu hyttikortti. Hyttikortti tulee käydä aktivoimassa laivan aktivointipisteillä risteilyn ensimmäisenä päivänä. Aktivointipisteellä hyttikortille rekisteröidään luotto- tai pankkikortti. Kortiltasi tehdään aktivoinnin yhteydessä katevarauksia, jotka poistuvat luottokortilta viimeistään 14 päivää matkan päättymisen jälkeen. Kun korttiyhtiö on poistanut katevaraukset luottokortilta, ovat varat jälleen kortin haltijan käytettävissä. 

 

HUOM! Suosittelemme, että rekisteröit hyttikortillesi luottokortin. Jos rekisteröit hyttikortillesi pankkikortin tai teet käteistalletuksen, tulee sinun käydä laivan vastaanotossa noutamassa käyttämättä jääneet käteisvarat risteilyn viimeisenä iltana tai aamuna. Käyttämättä jäänyt summa palautetaan sinulle käteisellä. Voit tarkistaa hyttitilisi saldon hyttisi televisiosta, MSC for Me -sovelluksesta tai viimeisenä päivänä hyttiin toimitetusta erittelystä. Mikäli erittelystä löytyy jotain huomautettavaa tai virheellistä, tulee siitä tehdä reklamaatio laivan vastaanotossa ennen risteilyalukselta poistumista. 

 

MSC Cruises hyväksyy seuraavat kortit: Visa, Visa Electron, MasterCard, Diners, JCB and American Express. Lisäksi käyvät Visa ja MasterCard Debit-kortit, paitsi risteilyillä Etelä-Amerikassa sekä Etelä-Afrikassa. 

 

Valuutta laivalla

MSC Cruisesin risteilyillä Euroopassa, Arabiemiraateissa ja pitkillä risteilyillä, jotka lähtevät Euroopasta valuuttana toimii euro. Risteilyillä Karibialla, Etelä-Amerikassa, Etelä-Afrikassa ja pitkillä risteilyillä, jotka lähtevät muualta kuin Euroopasta, valuuttana toimii Yhdysvaltain dollari. 

 

Palvelumaksut eli tipit

Palvelumaksut laivan henkilökunnalle lisätään automaattisesti kaikille risteilyvarauksille. Palvelumaksut voi maksaa etukäteen varauksen yhteydessä tai jättää laivalle maksettavaksi, jolloin summa veloitetaan automaattisesti hyttikortilta. Palvelumaksun suuruus vaihtelee risteilyalueen mukaan. Välimerellä palvelumaksu on 10 €/päivä/aikuinen tai 5 €/päivä/lapsi (2–11 v.). Karibialla palvelumaksu on $12,5 /päivä/aikuinen tai $6,25/päivä/lapsi (2–11 v.). Alle 2-vuotiailta ei veloiteta palvelumaksua. MSC Cruises ei suosittele tippien antamista erikseen henkilökunnalle. Jos ostat juomia aluksilla (ilman juomapakettia), niiden hintoihin lisätään automaattisesti 15 % palvelumaksu.


Hintaan sisältyvät palvelut

Kaikkien MSC Cruises -varustamon risteilyjen hintaan sisältyy ruokailu laivan pää- ja buffetravintolassa, uima-altaiden, poreammeiden, kuntosalin, urheilukenttien ja mahdollisten vesiliukumäkien käyttö, tapahtumat ja viihdeohjelma laivalla, satama- ja polttoainemaksut, verot sekä matkalaukkujen toimitus hyttiin. Tarkista aina laivakohtaisesti, millaisia palveluita laivalla on tarjolla. Kaikilla MSC Cruisesin aluksilla ei ole mm. vesipuistoa. 

 

Lisämaksulliset palvelut

MSC Cruises tarjoaa laivoillaan erilaisia palveluita lisämaksusta. Risteilyn saa kuitenkin kulumaan erittäin mukavasti, vaikka et haluaisikaan käyttää rahaa lisämaksullisiin palveluihin. 

 

Retket

MSC Cruisesin valikoimassa on lukuisia upeita retkiä. Kaikki yli 1600 varustamon tarjoamaa laadukasta retkeä on valittu jokaista kohdetta ajatellen erikseen. Retkillä koet laivareitin kohteiden parhaat palat. Retkiä voi varata etukäteen viimeistään neljä päivää ennen lähtöä tai risteilyaluksen retkipisteessä. 

 

Varustamo tarjoaa satamakohteissa mm.

- Kaupunkikierroksia

- Aktiviteetti- ja seikkailuretkiä

- Kulttuuria ja historiaa painottavia retkiä

- Ruoka- ja viiniretkiä

- Retkiä koko perheelle

- Luontoretkiä

- Rantaretkiä

 

Kylpylä- ja kauneuspalvelut

Jokaisella varustamon aluksella on tasokas Aurea Spa, jossa ammattitaitoinen henkilökunta tekee risteilykokemuksesta entistäkin rentouttavamman. Tarjolla on laaja valikoima erilaisia kauneus- ja hemmotteluhoitoja. Voit valita hoitosi yli 20 erilaisesta hieronnasta, kasvo- tai vartalohoidosta, manikyyristä tai pedikyyristä. Lisäksi kylpylässä on erilaisia saunoja. Tarjolla on myös esimerkiksi kampaajapalveluita.

 

Kuntosalin ryhmäliikuntatunnit

Kuntosalilla on yleensä tarjolla myös lisämaksullisia ryhmäliikuntatunteja. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi spinning, aerobic ja pilates. Kuntosalilla on tarjolla myös ammattitaitoisen personal trainerin palvelut.

 

Aktiviteetit laivalla

Osa laivan aktiviteeteista, kuten osalta laivoista löytyvä F1-simulaattori, 4D-elokuvateatteri, keilailu ja biljardi, ovat lisämaksullisia. Saat tarkat hinnat viihdekeskuksen vastaanotosta. 

 

Internet

MSC Cruises tarjoaa internetyhteyttä laivoillaan lisämaksusta. Voit ostaa erilaisia internetpaketteja laivan vastaanotosta. 
MSC for Me -sovellus

Jos haluat ottaa risteilystäsi kaiken irti, lataa puhelimeesi ennen matkalle lähtöä MSC for Me -sovellus. Löydät ilmaisen sovelluksen Play Storesta tai Apple Storesta. Pääset kirjautumaan sovellukseen käyttämällä risteilyn varausnumeroa. MSC for Me on tällä hetkellä käytössä Seaside- ja Meraviglia-laivaluokan laivoilla, mutta ajankohtainen tilanne kannattaa tarkistaa internetistä.  

 

Sovelluksen kautta voit:

- Navigoida laivalla interaktiivisen kartan avulla

- Saada ajankohtaista tietoa päivän tarjouksista ja aktiviteeteista

- Tutkia päiväohjelmaa ja laivan palveluita

- Tehdä varauksia teatteriesityksiin, erikoisravintoloihin, kylpylään ja retkille

 

Sovellusta voi käyttää veloituksetta kirjautumalla laivan muuten lisämaksulliseen wifi-verkkoon.

 

Emergency Safety Drill / Pakollinen pelastusharjoitus

Jokaisen matkustajan on osallistuttava risteilyn ensimmäisenä päivänä pakolliseen pelastusharjoitukseen. Kapteeni ilmoittaa ajan harjoitukselle. Kuultuasi hälytysäänen, siirry välittömästi omalle evakuointiasemallesi (Muster Station). Evakuointiasema on merkitty hyttikorttiisi tai hytin ovesta löytyvään karttaan. Myös laivan henkilökunta avustaa sinua löytämään oikean pelastusaseman.

 

Kuuntele tarkasti ohjeita. Osalla laivoista matkustajia pyydetään ottamaan pelastusliivit mukaan hytistä. Osalla laivoista pelastusliivit on koottu valmiiksi evakuointiasemille. Pelastusharjoituksen aikana matkustajille annetaan ohjeistus hätätilanteita varten ja opastetaan pukemaan pelastusliivit oikeaoppisesti päälle. Laivan henkilökunta tarkistaa, että jokainen matkustaja on osallistunut pelastusharjoitukseen.

 

Risteilyn ohjelma

Risteilyn päiväohjelma toimitetaan hyttiin aina päivää edeltävänä iltana. Päiväohjelmasta löydät kaikki laivan tapahtumat, aktiviteetit ja esitykset kellonajan mukaan ilmoitettuna.  Ohjelmaa järjestetään laivalla aamun aikaisista tunneista iltamyöhään. Päivän ohjelma saattaa sisältää mm. liikunta- ja tanssitunteja, askartelua, taidehuutokauppoja, juhlia, elokuvanäytöksiä ja musiikkiesityksiä. Risteilyn jokaisena iltana laivan teatterissa esitetään viihde-esityksiä.

 

Päiväohjelman yhteydessä on ilmoitettu laivan ravintoloiden, baarien ja muiden alueiden aukioloajat ja sijainnit. Listauksesta näet mm. mihin aikaan laivan buffetravintolassa tarjoillaan aamiaista ja monelta kuntosali aukeaa. Samat tiedot löydät myös MSC for Me -sovelluksesta. 

 

Teatteriesitysten varaaminen ennakkoon

Osalla MSC Cruisesin laivoista teatteriesitykset tulee varata ennakkoon laivalla. Teatteriesityksiä esitetään useamman kerran illassa, jotta jokaisella matkustajalle voidaan taata teatterista paikka. Voit varata haluamasi ajan MSC for Me -sovelluksen tai interaktiivisten kosketusnäyttöjen kautta laivalla. Valittavana on yleensä kolme eri esitysaikaa illan esitykseen. Älä jätä varausta samalle päivälle, sillä paikat täyttyvät nopeasti. 

 

Meraviglia-laivaluokan laivoilla voit varata lisämaksusta paikan Cirque du Soleilin akrobatianesityksiin. Myös näihin esityksiin varaus tulee tehdä ennakkoon. 

 

Pukeutumiskoodi

MSC Cruisesin risteilyillä ei ole tarkkoja pukukoodeja. Voit pukeutua päivisin rentoihin lomavaatteisiin. Iltaisin matkustajien toivotaan pukeutuvan hieman siistimmin. Miehet voivat pukeutua esimerkiksi pikeepaitoihin ja housuihin ja naiset esimerkiksi mekkoon, hameeseen, housuihin ja puseroon. Viikon risteilyn aikana järjestetään muutama gaala- tai Elegant Dining -ilta, jolloin matkustajien toivotaan pukeutuvan juhlavasti laivan pääravintolaan. Naiset voivat pukeutua vaikkapa leninkiin tai housupukuun ja miehet pikkutakkiin. 

 

Huomio kuitenkin, että jos et halua ottaa mukaasi juhlavaatteita, voit ruokailla gaalailtoina rennommin esimerkiksi laivan buffetravintolassa.  

 

Ruokailu

lllallisajat vaihtelevat laivoilla sen mukaan, missä risteillään. Ravintoloiden aukioloajat näet päiväkohtaisesta ohjelmasta. Aamiaista tarjoillaan laivojen pääravintolassa sekä buffetravintolassa. Aamiaisen voi tilata veloituksetta myös hyttiin. Hyttipalvelun kuljetusmaksu sisältyy kaikkiin muihin matkustusluokkiin, paitsi Bella-luokkaan, jossa huonepalvelu on maksullinen. Lounasta tarjoillaan ravintoloissa ja buffetravintolassa. Ravintoloissa on myös saatavilla Express-lounasta, jolloin ruokailu kestää vain noin puoli tuntia.

 

Erikoisruokavaliosta tulee ilmoittaa varustamolle ennen matkaa. Saavuttuasi laivalle, sinun tulee käydä laivan vastaanotossa vahvistamassa erikoisruokavalioilmoitus ja kuulemassa ajankohtainen info siitä, miten toimia erikoisruokavalion kanssa. Musica-, Fantasia- ja Meraviglia-laivaluokilla on sertifikaatti (Bureau Veritas) tarjota gluteenitonta ruokaa. Gluteenitonta ruokaa tarjoillaan laivan pääravintolassa aamiaisella, lounaalla, iltapäiväteellä ja illallisella. Retki- ja satamapäiville on mahdollista saada gluteeniton lounaspaketti. Lirica-laivaluokalta on saatavilla vain gluteenittomia välipaloja (keksiä, croissanteja ja muffinsseja yms.).

 

Hintaan sisältyvät ravintolat

Risteilyn hintaan sisältyy ruokailu pääravintolassa ja buffetravintolassa. Pääravintolassa on saatavilla aamiaiselle ja illalliselle lapsille omat ruokalistat. Buffetravintolassa on useita erilaisia pitopöytiä, joissa on tarjolla eri ruokavaihtoehtoja, kuten pitsaa, grilliruokaa, salaattia ja lämpimiä ruokia. Buffetravintola on myös auki tauotta lähes ympäri vuorokauden. 

 

Pääravintolassa/pääravintoloissa on tarjolla eri kattausaikoja illalliselle. Vaihtoehtoisesti voit syödä illallista myös buffetravintolassa. Voit toivoa itsellesi aikaista tai myöhäistä kattausaikaa. Huomioithan kuitenkin, että Fantastica- ja Aurea-luokan matkustajat ovat etusijalla kattausajan valinnassa.  Aurea-matkustusluokassa matkustavilla on saatavilla ”MyChoice”-illallisvaihtoehto, joka antaa enemmän vapauksia illallisajan ja paikan suhteen.  

 

Buffetravintolassa on saatavilla maksutta automaateista vettä, mehua, kahvia ja teetä. Pääravintolassa tarjotaan hanavettä pyynnöstä, mutta pääasiassa kaikki juomat ovat maksullisia, jos asiakkaalla ei ole juomapakettia.

 

Lisämaksulliset erikoisravintolat

Kaikilta MSC Cruisesin laivoilta löytyy hintaan sisältyvien ravintoloiden lisäksi lisämaksullisia erikoisravintoloita, joissa voi ruokailla pientä kattausmaksua tai á la carte -hinnoittelua vastaan. Erikoisravintolat vaihtelevat laivoittain. Löydät erikoisravintoloiden tiedot ja aukioloajat päiväohjelman takasivulta. Erikoisravintoloihin tulee tehdä ennakkoon pöytävaraus.

 

Ruokailu lasten kanssa

Ravintoloissa on pienemmille vieraille saatavilla syöttötuoleja ja hyttiin vauvansänkyjä. Maitopullojen lämmittimiä löytyy jokaiselta laivalta ja on pyydettäessä saatavilla myös hyttiin. Ravintoloista saa myös lastenruokia. Vanhemmille lapsille on tarjolla laaja lasten ruokalista, josta lapset voivat valita omat herkkuruokansa. 

 

Lastenohjelma

MSC Cruises toivottaa myös kaikki lapset mukaan risteilyille. Varustamo tarjoaa kerhotoimintaa ja ohjelmaa eri ikäluokkiin jaetuille lapsille. 

Mini Club & Junior’s Club
Lapsille tarkoitetut kerhot on jaettu iän mukaan kahteen. Mini Club on tarkoitettu 3–6-vuotiaille lapsille. Junior’s Clubin ohjelma on suunniteltu 7–11-vuotiaille. Kerhoja ohjaavat osaavat ja ammattitaitoinset henkilökunnan jäsenet. Kerhoissa pelataan erilaisia pelejä, urheillaan, tanssitaan ja tehdään esityksiä. Lapsille järjestetään myös omia juhlia (esim. Pizza Party). MSC Cruisesin yhteistyökumppani LEGO tarjoaa valtavan valikoiman tarvikkeita lasten leikkeihin. Pienimmät lapset viihtyvät Chiccon opettavaisten lelujen parissa.

Young Club & Teens Club
Nuoret löytävät ikäistään seuraa Young Clubissa (12–14-vuotiaille) tai Teens Clubissa (15–17-vuotiaille). Nuorille löytyy koko risteilyn ajaksi monipuolisesti aktiviteetteja, kuten urheiluturnauksia, tanssikilpailuja, pelejä ja WII-, Xbox- ja PlayStation-turnauksia.

 

Satamakohteet

Löydät risteilyreitin ja aikataulun matkalipuistasi ja MSC for Me -sovelluksesta. Myös päiväohjelmaan on merkitty satamaan saapumis- ja poistumisaika. Usein laivaan tulee palata viimeistään tuntia ennen lähtöä, mutta satamakohtaiset aikataulut kannattaa tarkistaa aina päiväohjelmasta ennen laivasta poistumista. 

Yhteysvene
Joissakin satamissa laivat joutuvat laituriin kiinnittymisen sijaan ankkuroitumaan merelle (sataman lähistölle). Tällöin varustamo käyttää satamaan siirtymiseen pienempiä tender-aluksia eli yhteysveneitä. Matkalippuihin on yleensä ennalta merkitty, käytetäänkö kohteessa yhteysveneitä vai pääseekö laiva kiinnittymään suoraan laituriin. 

Huomio, että yhteysveneiden käytössä voi olla rajoituksia liikuntarajoitteisille. Pääsääntöisesti liikuntarajoitteinen voi siirtyä yhteysveneeseen, jos hän pystyy kävelemään muutaman askeleen ja käyttää manuaalista pyörätuolia. Joissakin satamissa yhteysveneet ovat esteettömämpiä kuin toisissa, mutta valitettavasti varustamo ei voi taata liikuntarajoitteisten pääsyä satamaan, kun yhteysveneet ovat käytössä.

 

Hytin siivous

Hyttipalvelija siivoaa hyttisi kahdesti päivässä, aamuisin ja iltaisin. Hyttipalvelija myös auttaa kaikissa hyttiin liittyvissä pyynnöissä ja kysymyksissä.


Lääkäripalvelut

Jokaisella laivalla on hyvin varusteltu lääkäriasema, joissa työskentelee lääkäri sekä sairaanhoitaja. Lääkäriasema on avoinna päiväkohtaisessa ohjelmassa merkittyinä aikoina ja hätätapauksissa ympäri vuorokauden. Laivalla tarjotut lääkäripalvelut ovat maksullisia, joten suosittelemme, että jokaisella matkustajalla on voimassa oleva sairaus- tai matkavakuutus, joka korvaa hoidon. Sen varalta, että matkavakuutuksesi ei kata kaikkea laivalla saamaasi hoitoa, säilytä kaikki kuitit voidaksesi neuvotella vakuutusyhtiösi kanssa kotiin palattuasi. Lääkäripalvelut veloitetaan suoraan hyttikortilta.

 

Raskaus

Raskaana olevien on toimitettava laivalle lääkärintodistus, johon on merkitty raskausviikot ja todistus terveydentilasta. Jos raskausviikot ylittävät 24. viikon, ei matkustaja valitettavasti saa osallistua risteilylle.

 

Liikuntarajoitteiset, terveysongelmat

MSC Cruises palvelee parhaansa mukaan myös henkilöitä, joilla on erityistarpeita. Varustamo on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä esteettömyyssäädöksiä. Laivojen kaikki kannet ja yleiset tilat on tehty mahdollisimman esteettömiksi erilaisilla apuvälineillä liikkuville. Yleisiä esteettömiä wc-tiloja löytyy kaikilta laivoilta. 

Kaikilla MSC Cruisesin laivoilla on hyttejä liikuntarajoitteisille. Esteettömiä hyttejä on rajoitettu määrä, joten ilmoita tarpeesta heti varausta tehdessäsi. MSC Cruises tarvitsee ennakkoon tiedot mahdollisista mukaan tulevista apuvälineistä, kuten pyörätuolin mitat ja painon sekä pyörätuolin ja käyttäjän yhteispainon.

 

Tupakointi

Laivalla tupakointi on sallittu ainoastaan merkityillä alueilla. Paloturvallisuussyistä tupakointi ei ole sallittua hyteissä tai hyttien parvekkeilla. Sääntöjä rikottaessa peritään 70 euron siivousmaksu asiakkaan hyttikortilta. Tupakantumppeja ei myöskään saa heittää laidan ylitse. Tupakointi on sallittu muutamissa baareissa laivoilla sekä ulkokannella tietyllä alueella.

 

Sähkövirta ja vaatehuolto

Laivan sähkövirta on 110/220. Suomalaiset sähkölaitteet sopivat suoraan hytissä olevaan pistorasiaan ilman adapteria. Kaikissa hyteissä on hiustenkuivaajat. Laivoilla on tarjolla pyykinpesupalvelu, joiden hinnastoa voi tiedustella laivalta.

 

Alkoholi laivalla ja alkoholin tuominen laivalle

Alkoholijuomia saa ostettua laivan baareista ja ravintoloista. Matkustajilla ei ole lupa tuoda omia alkoholijuomia aluksille. Alkoholituotteet, jotka on ostettu satamista tai laivan kaupoista jätetään laivalle säilytykseen ja ne toimitetaan matkustajalle risteilyn viimeisenä iltana. Kaikilla risteilyillä, joissa on ainakin yksi vierailluista satamista Yhdysvalloissa, ikäraja alkoholin tarjoamiselle on 21 vuotta. Muualla ikäraja on 18 vuotta. Laivan henkilökunnalla on oikeus takavarikoida laivalle tuodut omat juomat tai olla tarjoilematta erittäin päihtyneelle matkustajalle.

 

Matkustuskielto

Matkustaminen laivalla voidaan kieltää, jos muiden matkustajien tai henkilökunnan turvallisuus koetaan uhatuksi.

 

Risteilyn lopuksi

Kaikki laivalta poistumiseen liittyvät tärkeät tiedot toimitetaan hyttiin risteilyn viimeisenä päivänä. Apua ja lisätietoja voi pyytää myös laivan henkilökunnalta. Lähtöä edeltävänä päivänä hyttiin jätetään värilliset matkalaukkulipukkeet tai tarrat, jotka matkustajan tulee täyttää ja kiinnittää matkalaukkuihin. Matkalaukut jätetään yöksi hytin oven ulkopuolelle, josta ne kerätään ja kuljetetaan ulos laivasta satamaan saavuttaessa.  Kaikki tärkeät dokumentit sekä arvokkaat esineet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin.

Laivalta poistutaan porrastetusti. Oma poistumisaikaisi on ilmoitettu poistumisohjelmaan värillä (esim. keltainen).  Matkalaukku noudetaan terminaalista värin mukaan ilmoitetulta noutoalueelta.

 

Lentomatkalle risteilyn jälkeen

Jos olet varannut matkasi itse, varmista että sinulla on riittävästi aikaa maihin tulon ja lennon lähdön välillä. Risteilykeskus ei ota vastuuta matkailijan itse järjestämistä paluulennoista. Itse ostettuja lentolippuja ei välttämättä voi muuttaa.

 


  Risteilykeskuksen blogissa risteillään kaikilla maailman merillä. Tutustu!