Diskolahti – Grönlannin sydän

Reitti

Reykjavík – Tanskansalmi – Qaqortoq – Kvanefjord – Maniitsoq – Sisimiut – Ilulissat – Vaigat Sound – Evighedfjord – Nuuk – Ivittuut – Prinssi Kristianin salmi – Reykjavík

Lähde MS Fridtjof Nansenin kyydissä 16 päivän tutkimusmatkalle Grönlantiin. Risteilyllä koetaan saaren rujonkaunis luonto ja kiehtova inuiittikulttuuri. Hurtigrutenin moderni tutkimusmatka-alus seikkailee keskiyönauringon alla pitkin Grönlannin länsirannikkoa ja sen kohokohtia.

Risteilyajankohta: 2024: 9.6., 24.6., 9.7., 24.7. (16 pv)

alk. 9 300 €

varaa

Matkaohjelma

  • PÄIVÄ 1. Reykjavík

    Ihastuttava Reykjavík on täynnä taidetta, kulttuuria ja historiaa. Kaupunkiin kannattaa tutustua joko ennen risteilyn alkamista tai sen jälkeen.

    Kävele pitkin putiikkien ja kojujen täyteistä Laugavegur-ostoskatua, suuntaa tutustumaan näyttävään Hallgrímskirkja-kirkkoon tai kiehtovaan taidemuseoon.

    Fridtjof Nansen odottaa sinua Reykjavikin satamassa. Kun olet noutanut ilmaisen retkitakkisi, on aika asettua kodiksi. Seikkailusi on alkanut.

  • PÄIVÄT 2–3. Tanskansalmi

    Ensimmäiset meripäivät vietetään seilaten Tanskansalmen yli reittiä, jota Erik Punainen aikanaan kulki. Hän on oletettavasti ensimmäinen Grönlantiin asumaan asettunut eurooppalainen. Käytä meripäivät rentoutuen ja tutustuen hybridisähkökäyttöisen laivan tyylikkäisiin tiloihin.

    Tutkimusmatkatiimi opastaa miten luontokohteissa ja arktisen alueen alkuperäisyhteisöissä vieraillaan niitä kunnioittaen. Laivan tiedekeskuksessa voit oppia lisää Grönlannin geologiasta tai osallistua johonkin Citizen Science -hankkeista. Voit myös käydä kuntosalilla, pulahtaa uimaan infinity-altaassa, varata kylpylähoitoja tai nauti herkullisista aterioista jossakin laivan kolmesta ravintolasta.

  • PÄIVÄ 4. Qaqortoq

    Grönlannin tutkimusmatka alkaa toden teolla kaupungista, jossa on ollut asutusta jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Qaqortoqin värikkäät talot ja vehreät maisemat tarjoavat kauniit puitteet tutustua sen rikkaaseen kulttuuriin.

    Tutustu paikalliseen museoon, jossa on harvinaisia inuiittiesineitä, tai nauti kauniin vehreistä maisemista kävelyllä läheiselle järvelle. Osallistu valinnaiselle retkelle, jossa voit tavata ystävällisiä paikallisia ja kuulla heidän tarinoitaan perinteisessä kaffemik-tapaamisessa.

  • PÄIVÄ 5. Kvanefjord

    Koe ensimmäinen näkymä Grönlannin länsirannikon upeista vuonoista, kun laiva saapuu Kvanefjordin vuonoon Sermersooqissa, joka tarkoittaa paikkaa, jossa on paljon jäätä.

    Pidä kamera valmiina kiiltävien jäävuorten ja puoliksi uponneiden sinisenä kimaltelevien jäätiköiden varalta. Nämä jäälohkareet ovat arktisen luonnon hienoimpia luomuksia.

    Vain harvat ihmiset pääsevät käymään tässä syrjäisessä vuonossa, joten on vieläkin ainutlaatuisempaa viettää kokonainen päivä tutkien sitä. Tutkimusmatkatiimi valitsee rantautumiseen sopivia paikkoja, joissa voit nauttia kauniista maisemista luontoretkellä tai lähteä expedition-veneillä bongailemaan alueen eläimiä.

  • PÄIVÄ 6. Maniitsoq

    Tänään tutkimusmatka vie Maniitsoqiin. Kylä on nimetty Grönlannin Venetsiaksi luonnonkanaviensa vuoksi. Kylää ympäröivät komeat vuoret. Rannalta voi jopa nähdä ryhävalaita.

    Täällä on aikoinaan käyty kauppaa poronnahkoilla, ja ihmiset ovat asuneet täällä 4 000 vuotta. Tutustu mursun syöksyhampaista veistettyihin figuuriineihin, perinteisiin grönlantilaisiin pukuihin ja moniin taideteoksiin paikallisessa museossa.

    Maniitsoqissa on monia patikointimahdollisuuksia ja erilaisia näköalapaikkoja, joihin voi tutustua. Älä myöskään jätä väliin tilaisuutta jutella kaupungin vieraanvaraisten paikallisten kanssa.

  • PÄIVÄ 7. Sisimiut

    Päivän kohde on upealla paikalla sijaitseva Sisimiut, joka sijaitsee noin 40 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Keskikesällä voit kokea täällä keskiyön auringon.

    Vanhat perinteet elävät täällä vielä vahvana, ja voit tutustua paikallisessa museossa muinaisiin Saqqaq-esinelöytöihin. Jos etsit erityistä matkamuistoa, osta huivi, hattu tai lapaset, jotka on valmistettu qiviutista, eli myskihärän sisemmästä villasta. Sen sanotaan olevan 10 kertaa lämpimämpää kuin lampaanvillan.

    Yksi parhaista asioista, joita koet Grönlannin tutkimusmatkaristeilylläsi, on paikallisten yhteisöjen tapaaminen vierailupaikoissa – autenttiset kohtaamiset, josta jää upeita muistoja.

  • PÄIVÄ 8. Ilulissat

    Tutkimusmatka-alus saavuttaa Diskonlahden, joka on valaiden ja hylkeiden suosima asuinpaikka. Unescon suojelema Ilulissatin jäävuono on säännöllisesti Grönlannin suosituimpien nähtävyyksien listan kärjessä, ja tänään saat tietää miksi. Nauti henkeäsalpaavista maisemista kävellessäsi jäävuonolle ja Sermermiutin vanhalle inuiittiasutukselle.

    Ihaile syvänsinisissä vesissä kelluvia jättimäisiä jäävuoria, jotka hohkaavat valkoisen, harmaan ja sinisen eri sävyissä. Tämän kuvauksellisempaa paikaa saa hakea. Palatessasi takaisin kauniiseen Ilulissatiin, voit vaikkapa nauttia lämmintä juotavaa veden äärellä värikkäiden talojen keskellä.

  • PÄIVÄ 9. Vaigat Sound

    Jylhä Vaigat Sound on pohjoisin piste, jossa tällä risteilyllä vieraillaan. Saatat tuntea olevasi ensimmäinen ihminen, joka täällä kävelee. Tänään ollaan luontoäidin helmassa, ja tutkimusmatkatiimi etsii parhaat rantautumispaikat, joihin tutustua.

    Jos olosuhteet sallivat, vetää tutkimusmatkatiimi retkiä expedition-veneiden kyydissä. Voit myös osallistua melontaretkille jäävuorten seassa. Voit vierailla Camp Friedassa, vaeltaa tundran halki ja päästä hyvin lähelle jäätikköä.

    Pidä kiikarit ja kamera valmiina, sillä Diskolahden eläimiin kuuluu miekkavalaita ja grönlanninvalaita sekä grönlanninhylkeitä, kuplahylkeitä, partahylkeitä ja norppia.

  • PÄIVÄ 10. Evighedsfjord

    Tutkimusmatka-alus on nyt matkalla takaisin etelään. Pääset nauttimaan tutkimuspäivästä maagisessa Evighedsfjordissa lähellä Kangerlussuaqia.

    ”Ikuisuuden vuonoa” ruokkii mannerjäätikkö, josta lohkeilee valtavia jäävuoria vuonon syviin vesiin. Vuonoa ympäröivät sumun peittämät vuoret, joissa on kauniita valkoisia harjanteita ja kristallinsinisiä jääluolia.

    Luonto hallitsee täällä. Alueen ainoat asutukset ovat rannikon pienet kalastajakylät. Kuten aina, kannattaa pitää silmällä arktista kasvistoa ja eläimistöä. Saatat bongata esimerkiksi valaita ja merilintuja.

  • PÄIVÄ 11. Nuuk

    Tutustuttuasi usean päivän ajan syrjäisiin, idyllisiin jäämaisemiin, vie tutkimusmatka-alus ryhmän Nuukiin, Grönlannin värikkääseen pääkaupunkiin. Kaupungissa on noin 18 000 asukasta, ja siellä on silmiinpistävä sekoitus vanhoja ja uusia rakennuksia. Vertaa vanhoja rakennuksia – kuten Hans Egeden taloa ja Nuukin katedraalia – Grönlannin parlamenttitalon huippumoderniin arkkitehtuuriin.

    Vieraile kansallismuseossa ja tutustu 500 vuoden takaiseen elämään ja kuuteen Qilakitsoq-muumioon. Tai osallistu valinnaiselle kävelyretkelle Paratiisilaakson läpi ja Lille Malene -vuoren ympäri.

  • PÄIVÄ 12. Ivittuut

    Kun vaellat tämän aavekaupungin hylätyillä raunioilla, on vaikea uskoa, että Ivittuut, entinen kaivostoiminnan vartioasema, oli aikoinaan keskeisessä asemassa historian kulussa.

    Toisen maailmansodan aikana Yhdysvallat sijoitti kylään salaa joukkoja estääkseen harvinaisen kryoliitin – jota käytettiin alumiiniseosten valmistukseen – joutumisen vihollisen käsiin. Sen sijaan tarvikkeet kuljetettiin Iso-Britanniaan, missä niistä valmistettiin lentokoneita, joita käytettiin Britannian taistelussa.

    Täällä voit kävellä alueen autioituneiden rakennusten seassa. Kylä oli aikoinaan Grönlannin viimeinen viikinkien asuinalue, mutta nykyään siellä näkee vain myskihärkiä.

  • PÄIVÄ 13. Prinssi Kristianin salmi

    Tänään tutkitaan lähes 100 kilometrin pituisen Prinssi Kristianin salmen uskomattomia vesiä. Teräväkärkiset graniittivuoret muodostavat upean kontrastin kirkkaanvalkoisille jäätiköille. Aappilattoqin kylässä näet jäätiköstä lohkeavia jäävuoria ja värikkäitä taloja.

    Luonto on täällä runsas. Pidä silmät auki jäällä lepäävien norppien ja partahylkeiden varalta. Taivaalla liitelevät isolokit ja riskilät. Saatat jopa nähdä lahtivalaita ja ryhävalaita.

    Mikäli merijää estää pääsyn salmeen, suuntaa tutkimusmatka-alus Grönlannin eteläisimpään pisteeseen, jylhään Kap Farveliin.

  • PÄIVÄT 14–15. Merellä

    Länsi-Grönlannin eteeriseen ja karuun kauneuteen tutustumisen jälkeen otetaan kurssi kohti Islantia. Nautit kahdesta merellä vietetystä päivästä, jonka aikana kerrataan tutkimusmatkatiimin kanssa matkan kohokohtia, tutustutaan Grönlannin herkkään ekologiaan tiedekeskuksessa ja rentoudutaan.

    Kannella saatat nähdä merilintuja tai valaita, jotka seuraavat laivaa. Laivan valokuvaaja voi antaa vinkkejä niiden kuvaamiseen. Voit jopa laskea näkemäsi valaat Happywhalen Citizen Science -hanketta varten.

    Nyt on aika nauttia panoraamasaunasta, kannella olevista porealtaista tai lämmitetystä uima-altaasta. Tai miksi et hemmottelisi itseäsi jollakin kylpylähoidolla. Voit myös nauttia muiden tutkimusmatkailijoiden seurasta drinkkien äärellä Explorer Lounge & Barissa.

  • PÄIVÄ 16. Reykjavík

    Ympyrä on sulkeutuu, kun tutkimusmatka-alus saapuu varhain aamulla takaisin Islannin tyylikkääseen pääkaupunkiin. Risteily päättyy.

Hytit

Polar-ulkohytit

Ulkohytit sijaitsevat keskikansilla. Osassa lisävuodemahdollisuus.

 

Ulkohytti (RR, RS)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Osassa myös vuodesohva. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

 

Ulkohytti (RL)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja venttiili-ikkunat. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

 

Ulkohytti (RJ)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Hyteissä rajoitettu/estetty näkymä. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

 

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Arctic Superior -hytit

Arctic Superior -hytit ovat tilavia ja viihtyisiä. Hyteissä on parveke tai iso ikkuna. Osassa lisävuodemahdollisuus.

 

Parvekehytti (XT)
Yläkansilla sijaitsevissa tilavissa hyteissä parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen. Kaikissa hyteissä parvekkeet.

 

Ulkohytti (TT)
Hytit sijaitsevat keski- ja yläkansilla. Hyteissä suuri ikkuna, parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

 

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Expedition-sviitit

Laivan parhaissa sviiteissä on parivuode ja oleskelutila sohvalla/nojatuoleilla sekä televisiolla. Suurimmassa osassa sviiteistä on parveke. Osassa myös poreamme. Parhaat sijainnit keski- ja yläkansilla.

 

XL-sviitti (MA, MB)
XL-sviitit ovat aluksen tilavimpia sviittejä. Osasta niissä on oma parveke. Sviiteissä on lisäksi isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista 4 henkilölle.

 

Sviitti (MD)
Sviiteissä on oma parveke, isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Sviitti on suunniteltu erityisesti pyörätuolissa liikkuville.

 

Sviitti (ME)
Sviiteissä on oma parveke, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista max. 4 henkilölle.

 

Kulmasviitti (MF, MC)
Sviiteissä on isot ikkunat, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Osassa parveke ja poreamme. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

 

Esimerkkikuvat: MS Roald Amundsen

Hinnasto

Diskolahti – Grönlannin sydän

Disco Bay – The Heart of Greenland

Lähdöt 2024: 9.6., 24.6., 9.7., 24.7.
Laiva: Fridtjof Nansen

Polar-ulkohytti alk. 9 300 €/hlö
Arctic Superior -ulkohytti alk. 10 400 €/hlö
Arctic Superior -parvekehytti alk. 11 100 €/hlö

Huom! HX:llä on joustava hinnoittelu. Hinnat voivat muuttua kysynnän ja vapaiden paikkojen mukaan, voimassa olevat päivän hinnat vahvistetaan varaushetkellä.

Hintaan sisältyy:

Tutkimusmatkaristeily

  • Yöpyminen valitussa hyttikategoriassa
  • Aamiainen, lounas ja illallinen ruokajuomineen (vesi, mineraalivesi, virvoitusjuomat, olut ja talon viini) Aune- ja Fredheim-ravintoloissa
  • Maksuton tee ja kahvi risteilyn ajan
  • Maksuton WiFi-yhteys laivan yleisissä tiloissa
  • Uudelleenkäytettävä vesipullo, jonka voi täyttää laivan vesipisteillä
  • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät aktiviteetit laivalla sekä maissa

Aktiviteetit laivalla

  • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät luennot ja keskustelutilaisuudet
  • Laivan tiedekeskuksen ja kirjaston sekä biologisten ja geologisten tutkimusvälineiden vapaa käyttö
  • Citizen Science Programme -ohjelmaan osallistuminen
  • Ammattivalokuvaajan vinkit luontokuvaukseen ja apua kameran säätöjen kanssa
  • Laivan poreammeiden, infinity-altaan, panoraamasaunan, kuntosalin ja juoksuradan käyttö
  • Epämuodolliset kokoontumiset laivan henkilökunnan kanssa

Aktiviteetit maissa

  • Henkilökunnan järjestämät rantautumiset pienillä expedition-veneillä
  • Aktiviteettitarvikkeiden laina laivalta
  • Veden- ja tuulenpitävä takki
  • Ammattivalokuvaajan apu

Hintaan ei sisälly:

  • Kansainväliset lennot
  • Matka- ja peruutusvakuutus
  • Matkatavaroiden käsittely
  • Valinnaiset retket ja pienryhmäaktiviteetit
  • Kylpylähoidot

Tärkeää tietoa:

  • Varustamo pidättää oikeuden muuttaa tai peruuttaa suunniteltuja aktiviteetteja/matkaohjelmaa sää- ja jääolosuhteiden mukaan
  • Matkalla tulee olla matkavakuutus

Lisätietoa

HYVÄ TIETÄÄ

Löydät Hyvä tietää -sivulta HX:n tutkimusmatkaristeilyihin liittyvät kootut usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

TUTKIMUSMATKATIIMI

Hurtigrutenin tutkimusmatkaristeilyillä risteilyaluksen mukana kulkee asiantunteva tutkimusmatkatiimi. Huolellisesti valitut tiimin jäsenet tuntevat paikalliset tavat ja ovat erikoistuneet alueen historiaan, luontoon ja maantieteeseen. Lue lisää!

Tutustu varustamoon ja tutkimusmatkaristeilyihin tarkemmin täällä!