Luoteisväylä – seikkailu halki arktisen labyrintin (lännestä itään)

Reitti

Seattle – Nome – Beaufortinmeri – Luoteisväylä – Bellotinsalmi – Somersetinsaari – Kanadan itärannikko – Baffininlahti – Länsi-Grönlanti – Nuuk – Reykjavík

Todista uskomatonta kauneutta ja koe tutkimusmatkailun jännitys arktisella risteilyllä tarunhohtoisen Luoteisväylän läpi Alaskan Nomesta Grönlannin Nuukiin. Risteilyllä tutustut Unescon maailmanperintökohteisiin, upeisiin maisemiin, runsaaseen eläimistöön ja inuiittiasutuksiin – asiantuntevan tutkimusmatkatiimin johdolla.

Tutkimusmatkaristeily Luoteisväylän halki huippumodernilla tutkimusmatka-aluksella on kiehtova matka, jossa yhdistyvät luonnonihmeet, kulttuuri ja historia. Aikoinaan vain tutkimusmatkailijoiden kulkema vaikeakulkuinen reitti tarjoaa nyt seikkailunnälkäisille matkailijoille mahdollisuuden nähdä henkeäsalpaavia arktisia maisemia ja oppia alueen alkuperäisyhteisöistä.

HUOM! Matka on saatavilla myös toiseen suuntaan, Grönlannista Alaskaan. Tutustu matkaohjelmaan!

Risteilyajankohta: 8.8.2025 (26 pv)

alk. 20 200 €/hlö

Lähetä tarjouspyyntö

Matkaohjelma

 • PÄIVÄ 1. Seattle

  Seikkailu alkaa Seattlen ”smaragdikaupungista”, joka sijaitsee Yhdysvaltojen itäisellä rannikolla.

  Mikäli sinulla on aikaa, suuntaa ihmeessä Seattlen akvaariolle katsomaan merisaukkoja ja jättiläismäistä Tyynenmeren mustekalaa. Tai jos haluat uskomattomat näkymät Pugetinsalmelle ja ympäröiville vuorille, lähde kävelylle yhdeksän hehtaarin kokoiseen Olympic Sculpture -puistoon, missä voit myös ihailla tunnettujen taiteilijoiden töitä. Ja jos haluat nauttia paikallisesta ruokakulttuurista, käy kuuluisalla Pike Place Marketilla. Yli sata vuotta toiminut vilkas tori tarjoaa kaikkea katumuusikoista ja baareista lohia heitteleviin kalakauppiaisiin!

  Vietät yön Seattlessa ennen seuraavan päivän jatkolentoa Alaskaan.

 • PÄIVÄ 2. Nome

  Tänään lennät aikaisin Seattlesta Alaskan Nomeen, moderni tutkimusmatka-alus jo odottaakin sinua. Pian on aika aloittaa matka kuuluisan Luoteisväylän läpi.

  Kullankaivajat saapuivat Nomeen ensikertaa vuonna 1898, ja alueelta etsitään tänäkin päivänä kultaa. Kultaryntäyksen jälkiä on edelleen nähtävillä ympäri kaupunkia. Hylätyt ruoppauskoneet, entisajan höyrymoottorit ja vanhat rautatiet luovat kaupunkiin erikoisen ilmapiirin.

  Saat tutkia kaupunkia hyvässä seurassa, sillä kuuluisa sheriffi Wyatt Earp avasi aikanaan saluunan kaupunkiin. Nome oli kolmen Roald Amundsenin tutkimusmatkan päätepiste, joten se on täydellinen paikka astua hänen mukaansa nimetyn tutkimusmatka-aluksen kyytiin.

  Kun olet noussut laivaan ja saanut oman tuulen- ja vedenpitävän takkisi, on aika asettua hyttiin ja nauttia ensimmäinen illallinen aluksella.

 • PÄIVÄT 3–6. Beaufortinmeri

  Osallistu meripäivien aikana tutkimusmatkatiimin järjestämille oivaltaville luennoille. Risteilyalus matkaa sillä välin Beaufortinmeren halki kohti Amundseninlahtea, joka toimii porttina Luoteisväylälle. Luontojen aiheisiin voivat kuulua esimerkiksi villieläimet, tektoninen toiminta, jäätiköt ja paikallishistoria.

  Tulevien meripäivien kohokohtia ovat muun muassa Beringinsalmi, kansainvälisen päivämäärärajan ylitys sekä villieläinten tarkkailu laivan kannella.

 • PÄIVÄT 7–14. Luoteisväylä

  Seuraavien kahdeksan päivän aikana tällä matkan osuudella kuljetaan kolmen erilaisen alueen – Nunavutin, Luoteisterritorioiden ja Yukonin – sekä kahden perinteisen inuiittialueen – Inuvialuitin ja Nunavutin – läpi.

  Näiden päivien aikana pyrkimys on käydä tutkimusmatkatiimin vetämillä retkillä ainakin viitenä päivänä. Kuten aina tutkimusmatkaristeilyillä, sääolosuhteet vaikuttavat paljon siihen minne rantautumisia voidaan tehdä. Vierailukohteisiin voivat kuulua muun muassa Herschelin saari Yukonissa, Smoking Hillsin kirjaimellisesti savuavat kalliot ja Ulukhaktokin asutuskeskus Luoteisterritorioissa, Coronationinlahti sekä Cambridge Bayn ja Gjoa Havenin pikkukylät Nunavutissa.

 • PÄIVÄ 15. Bellotinsalmi

  Kanadan arktisen alueen ”Rubicon” – paikka, josta ei voi enää kääntyä takaisin – on pahamaineinen Bellotinsalmi, joka erottaa lännen ja idän toisistaan. Tämä kapea vesistö erottaa Pohjois-Amerikan mantereen pohjoisimman osan Somersetinsaaresta, joka on yksi Kanadan arktisen saariston suurimmista saarista.

  Bellotinsalmi on noin 15 meripeninkulmaa pitkä ja kapeimmasta kohdastaan vajaan kilometrin levyinen. Salmen ylittäminen riippuu paljon jää- ja sääolosuhteista.

 • PÄIVÄT 16–20. Somersetinsaari ja Kanadan itärannikko

  Somersetinsaaren itärannalla saavutaan Kanadan itäiselle arktiselle alueelle. Tämän alueen tärkein vesiväylä on Lancaster Sound (Tallurutiup Imanga), joka toimii porttina itäiselle Luoteisväylälle.

  Tämä osuus tutkimusmatkaristeilystä tulee todennäköisesti olemaan toiminnantäyteinen. Retkiä on suunniteltu jokaiselle viidelle päivälle, jotka vietetään tällä alueella. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki retkisuunnitelmat ovat säästä ja jääolosuhteista riippuvaisia. Olosuhteiden niin salliessa, päivät ovat kuitenkin täynnä jännitystä ja uusia löytöjä.

  Retkikohteisiin ja paikallisiin kohokohtiin kuuluvat muun muassa Fort Rossin hylätty kauppapaikka Somersetinsaarella, Prinssi Leopoldin saari, Beecheyn saari, Croker Bay, Dundas Harbourin hylätty siirtokunta ja Pond Inletin pikkukylä.

 • PÄIVÄ 21. Baffininlahti

  Kun Nunavutin territorio jää taakse, jatkuu tutkimusmatka Baffininlahden yli kohti Grönlantia. Tutkimusmatkatiimi jatkaa luentojaan aluksella aiheinaan esimerkiksi arktisen alueen eläimistö, inuiittikulttuuri ja tutkimusmatkailun historia alueella.

  Voit osallistua johonkin laivalla järjestettävistä Citizen Science -hankkeista. Voit esimerkiksi auttaa valaiden seuraamisessa valokuvaamalla niitä tai osallistua GLOBE-ohjelmaan havainnoimalla pilviä.

 • PÄIVÄT 22–24. Länsi-Grönlanti

  Matkamme viimeinen osuus käsittää Länsi-Grönlannin majesteettisen rannikon.

  Tutkimusmatka-alus saapuu Diskolahdelle, valaiden ja hylkeiden paratiisiin. Seuraavien kolmen päivän aikana koet joitakin Grönlannin ikonisimmista nähtävyyksistä. Kohteisiimme kuuluvat esimerkiksi Ilulissat, Sisimiut ja Evighedsfjord.

  Unescon suojelema maailmanperintökohde Ilulissat sijaitsee samannimisen jäävuonon perällä. Ohi lipuvat jäävuoret ovat upeassa kontrastissa kylän värikkäiden talojen kanssa. Voit vierailla kylän lukuisissa kaupoissa, joissa myydään paikallisia käsitöitä, ja kylän laitamilla kulkevat kävelyreitit vievät pitkin eeppistä jäävuonoa.

  Sisimiut on Grönlannin toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee upealla paikalla aivan napapiirin tuntumassa. Alueen historia ulottuu yli 4 500 vuoden päähän, ja vanhat perinteet ovat edelleen elossa. Jos haluat oppia lisää muinaisesta Saqqaq-kulttuurista, käy ehdottomasti paikallisessa museossa. Jos etsit erityistä matkamuistoa, osta huivi, hattu tai lapaset, jotka on valmistettu qiviutista, eli myskihärän sisemmästä villasta. Sen sanotaan olevan 10 kertaa lämpimämpää kuin lampaanvillan.

  Risteilyaluksen jatkaessa kohti Nuukia, tarjoutuu tilaisuus viettää päivä maagisessa ja koskemattomassa Evighedsfjordissa Maniitsoqin lähellä. Jälleen kerran sääolosuhteet määrittelevät millaisia seikkailuita on luvassa. ”Ikuisuuden vuonoa” ruokkii mannerjäätikkö, josta lohkeilee valtavia jäävuoria vuonon syviin vesiin. Vuonoa ympäröivät sumun peittämät vuoret, joissa on kauniita valkoisia harjanteita ja kristallinsinisiä jääluolia.

 • PÄIVÄT 25–26. Nuuk ja Reykjavík

  Tänään saavutaan Nuukiin, Grönlannin värikkääseen pääkaupunkiin. Kaupungissa asuu alle 20 000 ihmistä, ja se on hauska sekoitus vanhaa arkkitehtuuria ja moderneja rakennuksia.

  Pääset tutustumaan tähän kiehtovaan kaupunkiin tarkemmin ja vertailemaan vanhoja rakennuksia – kuten Hans Egeden taloa ja Nuukin katedraalia – Grönlannin parlamentin huippumoderniin arkkitehtuuriin.

  Matkan päätteeksi lennetään Nuukista Reykjavíkiin, missä vietät seuraavan yön hotellissa. Mikäli ehdit, aamiaisen jälkeen on vielä hyvä hetki tutustua Reykjavíkiin. Matka päättyy.

Hytit

Polar-ulkohytit

Ulkohytit sijaitsevat keskikansilla. Osassa lisävuodemahdollisuus.

Ulkohytti (RR, RS)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Osassa myös vuodesohva. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Ulkohytti (RL)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja venttiili-ikkunat. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Ulkohytti (RJ)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Hyteissä rajoitettu/estetty näkymä. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Arctic Superior -hytit

Arctic Superior -hytit ovat tilavia ja viihtyisiä. Hyteissä on parveke tai iso ikkuna. Osassa lisävuodemahdollisuus.

Parvekehytti (XT)
Yläkansilla sijaitsevissa tilavissa hyteissä parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen. Kaikissa hyteissä parvekkeet.

Ulkohytti (TT)
Hytit sijaitsevat keski- ja yläkansilla. Hyteissä suuri ikkuna, parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Expedition-sviitit

Laivan parhaissa sviiteissä on parivuode ja oleskelutila sohvalla/nojatuoleilla sekä televisiolla. Suurimmassa osassa sviiteistä on parveke. Osassa myös poreamme. Parhaat sijainnit keski- ja yläkansilla.

XL-sviitti (MA, MB)
XL-sviitit ovat aluksen tilavimpia sviittejä. Osasta niissä on oma parveke. Sviiteissä on lisäksi isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista 4 henkilölle.

Sviitti (MD)
Sviiteissä on oma parveke, isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Sviitti on suunniteltu erityisesti pyörätuolissa liikkuville.

Sviitti (ME)
Sviiteissä on oma parveke, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista max. 4 henkilölle.

Kulmasviitti (MF, MC)
Sviiteissä on isot ikkunat, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Osassa parveke ja poreamme. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuvat: MS Roald Amundsen

Hinnasto

Luoteisväylä – seikkailu halki arktisen labyrintin (lännestä itään)

Nordvästpassagen – Vid världens ände – Alaska till Grönland (AMNWP2508)

Lähdöt 2025: 8.8.
Laiva:
Roald Amundsen

Polar-ulkohytti alk. 20 200 €/hlö
Arctic Superior -parvekehytti alk. 24 700 €/hlö

Huom! HX:llä on joustava hinnoittelu. Hinnat voivat muuttua kysynnän ja vapaiden paikkojen mukaan, voimassa olevat päivän hinnat vahvistetaan varaushetkellä.

Hintaan sisältyy:

Hotelli

 • Hotelliyö (sis. aamiainen) Seattlessa ennen risteilyn alkua
 • Hotelliyö (sis. aamiainen) Reykjavíkissa risteilyn jälkeen

Lennot

 • Economy-luokan lento Seattlesta Nomeen ennen risteilyn alkua
 • Economy-luokan lento Nuukista Reykjavíkiin risteilyn jälkeen

Kuljetukset

 • Kuljetus hotellilta lentokentälle Seattlessa
 • Kuljetus lentokentältä satamaan Nomessa
 • Kuljetus lentokentältä hotellille Reykjavíkissa risteilyn jälkeen

Tutkimusmatkaristeily

 • Yöpyminen valitussa hyttikategoriassa
 • Aamiainen, lounas ja illallinen
 • Viinit, olut ja väkevät alkoholijuomat koko risteilyn ajan
 • Tee, kahvi ja virvoitusjuomat koko risteilyn ajan
 • Uudelleenkäytettävä vesipullo, jonka voi täyttää laivan vesipisteillä
 • Veden- ja tuulenpitävä takki tai jokin muu HX:n retkeilyvaruste
 • Ammattivalokuvaajan ottamat kuvat risteilyltä
 • Maksuton WiFi-yhteys laivalla (ei tue suoratoistoa)
 • Palvelumaksut laivan henkilökunnalle
 • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät aktiviteetit laivalla sekä maissa

Aktiviteetit laivalla

 • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät luennot ja keskustelutilaisuudet
 • Laivan poreammeiden, infinity-altaan, panoraamasaunan, kuntosalin ja juoksuradan käyttö
 • Laivan tiedekeskuksen ja kirjaston sekä biologisten ja geologisten tutkimusvälineiden vapaa käyttö
 • Citizen Science Programme -ohjelmaan osallistuminen
 • Ammattivalokuvaajan vinkit luontokuvaukseen ja apua kameran säätöjen kanssa
 • Epämuodolliset kokoontumiset laivan henkilökunnan kanssa

Aktiviteetit maissa

 • Henkilökunnan järjestämät rantautumiset pienillä expedition-veneillä
 • Aktiviteettitarvikkeiden laina laivalta
 • Ammattivalokuvaajan apu

Hintaan ei sisälly:

 • Kansainväliset lennot
 • Matka- ja peruutusvakuutus
 • Matkatavaroiden käsittely
 • Valinnaiset retket ja pienryhmäaktiviteetit
 • Kylpylähoidot laivalla

Tärkeää tietoa:

 • Varustamo pidättää oikeuden muuttaa tai peruuttaa suunniteltuja aktiviteetteja/matkaohjelmaa sää- ja jääolosuhteiden mukaan
 • Matkalla tulee olla matkavakuutus

Lisätietoa

HYVÄ TIETÄÄ

Löydät Hyvä tietää -sivulta HX:n tutkimusmatkaristeilyihin liittyvät kootut usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

TUTKIMUSMATKATIIMI

Hurtigrutenin tutkimusmatkaristeilyillä risteilyaluksen mukana kulkee asiantunteva tutkimusmatkatiimi. Huolellisesti valitut tiimin jäsenet tuntevat paikalliset tavat ja ovat erikoistuneet alueen historiaan, luontoon ja maantieteeseen. Lue lisää!

Tutustu varustamoon ja tutkimusmatkaristeilyihin tarkemmin täällä!