Risteilykeskuksen vinkit esteettömille risteilyille

Varaa risteily

Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä, joiden avulla esteettömästä risteilylomasta tulee mahdollisimman onnistunut. Olemme hyödyntäneet vinkkejä laatiessamme erityisesti liikuntarajoitteisten risteilymatkustajien omakohtaisia kokemuksia. Varustamot-kohdasta löydät tarkemmat tiedot eri varustamojen käytännöistä ja valmiudesta huomioida erilaiset erityistarpeet.

 

Laivan ja reitin valinta

Tutustu ennen risteilyn valintaa sivuillamme eri varustamoihin ja laivoihin, ja valitse itseäsi eniten miellyttävä vaihtoehto. Monet eri risteilyvarustamot ovat huomioineet esteettömyyden, joten valinnanvaraa riittää. Esteettömyyden huomioinnin laajuudessa on eri varustamoiden välillä kuitenkin jonkin verran eroja; esimerkiksi allashissejä ei ole kaikilla laivoilla. Pääsääntöisesti esteettömyys on huomioitu paremmin, mitä uudempi ja isompi laiva on kyseessä. Esteettömien hyttien kysyntä on usein suurta, joten matka kannattaa varata hyvissä ajoin.

Risteilyille pääsee eri puolille maailmaa, kaikille maailman merille. Reittiä valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota satamiin, joissa laiva pysähtyy. Osassa satamista laiva pääsee kiinnittymään laituriin ja laivasta pääsee helposti ulos putkea tai siltaa pitkin myös pyörätuolilla.

Joissakin satamissa laiva jää kauemmas merelle ja laivasta siirrytään satamaan pienemmillä tenderaluksilla eli yhteysveneillä. Pääsääntöisesti liikuntarajoitteinen voi siirtyä yhteysveneeseen vain, jos hän pystyy ottamaan muutaman askeleen ja käytössä on manuaalinen pyörätuoli. Joissakin satamissa yhteysveneet ovat esteettömämpiä kuin toisissa, mutta yhteysveneiden ollessa käytössä, ei liikuntarajoitteisten pääsyä satamaan voida koskaan varmaksi luvata ellei henkilö pysty itse hieman kävelemään. Satamissa, joissa yhteysveneisiin siirrytään, voi myös olla vastassa portaat. Monet risteilyvarustamot ilmoittavat ennalta, pääseekö laiva laituriin vai joudutaanko kohteessa käyttämään yhteysvenettä (tender). Reittiä valittaessa kannattaa siis suosia reittejä, joissa laiva pääsee laituriin. Tässäkin varmimpia valintoja ovat suurimmat laivat. Sääolosuhteet ja mahdolliset reittimuutokset ovat kuitenkin aina mahdollisia ja risteilyvarustamo saattaa päättää käyttää yhteysveneitä, vaikka etukäteen ei olisi näin suunniteltu. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa.

 

Risteilyn varaus

Risteilykeskuksen kautta voit varata omatoimisen risteilyn tai risteilypaketin, joka sisältää mm. lennot ja opastuksen. Jos sinulla on erityistarpeita, ota yhteyttä asiakaspalveluumme! Olemme risteilyasiantuntijoita ja saaneet koulutusta myös erityistarpeiden huomiointiin. Kerro meille risteilyä varatessasi yksilölliset tarpeesi, jotka on hyvä ottaa huomioon matkan toteutuksessa. Risteilyvarustamot tarvitsevat tiedot mukaan tulevista apuvälineistäsi, kuten niiden mitat ja mahdollisen akkutyypin sekä, varustamosta riippuen, tiedot myös apuvälineen mallista ja valmistajasta.

Jos varaat kauttamme myös lennot, kerro millaista apua tarvitset lentokentällä (kts. alla).

WCHR = pystyt kävelemään itse koneeseen, mutta tarvitset pyörätuolin avuksesi terminaalissa
WCHS = pystyt kävelemään jonkin verran, mutta et pääse nousemaan koneen portaita
WCHC = et pysty kävelemään ollenkaan, tarvitset nostoapua ja käytäväpyörätuolin koneen ovelta istuimellesi

Kaksi liikkumisen apuvälinettä kuljetetaan lennolla maksutta. Huomioithan, että lentoyhtiöillä voi olla erilaisia sääntöjä sille, minkä kokoinen apuväline saa olla. Autamme myös parhaamme mukaan invataksikuljetusten varaamisessa lähtö/päätesatamassa, mikäli et pysty käyttämään tavallista taksia. Invatakseja on kohteissa rajoitetusti.

 

Apuvälineet

Lähes kaikkien varustamoiden laivoille voi ottaa kaikenlaisia liikkumisen apuvälineitä. Kaikki apuvälineet on säilytettävä omassa hytissä, eikä niitä voi jättää esimerkiksi käytävälle hytin ulkopuolelle. Monissa lähtösatamissa on myös mahdollista vuokrata apuvälineitä, jotka toimitetaan valmiiksi hyttiin. Varustamoiden suosittelemia vuokrausfirmoja ovat Special Needs At Sea ja Scootaround. Huomioithan, että vuokrattavat apuvälineet ovat hyvin yleistä mallia, eikä niitä saa yksilöllisesti mukautettua.

 

Opas- ja avustajakoirat

Viralliset opas- ja avustajakoirat ovat yleensä tervetulleita risteilylle. Varustamot tarjoavat koirille ennakkoilmoituksella pienen ulkoilutusalueen. Opas- ja avustajakoirien ulkomaille vientiin pätee samat säännöt kuin muutoinkin koirien ulkomaille vientiin.

 

Avustuspalvelu

Avustuspalvelua, esimerkiksi pyörätuolin työntöapua, on saatavilla kaikissa lähtö- ja päätesatamissa. Välisatamissa henkilökunta auttaa laivasta poistumisissa ja sinne siirtymisissä. Laivalla henkilökunta avustaa tarvittaessa esimerkiksi ruuan ottamisessa buffetissa, mutta ei tarjoa henkilökohtaista apua. Henkilökunta ei voi myöskään nostaa apuvälineitä.

 

Retket

Monilla varustamoilla on retkivalikoimissaan myös esteettömiä retkiä. Osa retkistä soveltuu kokoaikaisesti pyörätuolia käyttäville ja osa henkilöille, jotka pystyvät nousemaan bussin penkille. Retkiin voi tutustua varustamoiden kotisivuilla.

 

Sähköjännite laivalla

Varustamosta ja laivasta riippuen hytissä saattaa olla sekä Yhdysvalloissa käytössä olevaa 110V:n ja Euroopassa yleisesti käytössä olevaa 220V:n sähköjännitettä tai vain 110V:n sähköjännitettä. Tämä voi olla ongelma monille eurooppalaisille sähköpyörätuolien/mopojen latureille, jotka toimivat vain 220V:n virralla. Ota siis etukäteen selvää apuvälineesi valmistajasta ja hanki tarvittaessa vaihtoehtoinen laturi. Huomioi tämä myös, jos yövyt ennen/jälkeen risteilyn Yhdysvalloissa.