Luoteisväylä – seikkailu halki arktisen labyrintin (idästä länteen)

Reitti

Reykjavík – Nuuk – Länsi-Grönlanti – Baffininlahti – Kanadan itärannikko – Bellotinsalmi – Luoteisväylä – Beaufortinmeri – Nome – Seattle

Seuraa legendaaristen tutkimusmatkailijoiden jalanjälkiä, kun lähdet upeasta Grönlannista merimatkalle halki tarunhohtoisen Luoteisväylän määränpäänäsi Alaskan Nome. Tutustu Unescon maailmanperintökohteisiin, upeisiin maisemiin, runsaaseen eläimistöön ja inuiittiasutuksiin – asiantuntevan tutkimusmatkatiimin johdolla.

Tutkimusmatkaristeily Luoteisväylän halki huippumodernilla tutkimusmatka-aluksella on kiehtova matka, jossa yhdistyvät luonnonihmeet, kulttuuri ja historia. Aikoinaan vain tutkimusmatkailijoiden kulkema vaikeakulkuinen reitti tarjoaa nyt seikkailunnälkäisille matkailijoille mahdollisuuden nähdä henkeäsalpaavia arktisia maisemia ja oppia alueen alkuperäisyhteisöistä.

HUOM! Matka on saatavilla myös toiseen suuntaan, Alaskasta Grönlantiin. Tutustu matkaohjelmaan!

Risteilyajankohta: 16.8.2025 (26 pv)

alk. 20 900 €/hlö

Lähetä tarjouspyyntö

Matkaohjelma

 • PÄIVÄ 1. Reykjavík

  Seikkailu alkaa Reykjavíkista, missä viivyt yhden yön verran. Reykjavík on rento taiteen, kulttuurin ja historian kaupunki, joka on todellakin tutustumisen arvoinen. Tee kävelyretki pitkin Laugavegur-ostoskatua pitkin, suuntaa erikoiselle Hallgrímskirkja-kirkolle tai tutustumaan Reykjavíkin taidemuseoon.

 • PÄIVÄ 2. Nuuk

  Päivä alkaa lennolla Reykjavíkista Nuukiin, Grönlannin värikkääseen pääkaupunkiin. Kaupungissa asuu alle 20 000 ihmistä, ja se on hauska sekoitus vanhaa arkkitehtuuria ja moderneja rakennuksia.

  Pääset tutustumaan tähän kiehtovaan kaupunkiin tarkemmin ja vertailemaan vanhoja rakennuksia – kuten Hans Egeden taloa ja Nuukin katedraalia – Grönlannin parlamentin huippumoderniin arkkitehtuuriin.

  Kun olet noussut laivaan ja saanut oman tuulen- ja vedenpitävän takkisi, on aika tavata tutkimusmatkatiimi ja tutustua laivaan. Ja sitten on aika lähteä eeppiselle matkalle Luoteisväylän läpi.

 • PÄIVÄT 3–5. Länsi-Grönlanti

  Tutkimusmatkan ensimmäinen osuus käsittää Länsi-Grönlannin majesteettisen rannikon. Seuraavien kolmen päivän aikana koet joitakin Grönlannin ikonisimmista nähtävyyksistä. Kohteisiimme kuuluvat esimerkiksi Evighedsfjord, Sisimiut ja Ilulissat.

  Kun laiva suuntaa pohjoiseen, tarjoutuu tilaisuus viettää päivä maagisessa ja koskemattomassa Evighedsfjordissa Maniitsoqin lähellä. Jälleen kerran sääolosuhteet määrittelevät millaisia seikkailuita on luvassa. ”Ikuisuuden vuonoa” ruokkii mannerjäätikkö, josta lohkeilee valtavia jäävuoria vuonon syviin vesiin. Vuonoa ympäröivät sumun peittämät vuoret, joissa on kauniita valkoisia harjanteita ja kristallinsinisiä jääluolia.

  Sisimiut on Grönlannin toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee upealla paikalla aivan napapiirin tuntumassa. Alueen historia ulottuu yli 4 500 vuoden päähän, ja vanhat perinteet ovat edelleen elossa. Jos haluat oppia lisää muinaisesta Saqqaq-kulttuurista, käy ehdottomasti paikallisessa museossa. Jos etsit erityistä matkamuistoa, osta huivi, hattu tai lapaset, jotka on valmistettu qiviutista, eli myskihärän sisemmästä villasta. Sen sanotaan olevan 10 kertaa lämpimämpää kuin lampaanvillan.

  Unescon suojelema maailmanperintökohde Ilulissat sijaitsee samannimisen jäävuonon perällä. Ohi lipuvat jäävuoret ovat upeassa kontrastissa kylän värikkäiden talojen kanssa. Voit vierailla kylän lukuisissa kaupoissa, joissa myydään paikallisia käsitöitä, ja kylän laitamilla kulkevat kävelyreitit vievät pitkin eeppistä jäävuonoa.

 • PÄIVÄT 6–7. Baffininlahti

  Grönlanti jää taakse ja matka jatkuu kohti Nunavutin territoriota Baffinlahden yli. Tutkimusmatkatiimi pitää laivalla luentoja arktisen alueen eläimistöstä, inuiittikulttuurista ja alueen tutkimusmatkailun historiasta.

  Voit osallistua johonkin laivalla järjestettävistä Citizen Science -hankkeista. Voit esimerkiksi auttaa valaiden seuraamisessa valokuvaamalla niitä tai osallistua GLOBE-ohjelmaan havainnoimalla pilviä.

 • PÄIVÄT 8–11. Kanadan itärannikko

  Ristielyaluksen kuljettua Baffininlahden yli saavutaan Kanadan itäiselle arktiselle alueelle. Tämän alueen tärkein vesiväylä on Lancaster Sound (Tallurutiup Imanga), joka toimii porttina läntiselle Luoteisväylälle.

  Tämä osuus tutkimusmatkaristeilystä tulee todennäköisesti olemaan toiminnantäyteinen. Retkiä on suunniteltu jokaiselle viidelle päivälle, jotka vietetään tällä alueella. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki retkisuunnitelmat ovat säästä ja jääolosuhteista riippuvaisia. Olosuhteiden niin salliessa, päivät ovat kuitenkin täynnä jännitystä ja uusia löytöjä.

  Retkikohteisiin ja paikallisiin kohokohtiin kuuluvat muun muassa Pond Inletin pikkukylä, Dundas Harbourin hylätty siirtokunta, Croker Bay, Beecheyn saari, Prinssi Leopoldin saari ja Fort Rossin hylätty kauppapaikka Somersetinsaarella.

 • PÄIVÄ 12. Bellotinsalmi

  Kanadan arktisen alueen ”Rubicon” – paikka, josta ei voi enää kääntyä takaisin – on pahamaineinen Bellotinsalmi, joka erottaa lännen ja idän toisistaan. Tämä kapea vesistö erottaa Pohjois-Amerikan mantereen pohjoisimman osan Somersetinsaaresta, joka on yksi Kanadan arktisen saariston suurimmista saarista.

  Bellotinsalmi on noin 15 meripeninkulmaa pitkä ja kapeimmasta kohdastaan vajaan kilometrin levyinen. Salmen ylittäminen riippuu paljon jää- ja sääolosuhteista.

 • PÄIVÄT 13–20. Luoteisväylä

  Seuraavien kahdeksan päivän aikana tällä matkan osuudella kuljetaan kolmen erilaisen alueen – Nunavutin, Luoteisterritorioiden ja Yukonin – sekä kahden perinteisen inuiittialueen – Inuvialuitin ja Nunavutin – läpi.

  Näiden päivien aikana pyrkimys on käydä tutkimusmatkatiimin vetämillä retkillä ainakin viitenä päivänä. Kuten aina tutkimusmatkaristeilyillä, sääolosuhteet vaikuttavat paljon siihen minne rantautumisia voidaan tehdä. Vierailukohteisiin voivat kuulua muun muassa Cambridge Bayn ja Gjoa Havenin pikkukylät Nunavutissa, Coronationinlahti, Ulukhaktokin asutuskeskus Luoteisterritorioissa, Smoking Hillsin kirjaimellisesti savuavat kalliot sekä Herschelin saari Yukonissa.

 • PÄIVÄT 21–24. Beaufortinmeri

  Osallistu meripäivien aikana tutkimusmatkatiimin järjestämille oivaltaville luennoille. Kun alus suuntaa Beaufortinmerelle, on hyvä olla tietoinen merijään vaihtelevista olosuhteista. Jos merijään määrä on suurempi kuin kauden keskiarvo, se vaikuttaa todennäköisesti risteilynopeuteen. Tämä on kuitenkin tutkimusmatkojen luonne – odota odottamatonta!

  Tulevien meripäivien kohokohtia ovat muun muassa Beringinsalmi, kansainvälisen päivämäärärajan ylitys sekä villieläinten tarkkailu laivan kannella.

 • PÄIVÄT 25–26. Nome ja Seattle

  Kullankaivajat saapuivat Nomeen ensikertaa vuonna 1898, ja alueelta etsitään tänäkin päivänä kultaa. Kultaryntäyksen jälkiä on edelleen nähtävillä ympäri kaupunkia. Hylätyt ruoppauskoneet, entisajan höyrymoottorit ja vanhat rautatiet luovat kaupunkiin erikoisen ilmapiirin.

  Saat tutkia kaupunkia hyvässä seurassa, sillä kuuluisa sheriffi Wyatt Earp avasi aikanaan saluunan kaupunkiin. Nome oli myös norjalaisen tutkimusmatkailijan, Roald Amundsenin, kolmen suuren naparetken päätepiste, joten se sopii erinomaisesti myös tämän tutkimusmatkan määränpääksi.

  Nomesta lennät Seattleen, missä vietät vielä yhden yön. Mikäli ehdit, aamiaisen jälkeen on vielä hyvä hetki tutustua Seattleen. Matka päättyy.

Hytit

Polar-ulkohytit

Ulkohytit sijaitsevat keskikansilla. Osassa lisävuodemahdollisuus.

Ulkohytti (RR, RS)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Osassa myös vuodesohva. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Ulkohytti (RL)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja venttiili-ikkunat. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Ulkohytti (RJ)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Hyteissä rajoitettu/estetty näkymä. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Arctic Superior -hytit

Arctic Superior -hytit ovat tilavia ja viihtyisiä. Hyteissä on parveke tai iso ikkuna. Osassa lisävuodemahdollisuus.

Parvekehytti (XT)
Yläkansilla sijaitsevissa tilavissa hyteissä parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen. Kaikissa hyteissä parvekkeet.

Ulkohytti (TT)
Hytit sijaitsevat keski- ja yläkansilla. Hyteissä suuri ikkuna, parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Expedition-sviitit

Laivan parhaissa sviiteissä on parivuode ja oleskelutila sohvalla/nojatuoleilla sekä televisiolla. Suurimmassa osassa sviiteistä on parveke. Osassa myös poreamme. Parhaat sijainnit keski- ja yläkansilla.

XL-sviitti (MA, MB)
XL-sviitit ovat aluksen tilavimpia sviittejä. Osasta niissä on oma parveke. Sviiteissä on lisäksi isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista 4 henkilölle.

Sviitti (MD)
Sviiteissä on oma parveke, isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Sviitti on suunniteltu erityisesti pyörätuolissa liikkuville.

Sviitti (ME)
Sviiteissä on oma parveke, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista max. 4 henkilölle.

Kulmasviitti (MF, MC)
Sviiteissä on isot ikkunat, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Osassa parveke ja poreamme. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuvat: MS Roald Amundsen

Hinnasto

Luoteisväylä – seikkailu halki arktisen labyrintin (lännestä itään)

Nordvästpassagen – genom den arktiska labyrinten – Grönland till Alaska (FNNWP2509)

Lähdöt 2025: 16.8.
Laiva:
Fridtjof Nansen

Polar-ulkohytti alk. 20 900 €/hlö
Arctic Superior -parvekehytti alk. 25 600 €/hlö

Huom! HX:llä on joustava hinnoittelu. Hinnat voivat muuttua kysynnän ja vapaiden paikkojen mukaan, voimassa olevat päivän hinnat vahvistetaan varaushetkellä.

Hintaan sisältyy:

Hotelli

 • Hotelliyö (sis. aamiainen) Reykjavíkissa ennen risteilyä
 • Hotelliyö (sis. aamiainen) Seattlessa risteilyn jälkeen

Lennot

 • Economy-luokan lento Reykjavíkista Nuukiin ennen risteilyä
 • Economy-luokan lento Nomesta Seattleen risteilyn jälkeen

Kuljetukset

 • Kuljetus hotellilta lentokentälle Reykjavíkissa ennen risteilyä
 • Kuljetus lentokentältä satamaan Nuukissa ennen risteilyä
 • Kuljetus satamasta lentokentälle Nomessa risteilyn jälkeen
 • Kuljetus lentokentältä hotellille Seattlessa risteilyn jälkeen

Tutkimusmatkaristeily

 • Yöpyminen valitussa hyttikategoriassa
 • Aamiainen, lounas ja illallinen
 • Viinit, olut ja väkevät alkoholijuomat koko risteilyn ajan
 • Tee, kahvi ja virvoitusjuomat koko risteilyn ajan
 • Uudelleenkäytettävä vesipullo, jonka voi täyttää laivan vesipisteillä
 • Veden- ja tuulenpitävä takki tai jokin muu HX:n retkeilyvaruste
 • Ammattivalokuvaajan ottamat kuvat risteilyltä
 • Maksuton WiFi-yhteys laivalla (ei tue suoratoistoa)
 • Palvelumaksut laivan henkilökunnalle
 • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät aktiviteetit laivalla sekä maissa

Aktiviteetit laivalla

 • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät luennot ja keskustelutilaisuudet
 • Laivan poreammeiden, infinity-altaan, panoraamasaunan, kuntosalin ja juoksuradan käyttö
 • Laivan tiedekeskuksen ja kirjaston sekä biologisten ja geologisten tutkimusvälineiden vapaa käyttö
 • Citizen Science Programme -ohjelmaan osallistuminen
 • Ammattivalokuvaajan vinkit luontokuvaukseen ja apua kameran säätöjen kanssa
 • Epämuodolliset kokoontumiset laivan henkilökunnan kanssa

Aktiviteetit maissa

 • Henkilökunnan järjestämät rantautumiset pienillä expedition-veneillä
 • Aktiviteettitarvikkeiden laina laivalta
 • Ammattivalokuvaajan apu

Hintaan ei sisälly:

 • Kansainväliset lennot
 • Matka- ja peruutusvakuutus
 • Matkatavaroiden käsittely
 • Valinnaiset retket ja pienryhmäaktiviteetit
 • Kylpylähoidot laivalla

Tärkeää tietoa:

 • Varustamo pidättää oikeuden muuttaa tai peruuttaa suunniteltuja aktiviteetteja/matkaohjelmaa sää- ja jääolosuhteiden mukaan
 • Matkalla tulee olla matkavakuutus

Lisätietoa

HYVÄ TIETÄÄ

Löydät Hyvä tietää -sivulta HX:n tutkimusmatkaristeilyihin liittyvät kootut usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

TUTKIMUSMATKATIIMI

Hurtigrutenin tutkimusmatkaristeilyillä risteilyaluksen mukana kulkee asiantunteva tutkimusmatkatiimi. Huolellisesti valitut tiimin jäsenet tuntevat paikalliset tavat ja ovat erikoistuneet alueen historiaan, luontoon ja maantieteeseen. Lue lisää!

Tutustu varustamoon ja tutkimusmatkaristeilyihin tarkemmin täällä!