28.8.2023

Tällainen on Alaskan risteily – Risteilykeskuksen Antti jakaa vinkit risteilyltään

Varaa risteily

Antin vinkit Alaskan risteilylle

Kuvittele itsesi hetkeksi näihin maisemiin: sinisen eri sävyissä kimalteleva jäätikkö ja suuret havumetsät lipuvat ohi kun laiva kulkee Alaskan lounaisrannikolla pikkukaupungista toiseen. Ryhävalas nostaa pyrstönsä merestä valkopäämerikotkien vahtiessa tätä kaikkea kuusten oksilla. Alaskan risteilyllä kaikki tämä on mahdollista!

Risteilykeskuksen Antti kävi kesällä elämänsä ensimmäisellä Alaskan risteilyllä. Antti innostui risteilystä niin paljon, että halusi jakaa vinkkinsä Alaskan risteilyn suunnitteluun myös Risteilykeskuksen blogin puolella. Alaskan risteily sopii lähes kaiken tyyppisille reissaajille, sillä aktiivinen ja rento lomailu yhdistyvät reissulla täydellisesti. Risteilylaivalla on leppoisaa ihastella ohi lipuvia maisemia ja nauttia samalla laivan palveluista, mutta satamakohteissa ja jännittävillä retkillä pääsee näkemään ja kokemaan Alaskan monipuolista luontoa ja kulttuuria unohtamatta eläimiä. Alaska on muutenkin risteilykohteena ainutlaatuinen, sillä monet rannikon ja saariston kohteista ovat saavutettavissa vain laivalla tai lentokoneella. Tämä onkin yksi syy Alaskan risteilyjen suosioon – upeista maisemista pääsee risteillen nauttimaan erityisen vaivattomasti!

Risteilykeskuksen Antti kävi kesällä 2023 Celebrity Cruisesin Alaskan risteilyllä.

1. Risteilyn valinta: yhdensuuntainen vai meno-paluuristeily?

Alaskan risteilylle voi lähteä useasta eri satamasta, joten myös reittivaihtoehtoja on tarjolla lukuisia. Mieti, haluatko nauttia yhdensuuntaisesta matkasta Alaskasta Kanadan tai Yhdysvaltojen länsirannikolle vai suuntaatko mieluummin menopaluuristeilylle.

Yhdensuuntainen reitti antaa sinulle mahdollisuuden laajentaa matkaasi ja tutustua Alaskaan useamman päivän ajan. Risteilyn voi esimerkiksi aloittaa Alaskan suurimman kaupungin Anchoragen lähellä sijaitsevasta Whittieristä tai Sewardista. Reissuun voi tällöin yhdistää myös oleilua Anchoragessa, maisemajunamatkan Anchoragesta Denaliin tai Sewardiin tai vaikkapa kalastusreissun erämaahan. Risteilyn voi lopettaa esimerkiksi Vancouveriin tai Seattleen.

Vaihtoehtoisesti voit hypätä laivan kyytiin joko Vancouverista tai Seattlesta. Meno-paluuristeilyillä lähtö- ja paluusatama ovat samat. Tällainen risteily on kätevä vaihtoehto erityisesti lentojen kannalta, sillä meno-paluulennot ovat usein hinnaltaan huokeampia kuin yhdensuuntaiset lennot. Matkavinkki: Seattlen ja Vancouverin välillä kulkee kätevä junayhteys; kaupungista toiseen matkustaa vain neljässä tunnissa ihastellen samalla Tyynenmeren rannikkomaisemia. Reissuun on siis helppoa halutessaan yhdistää molemmat suurkaupungit.

Yhdensuuntainen risteily 

Esim. Vancouver–Seward, Whittier–Vancouver

Yhdensuuntainen risteily Vancouverista Sewardiin. Reitti: Norwegian Star.

Meno-paluuristeily

Esim. Vancouver–Vancouver, Seattle–Seattle, Vancouver–Seattle

Meno-paluuristeily Seattlesta. Reitti: Norwegian Encore.

2. Laivan koko ja palvelut: väliä vai ei?

Alaskassa seilaa useiden eri risteilyvarustamoiden laivoja. Risteilylaiva kannattakin valita sen perusteella, millainen kokemusta on hakemassa. Uusi ja suuri laiva vai vanhempi ja pienempi? Vai onko haussa kenties ultraluksustasoinen jahti? Valinta vaikuttaa risteilyn tunnelmaan, palvelutasoon ja tietysti myös hintaan.

Vanhempien laivojen risteilyt ovat usein hinnaltaan huokeita, kun taas isoimmat ja uusimmat laivat on jonkin verran kalliimpia. Isoilta laivoilta löytyy eniten aktiviteetteja ja tekemistä, kun taas pienemmiltä vähemmän – mutta palvelutaso on huomattavasti henkilökohtaisempi. Huomioithan, että valinnasta riippumatta pääset nauttimaan samoista upeista kohteista.

Mainstream-laivat

Mainstream-laivat sopivat usein ensikertalaisille ja lapsiperheille – tai matkustajille, joille esimerkiksi aktiviteettien määrä ja laivan iso koko on yksilöllistä palvelua tärkeämpää.

Vinkki: Jos etsit hyvää mainstream-risteilyä, tsekkaa Royal Caribbeanin tai Norwegian Cruise Linen valikoima.

Premium-laivat

Premium-tason laivoilla on hieman parempi palvelutaso kuin mainstream-tason laivoilla – mutta risteilystä ei tarvitse pulittaa tähtitieteellisiä summia. Laivoilla on vähemmän aktiviteetteja, mutta enemmän tilaa matkustajille. Premium-laivat sopivat erityisesti pariskunnille sekä ystäväporukoille.

Vinkki: Etsitkö hyvää premium-tason varustamoa? Tutustu Celebrity CruisesinPrincess Cruisesin, Holland America Linen tai Oceania Cruisesin valikoimaan!

Ultraluksuslaivat

Ultraluksuslaivat ovat usein kooltaan huomattavasti pienempiä kuin maintream-varustamoiden laivat. Pienemmillä luksuslaivoilla on helpompi taata, että asiakkaat saavat rahoilleen vastinetta. Kuuden tähden risteilyjen hintaan sisältyy yleensä valtava määrä palveluita samppanjasta fine dining -illallisiin ja ryhmäliikuntatunneista satamakohteiden retkiin.

Vinkki: Jos haaveilet ultraluksustason risteilystä, tutustu Regent Seven Seas Cruisesin tai Silversea Cruisesin valikoimaan!

3. Alaskassa retket ovat ”se juttu”

Alaskassa jos missä kannattaa lähteä risteilyvarustamon lisämaksullisille retkille. Alaskan luonnosta saa ehdottomasti eniten irti laivasta poistumalla – vaikka toki upeita maisemia on tarjolla koko risteilyn ajan. Retkien suosion vuoksi suosittelemmekin varaamaan itselle tärkeimmät retket jo hyvissä ajoin ennen risteilylle alkua.

Antin risteilyn kohokohdaksi nousi veneellä toteutettu valasretki, jonka aikana Antti bongasi useita ryhävalaita lähietäisyydeltä. Retkellä nähtiin myös hylkeitä, merileijonia ja valkopäämerikotkia.

Lähes kaikki alueella liikennöivät risteilyvarustamot tarjoavat Alaskassa monipuolisesti erilaisia retkiä. Voit lähteä tutustumaan jäätikköön, vierailla huskytilalla tai kokea maisemat yläilmoista helikopterilennolla. Retkiä pääsee varaamaan risteilyvarauksen vahvistuksen jälkeen.

Antti bongasi reissun aikana monta valasta.

4. Omatoimisuus seikkailun ytimessä

Alaskan risteilyllä omatoimisuus kannattaa! Laivan seilatessa pitkin Alaskan saariston vuonoja on hyvä pitää silmät auki, sillä valaita ja merilintuja voi bongata vaikka omalta parvekkeelta. Myös satamakohteissa kannattaa lähteä rohkeasti tutkimaan ympäröivää aluetta; esimerkiksi Icy Strait Pointin satama-alueelta on vain muutaman kilometrin kävelymatka autenttiseen Hoonahin pikkukylään. Muista kuitenkin pysyä valppaana, etenkin karhujen varalta!

Alaskassa pääsee hetkessä seikkailun makuun.

5. Risteilyt kulkevat säällä kuin säällä

Alaskan risteilylle pakatessa kannattaa muistaa, että Alaskan sää voi aina yllättää. Muista siis pakata mukaan monipuoliset vaatteet: lämmin takki, hyvät kengät ja sadetakki ovat välttämättömyyksiä. Älä myöskään unohda matkakiikareita, jotka tekevät eläinten bongailusta entistäkin jännittävämpää.

Alaskan risteilykausi alkaa huhti-toukokuussa ja päättyy lokakuuhuun. Vaikka on mahdollista, että risteilyn ajalle ei osu yhtäkään sadekuuroa, on sateiseen ja pilviseen säähän kuitenkin hyvä varautua. Huonon sään sattuessa onni onnettomuudessa on se, että laiva kulkee pääosin vuonoissa, joten merenkäynti on tällöinkin maltillista.

Kiinnostuitko Alaskan risteilyistä?

Voit tutustua Alaskan risteilyvaihtoehtoihin Risteilykeskuksen nettivaraamossa, tai tehdä risteilyvarauksen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse, puhelimitse tai lähettämällä tarjouspyynnön.

Sähköposti: myynti@risteilykeskus.fi
Puhelin: 020 1441 810

Ihastuttava Ketchikan oli Antin suosikkikohde risteilyllä.

Edellinen artikkeli

16.8.2023

Behind the Scenes: Maailman suurin laiva valmistuu Turussa

Terveisiä Turun telakalta! Risteilykeskuksen tiimille tarjoutui ainutlaatuinen mahdollisuus lähteä katsastamaan, miltä maailman suurimman risteilylaivan työmaalla näyttää. Katso kuvat "Behind the Scenes" -kierrokselta!

Lue lisää : Behind the Scenes: Maailman suurin laiva valmistuu Turussa

Seuraava artikkeli

27.9.2023

Unelmien risteilyt – Mistä Risteilykeskuksen tiimi unelmoi?

Risteilykeskuksen toimistolla juhlittiin kansainvälistä unelmointipäivää. Kysyimme tiimiltämme, mistä risteilyistä he tällä hetkellä unelmoivat, ja vastaukset olivat yhtä monipuolisia kuin maailman eri risteilykohteetkin. 

Lue lisää : Unelmien risteilyt – Mistä Risteilykeskuksen tiimi unelmoi?