18.3.2024

Sinä kysyt, me vastaamme – usein kysytyt kysymykset risteilyistä

Varaa risteily

Vastaukset yleisimpiin risteilykysymyksiin

Oletko harkinnut risteilylle lähtöä, mutta et ole varma, miten etenisit asian kanssa? Risteilyn varaaminen voi tuntua monimutkaiselta, jos sinulla ei ole risteilyistä aiempaa kokemusta – mutta älä huoli, Risteilykeskuksen tiimi on mielellään apunasi. Jotta voit edetä sujuvasti risteilyloman suunnittelussa, olemme koonneet alle vastaukset muutamaan yleisimpään risteilykysymykseen.

Risteilyllä yhdistät kaupunkiloman kätevästi rantalomaan. Kuvassa Celebrity Beyond -laiva.

1. Kenelle risteilyt sopivat?

Moni mieltää risteilyt yhä vain ikäihmisten jutuksi, vaikka useiden laivojen tarjonta on suunnattu nuoria aikuisia ja lapsiperheitä ajatellen. Risteilykeskuksen risteilyvalikoimasta löytyy kaikenlaiseen makuun sopivia vaihtoehtoja, mutta etenkin isoilla laivoilla lomailu on vauhdikasta ja aktiivista: menoa ja meininkiä on tarjolla aamusta iltaan. Risteilyt sopivat siis hyvin eri-ikäisille ja eri asioista kiinnostuneille lomailijoille.

Erityisen tärkeää on valita omien toiveiden mukainen vaihtoehto; laivojen ja varustamoiden välillä saattaa olla suuriakin eroja. Jos olet epävarma siitä, onko mietinnässäsi oleva risteily toiveisiisi sopiva, ole yhteydessä asiakaspalveluumme – risteilyasiantuntijamme auttavat mielellään etsimään juuri mieltymyksiisi sopivan vaihtoehdon.

2. Miten kansainvälinen risteily eroaa Ruotsin risteilystä?

Kansainvälisiä risteilyjä on oikeastaan mahdotonta verrata vaikkapa Suomen ja Ruotsin väliseen reittiliikenteeseen. Kansainvälisillä laivoilla majoitutaan puolet isommissa hotellihuonemaisissa hyteissä, ruokaillaan hintaan sisältyvissä ravintoloissa, nautitaan auringosta uima-allaskannella, treenataan kuntosalilla, viihdytään Broadway-tasoisten musikaalien parissa ja koetaan miltei joka päivä uusi kohde.

Kansainvälistä risteilyä ei voi verrata suoraan vaikkapa suomalaisille tuttuun ”Ruotsin risteilyyn”. Kuvassa Wonder of the Seas -laiva.

3. Minne voin risteillä?

Voit lähteä risteilemään lähes minne vain; valitset sitten valtameri- tai jokiristeilyn. Suosittuja risteilykohteita ovat muun muassa Karibia, Bahama, Bermuda, Välimeri, Pohjois-Eurooppa, Britteinsaaret, Alaska, Panaman kanava, Havaiji, Aasia, Australia ja Uusi-Seelanti, Tyynenmeren saaret, Etelä-Amerikka, Galapagossaaret, Grönlanti ja Antarktis. Jokiristeilyjä on tarjolla muun muassa Keski- ja Etelä-Euroopassa, Egyptissä ja Aasiassa.

4. Mihin vuodenaikaan risteilylle kannattaa lähteä?

Risteilemään voi lähteä mihin aikaan vuodesta tahansa. Risteilyjä on tarjolla ympäri maailmaa, joten vaihtoehtoja on runsaasti. Risteilyä suunnitellessa kannatta kuitenkin ottaa huomioon se, että risteilysesongit vaihtelevat kohteittain.

Suosituimmat risteilyajankohdat kohteittain

  • Karibia: risteilyjä vuoden ympäri, paras ajankohta marraskuusta toukokuuhun
  • Välimeri: risteilyjä vuoden ympäri, eniten tarjontaa huhtikuusta lokakuuhun
  • Pohjois-Eurooppa: risteilyjä toukokuusta lokakuuhun
  • Alaska: risteilyjä toukokuusta lokakuuhun
  • Tyynimeri, Australia ja Uusi-Seelanti: eniten tarjontaa joulukuusta huhtikuuhun
  • Siirtymäristeilyt (esim. Atlantin ylitys): risteilyjä keväisin maalis-toukokuussa ja syksyisin syys-marraskuussa
Karibialla voi risteillä vuoden ympäri. Kuvassa MSC Cruisesin yksityissaari Bahamalla.

5. Mihin aikaan vuodesta risteilylle ei kannata lähteä?

Välimerellä ja Karibialla voi risteillä ympäri vuoden, mutta lomaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi Välimerellä tarjontaa on talvisin vähemmän ja Karibialla risteilyreitteihin voi tulla muutoksia hurrikaanikauden aikana. Hurrikaanikausi Karibialla kestää noin kesäkuusta marraskuuhun, joskin suurin riski hurrikaaneille ja trooppisille myrskyille on elokuun lopusta lokakuun puoliväliin. Hurrikaanit ja trooppiset myrskyt eivät kuitenkaan yleisesti ottaen vaikuta merkittävästi risteilyihin, koska laivan kapteeni voi tarvittaessa muuttaa reittiä välttääkseen myrskyn. Reittimuutoksiin kannattaa kuitenkin hurrikaanikauden aikana varautua.

Jollain muilla alueilla, kuten vaikkapa Alaskassa, voi risteillä vain loppukeväästä alkusyksyyn. Yleisesti ottaen risteilyjä on kuitenkin tarjolla ympäri vuoden, joten niin sanottua huonoa aikaa lähteä risteilemään ei ole.

6. Minkä pituisia risteilyt ovat?

Risteilyjen kesto vaihtelee muutamasta päivästä useampaan kuukauteen, mutta yleisin pituus on seitsemän yötä. Etenkin isot ja perheiden suosiossa olevat laivat tekevät pääsääntöisesti viikon risteilyjä; näillä risteilyillä pysähdytään yleensä 3-7 satamakohteessa. Harvinaisemmilla reiteillä risteilyjen kesto voi olla pidempi, esimerkiksi 9-14 yön risteilyjä on tarjolla runsaasti. Välimerelle ja Bahamalle pääsee risteilemään myös lyhyemmäksi ajaksi, vaikkapa 3-4 päiväksi. Maailmanympäriristeilyllä reissun päällä saatetaan olla jopa 4 kuukautta.

7. Kuinka paljon risteilyt maksavat?

Risteilyn hintaan vaikuttaa matkustusajankohta, risteilyn pituus, risteilykohde ja -reitti, risteilyvarustamo ja laiva sekä valittu hyttiluokka. Edullisimmin risteilemään pääsee ison perustasoisen laivan ikkunattomassa sisähytissä, kun taas luksuslaivan sviitissä risteilystä joutuu pulittamaan enemmän; hintahaitari viikon risteilyllä voi vaihdella vaikkapa 600 eurosta 5000 euroon. Pääset vertailemaan risteilyjen hintoja Risteilykeskuksen nettivaraamossa.

MSC Cruisesin risteilyt ovat tunnettuja hyvästä hinta-laatusuhteestaan.

8. Mitä risteilyn hintaan sisältyy?

Risteilyn hintaan sisältyvät palvelut vaihtelevat risteilyvarustamon, varustamon palvelutason ja hyttiluokan mukaan, mutta lähtökohtaisesti kaikkien risteilyjen hintaan sisältyvät kattavat peruspalvelut, kuten esimerkiksi:

  • Majoitus hotellihuonemaisessa hytissä
  • Hyttisiivoojan palvelut 1-2 kertaa päivässä
  • Mahdollisuus vierailla upeissa satamakohteissa
  • Kaikki ruokailut laivan à la carte -pääravintolassa ja buffetravintolassa, sekä usein allasravintoloissa ja kahviloissa
  • Monipuolinen viihdeohjelma laivalla
  • Lastenohjelma, leikkihuoneet ja monipuoliset aktiviteetit lapsille (tarjonta vaihtelee laivoittain)
  • Useimmat laivakohtaiset palvelut, kuten kuntosali, uima-altaat ja porealtaat (tarjonta vaihtelee laivoittain)
  • Satamamaksut, verot ja polttoainelisämaksut

Premium- ja luksustason risteilyn hintaan sisältyy varustamosta riippuen usein myös valikoima juomia, ruokailuja teemaravintoloissa sekä lisämukavuuksia hytissä.

9. Miten löydän itselleni sopivan risteilyn?

Sopivan risteilyvaihtoehdon löytäminen voi tuntua haastavalta tarjonnan laajuuden takia. Ehdotammekin, että aloitat risteilyvaihtoehtojen kartoittamisen nettivaraamostamme seuraavat asiat mielessä pitäen:

1. Kohde (lähi- vs. kaukokohde)

Sopivan risteilyn kartoittaminen on helpointa aloittaa kohteen ja matkustusajankohdan valinnalla. Risteilytarjonnan laajuus vaihtelee kohteissa vuodenajan mukaan. Kesäkaudella suosittuja lähiristeilykohteita ovat esimerkiksi Välimeri ja Norjan vuonot. Talvikaudella monet suosivat kaukokohteita, kuten vaikkapa Karibiaa ja Aasiaa. Kaukokohteiden risteilyt ovat usein hinnaltaan huokeampia, mutta lähikohteeseen lentäminen on edullisempaa.

2. Budjetti (mainstream-tason vs. premium-tason vs. ultraluksustason risteily)

Budjettiin vaikuttaa kohteen lisäksi myös se, millaiselle laivalle lähdet lomailemaan. Maailman suurimmat laivat ovat niin sanottua mainstream-tasoa, joilta löytyy tekemistä ja aktiviteettejä kaikenikäisille matkustajille. Premium-tason laivoilla aktiviteetteja ja huvituksia on usein vähemmän, mutta palvelu on henkilökohtaisempaa. Ultraluksustason laivat sen sijaan ovat pieniä ja eksklusiivia – ja hintaan sisältyy usein myös vaikkapa juomia ja muita lisäpalveluja. Mainstream-tason risteilyt on hinnoiteltu huomattavasti huokeammin kuin ultraluksustason risteilyt.

3. Varustamo (lapsiystävällinen vs. pariskunnille sopiva)

Varustamoiden välillä on eroja, joista kannattaa olla tietoinen. Mainstream-varustamoiden uudet ja isot laivat ovat täydellisiä valintoja lapsiperheille, kun taas aikuisempaan makuun sopivat premium-tasoiset laivat ovat nappivalinta pariskunnille.

4. Laiva (iso vs. pieni, uusi vs. vanha)

Painota valinnassasi niitä asioita, joiden tiedät tekevän risteilylomasta täydellisen juuri sinulle. Ehkäpä uusi ja iso laiva aktiviteetteineen nousee risteilykohteen edelle – tai painotat korkeaa palvelutasoa laajaa aktiviteetti- ja viihdetarjontaa enemmän. Isoilta laivoilta löytyy valtavasti tekemistä, mutta niiden kyydissä ei pääse vierailemaan pienissä ja eksklusiivisissa satamakohteissa, toisin kuin pienten laivojen kyydissä.

5. Hytti (sisä-, ulko- tai parvekehytti vs. sviitti)

Edullisimmin reissuun pääsee valitsemalla ikkunattoman sisähytin. Hintaero ei kuitenkaan usein ole kovin suuri ikkunallisen ja parvekkeellisen hytin välillä, joten jos olet aikeissa varata ikkunallisen hytin, suosittelemme lämpimästi harkitsemaan parvekehytin varaamista – oma parveke on ihana lisä hyttiin. Sviitissä majoittuminen nostaa vielä entisestään risteilyloman tasoa.

Norwegian Cruise Linen uusimmilta laivoilta löytyy runsaasti tekemistä. Kuvassa esimerkiksi Norwegian Encore -laivalta löytyvä karting-rata.

10. Miten risteilyvarustamot eroavat toisistaan?

Risteilyvarustamot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan, jotka ovat mainstream eli niin sanottu perustaso, premium ja ultraluksus.

Mainstream-tasoiset risteilyvarustamot

Mainstream-tasoisilla isoilla laivoilla lomailu on kaikkea muuta kuin tylsää. Laivoilta voi löytyä huvituksia vesiliukumäistä karting-ratoihin, surffaussimulaattoreista vaijeriliukuihin ja karuselleista lasten kerhotoimintaan. Iltaisin nautitaan Broadway-tasoisista musikaaleista, luistelunäytöksistä tai muusta maailmanluokan viihteestä. Maailman isoimmat laivat kuuluvat suosittuun mainstream-kategoriaan. Mainstream-varustamoilta löytyy myös hieman pienempiä laivoja, mutta myös näiden laivojen ohjelma ja palvelut on suunniteltu suurille massoille.

Mainstream-tason isot laivat sopivat erityisen hyvin ensikertalaisille, nuorille aikuisille, lapsiperheille ja matkustajille, joille esimerkiksi laivan aktiviteettien määrä on yksilöllistä palvelua tärkeämpää.

Mainstream-tasoisia varustamoita: Royal Caribbean, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line

Suomessa rakennettu Icon of the Seas on mainstream-tasoinen laiva.

Premium-tasoiset risteilyvarustamot

Premium-tason risteilyillä pääset nauttimaan pienestä luksuksesta hyvään hintaan. Laivoilla on parempi palvelutaso kuin mainstream-tason laivoilla – mutta et joudu pulittamaan risteilystä tähtitieteellisiä summia. Valmistaudu lomailemaan laivoilla, joilla on vähemmän aktiviteetteja – mutta enemmän tilaa hengähtää. Premium-laivojen matkustajat ovat lähinnä pariskuntia tai aikuisia ystäväseurueita.

Premium-tasoisia varustamoita: Celebrity Cruises, Princess Cruises, Holland America Line, Oceania Cruises

Celebrity Cruisesin laivat ovat premium-tasoisia.

Ultraluksustason risteilyvarustamot

Risteilymaailmassa pienempi on aina parempi. Ultraluksuslaivat ovatkin usein kooltaan huomattavasti pienempiä kuin vaikkapa Karibialla seilaavat jättilaivat. Pienemmillä luksuslaivoilla on helpompi taata, että asiakkaat saavat rahoilleen vastinetta – sinulla saattaa olla muun muassa oma hovimestari, joka huolehtii sviittisi siisteydestä ja risteilyyn liittyvistä toiveistasi. Hovimestari myös pakkaa ja purkaa matkustajien matkalaukut, harjaa puvut ja kiillottaa kengät.

Kuuden tähden risteilyjen hintaan sisältyy valtava määrä palveluita samppanjasta fine dining -illallisiin ja ryhmäliikuntatunneista satamakohteiden retkiin. Osa luksusvarustamoista tarjoaa kaupan päälle myös luksushotellimajoituksia tai muutaman päivän kiertomatkoja ennen tai jälkeen risteilyn.

Luksustason varustamoita: Explora Journeys, Silversea Cruises, Ponant, Regent Seven Seas Cruises, Scenic Luxury Tours & Cruises

Explora Journeysin laivoilla pääsee nauttimaan luksuksesta.

11. Millaisia hyttikategorioita laivoilta löytyy?

Laivoilta löytyy lukuisia erilaisia hyttikategorioita. Jo risteilyn suunnitteluvaiheessa kannattaa pohtia, kuinka paljon on valmis panostamaan hytin lisäpalveluihin tai sijaintiin, sillä hyttien hinnat vaihtelevat hyttiluokan mukaan. Edullisimmin lomailemaan pääsee määrittelemättömässä sisähytissä.

Tässä yleisimmät hyttikategoriat:

Määrittelemätön hytti

Hytin sijainti tai hyttinumero eivät ole varausvaiheessa tiedossa, mutta hyttiluokka on määritelty ennalta esim. sisä-, ikkuna- tai parvekehytiksi. Tiedät siis ennakkoon, millaisen hytin varaat, mutta et sitä, missä se laivalla sijaitsee.

Yhden hengen studiohytti

Hytti on hinnoiteltu vain yhdelle matkustajalle. Studiohytit ovat useimmiten sisähyttejä, mutta joiltain laivoilta löytyy myös ikkuna- ja parvekehyttejä yhden hengen käyttöön. Studiohyttejä löytyy mm. Celebrity Cruisesin, Holland America Linen, Norwegian Cruise Linen ja Royal Caribbeanin uusimmilta laivoilta.

Sisähytti

Hytissä ei ole ikkunaa – tosin muutamilla Royal Caribbeanin laivoilla tarjolla saattaa olla oikeaa ikkunaa imitoiva virtuaalinen ikkuna, mistä on tietenkin erillinen maininta hyttikuvauksessa.

Ulkohytti

Hytissä on ikkuna, minkä koko vaihtelee laivan ja valitun hytin mukaan. Joissain tapauksissa näkymä ikkunasta voi olla rajoitettu, mutta tästä on erillinen maininta hyttikuvauksessa.

Parvekehytti

Hytissä on oma parveke, josta on näkymä merelle. Joissain tapauksissa näkymä parvekkeelta voi olla rajoitettu, mutta tästä on erillinen maininta hyttikuvauksessa. Royal Caribbeanin Oasis-luokan laivoilla ja MSC Cruisesin World-luokan laivoilla parvekenäkymän voi poikkeuksellisesti valita myös muun muassa laivan kävelykadulle tai keskuspuistoon.

Minisviitti ja sviitti

Sviitit ovat yleensä kooltaan tavallisia hyttejä suurempia. Laivoilla on tarjolla pienempiä minisviittejä ja jopa kahden kerroksen kokoisia villoja. Sviittien hintaan sisältyy usein lisäpalveluita, kuten oman hovimestarin palvelut tai ruokailu omassa sviittiravintolassa. Sviittikohtaiset palvelut kannattaa aina tarkistaa ennen risteilyn varaamista.

Laivojen hytit ovat hotellihuonemaisia.

12. Miten varaan risteilyn Risteilykeskuksen kautta?

Risteilyn varaaminen on helppoa ja joustavaa. Voit tehdä alustavan varauksen nettivaraamomme kautta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse tai puhelimitse (myynti@risteilykeskus.fi, 020 1441810). Vaihtoehtoisesti voit myös täyttää nettisivuiltamme löytyvän tarjouspyyntölomakkeen. Alustava varaus ei sido sinua vielä mihinkään, sillä varaus vahvistuu vasta sen jälkeen, kun risteilyn ennakkomaksu on maksettu.

Nettivaraamon kautta tehtyjä risteilyjä ei makseta varausvaiheessa, joten voit huoletta tehdä alustavan varauksen, vaikka et olisikaan täysin varma vaikkapa valitusta hyttiluokasta. Jos teet varauksen nettivaraamomme kautta, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Saat tässä vaiheessa lisätietoa alustavan varauksen voimassaoloajasta, maksuehdoista sekä apua mahdollisiin kysymyksiin. Voit halutessasi myös lisätä varauksellesi lisäpalveluita, kuten lennot ja kuljetukset satamaan. Risteily vahvistuu vasta ennakkomaksun maksamisen jälkeen.

Norjan vuonot ovat suosittu risteilykohde.

Etkö löytänyt polttavaan kysymykseesi vastausta?

Löydät lisää vastauksia risteilyn suunnittelemiseen ja varaamiseen, risteilykäytäntöihin, satamakohteisiin ja kotiinpaluuseen liittyviin kysymyksiin ”Usein kysytyt kysymykset” -sivultamme. Jos täältäkään ei löydy mieltäsi askarruttavaan kysymykseen vastausta, olethan yhteydessä risteilyasiantuntijoihimme puhelimitse, sähköpostitse tai chatin kautta. Autamme mielellämme.

Edellinen artikkeli

3.3.2024

Kesän suosituin risteilyreitti

Royal Caribbeanin Suomessa rakennettu suosikkilaiva, maailman suurimpiin laivoihin kuuluva Oasis of the Seas, nähdään Läntisellä Välimerellä koko kesäkauden ajan. Tutustu ihanaan risteilyreittiin!

Lue lisää : Kesän suosituin risteilyreitti

Seuraava artikkeli

10.4.2024

Viisi risteilymyyttiä – tiesitkö nämä asiat risteilyistä?

Oletko pohtinut Karibian tai Välimeren risteilylle lähtöä, mutta mielessäsi kummittelee vanhat risteilyistä kerrotut myytit? Lue blogistamme yleisimmät myytit, jotka heitämme romukoppaan.

Lue lisää : Viisi risteilymyyttiä – tiesitkö nämä asiat risteilyistä?