Myyttinen Grönlanti

Reitti

Kööpenhamina – Nuuk – Ilulissat – Uummannaq – Melvillen lahti – Thule – Baffininlahti – Grönlannin länsirannikko – Nuuk – Kööpenhamina

Lähde tutkimusmatkaristeilylle Luoteis-Grönlantiin ja tutustu legendaarisen Thulen alueen arktiseen ympäristöön. Risteilyn aikana vieraillaan joissakin maailman pohjoisimmista yhteisöistä ja tutustutaan niiden historiaan ja kulttuuriin. Näet upeita maisemia ja arktisen alueen villieläimiä, osallistut kiehtoville luennoille ja pääset osaksi Citizen Science -tiedeohjelmaa.

Risteily alkaa Nuukista, ja suuntaa pohjoiseen Länsi-Grönlannin karua, mutta henkeäsalpaavan kaunista rannikkoa pitkin. Näet Diskolahden vuorovesijäätiköiden valtavia jäävuoria, kuten Sermeq Kujalleqin, joka on jättimäinen jäätikkö Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Ilulissatin jäävuonon päässä.

Kaukana pohjoisessa, vanhoissa legendoissa Thulena tunnetulla alueella, asuvat jopa arktisten standardien mukaan erittäin syrjäiset yhteisöt. Täällä kaukana pohjoisessa on odotettavissa arktisia olosuhteita, kylmään sopeutunutta luontoa, jään tukahduttamia vesiä ja maapallon viilein kesä.

HUOM! Risteilystä on saatavilla myös lyhyempi, 13 päivän versio. Tutustu matkaohjelmaan!

Risteilyajankohta: 1.7.2025 & 15.7.2025 (17 pv)

alk. 10 700 €/hlö

Lähetä tarjouspyyntö

Matkaohjelma

  • PÄIVÄ 1. Kööpenhamina

    Seikkailu alkaa hotelliyöllä Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa.

    Tämä tyylikäs ja helppokulkuinen kaupunki on täynnä arkkitehtuurin helmiä, kahviloita ja puistoja. Nyhavnin värikäs kanaalialue on loistava paikka asettua ihastelemaan ympäristöä maukkaan tanskalaisen viinerin kera.

    Muistathan myös käydä tervehtimässä kuuluisaa Pientä merenneitoa. Pronssiveistokselle pääsee helposti pyörällä tai ihan vain rantakatua kävellen.

  • PÄIVÄ 2. Nuuk

    Päivä alkaa aikaisella lennolla Kööpenhaminasta Nuukiin.

    Nuuk on Grönlannin värikäs ja kompakti pääkaupunki. Kaupungissa asuu alle 20 000 ihmistä, ja se on hauska sekoitus vanhaa arkkitehtuuria ja moderneja rakennuksia. Jos pidät enemmän vanhoista rakennuksista, kannattaa suunnata vanhaan kaupunginosaan rantakadulle, mistä löydät Nuukin katedraalin ja kukkulalla seisovan Hans Egeden patsaan. Kukkulan alla rantavedessä näet kauniin Mother of the Sea -patsaan, joka on tyyliltään hyvin erilainen kuin Egeden patsas.

    Tutkimusmatka-alus odottaa sinua satamassa. Kun sinut on toivotettu tervetulleeksi aluksen kyytiin, ja olet saanut oman tuulen- ja vedenpitävän takkisi, on aika asettua hyttiin ja nauttia ensimmäinen illallinen aluksella.

  • PÄIVÄ 3. Merellä

    Tutkimusmatka-aluksen seilatessa kohti napapiiriä, sinulla on aikaa tutustua AECO:n (Association of Arctic Expedition Cruise Operators) sääntöihin ja suosituksiin, jotka koskevat toimintaa ja maihinnousuja arktisen alueen herkässä ympäristössä. AECO:n sääntöjä koskeville luennoille osallistuminen on pakollista, mikäli haluat osallistua maihinnousuihin.

    Sinulla on myös aikaa tutustua alukseen, nauttia huippuluokan tiloista ja osallistua ensimmäisiin Grönlantiin liittyviin luentoihin sekä kuulla lisää risteilyn aikana toteutettavista Citizen Science -hankkeista.

    Jossakin vaiheessa risteilyalus ylittää napapiirin, ja saavutaan keskiyön auringon maille.

  • PÄIVÄ 4. Ilulissat

    Neljäntenä päivänä saavutaan Diskolahdelle, joka on valaiden ja muiden villieläinten asuttamaa aluetta. Vedessä kelluu monen muotoisia ja kokoisia jäävuoria, jotka ovat kaikki peräisin yhdestä paikasta – Ilulissatin jäävuonosta. Tämä upea Unescon maailmanperintökohde on säännöllisesti yksi Grönlannin suosituimmista ja vierailluimmista nähtävyyksistä, ja tänään saat tietää miksi.

    Ihaile syvänsinisissä vesissä rauhallisesti kelluvia jättimäisiä jäävuoria, jotka hohkaavat valkoisen, harmaan ja sinisen eri sävyissä. Palatessasi takaisin kauniiseen Ilulissatiin voit käydä Icefjord Centre -keskuksessa oppimassa lisää tämän kiehtovan alueen jäästä, ja patikoida Sermermiutiin nauttimaan uskomattomista näkymistä.

  • PÄIVÄ 5. Uummannaq

    Nuussuaqin niemimaan ohittamisen jälkeen etäisyyksien merkitys kasvaa valtavasti, sillä siitä alkaa Grönlannin ”kaukainen pohjoinen”. Tällä leveysasteella elämä etenee hitaammin. Sää- ja jääolosuhteet määräävät päiväohjelmasta, ja onnistunut maihinnousu riippuu kapteenin kyvystä navigoida turvallisesti pitkin alueen vesireittejä – varsinkin kun kesäsumu laskeutuu veden ylle. Kaiken kaikkiaan tämä on täydellinen ympäristö tutkimusmatkalle.

    Maan kauneus ja ympäristön suhteellinen tuottavuus ovat vetäneet ihmisiä puoleensa siitä lähtien kun ensimmäiset uudisasukkaat saapuivat rannikolle yli 4 000 vuotta sitten. Kiehtovat arkeologiset kohteet todistavat mykistävästi arktisten ihmisten kyvystä menestyä näin ankarassa ympäristössä. Juuri tältä alueelta löydettiin kuuluisat Qilakitsoqin muumiot vuonna 1972.

    Mahdollisia aktiviteetteja näiden päivien aikana ovat esimerkiksi vierailut pienissä yhteisöissä, kuten Uummannaqissa – kauniissa saarikaupungissa, jossa on sydämenmuotoinen vuori – tai Ukkusissatissa. Päivien aikana voidaan vierailla myös aiemmin mainitulla Qilakitsokin arkeologisella alueella, käydä luontoretkillä tai lähteä veneretkelle vuonoihin pienillä expedition-veneillä.

  • PÄIVÄ 6. Melvillen lahti

    Risteilyn kuudes päivä vietetään avomerellä, kun risteilyalus ylittää Melvillen lahden. Se on valtava lahti, joka rajoittuu Grönlannin jäiseen rannikkoon, missä jäätiköt kohtaavat meren. Paikalliset tuntevat lahden nimellä Qimusseriarsuaq, joka tarkoittaa suurta valjakkoajelupaikkaa. Brittiläiset tutkimusmatkailijat nimesivät lahden uudelleen 1800-luvun puolivälissä Robert Dundasin, Melvillen toisen varakreivin mukaan.

    Nauti rennosta meripäivästä, kun risteilyalus ylittää 70:n pohjoisen leveysasteen. Rentoudu aluksella, osallistu tutkimusmatkatiimin kanssa kannella merieläinten bongailuun ja opi lisää arktisesta alueesta luennoilla, jossa käsitellään muun muassa alueen luontoa, geologiaa ja mytologiaa.

  • PÄIVÄT 7–11. Thule

    Kreikkalainen tutkimusmatkailija Pytheas käytti neljännellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua termiä ”Ultima Thule” kuvaamaan kaukana pohjoisessa sijaitsevaa myyttistä maata. Kukaan ei tiedä varmasti, mitä maata Pytheas tarkoitti käyttäessään tätä nimitystä, mutta joidenkin mielestä sillä viitataan Grönlannin kaukaisiin pohjoisosiin.

    Tällä alueella sinua odottaa villi kauneus asumiskelpoisen maailman reunalla. Thulen alue on jopa arktisilla standardeilla mitattuna ankaraa ja syrjäistä aluetta, missä äärimmäiset olosuhteet pitävät alueen asukkaat eristäytyneinä muusta maailmasta. Silti tämä oli ensimmäinen Grönlannin alue, jonka inuiittien esi-isät asuttivat noin 4 500 vuotta sitten. Arktisen alueen arkeologit ovat edelleen ymmällään siitä, miten nämä esi-isät onnistuivat selviytymään ja menestymään tuossa ympäristössä.

    Runsas linnusto ja eläimistö tarjoavat ravintoa, ja perinteinen metsästyskulttuuri on säilynyt alueella paremmin kuin muualla Grönlannissa. Paikallisten osaaminen polaarialueilla matkailussa on pidetty suuressa arvossa eurooppalaisilla ja amerikkalaisilla tutkimusmatkoilla, joilla paikalliset ovat toimineet joko oppaina tai pelastajina. Sijaintinsa ansiosta Thulen alue on itse asiassa ollut luonnollinen aloituspaikka monille pohjoisnavalle suuntaaville matkailijoille.

    Thulen alueella vietettävien päivien aikan laivan miehistö muokkaa matkaohjelmaa vaihtelevien sää- ja jääolosuhteiden mukaan. Näiden päivien aikana pyritään vierailemaan joissakin paikallisyhteisöissä, nousemaan maihin pienillä expedition-veneillä, hämmästelemään luonnon voimia, seilaamaan pitkin jäisiä vesiväyliä ja – mikäli onni on myötä – näkemään joitakin arktisen alueen jättiläisiä. Näihin kuuluvat esimerkiksi mursut, miekkavalaat, sarvivalaat, maitovalaat ja ehkä jopa jääkarhut.

  • PÄIVÄT 12–13. Baffininlahti

    Nyt suuntana on jälleen etelä. Edessä on kuitenkin vielä monta seikkailuntäyteistä päivää. Merellä vietetyt päivät ovat täydellistä aikaa rentoutua laivalla, keskustella uusien ystävien kanssa Expedition Lounge & Barissa ja käydä kuuntelemassa lisää luentoja. Jos et ole vielä kokeillut porealtaita, nyt on tilaisuutesi. Lämpimässä vedessä kylpemisessä on jotain maagista, kun jäävuoret ajelehtivat ohi!

    Tutkimusmatkatiimi tarkkailee joka päivä kannella mahdollisia villieläimiä, ja vierailevat luennoitsijat paljastavat jatkuvasti uutta ja mielenkiintoista tietoa Grönlannista, arktisesta alueesta ja muista matkaan liittyvistä aiheista. Voit vapaasti osallistua mihin tahansa käynnissä olevaan Citizen Science -projektiin – ne ovat mukaansatempaavia ja hauskoja, ja annat samalla hyödyllistä tietoa maailmanlaajuiseen tutkimukseen.

  • PÄIVÄT 14–15. Grönlannin länsirannikko

    Grönlannin länsirannikko on vastakohtien maa, mistä löydät Grönlannin pisimpiin kuuluvia vuonoja ja useita asutuksia pitkien rannikkoa. Näihin asutuksiin kuuluu myös saaren toiseksi suurin kaupunki, Sisimiut. Koska Grönlanti on niin valtavan kokoinen, rannikon tämä osuus on harvaan asuttua aluetta, missä valtavat etäisyydet ovat tavallisia, ja syrjäisyys ja eristyneisyys ovat vain osa jokapäiväistä elämää.

    Matkalla etelään vieraillaan yhteisöissä, joissa vanhat perinteet ovat yhä elossa. Yksi vierailukohde on Sisimiut, joka sijaitsee noin 40 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Nykyaikainen kaupunki on kasvanut vanhojen raunioiden rinnalle, jotka ovat yli 4 000 vuotta vanhoja. Jos haluat oppia lisää muinaisesta Saqqaq-kulttuurista, käy ehdottomasti paikallisessa museossa. Jos etsit erityistä matkamuistoa, osta huivi, hattu tai lapaset, jotka on valmistettu qiviutista, eli myskihärän sisemmästä villasta. Sen sanotaan olevan 10 kertaa lämpimämpää kuin lampaanvillan.

    Muita mahdollisia vierailukohteita ovat Qeqertarsuaqin saari ja Itilleq, joka kalastus- ja metsästyskylä pienellä saarella reilun kilometrin päässä napapiiristä pohjoiseen. Risteilyn viimeiset päivät ovat täydellinen loppuhuipennus tutkimusmatkalle, olipa kyse sitten patikkaretkistä maissa, ystävällisten grönlantilaisten tapaamisesta tai vesien tutkimisesta villieläinten varalta.

  • PÄIVÄ 16. Nuuk

    Tänään saavutaan takaisin Nuukiin, ja on aika hyvästellä tutkimusmatka-alus, miehistö, tutkimusmatkatiimi ja kaikki uudet ystävät. Grönlannin vilkas pääkaupunki on todellinen suurkaupunki verrattuna kaikkiin muihin maan kaupunkeihin, joissa olet vieraillut risteilyn aikana.

    Täältä lennetään takaisin Kööpenhaminaan mukana paljon hienoja muistoja.

  • PÄIVÄ 17. Kööpenhamina

    Seikkailu päättyy Kööpenhaminaan, missä sinulla on vielä mahdollisuus tutustua tähän upeaan kaupunkiin. Tutkimusmatkan jälkeen ymmärrät ehkä paremmin miten pienen Tanskan historia liittyy jättimäisen Grönlannin historiaan. Matka päättyy.

Hytit

Polar-ulkohytit

Ulkohytit sijaitsevat keskikansilla. Osassa lisävuodemahdollisuus.

Ulkohytti (RR, RS)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Osassa myös vuodesohva. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Ulkohytti (RL)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja venttiili-ikkunat. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Ulkohytti (RJ)
Keskikansien tilavissa hyteissä on parivuode, televisio ja suuri ikkuna. Hyteissä rajoitettu/estetty näkymä. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Arctic Superior -hytit

Arctic Superior -hytit ovat tilavia ja viihtyisiä. Hyteissä on parveke tai iso ikkuna. Osassa lisävuodemahdollisuus.

Parvekehytti (XT)
Yläkansilla sijaitsevissa tilavissa hyteissä parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen. Kaikissa hyteissä parvekkeet.

Ulkohytti (TT)
Hytit sijaitsevat keski- ja yläkansilla. Hyteissä suuri ikkuna, parivuode, televisio, kahvia/teetä ja vedenkeitin. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuva: MS Roald Amundsen

Expedition-sviitit

Laivan parhaissa sviiteissä on parivuode ja oleskelutila sohvalla/nojatuoleilla sekä televisiolla. Suurimmassa osassa sviiteistä on parveke. Osassa myös poreamme. Parhaat sijainnit keski- ja yläkansilla.

XL-sviitti (MA, MB)
XL-sviitit ovat aluksen tilavimpia sviittejä. Osasta niissä on oma parveke. Sviiteissä on lisäksi isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista 4 henkilölle.

Sviitti (MD)
Sviiteissä on oma parveke, isot ikkunat, parivuode, vuodesohva, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Sviitti on suunniteltu erityisesti pyörätuolissa liikkuville.

Sviitti (ME)
Sviiteissä on oma parveke, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Majoittuminen mahdollista max. 4 henkilölle.

Kulmasviitti (MF, MC)
Sviiteissä on isot ikkunat, parivuode, televisio, minibaari, kylpytakit, espressokone ja vedenkeitin. Osassa parveke ja poreamme. Vuoteet saa pyydettäessä erilleen.

Esimerkkikuvat: MS Roald Amundsen

Hinnasto

Myyttinen Grönlanti

Grandiosa Grönland – den mytomspunna ön i norr (FNGRE2507C)

Lähdöt 2025: 1.7. & 15.7.
Laiva: Fridtjof Nansen

Polar-ulkohytti alk. 10 700 €/hlö
Arctic Superior -ulkohytti alk. 11 600 €/hlö
Arctic Superior -parvekehytti alk. 12 900 €/hlö

Huom! HX:llä on joustava hinnoittelu. Hinnat voivat muuttua kysynnän ja vapaiden paikkojen mukaan, voimassa olevat päivän hinnat vahvistetaan varaushetkellä.

Hintaan sisältyy:

Lennot

  • Economy-luokan lennot Kööpenhamina–Nuuk–Kööpenhamina

Hotelli

  • Hotelliyö (sis. aamiainen) Kööpenhaminassa ennen risteilyn alkua ja risteilyn jälkeen

Kuljetukset

  • Hotellin sijainnista riippuen bussikuljetus tai matkalaukkujen kuljetus lentokentälle Kööpenhaminassa ennen risteilyä ja sen jälkeen
  • Kuljetukset lentokentän ja laivan välillä Nuukissa

Tutkimusmatkaristeily

  • Yöpyminen valitussa hyttikategoriassa
  • Aamiainen, lounas ja illallinen
  • Viinit, olut ja väkevät alkoholijuomat koko risteilyn ajan
  • Tee, kahvi ja virvoitusjuomat koko risteilyn ajan
  • Uudelleenkäytettävä vesipullo, jonka voi täyttää laivan vesipisteillä
  • Veden- ja tuulenpitävä takki tai jokin muu HX:n retkeilyvaruste
  • Ammattivalokuvaajan ottamat kuvat risteilyltä
  • Maksuton WiFi-yhteys laivalla (ei tue suoratoistoa)
  • Palvelumaksut laivan henkilökunnalle
  • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät aktiviteetit laivalla sekä maissa

Aktiviteetit laivalla

  • Englanninkielisen tutkimusmatkatiimin järjestämät luennot ja keskustelutilaisuudet
  • Laivan poreammeiden, infinity-altaan, panoraamasaunan, kuntosalin ja juoksuradan käyttö
  • Laivan tiedekeskuksen ja kirjaston sekä biologisten ja geologisten tutkimusvälineiden vapaa käyttö
  • Citizen Science Programme -ohjelmaan osallistuminen
  • Ammattivalokuvaajan vinkit luontokuvaukseen ja apua kameran säätöjen kanssa
  • Epämuodolliset kokoontumiset laivan henkilökunnan kanssa

Aktiviteetit maissa

  • Henkilökunnan järjestämät rantautumiset pienillä expedition-veneillä
  • Aktiviteettitarvikkeiden laina laivalta
  • Ammattivalokuvaajan apu

Hintaan ei sisälly:

  • Kansainväliset lennot
  • Matka- ja peruutusvakuutus
  • Matkatavaroiden käsittely
  • Valinnaiset retket ja pienryhmäaktiviteetit
  • Kylpylähoidot laivalla

Tärkeää tietoa:

  • Varustamo pidättää oikeuden muuttaa tai peruuttaa suunniteltuja aktiviteetteja/matkaohjelmaa sää- ja jääolosuhteiden mukaan
  • Matkalla tulee olla matkavakuutus

Lisätietoa

HYVÄ TIETÄÄ

Löydät Hyvä tietää -sivulta HX:n tutkimusmatkaristeilyihin liittyvät kootut usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

TUTKIMUSMATKATIIMI

Hurtigrutenin tutkimusmatkaristeilyillä risteilyaluksen mukana kulkee asiantunteva tutkimusmatkatiimi. Huolellisesti valitut tiimin jäsenet tuntevat paikalliset tavat ja ovat erikoistuneet alueen historiaan, luontoon ja maantieteeseen. Lue lisää!

Tutustu varustamoon ja tutkimusmatkaristeilyihin tarkemmin täällä!